Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Tzw. perspektywicznych zamówień jest ok 150

Jeżeli w przypadku konkurencji posługujesz się liczbami z wiki to wtedy dla SSJ100 trzeba przyjąć 319 jako liczbę zamówionych samolotów.

Bombardier CS100/300 - 358

Jest to konkurent raczej dla MC-21. Jak na razie przekazano klientom tylko 2 samoloty (MC-21 - 0) a projekt wraz z firmą przeżywa poważne problemy finansowe.

Embraer E2series - 280

Na razie nie przekazano klientom żadnego.

Reasumując, fajnie że coś próbują ale do wyjścia z zapaści jeszcze daleka droga.

Ważne że zaczęli i są postępy.

Wyświetl postUżytkownik Zbig dnia 22.08.2016 - 22:27 napisał

Embraer E2series - 280

Na razie nie przekazano klientom żadnego.

Prototypy oblatano w maju i czerwcu br. Dostawy zaczną się w 2018. To jest rozwinięcie serii E, której dostarczono już 1238 sztuk.

Jeżeli w przypadku konkurencji posługujesz się liczbami z wiki to wtedy dla SSJ100 trzeba przyjąć 319 jako liczbę zamówionych samolotów.

Bynajmniej. Tamte liczby to są tzw. firm orders, czego nie można powiedzieć o tych 319.

Wyświetl postUżytkownik Zbig dnia 22.08.2016 - 22:27 napisał

Bombardier CS100/300 - 358

Jest to konkurent raczej dla MC-21. Jak na razie przekazano klientom tylko 2 samoloty (MC-21 - 0) a projekt wraz z firmą przeżywa poważne problemy finansowe.

CS100 i 300 oblatano w 2013 i 2015 roku. MC-21 był planowany na 2014 ale cały czas się opóźnia, chyba poleci dopiero w przyszłym roku. To jest rynek na którym głównymi graczami są Airbusy Neo i B737 MAX, trudno będzie się przebić.

Jeżeli czymś się przebiją, to układami politycznymi lub dzikimi upustami lub wziętkami dla decydentów. Żadna z tych opcji nie ma nic wspólnego z technologią.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli czymś się przebiją, to układami politycznymi lub dzikimi upustami lub wziętkami dla decydentów. Żadna z tych opcji nie ma nic wspólnego z technologią.

A potem oburzasz się na rosofoba.

Taka jest prawda Jurij, wiem, że cię to boli, ale nic na to nie poradzę. Rynek samolotów cywilnych jest zatłoczony. Czym niby Suchoj ma na nim konkurować z uznanymi firmami mającymi chociażby rozbudowaną sieć serwisową?

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Jestem na razie zdrowy i nic mi nie boli. Prawda jest taka, że SSJ100 pośród porównywalnej konkurencji (ilość miejsc i dystans - Bombardier CRJ900/1000 i Embraer E190/E195) w 2014-2015 r. miał ok. 25% rynku, co jest znakomitym wynikiem biorąc pod uwagę zapaść lat poprzednich. W planach jest utrzymanie 15-20% rynku nowych regionalnych odrzutowców.

Producent SSJ100 firma GSS (Samoloty Cywilne Suchoj) jest firmą zyskowną (ok. 120 mln $ czystego zysku w 2015 r., przychód ok. 2,2 mld $) w odróżnieniu od Bombardier Aerospace, który w 2015 r. odnotował olbrzymią stratę (loss) w wysokości 5,34 mld $ (przy przychodach ok. 18 mld $).

MC-21 jest bardzo nowoczesnym samolotem i też ma czym konkurować: właściwościami aerodynamicznymi, szerszym przedziałem pasażerskim, niższymi kosztami eksploatacji i serwisu, ceną.

Rosyjskie samoloty zawsze słynęły z tylko jednej rzeczy. Dobrych lub bardzo dobrych właściwości aerodynamicznych. Reszta kulała, w mniejszym, większym lub katastrofalnym stopniu. Nigdy rosyjskie samoloty cywilne mimo niższej ceny, prostszej konstrukcji, łatwiejszej i tańszej obsługi, możliwości startów i lądowania na gorzej przygotowanych lotniskach czy lądowiskach, nie znalazły uznania i chętnych motywowanych czym innym niż polityką. Owszem, obecne produkty Suchoja czy Jakowlewa to samoloty nieporównywalnie nowocześniejsze niż stare Tupolewy czy Iły, ale obecna konkurencja jest od nich jeszcze nowocześniejsza, ekonomiczniejsza i bardziej bezpieczna i niezawodna. Owszem droższa, ale niewiele i niską ceną też już nie skuszą. Poważne linie lotnicze nie zaryzykują ich zakupu i już. Niskokosztowe też, bo choć tu względy którymi kierują się najwięksi mniej istotne, to Rosjanie nie są np. w stanie wyprodukować tylu maszyn ile ten dynamicznie rozwijający się sektor potrzebuje. Nic nie wskazuje, że te tak wychwalane nowe Rosyjskie samoloty będą latać gdziekolwiek poza Rosją i krajami dawnego ZSSR. Kuba i Korea Płn. to nie jest duży rynek zbytu. Chińczycy nie kupią bo mają własne ambicje, Brazylia ma Embraera, może Indie, choć u nich sektor przewozów regionalnych słabiutki i szybko, jeśli w ogóle nie rozwinie się do wielkości europejskich czy amerykańskich. Wszyscy przewoźnicy na świecie używają albo Boeningów albo Airbusów, Rosjanie musieli by zaoferować samoloty znacząco lepsze i znacząco tańsze by ten duopol złamać. A one ani znacząco lepsze, ani tańsze nie są. Żadnego sukcesu komercyjnego nie będzie i tyle.

Gość

(Konto usunięte)

Nic nie wskazuje, że te tak wychwalane nowe Rosyjskie samoloty będą latać gdziekolwiek poza Rosją i krajami dawnego ZSSR.

Nie wiedziałem, że np. Meksyk i Irlandia to kraje dawnego ZSSR.

http://www.airplane-pictures.net/photo/756110/ei-fwb-cityjet-sukhoi-superjet-100/

Operator: CityJet - EI-FWB

Aircraft: Sukhoi - Superjet 100

Airport: Ireland - Bray - Off Airport

756110.jpg

Producent SSJ100 firma GSS (Samoloty Cywilne Suchoj) jest firmą zyskowną (ok. 120 mln $ czystego zysku w 2015 r., przychód ok. 2,2 mld $) w odróżnieniu od Bombardier Aerospace, który w 2015 r. odnotował olbrzymią stratę (loss) w wysokości 5,34 mld $ (przy przychodach ok. 18 mld $).

Zyskowność GSS bierze się z subsydiowania lokalnych linii kupujących SSJ100 i z odpowiedniego rozliczania się ze spółką matką. Bez tego żadnej zyskowności by nie było.

Tu masz wyważony artykuł na temat SSJ100, żeby nie było że się tylko czepiamy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dlaczego ochrona tego pastucha nie wyprowadziła tylko musieli to zrobić cywile? Nazywam go pastuchem po stroju jaki ma przywdziany, w żadnym razie nie obrażam żadnej nacji czy wyznania ;-)

Ukryta Zawartość

Ja nicht szieessen szprehenzi ale można znaleźć rozkminkę co tam szwargolą:

"To było tak że ten Syryjczyk kupił doładowanie do telefonu i po jakiś czasie przyszedł do sklepu że ta karta nie działa , sprzedawczyni sprawdziła i powiedziała mu że ona już została wykorzystana i mu jej nie wymieni to on stwierdził że weźmie sobie wino ."

"ktoś mówi żeby wezwać policje na co ktoś odpowiada że już policja była wzywana ale oni już nawet nie chcą interweniować , na samym końcu kobieta mówi że smutne jest to że muszą polegać na straży obywatelskiej ."

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Sprzedaż leków czy środków medycznych to nie to samo co sprzedaż butów.>

Ale w Afryce. Przechodż zimę w sandałach gdy nie będziesz mógł nigdzie kupic butów zimowych. Zobaczysz jak szybko staniesz się klientem apteki.

Ruscy się nie pier..ą w ceregiele, paszoł won wszyscy co do jednego jak się nie podoba w ich kraju jednemu z drugim.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Pałki są uznane za 'broń ofensywną', a gaz jest 'nielegalny'. I pozamiatane.

Natomiast nóż w Szkocji mieć przy sobie można 'for a good reason' :D

Podobno siekiere mozna przy sobie miec lub przewozic w samochodzie, bo jest uważana za narzędzie. Nie wiem ile w tym prawdy. W Anglii nawet nie wszyscy policjanci są uzbrojeni w broń palną, więc tam dbają żeby obywatele nie mogli mieć przy sobie bardziej ofensywnego uzbrojenia niż policjant.

Dlaczego ochrona tego pastucha nie wyprowadziła tylko musieli to zrobić cywile? Nazywam go pastuchem po stroju jaki ma przywdziany, w żadnym razie nie obrażam żadnej nacji czy wyznania ;-)

Czyżby ci się tolernacja i mulitikulti przestały podobać, bojówko salaficka? :-)

A moze po 500 złotych na kazdego muslima? :-)

Ukryta Zawartość

bo 2000 EUR to jednak za mało :-)

Teraz bedziemy bronić gnębionych Ukraińców. Kogoś trzeba bronić. Nie moze tak być żeby w Polsce byli sami Polacy :-) Może jeszcze do tego w wiekszoci pisiory zamiast szczerych liberałów niemieckich :-)

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

W przeciwieństwie do trolli rosyjskich.

marcin

Sprzedaż leków czy środków medycznych to nie to samo co sprzedaż butów.Tu apteka powinna dysponować wszystkimi dopuszczonymi przez prawo wyrobami.Wyobraźmy sobie,że właściciel apteki jest wyznawcą sekty przeciwników szczepionek i nie pozwala na ich sprzedaż.Oczywiście zawsze można powiedzieć,że w innej aptece można je kupić ale jest to utrudnienie.

Ja wolę by każdy pracujący działalność , czy pracujący mógł odmówić wykonania czynności bez ewentualnych konsekwencji.

Taksówkarz nie przewieźć pasażera bo krzyczy lub śmierdzi, sklepikarz nie wpuszczać dowolnie wybranej osoby bo go np kiedyś okradła, a np kucharz lub kelner uważa kogoś za grymaszącego, niechcianego klienta.

Niech o wyborze decyduje swiatopogląd , sumienie i kasa.

Nie chciałbym by na jakość pracy wpływał stosunek wykonawcy do odbiorcy lub jego poglądów, lepiej wtedy zrezygnować.

Dlaczego sklep musi mieć czekoladę albo wódę ? Nie musi.

Aptekarze od ręki nie mają mnóstwa środków, które ewentualnie sprowadzają na zamówienie.

Jeśli widać, że z naszą potrzebą nie jest im po drodze należy pójść gdzie indziej.

Powinniśmy mieć wolność wyboru i prawo do odmowy.

Bardzo ciekawe:

Przywódcy Niemiec, Francji i Włoch mają się spotkać na włoskiej wyspie Ventotene.

Czyżby przymiarka do porzucenia UE w dotychczasowej formie?

Niemcy widzą, że dłużej pewnych spraw nie pociągną, Francja jako duży kraj i duża gospodarka wymaga by się z nią liczyć a Włochy trzeba trochę poprowadzić za rękę bo jak się za szybko przewrócą to kurs euro poleci na łeb i Niemcy mocno oberwą.

Teoretycznie Grecji pozwolą na plajtę, straty banków jakoś przełkną. UK już nie jest istotna, Hiszpanii nie ma , Benelux się przygarnie, Austria i Skandynawia jakoś poradzą sobie o własnych siłach a Europa Wschodnia niech robi co chce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jeśli widać, że z naszą potrzebą nie jest im po drodze należy pójść gdzie indziej.

Powinniśmy mieć wolność wyboru i prawo do odmowy.

Powinnismy miec wolnosc wyboru jesli mozemy miec wolnosc wyboru. W islamskiej europie nie kupisz wódki nawet uwazajac ze ci się nalezy wolnosć wyboru. Tak samo jak nie kupisz towaru którego nikt ci nie bedzie zechciał zaoferować. Więc postulat staje sie tylko życzeniem. Oszołomy lewackie próbowały go wykorzystać oskarzając drukarza, który, powiedział ze nie będzie przyczyniał sie do propagowania ich ideologii. W tym przypadku im sie nie udało ponieważ drukarzy jest wielu i nie chodziło o zaspokajanie potrzeb bytowych czy dyskryninację ze wzgledu na okresloną grupe nabywców. Ale motyw do propagandy był.

Ukryta Zawartość

Zabawne jest że obecnie obrońcami uciśnionych są kraje które, jeszcze czterdzieśi lat temu skazywały pederastów na wiezienia i teraz pouczają Polske, której to nie dotyczyło od odzyskania niepodległości.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bezprawne działania naszego ,, prezydenta'' wzbudzają już reakcje nie tylko naszego świata prawniczego ale też europejskiego stowarzyszenia sędziów i prokuratorów.

Zbulwersowani łamaniem prawa w Polsce napisali list do Dudy:

http://wyborcza.pl/1,75398,20590751,europejscy-sedziowie-pisza-do-dudy-prosimy-o-przyjecie-slubowania.html#BoxGWImg

Po zakończeniu kadencji nie będzie mógł nieboraczek nie tylko znaleźć zatrudnienia w naszym kraju ale i w całej Europie.

Ciekawe gdzie będzie zapraszany na sympozja?

Podobno siekiere mozna przy sobie miec lub przewozic w samochodzie, bo jest uważana za narzędzie. Nie wiem ile w tym prawdy. W Anglii nawet nie wszyscy policjanci są uzbrojeni w broń palną, więc tam dbają żeby obywatele nie mogli mieć przy sobie bardziej ofensywnego uzbrojenia niż policjant.

Czyżby ci się tolernacja i mulitikulti przestały podobać, bojówko salaficka? :-)

A moze po 500 złotych na kazdego muslima? :-)

Synciu jesteś tu na forum od niedawna to gó...o możesz o mnie wiedzieć. Idź na wp czy inne onety tam więcej zarobisz za wpis ;-)

Podobno żona Andrzeja Dudy tajemniczo milczy.

Komentatorzy polityczni zastananiaja się czy jest to milczenie nienawistne, jak u Jarosława, bo go popiera. czy milczenie przebiegłe jak u Andrzeja, bo mu nie chce zaszkodzić.

Ukryta Zawartość

chociaż to może powinno być w braku humoru na forum.

Polityka pudelka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe gdzie będzie zapraszany na sympozja?

Do central i centralek PiS na całym świecie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.