Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników Musical Fidelity,

Czy ktoś z Was miał styczność ze wzmacniaczem słuchawkowym Musical Fidelity M1 HPA?

http://www.tophifi.pl/towar/id/1559/m1_hpa/

Myślę o nim do słuchawek AKG Q701. Proszę o wypowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,

Yul

Edytowane przez Yul

Witam! Pamietam pare lat temu miales roksana I i II? Czy mimo uplywu czasu moglbys sie pokusic o porownanie ich brzmienia do MF A300. Pozdrawiam Piotr.

Po Caspianie miałem jeszcze Accuphase i Krella. Między czasie miałem też Caspiana M1 New Generation. Caspian jest najbardziej komunikatywny na średnicy ale A 300 depcze mu po piętach dodając lampową barwę, wybrzmienia alikwotów, rozciągniętą górę i obszerniejszy bas. W caspianie brakło mi trochę ataku średnio wyższego basu, jest troszkę wycofany względem A300 czy Krella kav 300i. Podłączając do A 300 kolumny czy źródło z zaznaczonym akcentem na średnicę dostajemy komunikatywność caspiana, a otrzymujemy szerszą palete barw i alikwotów. Caspian wyraźnie ustępuje górą pasma i stereofonią, a zwłaszcza głębią sceny. Caspian to dla mnie subiektywnie jeden z najlepszych wzmacniaczy w swojej klasie ale A300 Musicala ma ten ostateczny szlif, którego brakuje Caspianowi. Musical ma taż "słyszalnie" większą moc. To czego życzył bym sobie w Caspianie to lepsza scena, lokalizacja, głębia, gładkość góry i równoprawny podzakres średnio wyższego basu. A 300 to ma w standardzie i dla tego wciąż gra.

Trochę lakonicznicznie, ale mam nadzieję, że pomogłem.

pzdr.

Odsprzedawać nie mam zamiaru tylko chciałbym dobrać jakieś sensowne kolumny do tego musicala które wydobędą z niego potencjał.....bo eltaxy tego nie potrafią :-)

U mnie od paru lat bardzo fajnie gra w niewielkim pokoju z Dynaudio Contour 1.3 mk II. Próbowałem też w większym pomieszczeniu z Dynaudio 1.8 mk II i nie było źle.

Po Caspianie miałem jeszcze Accuphase i Krella. Między czasie miałem też Caspiana M1 New Generation. Caspian jest najbardziej komunikatywny na średnicy ale A 300 depcze mu po piętach dodając lampową barwę, wybrzmienia alikwotów, rozciągniętą górę i obszerniejszy bas. W caspianie brakło mi trochę ataku średnio wyższego basu, jest troszkę wycofany względem A300 czy Krella kav 300i. Podłączając do A 300 kolumny czy źródło z zaznaczonym akcentem na średnicę dostajemy komunikatywność caspiana, a otrzymujemy szerszą palete barw i alikwotów. Caspian wyraźnie ustępuje górą pasma i stereofonią, a zwłaszcza głębią sceny. Caspian to dla mnie subiektywnie jeden z najlepszych wzmacniaczy w swojej klasie ale A300 Musicala ma ten ostateczny szlif, którego brakuje Caspianowi. Musical ma taż "słyszalnie" większą moc. To czego życzył bym sobie w Caspianie to lepsza scena, lokalizacja, głębia, gładkość góry i równoprawny podzakres średnio wyższego basu. A 300 to ma w standardzie i dla tego wciąż gra.

Trochę lakonicznicznie, ale mam nadzieję, że pomogłem.

pzdr.

Dzięki! Twoja charakterystyka Caspiana calkowicie pokrywa się z moja o nim opinią - miałem go ponad dwa lata.Mnie tez najbardziej podobała się średnica, ale braki w wyższym basie i górze pasma spowodowały, że się z nim rozstałem.Pozdrawiam Piotr

U mnie od paru lat bardzo fajnie gra w niewielkim pokoju z Dynaudio Contour 1.3 mk II. Próbowałem też w większym pomieszczeniu z Dynaudio 1.8 mk II i nie było źle.

Od jakiegoś czasu gram na PMC TB2i (jeszcze nie wygrzane) i jest świetnie - średnica,dynamika, niskie tony. Myślę że te kolumny dobrze zgrywają się z Musicalem.

Napisz coś więcej o bezpiecznikach bo gdzieś czytalem ze są rodowane i złocone ale nic więcej nie wiem .Pozdrawiam Igor

Bezpieczniki są złocone z miedzianym drutem topikowym wewnątrz. Mają jeszcze na wyprzedaży wersje MkI po 30 zł/szt. Wersja MkII jest już po 60 zł/szt. Na pewno warto, ja się przekonałem, a jeśli nawet nic u siebie nie usłyszysz, to będziesz miał świadomość, że pozbyłeś się najsłabszego ogniwa przewodzącego zrobionego z podłych i najtańszych materiałów, no i jak wyglądają te złote-biżuteria ;-)

pzdr.

mialem a300 10 lat temu.on caspiana rozjezdza imho

caspianów było kilka wersji, słuchałeś jednej pewnie mk1...

czyli m6i to jest przereklamowany zlom? az taka roznica miedzy nim a a300?:)

bo caspian m1/m2 gra duzo lepiej jak m6i

wiec jak jest?

Jak to jaka? a300 był dwa razy tańszy od m6i i dwa razy lepszy;)

po elektra seria a3. Co do Caspiana mialem badziewny M Series 1. Zero basu-'recommended for 8 ohm speakers'.najwieksza wtopa dzwiekowa i strata finansowa jaka poczynilem

Witam

z Caspianem nie jest, tak źle. Może to wina zestawienia.

Ale ja o czym innym chcę napisać. Właśnie porównuję A300 z NADem M3.

Ukłony obu zawodnikom. To ten sam poziom, pomimo różnic cenowych. Oba są na tyle dobre, że nie da rady wyłonić zwycięzcy.

O różnicach za kilka dni.

pzdr.post-7222-0-01223100-1330260905_thumb.jpg

qman

Rozpropagowałeś Caspiana na tym forum,dałem się nabrać i kupiłem to badziewie,nowe.Pomoczyłem pieniądze i tyle :-)

Jeśli mowa o sprzedaży, będę miał może niebawem do sprzedania coś rzadko spotykanego tj duet: lampowy X Pre (2 lampy JAN U$A) i końcówkę A3 CR. To napędza każde kolumny (nie to co Caspian )

...a się przywitam :) od dwóch dni świecą u mnie dwie "memeskie" diody MF E11 :) Napędzają leciwe Radmorki Ls-30 i dają dużoo radości.

Na E10 chorowałem kilkanaście ładnych lat - niestety kompletnie nie nadawał się do reszty toru. Teraz po zakupie Ls30 - Seria E stała się idealnym wyborem. Przygarnąłem więc E11 (E100 sprzątnęli mi sprzed nosa). Sztuka piękna, jak świeżo wyjęta z kartonu.

Mam więc to moje cudeńko - z całym bagażem niesamowitej muzykalności, gęstości i melodyjności brzmienia, z lekko ospałym charakterkiem temperowanym przez LS30:)i z dwoma niebieskimi światełkami - za którymi tęskniłem sporo lat :)

Pozdrawiam klubowiczów

Przemek

qman

Rozpropagowałeś Caspiana na tym forum,dałem się nabrać i kupiłem to badziewie,nowe.Pomoczyłem pieniądze i tyle :-)

Jeśli mowa o sprzedaży, będę miał może niebawem do sprzedania coś rzadko spotykanego tj duet: lampowy X Pre (2 lampy JAN U$A) i końcówkę A3 CR. To napędza każde kolumny (nie to co Caspian )

a co takiego caspian zrobił że nie spasił?

Focal + Naim

z dwoma niebieskimi światełkami

Skąd te niebieskie skoro w w serii Electra były zawsze czerwone?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

(E100 sprzątnęli mi sprzed nosa). Sztuka piękna, jak świeżo wyjęta z kartonu.

Jestem tą sprzątaczką...prawdopodobnie.I też zadaje to pytanie"Skąd te niebieskie światełka"?Są czerwone w Elektrze...od zawsze.

:) a nie wiem skąd - ale pamiętam E10 - pierwsze w życiu jakie słuchałem (nie pamiętam ile - choć z pewnością naście lat temu) i też miała "memeskie" :... a może i się mylę? Jest też szansa, że tu właściciel mógł sobie wymienić na takie - bo są dość mocno wystające, a nie schowane - a tak chyba to powinno być :) Podpytam go jutro czy coś majstrował - na ampku nie ma nawet ryski - śrubki też wyglądają jak z fabryki.

Jestem tą sprzątaczką...prawdopodobnie

OSZZZ TYY :P :) Gratuluje i szczerze zazdroszczę :) Jeśli to wyjęte za 1050z forum - zadzwoniłem do poprzedniego właściciela i dowiedziałem się, że kurier właśnie zabrał - niestety nie udało mi się namówić go na podanie numeru nadania... i tym sposobem nie wiedziałem, którego kuriera napadać:)

Edytowane przez siloeamistad

choć z pewnością naście lat temu) i też miała "memeskie" :

Miałem E10 od 1997 roku i użytkowałem przez ponad 3 lata i było zawsze czerwono :).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

qman

Nie wszystkim wszystko pasuje, popatrz ilu jest zadowolonych użytkowników. Nadal będę polecał Caspiana bo to najbardziej komunikatywny i ANALOGOWY wzmak jakiego słyszałem. Jak słucham gramofonu, to słyszę brzmienie Caspiana. Jeśli trafiła by się okazja, to chętnie wrócił bym do zestawu pre+ monoblocki. Ale nie zaśmiecajmy klubu.

Wracając na odpowiedni tor, to chciałem wstępnie napisać, że Musical A300 triumfował w starciu z NADem M3. Muzykalność, barwa, lampowe wybrzmienia, przyjemność słuchania i relaks to coś czego M3 może pozazdrościć Musicalowi. M3 jest trochę bardziej zwarta i bardziej spięta, bas ma lepiej kontrolowany ale odrobinę mniejszy no i nasycenie nie jest tak zróżnicowane jak w A300. szczegółowość i stereofonia na zbliżonym, wysokim poziomie. Moc i panowanie nad zestawami również, co ciekawe Musical ma większe transformatory i pobór z sieci jak M3, 600VA vs 500VA.

W moim odczuciu A300 to jeden z najbardziej zbliżonych brzmieniowo tranzystorów do lampy. Gra relatywnie miękko ale sprężyście i słodko pozwalając swobodnie wybrzmiewać, tak jak by grał harmonicznymi jak lampa dodając gratis dynamikę, bas i kontrolę.

Pzdr.

qman

re Caspian - do pitu pitu a la Krall czy Barber i owszem się nadaje,do wykopu na pewno nie,zresztą sam napisałeś o jego innych ograniczeniach

re A300 czasem bas potrafi się ciut spóżnić ale tylko czasem,za to wykop jest wyborny,na średnicy a zwłaszcza na wyższym środku zależnie od płyty potrafi deko zaskrzeczeć a na górze okazjonalnie zasyczeć :-) nie 1szy raz stwierdzam,że to świetny piec ale już praktycznie nieosiągalny.Odsłuchiwałem go po latach i już tak bardzo mi się nie podobał-cóż,combo LFD power + Manley pre "zepsuło" mi ucho ale to też inna półka cenowa. Teraz ćwiczę połączenie lampowego pre Musicala i końcówki A3CR (bliżej jej do A300 niż A3)i jest naprawdę świetnie !!!

Witam miłośników Musical Fidelity,

Czy ktoś z Was miał styczność ze wzmacniaczem słuchawkowym Musical Fidelity M1 HPA?

http://www.tophifi.pl/towar/id/1559/m1_hpa/

Myślę o nim do słuchawek AKG Q701. Proszę o wypowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,

Yul

Yulu drogi , udało Ci sie posłuchać tego wzmacniaczyka ????

Z góry dziękiza jakieś info.

Pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Po niemal dwóch tygodniach obcowania z E100 muszę przyznać, że wzmacniacz ten w porównaniu do E11 wypada o wiele lepiej we wszystkich aspektach brzmienia. W zasadzie nie występują w nim te wady, które wytykano wzmacniaczom E1, E11.

E100 calkiem przyzwoity wzmak. Milo go wspominam. Mialem caly zestaw E600,E500 i E100 ... prezentowal sie bdb:)

post-11813-0-78074500-1331142778_thumb.jpg

post-11813-0-61312000-1331142790_thumb.jpg

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam,

Na forum dość ciepłe opinie posiada A300. A jak sprawuje się A308 ? Bo akurat ten można aktualnie kupić . Czy jest możliwe ciche słuchanie muzyki w połączeniu z wymagającymi [ 86 db, 8 ohm ] ATC SCM-11 ( neutralne głośniki ) które są dość prądożerne. I jak jest z balansem tonalnym w A308 przy cichym / średnim słuchaniu ? Jeśli ktokolwiek miał możliwość posłuchania. I czy są problemy z potencjometrem Alps - tym czarnym z silniczkiem. Bo właściwie to jest prawie 9 letnia konstrukcja.

Dziękuje niezmiernie za jakiekolwiek informacje,

pozdrawiam,

Aresius

• 2 tygodnie później...

E100 calkiem przyzwoity wzmak. Milo go wspominam. Mialem caly zestaw E600,E500 i E100 ... prezentowal sie bdb:)

Faktycznie prezentował się pięknie. Szkoda tylko, że pozostałe elementy - radio i CD - są już zbędne we współczesnych systemach audio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.