Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

No to by sie zgadzalo ze nie ma wyostrzen;-) U mnie tez nie ma.

Tylko pamietaj sam cd nie gra. Wszystko zalezy jaki masz wzmak , kolumny, kable....

Ja slyszalem ze zestaw cd+wzmak gra dobrze ze soba + leema lubi kable chorda ... i to tez sie zgadza. Zafundowalem signature i jest pieknie;-)

Ale zrobil sie watek leema w MF klubie... Jeszcze nas chlopaki pogonia;-)

Na hifigwam pytales o stream czy antile? To jednak inna polka cenowa i jakosciowo pewnie tez...

Hej,

Kończąc nasz sub-wątek - kupiłem naped Meridiana do M1 dac ,

• 1 miesiąc później...

Witajcie,mam do szanownych klubowiczów pytanie,obecnie gram na zestawie roksan caspian m1 i dynaudio contour 1.3se i myślałem o zmianie elektroniki na kw 250s w związku z tym mam pytanie czy będzie to znaczny krok w przód czy tylko lekko w bok ?

Hehe dobre,może i tak jest ale spokojnie zapytać zawsze nie zaszkodzi a swoją drogą człowiek od którego kupiłem zestaw roksana kupił właśnie kw 250s a to daje do myślenia,pochopnie to nie ma co robić dobrze o tym wiem :D

Witam, z tym krokiem w tył to lekko przesadziłeś kolego EMiL.KW to bardzo przyzwoite urządzenie trzeba tam tylko wymienić lampy bo Golden Dragony które tam siedzą to ścierwo.Rozpatrując sam wzmacniacz w KW 250s to jest on naprawdę bardzo fajny i uważam że lepszy niż Caspian,jeżeli chodzi o całe urządzenie to trzeba mu zaplikować zewnętrzne porządne CD i będzie grało super.

elduce, ale sie miotasz...,Ken Kessler to figura w branzy. I jak na stereo napisalem,ocenil go obok Quada(nie pamietam nru)za najlepszy cedek na rynku UK do 1000 funtow. Xraye sa rzadkoscia w s/h a jesli juz osiagaja wyzsze ceny. Rownie dobrze moglbys zapytac czy cd Electra 624 to jest to samo,

250 s to niezla maszynka, ale juz za ulamek kwoty mozna miec co najmniej dobrego A300 lub 308. Sluchalem kw 250 i nie powala za kwote jaka trzeba za niego wylozyc. JNie zagra z jasnymi i neutralnymi kolumnami no i najwieksza jego wada to w moim odczuciu driv . Jest wolny i na dluzsza mete usypiajacy. Starszea seria A nie ma tej wady a jest rownie muzykalna.

pewnie to samo co m6i z ktorym caspian robil co chcial w skrocie duzo lepsza barwa i przyjemnosc sluchania ale dalej nie wnikam bo kw moze byc kozakiem w stosunku do m6i i dystanns moze byc krotszy do caspiana :)

Panowie to jest czysta demagogia czy jest lepszy czy gorszy,ja też tego nie wiem,wiem tylko bo mam kontakt z facetem który sprzedał mi caspiana i jego opinia jest taka że owszem są też i minusy kw 250s ale dzwiękowo ponoć jest lepszy o funkcjonalnośći nie wspominając.Chętnie bym wziął mojego caspianka pod pache i bezpośrednio porównał ale jechać 300 km w dwie strony przy dzisiejszym paliwie to chyba Nie ... :D

Tomek mysle, ze juz lepiej A300 jak juz blitz wyzej pisal lub rzuc sie na Moona i340 ktory z dyniami pozamiata w/w i nawet z Pass'em int150 daje rade

i ciekawostka- zalozyciel klubu roksan mysli do powrotu do caspiana a teraz ma a300..

bez odsluchu kolumn i wzmacniacza nie ma co wyrzucac kasy!

Kupcie sobie końcówkę Piliniusa SA102 lub 103 to pogodzicie A300, Caspiana ze sporą nawiązką tylko trzeba dołożyć ze 4kzł ;)

Tak na poważnie KW250s to dobry klocek pod warunkiem, że będziesz miał cierpliwość do zawodnego napędu w nim.

Chyba lepiej poszukać A3, A300 lub A308.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jako były posiadacz KW 250 s informuję że porównywanie go do m6i jest pomyłką,od 308 też gra lepiej ale trzeba bezwzględnie wymienić mu lampy.Przerobiłem Mullardy,Siemensy CCa,Amperexy Bugle Boy,Valvo to chyba możecie posłuchać kolegi co ma z tym trochę doświadczenia i uwierzyć mu na słowo.Mnie najbardziej pasowały Ecc88 Valvo Goldpin + porządny kabel zasilający np.Shunyata Python Helix Alpha i spać się już nie będzie chciało bo pojawi się drive.

Dzięki Jerry30 za ciekawy wpis,gdzieś czytałem o problemie w kw 250 że ponoć potrafił sam się zgłośnić nawet uszkodzić głośniki,czy może ktoś wie coś o tym ?ponoć nowy soft 1.4 na to nie pomógł.Jak jest w istocie ?

Generalnie jeżeli chodzi o KW 250 to sam wzmacniacz jest naprawdę dobry(po wymianie lamp),ogromnym zaskoczeniem dla mnie było porównanie Kw i Audio Research VSi 60 podpiętych do Cd Prima Luny Prologue Eight gdzie Kw zagrał nie gorzej a na pewno przyjemniej,zrezygnowałem z zakupu AR i dopiero Leben mnie do siebie przekonał więc rozstałem się z 250-tką.Jeżeli chodzi o CD w tym urządzeniu , to jest to zdecydowanie słabszy element tego systemu i tu jak się podłączy np.Ayona czy Naima Cdx2 to się można zdziwić jak to gra(testowałem kilka dobrych CD)szczególnie z Naimem CDx2 zagrało to świetnie ale wtedy dublujemy odtwarzacz i ma to wątpliwy sens ekonomiczny(chyba że tanio się wyrwie KW).

A tak na marginesie to kupcie sobie dobrą lampę i zostawcie te tranzystory!

Edytowane przez jerry30

Witam. Mam w kupnie wzmacniacz Musical Fidelity model A 120. Jaka jest wartość tego wzmacniacza? Sprzedający podaje cenę do uzgodnienia więc jakie jest maksimum wartości tego wzmacniacza, żebym jej nie przekroczył w negocjacjach?

Z góry dziękuję za pomoc.

To prawda, ze caspian chodi mi po glowie, ale jak porownalem A300 i M1 NG to Musical zostal. Lepsza stereofonoe zwlaszcza w glab sceny, szczegolowosc, dynamika i atak niskich. Nasycenie i barwa na podobnym poziomie ale nieco inaczej prezentowana. Musical gra bardziej lampowo a caspian analogowo. To takie pobiezne spostrzezenia.Na razie zostaje jeszcze z Musicalem, jak bede cos zmienial to w raczej w gore nie w bok. A propos, czym sie zainteresowac zeby miec ta muzykalnosc ale na wyzszym poziomi z rszta podzakresow. Przepraszam za literowki, pisze z telefonu i pzdr ze slonecznej Tarragony.

witam

będę sprzedawał mojego MF seria E

CD A2 modyfikacje zegar i bufor spdif II MRelektronik (osobny zasilacz )

poprawiony analog

wzmacniacz E 11 nowy zasilacz o dużej wydajności Veterana , wymiana kluczowych elementów na płycie na elementy nowe o bardzo dobrych parametrach ( np wima )

wzmacniacz E 1 nie modyfikowany ale jego obudowie mieścił się dac więc będzie parę dodatkowych otworów

fronty w stanie idealnym

zapraszam na PW

post-21445-0-20805700-1346689198_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Witam

Zastanawiam się na zakupem Musical Fidelity M1Clic.Czytałem trochę o nim,ma dobre opinie i jest bardzo uniwersalny co mi pasuje.Jak z kwestią jakości dźwięku, czy rzeczywiście gra tak dobrze i byłaby spora różnica w porównaniu do Marantza NA7004? Podoba mi się duży czytelny wyświetlacz, ma wi-fi i gapples. Czy ktoś go ma i mógłby podzielić się spostrzeżeniami?

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Z tym wyswietlaczem to uwazaj. On jest czytelny ale z 1 metra:) Z daleszj odleglosci bedziesz mial kolorowa plame... To bajer a nie porzadny wyswietlacz. Mialem juz jedno takie urzadzenie z takim kolorowym wyswietlaczem. Z 3 metrow z kanapy nic nie bylo widac, za kazdym razem trzeba bylo podchodzic... Bardziej sprawdzil by sie inny jednokolorowy wyswietlacz z mniejsza iloscia lini ale za to wiekszymi literkami:) . Ponizej fotka i filmik z Youtube:)

Druga sprawa co oni tam wsadzili ze kosztuje ponad 5k ?:)

Sercem click'a jest stara wersja C/A M1 czyli nie jakis ''hajend'' . Czyli placisz za nie najnowszego daca + kolorowy bajer:) Czy warto 5k ? Chyba jednak nie:)

post-11813-0-66497700-1348764672_thumb.jpg

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

No właśnie z tym ekranem może być wcale nie lepiej a nawet gorzej niż u Marantza. Ciekaw jestem opinii kogoś kto ma tego Clica i jak to gra w stosunku do tańszych odtwarzaczy sieciowych.Pewnie jednak lepiej będzie kupić do przyzwoitego odtwarzacza bardzo dobrego Daca. Chyba że jestem w błędzie.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Ja bym byl za opcja bardzo dobry uzywany dac + jakis odtwarzacz np Marantz..

Ja obecnie uzywam taniej ale dobrej zabawki Dune smart D1( czyta wszystko jak leci + radio internetowe + flash na pokladzie, Youtube etc) i ostatnio zamowilem na probe dac z raczej niskiej polki cenowej, Jestem ciekaw jak to zagra:)

Calosc( dune+dac+hdd 2TB) nowka wszystko oczywiscie ok 2300zl ...

pozdr

Edytowane przez stecko

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 2 tygodnie później...

Witam! Miło mi dołączyć do miłośników Musicala! Chcę się podzielić opinią na temat posiadanego A 3.2, którego samodzielnie, niewielkim kosztem tuningowałem-bardzo dobre efekty przyniosła wymiana okablowania wewnętrznego na kable Sommer w zasilaczu oraz do gniazd głośnikowych (tutaj kabel ORBIT 240),jak również wymiana bezpieczników,likwidacja prądów wirowych w gniazdach głośnikowych,wymiana lutów na srebrne,mechaniczne tłumienie obudowy oraz ekranowanie transformatorów. Efekt? Zdecydowanie lepsza makro i mikrodynamika , przejrzystość,rozdzielanie planów, jeszcze lepsza kontrola basu. Zainteresowanych zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam!

Gratuluję i można prosić o jakieś fotki poglądowe. Mam A300 i ciągle zauroczony jego brzmieniem zastanawiałem się nad delikatnym upgrejdem po tym, jak wymiana bezpieczników na złote ahp dała subtelną acz słyszalną poprawę.

A jak kolega zlikwidował prądy wirowe na gniazdach głośnikowych?

pzdr.

mam małe doświadczenie z MF wieć zapytam czy ktoś miał do czynienia z wzmacniaczem słuchawkowym MF 1HPA ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam! Gniazda są zakontrowane kilkoma nakrętkami- należy je wykręcić po wcześniejszym odlutowaniu kabli a następnie w imadle przeciąć tak,aby przerwać obwód. Wystarczy też jedna,nie dwie! Prądy wirowe występują też przy "klasycznym" wykonaniu ekranowania trafo-trzeba to zrobić inaczej! Zwracam też uwagę przy okazji na problem właściwego ustawienia klocków-nigdy jeden bezpośrednio na drugim,lecz na osobnej półce i koniecznie na ceramicznych podkładkach ( stalowych lub aluminiowych-w zależności od pożądanego efektu)...można wykorzystać np. kawałki płytek łazienkowych...jest jeszcze sporo tricków! :-)

Krótko mówiąc płaskie blachy zamiast okrągłych puszek! Nie mam narazie jak wysłać Ci fotek,ale jest tam miejsce we wzmaku żeby zasłonić płytkę od trafo (resztę zrobi radiator) -ważne,żeby połączyć ją z obudową w 2 miejscach!...patent na bezpieczniki mam swój i raczej efekt jest jeszcze lepszy niż firmówki ;)...sprawdzałeś,czy trafa się nie poluzowały,tzn. czy nie siedzą lużno na obudowie? Jeśli tak, to proponuję zakontrować u góry śrubę na trafie rozciętą nakrętką. Pamiętasz o odpowiednim podłączeniu wtyczki sieciowej do gniazda? A jaki masz cd,kolumny i kable? Ja jeszcze niedawno grałem na Marantzu 7001 KI,oczywiście własnoręcznie modyfikowanym i ciągle na Mission M66i,tez podkręconych...(kiedyś miałem E11-ładnie szła na tuning)...pobaw się tez z podkładkami ceramicznymi pod kable...kable i wtyki to osobny temat,szczególnie sieciowe-kilka zbudowałem i mam swoje spostrzeżenia, a do Musicala warto dobrze je dobrać :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.