Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Żegnam.

O cholera chyba to już gdzieś słyszałem. Chyba mam omamy ;-))).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pozostaje tylko eutanazja.

"Eutanazję" PiS-owi może zafundować tylko armia, ale jest przez PiS przekupiona i to chyba skutecznie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Redaktorzy

A tutaj mamy że wraca nowe. Katyń to znowu robota Niemców:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brawo PiS.

Rosja będzie to teraz do usranej śmierci cytować.

Swoją drogą nie uważacie, ze to już nie wygląda na przypadek? Gdyby to byli jacyś "niepolscy peowcy" albo nie daj Boże płatni zdrajcy z PZPR, to poniekąd byłoby jasne: wróg to wróg, więc jest wrogiem. Ale PiS to chodząca polityka historyczna na kaczych łapach, kolorowanie historii na polską modłę mają na sztandarach, i co, to maja być efekty?

- półgłówek i cały imbecyl Czarnecki, który całą Europę nauczył, kim był szmalcownik;

- kretyni od Ziobry, którzy wspólnie z prezesem nomen omen Świrskim zaznajomili cały świat z pojęciem "polskie obozy śmierci";

- "automatyczne tłumaczenie youtube", na które rząd zrzuca odpwiedzialność za informację, jakoby "death camps were Polish";

- i dzień później nasz premier "dobrej zmiany", który tym razem juz osobiście, na wizji ogłasza, że Katyń to zbrodnia Niemców.

Czy to jeszcze są głupi neandertale, czy to już umyślny czysty sabotaż Polski i polskiej racji stanu?

Najbogatszy na świecie będzie ten, który wynajdzie lek na głupotę.

Nie zarobi ani grosza, bo żaden głupi nie przyzna, ze jest mu potrzebny.

Ukryta Zawartość

Stopień (pardon my French) skurwienia państwowej telewizji przechodzi wszelkie pojęcia, a wiem co mówię, bo miałem przykrość oglądać wyczyny TVP w latach 80.

Potwierdzam. A ja mam jeszcze szerszy obraz tamtych lat, ponieważ musiałem oglądać dziennik TV, Polska Kronikę Filmowa i sprawozdania z obrad KC PZPR. Od polowy lat 70tych świadomie. W latach 80tych już obowiązkowo, wspólnie na sali telewizyjnej, siedząc regulaminowo na krześle z rekami na kolanach.

Kłamali aż się krew gotowała, ale w sposób wiele bardziej profesjonalny i wyważony. Teraz to wyłącznie swołocz lżąca jak psy!

I tak jak w tamtych czasach najbardziej brzydziłem się red.J.Urbanem, tak teraz na tle PiSmediow jawi mi się on jako super profesjonalista. Oczywiście jako człowiek nadal mnie brzydzi.

• Redaktorzy

Istnieje możliwość, że część żołnierzy jednak pamięta treść własnej przysięgi wojskowej. A tam nie ma nic o wierności rządowi, sejmowi, "konstytucyjnym organom" czy innym bytom niepewnym. Żołnierze przysięgają bronić niepodległości Polski oraz stać na straży Konstytucji. Li i jedynie.

Istnieje możliwość, że część żołnierzy jednak pamięta treść własnej przysięgi wojskowej.

Nie będą się wychylać nauczeni doświadczeniem tureckim.

a tu dla uprzadkowania >>>>> Karolina Wigura z "Krytyki Politycznej" (stypendystka George'a Sorosa) myli się robiąc Grossa>>>>>>

Karolina Wigura (1980) jest socjolożką i historyczką idei, redaktorką „Kultury Liberalnej”, adiunktem w Instytucie Socjologii UW. Opublikowała m.in. książkę „Wina narodów. Przebaczenie jako strategia prowadzenia polityki” (Wyd. Naukowe Scholar 2011).

Karolina Wigura, członkini redakcji "Kultury Liberalnej", została laureatką tegorocznej Nagrody im. Ks. Tischnera w kategorii "publicystyka lub eseistyka na tematy społeczne". Przyznawana od 2001 roku Nagroda Znaku i Hestii im. ks. Józefa Tischnera promuje style myślenia i postawy łączące w sobie intelektualną rzetelność, odwagę i wrażliwość. GRATULUJEMY!

Wyróżnienie Karolinie Wigurze przyznano za książkę "Wina narodów. Przebaczenie jako strategia prowadzenia polityki", która porusza problematykę winy, skruchy i przebaczenia w stosunkach między narodami. Polecamy

Od 2012 roku Krytyka Polityczna prowadzi portal internetowy, wirtualny odpowiednik gazety codziennej, skupiający się na aktualnych wydarzeniach politycznych i kulturalnych z Polski oraz ze świata. Dziennik powstał przy wsparciu dofinansowywane Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe oraz Open Society Foundations, dofinansowywany jest przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Operacyjnego „Czasopisma”[5].

panie historyk masz pan jakas kandydature lepsza? zaryn?ziemkiewicz?wolski?perejra?sakiewicz?wildsztajn?etc holoty?

Panowie prosze (wiecie o kogo chodzi)....

kuzwa

prawie podobnych przekonań a kurde .....ech brak mi słów

a jeden mały siedzi (i kuzwa sreberka czy jak to tam było zawija)

proszę

Wracajac do zrodla finansowania to ostatnio wszystkie organizacje pozarzadowe w tym gazety nieprorzadowe zostały pozbawione pieniedzy.Czyli pytam sie jak utrzymac swoja organizacje z mozlwoscia krytykowania rzadu bez dofinasowania.Byc moze robi to Soros ale jak nie bedzie pieniedzy zacznie to robic putin.W rosji to juz normalka i wszytko wskazuje na to ze niebawem tez tak bedzie.Tak wiec to dopiero sie zaczyna.

U numerka "żegnam" oznacza "na razie".

Chyba najwyższy czas aby mojego kochanego samolocika nauczyć znaczenia tej formy pożegnania.

Drogi @747.

Od tej chwili, kiedy następne swe propagandowe tyrady zakończysz takim pożegnaniem, już więcej do takiego wątku nie będziesz miał dostępu.

Ten Twój foch przestał być zabawny, a wynikający z niego brak konsekwencji, zaczął być wk***iający i to jak widać wielu z Toba dyskutujacych.

Wracajac do zrodla finasowania to ostatnio wszystkie organizacje pozarzadowe w tym gazety nieprorzadowe zostały pozbawione pieniedzy.Czyli pytam sie jak utrzymac swoja organizacje z mozlwoscia krytykowania rzadu bez dofinasowania.Byc moze robi to Soros ale jak nie bedzie pieniedzy zacznie to robic putin.W rosji to juz normalka i wszytko wskazuje na to ze niebawem tez tak bedzie.Tak wiec to dopiero sie zaczyna.

Drogi mulsie juz od wielu dni tej kasy nie przekazuja

a co Sorosa to ze swego ogródka (KOD)jeszcze złamanego szeląga nie dostaliśmy a fama na wszystkie strony świata głosiła ze rzeka piniedzorów szeroko płynęła

a no cóż dzis w temacie wiadomości reżimowej wiemy jak to z tą "prawdą" bywa....

Z tego co wiem Soros daje olbrzymie pieniadze na wszelkie formy demokratyczne w tym antyrzadowe.Wiem ze fundacja Batorego to chya jego.Ale problem braku pieniedzy skonczy sie tak ze organizacje padna jak w rosji i zostanie sama.. prawda w sieci.

Ukryta Zawartość

Ja nie mogę!

Czy ten teatrzyk kiedyś się skończy?

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

fama na wszystkie strony świata głosiła ze rzeka piniedzorów szeroko płynęła

fama poplyneła bo Soros to wegierski zyd.A wiec swinia z zalozenia jak donosza wlasciwe media.Kto ma ten motloch uczyc jak zostanie tylko prawda w sieci.

Może ktoś mądry tak szczerze i po krasnoludzku napisać?

W jaki sposób ustawa w Polsce ma ograniczać w Izraelu możliwość dyskusji o oraz badania dziejów holocaustu?

A ja wrócę do pytania które zadałem na samym początku i jakoś nikt mi nie odpowiedział: w jaki sposób ta ustawa ma wpłynąć na to, żeby nie pisano o "polskich obozach śmierci". Przecież właśnie dzięki niej sformułowanie to zapadnie w pamięć milionom ludzi na świecie. O to chodziło?

A twoje pytanie całkiem niezłe, ale trzeba je rozszerzyć - w jaki sposób ustawa w Polsce ma ograniczać w Izraelu mówienie o "polskich obozach śmierci"???

I jeszcze prostsze pytanie - po ch... to wszystko było???

Jestem Europejczykiem.

Ta ustawa może ograniczać w Izraelu mówienie "o polskich obozach śmierci".Wyobraźmy sobie sytuację,że Gross przyjeżdża teraz do Polski i jakiś pisowski prokurator zamyka go do więzienia za książkę o Jedwabnym.Pomimo tego,że przecież IPN nie zanegował jego argumentów.Bo pan prokurator poczuje się obrażony w imię swego narodu.

Ale tak naprawdę to ta ustawa jest wymierzona w Polaków,którzy będą mówić czy pisać o ciemnej stronie części naszego narodu.

Oczywiście może to dotyczyć wszystkich obcokrajowców piszących na ten temat.Nie tylko z Izraela.

Fakt. Zresztą ie tylko w Drancy działy się rzeczy paskudne i tragiczne. W Polsce mało kto o tym wie, ale francuski antysemityzm opisywany był wielokrotnie - to zresztą był tylko jeden z aspektów kolaboracji z nazistami, która skalą przerosła wszystko, co się działo w innych krajach Europy. Pewne motywy nawet do literatury popularnej (powieściowej) trafiły. U nas w Polsce wydali jakoś tak w latach 90-tych ale przeszło bez echa.

Jeszcze niedawno na płatnych kanałach filmowych można było oglądać "Obławę" (2016) z Jeanem Reno w roli doktora Sheinbauma.

Jako osoba nieznająca się na niczym, a gadajenca z Wami, bo dużo wiecie...

Coś Wam opowiem:

Pamiętam dom, w pewnej podkrakowskiej wsi.

Mieszkał tam Żyd z ośmiorgiem dziatwy i babą. Pracował szczerze. I mocno.

i wszyscy go lubili i szanowali.

Razu pewnego wrócił z pracy do domu i zastał rodzinę powieszoną. Zrobił to samo ...

Wojna.

Dwa dni później sąsiedzi objęli domostwo.

Polacy.

Zainspirowany tym wpisem postanowiłem poszukać czegoś (bez urazy) bardziej profesjonalnego. I znalazłem tekst Danieli Wołos "Polacy mordowali nie tylko w Jedwabnem. Trzy pogromy, których powinniśmy się wstydzić", w którym opisuje jak to źli Polacy mordowali Żydów w bestialski sposób, a dobrzy Niemcy...itd. W mojej ocenie stronniczy artykuł. Przykład: autorka wspomina, że źródłem pogromów miała być rzekoma antypolska współpraca Żydów z okupacyjnymi władzami radzieckimi. Dlaczego rzekoma, skoro ponad wszelką wątpliwość ludność żydowska i nie tylko podejmowała taką współpracę. Więcej o artykule pisał nie będę, każdy może sobie odnaleźć i przeczytać ów artykuł.

Dla mnie ciekawsza jest jego biografia oraz wzmianka o autorze. Biografia zawiera cztery pozycje - wszystkie od roku 2000 wzwyż. Wcześniej tego problemu nie badano, a może starsze badania nie pasują do tez jakie ten artykuł niesie. Na pierwszym miejscu - uwaga - Jan Tomasz Gross. "Sąsiedzi. Historia zagłady żydowskiego miasteczka" Sejny 2000. Zresztą jakby inaczej. To jest najczęściej cytowane źródło, a jak najczęściej cytowane - to dla wielu najbardziej wiarygodne. Na trzecim - Witold Mędykowski "W cieniu gigantów. Pogromy 1941 r. w byłej sowieckiej strefie okupacyjnej." Warszawa 2012. Myślę sobie szacowne wydawnictwo - PAN, ale przez przypadek znalazłem też recenzję tej książki, której autorem jest prof. dr hab. Marek Wierzbicki (KUL, IPN). W recenzji można przeczytać o: braku realizacji w stopniu zadowalającym postawionych postulatów badawczych; spłycenie i nadmierne uproszczenie narracji; konstruowania całych rozdziałów lub podrozdziałów w oparciu o pojedyncze (dosłownie) monografie, relacje, wspomnienia lub nawet artykuły; liczne niekonsekwencje, sprzeczności i błędy rzeczowe utrudniające zorientowanie się w rzeczywistym przesłaniu książki i poglądach samego autora; (moim zdaniem także o stronniczości,) gdyż zasadniczą tezą recenzowanej publikacji jest dążenie do wskazania na antysemityzm ludności zamieszkującej badane tereny (określanej w publikacji jako „nienawiść do Żydów”) jako na zasadniczą przyczynę pogromów z lata 1941 r; nie odrzuca w zupełności innych czynników niż nienawiść na tle rasowym, niemniej w swoich analizach niemal zupełnie je pomija lub nie dostrzega ich rangi (czyżby manipulacja); chaotyczność i powierzchowność opisów pogromów i to nie tylko na Żydach, niewykorzystywanie j literatury przedmiotu; całkowite pominięcie sytuacji na terenach północno-wschodnich (polsko-litewsko-białoruskich), gdzie dochodziło do regularnych pogromów Polaków (np. urzędników, policjantów, ziemian czy osadników wojskowych oraz ich rodzin) oraz rebelii zbrojnych o charakterze antypolskim i prosowieckim z udziałem Białorusinów i Żydów — sympatyków komunizmu; brak informacji o tym, że we wrześniu 1939 r. przez ziemie kresowe przetoczyła się fala przemocy w formie napadów, rabunków, linczów, ataków zbrojnych i regularnych pogromów, których ofiarą padała głównie ludność polska (6–7 tys. ofiar). Sprawcami tych mordów byli w większości nie obywatele, lecz przedstawiciele miejscowych mniejszości narodowych przedwojennej Polski (Białorusini, Ukraińcy, Litwini, Żydzi), wywodzący się przeważnie z najniższych warstw społecznych i często sympatyzujący z państwem sowieckim oraz ideą komunizmu; rażących uproszczeń (dla mnie manipulacji) - na przykład zjawisko entuzjastycznego witania jednostek sowieckich przez część kresowych Żydów jest potraktowane wyłącznie jako tworzywo mitu o zdradzie Żydów, a nie jako fakt historyczny domagający się naukowej analizy; oparcie się niemal wyłącznie na pojedynczych relacjach żydowskich świadków wydarzeń. To tylko część uwag recenzenta, 18-stronnicowa całość jest w Internecie. Wystarcza jednak, aby uznać tę pracę za co najmniej nierzetelną. Można też określić mianem pionierskiej, jak zrobiła to "Gazeta Wyborcza". Można by jeszcze napisać, ze twórczość Mędykowskiego zainteresowała poważne izraelskie instytuty. Pominę to.

Wrócę znowu do notki o autorce tekstu. Brzmi ona tak: Absolwentka filozofii na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie. Publikowała między innymi w "Przeglądzie", "Nowej Europie Wschodniej" i "Kulturze Liberalnej". Można pomyśleć poważna autorka. Jednak w "Przeglądzie" i "Kulturze Liberalnej" nie znalazłem żadnego jej artykułu związanego z pogromami Żydów, a wyszukiwarka "NEW" nie znalazła nic.

Wielce zastanawiająca jest ta nowa twórczość historyczna.

Można pomyśleć poważna autorka. Jednak w "Przeglądzie" i "Kulturze Liberalnej" nie znalazłem żadnego jej artykułu związanego z pogromami Żydów, a wyszukiwarka "NEW" nie znalazła nic.

a musiala pisac?

w w bestialski sposób, a dobrzy Niemcy

znowu od rzeczy.

elką wątpliwość ludność żydowska i nie tylko podejmowała taką współpracę

zgoda tak jak polacy a tych nie mordowali

zacznji moze od ksiazkiAnna Bikont w "My z Jedwabnego" opisuje zbrodnię dokonaną na polskich Żydach w Jedwabnem, Radziłowie, Wąsoszu i innych okolicznych miejscowościach..

a reszta smiecia z internetu mnie malo obchodzi.Bylem w Jedwabnym i okolicach przed napisaniem tej ksiazki i mam swoje dane.

Wielce zastanawiająca jest ta nowa twórczość historyczna..

moze sprawdz jeszcze ile zarabia u tego Sorosa. Tak samo jak niezwykla twoja aktywnosc tutaj

A tu masz czytania na tydzien i nie zawracaj d..y detalami.

Ukryta Zawartość

znajdziesz tu tez cos co ci sie spodoba czyli praca naukowa poswiecona przestepczosci wsrod zydow w niemieckim faszystowskim getcie zydowskim w warszawie.Mozesz to puscic do swoich smieci.

Ukryta Zawartość

W ocenie ustawy należałoby się zastanowić jaki był cel ustawodawcy i co też on osiągnął.

Celem było ocenzurowanie wypowiedzi na tematy niewygodne i wstydliwe z naszej najnowszej historii.A co PiS osiągnął?

Zupełnie coś odwrotnego niż planował.Nagłośnił sprawę na świecie przez co jeszcze więcej ludzi będzie kojarzyło nasz kraj z Holocaustem i pogorszył stosunki z Izraelem i USA.Czysta pisowska głupota.

A czas uchwalenia tej ustawy ( rocznica wyzwolenia Oświęcimia) to już szczyt głupoty.

Karolina Wigura z "Krytyki Politycznej" (stypendystka George'a Sorosa) myli się robiąc Grossa głównego adresata nowelizacji ustawy o IPN. Zresztą po "Krytyce Politycznej" i "Gazecie Wyborczej" (gdzie cały jej tekst można znaleźć), trudno oczekiwać innej tezy.

Karolina Wigura i nie tylko ona nie myli się twierdząc, że jedną z głównych idei tej ustawy było upolowanie Grossa. Przyznawali to sami PiSowcy i narodowcy i to otwartym tekstem.

Jestem Europejczykiem.

Wojsko z nami!

Trza mieć nadzieję.

Choć pamiętam Kraków oblepiony (sam też kleiłem) hasłami: "Generale! Ludzie i Ojczyzna czekają!".

Nie wiedzieć czemu wkrótce nastał stan wojenny...

Może właśnie dlatego?....

A do Kolegi Zyzola: bez nijakiej urazy.

Nie śmiałbym. I jeszcze nigdy, pisząc w naszym drogim Forum - nie kłamałem.

Uprzejmie i serdecznie zdrowia życzę.

Jacek.

A tu masz czytania na tydzien i nie zawracaj d..y detalami.

Ukryta Zawartość

tu tez znajdziesz to cos co ci sie spodoba czyli praca naukowa poswiecona przestepczosci w niemieckim nazistowskim getcie zydowskim w warszawie.Mozesz to sciagnac i puscic do kolegow od smieci.

tamze takze spodoba ci sie

SZANOWNY PANIE GISTAPO.

Donosy do władz niemieckich w Warszawie i okolicach, 1940-1941

Barbara Engelking

Warszawa 2014, wznowienie

W zespole "Der Kommandeur der Sicherheitspolizei und des SD fur den Distrikt Warschau" w Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie znajduje się teczka zawierająca dwieście pięćdziesiąt pięć anonimowych donosów do władz niemieckich 1940-1941. Teczka ta, jeszcze nieuporządkowana, została przekazana do Instytutu Pamięci Narodowej z byłego Centralnego Archiwum Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Donosy zgromadzone w brązowej, tekturowej, zawiązanej na teczce - to bez wątpienia oryginały z czasów okupacji. Sygnowane są podwójną numeracją (granatowym i czerwonym kopiowym ołówkiem), ułożone według numeracji oznaczonej na czerwono i w miarę chronologicznie ...

z głównych idei tej ustawy było upolowanie Grossa. Przyznawali to s

to jest typowe.Nie mozna zabic wszystkich. Zabijmy jednego ale najwazniejszego.

Reszta sie wystraszy.

Ukryta Zawartość

To fragment pisowskiej strategii wymazywania z historii Polski niewygodnych faktów.Czyli przykład myślenia magicznego.Jak czegoś nie nazwiemy to tego nie ma.Przypomina się sowiecka metoda wymazywania z fotografii ludzi uznanych za niewygodnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.