Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Do napędzania Thieli CS 2.4 taka koncówka w klasie A jak 200S to jak znalazł !

Może zainteresuje Cię preamp Krella 250p..?

Obecnie poza moim zasięgiem finansowym.

Kupuj źródło bo na DVD to ty nic nie poczujesz....

Czekam na CD16 w lepszej cenie niż ten obecny z Allegro.

Nie chcę kupować też bylejakiego mocno budżetowego odtwarzacza, gdyż docelowym źródłem ma być 300cd, ale to dopiero po wymianie Pre.

Miał ktoś z Was styczność z pre KSL?

Panowie czy KAV 300i różnią się w budowie między sobą w zależności od roku produkcji? Na zdjęciach widuję różnice i nie wiem o co chodzi. Głównie chodzi o rozmieszczenie trafa. W niektórych jest na środku, w innych po lewej str.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Panowie czy KAV 300i różnią się w budowie między sobą w zależności od roku produkcji? Na zdjęciach widuję różnice i nie wiem o co chodzi. Głównie chodzi o rozmieszczenie trafa. W niektórych jest na środku, w innych po lewej str.

jeszcze różnica jest w tranzystorach są z napisem Motorola lub Krell, co do trafa nie jestem pewien ale chyba starsze egzemplarze miały po lewej stronie

czy ktoś spotkał się z Vanguardami ?

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Mam od wczoraj KAV 300i i na pewno nie jest to suchotnik!

Świetny piec. Jak trochę pogram to napiszę więcej.

Narazie muszę się pochwalić, że kupiłem go od pierwszego właściciela, spokojnego pana będącego na emeryturze i bawiącego się tym od 40 lat. Wzmacniacz jak nowy, żadnej nawet najmniejszej ryski. Nie wlaczany od 3 lat, ponieważ Pan przesiadł się na lampę.

Obecnie gram na RCA a już mi kapcie spadły :-)

Kazdy pisze suchy analityczny, a 90% nie slyszała tego wzmacniacza :D Mi bardzo sie poodba granie tej marki

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Suchy nie jest, ale analityczny tak. Słychać, za przeproszeniem, pierdnięcie muzyka:-)

Podaje bardzo dużo najdrobniejszych szczególików, ale nie męcząco, a słucham na okrągło od 6 godzin.

No i ten drive, bas i jego prowadzenie. Ma mięso, ale świetnie kontrolowany. Teraz wiem też jakie są różnice pomiędzy mikro a makrodynamiką:-)

Średnica nieocieplona, ale też nie zimna. Po prostu neutralna. Coś czuję, że pasował by tu lampowy cd. Stereofonia bez uwag. Ogólnie dla mnie bąba!

Kazdy pisze suchy analityczny, a 90% nie slyszała tego wzmacniacza :D Mi bardzo sie poodba granie tej marki

Nawet jak słyszała to często tak piszą . Nie wspominam nawet o tym co piszą na temat 400xi a to stek bzdur wyssanych z palca. Każdy kto chce się przekonac jak gra 400 XI i jak wiele bzdur mozna przeczytac na forach na temat 300i i własnie 400xi , zapraszam do mnie na odsłuch. System dobrany synergicznie i zbudowany własnie pod kątem 400xi tak by wydobyc cały jej potencjał . Suchotnik, jazgotnik , brak barw itp? Toz to bzdura do kwadratu!

Suchy nie jest, ale analityczny tak. Słychać, za przeproszeniem, pierdnięcie muzyka:-)

Podaje bardzo dużo najdrobniejszych szczególików, ale nie męcząco, a słucham na okrągło od 6 godzin.

No i ten drive, bas i jego prowadzenie. Ma mięso, ale świetnie kontrolowany. Teraz wiem też jakie są różnice pomiędzy mikro a makrodynamiką:-)

Średnica nieocieplona, ale też nie zimna. Po prostu neutralna. Coś czuję, że pasował by tu lampowy cd. Stereofonia bez uwag. Ogólnie dla mnie bąba!

Nie koniecznie lampowy , ale neutralny z pewnoscią i odpowiedniej klasy zbalansowana konstrukcja. 400XI jest jeszcze bardziej bezlitosny , bezwględny , nie pozwalający na błędy w konfiguracji , wymagający wiekszzej atencji w doborze całej reszty , ale też zdecydowanie lepszy . Mimo tej swojej bezwględnosci i braku do kompromisów , 400xi nie wymaga ewidentnego docieplenia w doborze reszty toru choć kierunek ku delikatnemu ociepleniu klimatu jest bardzo wskazany. Osiagniemy wtedy idealne połączenie i równowagę a bezwględna neutralnosc 400xi nie objawi nam się jako tendencja do wyostrzenia , czy schłodzenia barw. Oczywiscie to nigdy nie zagra jak dobra lampa , która zawsze coś od siebie doprawi i doda tak by przekaż upiekszyć , ale ja akurat odbieram to na plus. Lubie słyszeć wszystko to co jest na płytach i tak słyszeć jak zostało zarejestrowane. 400 XI na to pozwala i za to tak bardzo go cenię .

Witam,

KAV300i jest parę wykonań te najnowsze mają trafo po lewej stronie i przełączniki do zmiany napięcia, najstarsze mają inne logo Krell na przedniej obudowie, trafo na środku oraz zamiast przełączników zwykłe zwory na kablach, różniły się też pilotem.

Trafo w nowszych 300i zaczęli dawać po lewej stronie ponieważ obudowy dostosowali do modelu 300r (tuner radiowy właśnie był umieszczony z prawej strony)

Gość aqs

(Konto usunięte)

napisz cos o tym porównaniu kav 300i i sony ta f 830es bo jestem ciekawy

słuchałem na innych kolumnach, inny system, to inne granie, subiektywnie Krell dużo lepszy ale trzeba by porównać w tym samym systemie

Bo w porownaniu z innymi wzmacniaczami gra sucho i analitycznie...nie mowie ze to zle.Kwestia gustu.Wychodzi to po dluzszym czasie.Na pewno ma swoje granie i jak trafi w oczekiwania to bomba.

Bo w porownaniu z innymi wzmacniaczami gra sucho i analitycznie...nie mowie ze to zle.Kwestia gustu.Wychodzi to po dluzszym czasie.Na pewno ma swoje granie i jak trafi w oczekiwania to bomba.

Zapewniam ,ze tak nie jest a jesli ktos taki dzwiek otrzyma to jest to blad w sztuce czyli konfiguracji.Z pewnoscia jest neutralny i wymagajacy w tej materii ale laczac go z odpowiednimi urzadzeniami i okablowaniem , nie ma w nim grama suchosci a analitycznosc owszem ale w dobrym tego slowa znaczeniu. Znajdzie sie i gladkosc, spojnosc i delikatnosc, finezja i nawet cieplo a barwy sa jak najbardziej prawidlowe. Jesli jednak ktos jest pasjonatem lampy czy typowo brzmiacej hybrydy to takiego grania tutaj nie znajdzie. Krell sie nie przymila , pokazuje wszystko takim jakim jest , tak co do nagrania jak i urzadzen towarzyszacych . Na jego bazie mozna zbudowac swietny system i bez problemu mozna go laczyc z urzadzeniami znacznie drozszymi od niego bo potencjal ma ogromny.Wiekszosc ludzi piszacych na jego temat tak naprawde nie wie jak rzeczywiscie potrafi zagrac bo wiekszosc odsluchow jest organizowanych na szybko w przypadkowych warunkach , przypadkowych systemach a to nie tedy droga. Jego nie wrzuca sie do gotowego systemu , ktory budowany byl pod inna amplifikacje bo w 99% bedzie to albo nieudany zabieg albo bedzie grac na pol gwizdka.
Gość aqs

(Konto usunięte)

Zapewniam ,ze tak nie jest a jesli ktos taki dzwiek otrzyma to jest to blad w sztuce czyli konfiguracji.Z pewnoscia jest neutralny i wymagajacy w tej materii ale laczac go z odpowiednimi urzadzeniami i okablowaniem , nie ma w nim grama suchosci a analitycznosc owszem ale w dobrym tego slowa znaczeniu. Znajdzie sie i gladkosc, spojnosc i delikatnosc, finezja i nawet cieplo a barwy sa jak najbardziej prawidlowe. Jesli jednak ktos jest pasjonatem lampy czy typowo brzmiacej hybrydy to takiego grania tutaj nie znajdzie. Krell sie nie przymila , pokazuje wszystko takim jakim jest , tak co do nagrania jak i urzadzen towarzyszacych . Na jego bazie mozna zbudowac swietny system i bez problemu mozna go laczyc z urzadzeniami znacznie drozszymi od niego bo potencjal ma ogromny.Wiekszosc ludzi piszacych na jego temat tak naprawde nie wie jak rzeczywiscie potrafi zagrac bo wiekszosc odsluchow jest organizowanych na szybko w przypadkowych warunkach , przypadkowych systemach a to nie tedy droga. Jego nie wrzuca sie do gotowego systemu , ktory budowany byl pod inna amplifikacje bo w 99% bedzie to albo nieudany zabieg albo bedzie grac na pol gwizdka.

zgadzam się całkowicie.

Od siebie dodam że podpinałem pod niego cztery rodzaje kabli głośnikowych i z każdym gra inaczej, Jentzen, Real Cable, Qed Ruby, i porządny gruby kabel miedziany najdroższy jaki był w sklepie i w moim systemie najbardziej podchodzi mi ten ostatni.

wg mnie jest dyzman I tez moge Cie zapewnic bo sluchalem w kilku konfiguracjach, jakos inne wzmacniacze tej suchosci I analitycznosci az tak nie mialy. Niemniej jak juz pisalem to bardzo solidny wzmacniacz ale brzmienie typowe dla tranzystora. I moc oczywiscie jest.

zgadzam się całkowicie.

Od siebie dodam że podpinałem pod niego cztery rodzaje kabli głośnikowych i z każdym gra inaczej, Jentzen, Real Cable, Qed Ruby, i porządny gruby kabel miedziany najdroższy jaki był w sklepie i w moim systemie najbardziej podchodzi mi ten ostatni.

To o czym tu wspominasz pokazuje tylko jak neutralny to wzmak. Jesli dobierzesz do niego system ktory wyciagnie z niego wszystko co potrafi to mamy brzmienie kompletne , neutralne i naturalne. Roznicowanie podpinanych do niego urzadzen czy kabli, realizacji plyt , ktore przychodzi mu z dziecinna latwoscia pokazuje tylko klase tego wzmacniacza .By zagral tak jak to opisalem wyzej wcale nie trzeba go laczyc z zamulaczami .Wystarczy zobaczyc z czym gra u mnie a efekt jest kapitalny . W mojej ocenie system , ktory posiadam to gotowy przepis na synergicznie brzmiacy system za przyzwoite pieniadze.System niezwykle uniwersalny , ktory gra swietnie kazdy rodzaj muzyki.

wg mnie jest dyzman I tez moge Cie zapewnic bo sluchalem w kilku konfiguracjach, jakos inne wzmacniacze tej suchosci I analitycznosci az tak nie mialy. Niemniej jak juz pisalem to bardzo solidny wzmacniacz ale brzmienie typowe dla tranzystora. I moc oczywiscie jest.

To zapraszam do siebie . Gwarantuje ze gdybys nie wiedzial jaki wzmacniacz gra , nigdy nie odgadlbys ze to 400xi , zwlaszcza ze twierdzisz to co twierdzisz.Trzeba wiedziec jak sie przy nim poruszac z reszta toru. Wystarczy jeden blad i po temacie.Caly pic polega na tym by pozwolic mu grac tak jak potrafi , uzyskac ta swobode i oddech , kontrole i rozdzielczosc ale i wydobyc z niego barwe, spojnosc i wlasnie muzykalnosc. Tak , tak , posiada i taka ceche.Problemem jest tylko to , ze to nie jest proste zadanie.

Poza tym to ze inne tej suchosci jak to nazwales, nie mialy , nie swiadczy o tym , ze to 400xi jest suchy. Pokazal tylko jak zostal dobrany system i tyle. A mozesz napisac jakie wzmacniacze odsluchiwales z nim?

Witam.Mam zamiar niebawem dołączyć do klubu.Mianowicie szukam krella kav 300i , lub 300il (bo ino na takie mnie stać).Czym się te wzmacniacze różnią? który będzie lepszy do dali 850.

Rozumiem ze jak kilka wzmacniaczy gra muzykalniej np na 2 roznych kolumnach to nadal o niczym nie swiadczy? Krelle sa suche i te porownania to pokazuja. A nie mowie ze w danym zestawie nie moga zagrac muzykalnie. Wzmacniacze Hegel h100, caspian, vincent 226, atoll 100

Gość aqs

(Konto usunięte)

Krelle sa suche i te porownania to pokazuja

KAV300i nie jest słuchy za to jest przejrzysty i detaliczny a to nie to samo, to jak prezentuje ową detaliczność to wielka zaleta. Słuchy to jest Rotel np. RA980 miałem oba jednocześnie

Witam.Mam zamiar niebawem dołączyć do klubu.Mianowicie szukam krella kav 300i , lub 300il (bo ino na takie mnie stać).Czym się te wzmacniacze różnią? który będzie lepszy do dali 850.

Wg moich doświadczeń z kav300i wynika że konieczne jest zapodanie do krella bardzo dobrego ocieplającego źròdła ze świetną średnicą. Wtedy krell pokazuje na co go stać, u mnie najlepiej podczas testòw wypadł z lampizatorem Amber (świetne połączenie) i bardzo fajnie zgrał się z Zodiaciem Gold- drogie sprzęty ale warto, to były najlepsze połączenia jakie miałem w domu krellem. Z moim heglem cały czas czegoś mi brakowało w średnicy i wokalach.

Krella wymieniłem na hybryde od Wile i hegel przestał być problemem :)

Czyli podsumowując, jak chcesz żeby Ci Krell zagrał to trzeba wtopić w źròdło dwa razy tyle ile krell kosztował

Edytowane przez krisl78

Krell kav300 il to protoplasta 400xi(a w zasadzie model przejściowy)

różnią się wiekiem,mocą i charakterem grania(w stosunku do 300i)

pasować będą oba.

http://www.krellonline.com/pdf/KAV300iL_review.pdf

Krell kav300 il to protoplasta 400xi(a w zasadzie model przejściowy)

różnią się wiekiem,mocą i charakterem grania(w stosunku do 300i)

pasować będą oba.

http://www.krellonline.com/pdf/KAV300iL_review.pdf

300iL i 400xi różnią się tylko pokrętłem głośności vs przyciski oraz gorszymi gniazdami głośnikowymi w pierwszych wersjach 300iL.

Poza tym, z tego co się orientuję to tożsame konstrukcje identyczne mocowo i brzmieniowo.

Czyli podsumowując, jak chcesz żeby Ci Krell zagrał to trzeba wtopić w źròdło dwa razy tyle ile krell kosztował

Teraz zaczynam sie zastanawiać,bo jak na razie nie mam wogóle dobrego żródła.(rotel rcd-951) A także lubię ciepłe brzmienie.No nic chyba odpuszczę. Zupełnie nie wiem co w tej cenie kupić.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.