Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Virgo 2 miałem możliwość przesłuchania w mym pomieszczeniu ale niestety sa za małe do niego. Dodatkowo JBL ti 5000 przy nich wypadły ciekawiej. Nie powiem AP Virgo nie sa złe jednak brakowało mi tego wypełnienia dżwieku w stosunku do JBL

• 2 tygodnie później...

Witam :-)

Z przyjemnoscia dolacze sie do klubu milosnikow Krella. Od pewnego czasu jestem szczesliwym posiadaczem KAV300il. Chodzi on u mnie z CD Revox B225 i z Sonus Faber Minuetto na oryginalnych standach. Nie mam zadnych wymyslnych kabli ale i bez tego dzwiek uwazam za bardzo przyjemny

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam Wszystkich miłośników Krella

Również chce dołączyć do posiadaczy końcówek tej zacnej firmy, dlatego prosiłbym doświadczonych kolegów o wydanie opinii czy końcówka FPB - 300 CX zgra się z Vienna Acoustics model Strauss (jest to model oparty o klasyczne węglowe osiemnastki + woofer na bocznej ściance tez scan speak bodajże 28 cm + wysokotonowy scan speak - nie znam modelu)

Reszta toru:

źródło Sony ES, przetwornik NuForce DAC 9, przedwzmacniacz Audio GD phoenix (to ciekawostka podobno można połączyć ACCS Phoenixa z CAST krella PODOBNO )

kolumny Vienna Acoustics model Strauss, listwa TOMANEK, okablowanie dobry stary Kimber Cable

Podrawiam

Przemo

moje wątpliwości budzi Audio-gd,

Krell fpb-300cx poruszy nawet wrota od stodoły...lol..

a swoją drogą,gdzie ty wyczaiłeś taki rarytas?

Witam

Triode, czy Twoje wątpliwości dotyczą zgrania się muzycznego klocków, czy kompatybilności Accs z Cast Krell`a (chodzi o sygnały elektryczne na wtykach )

Mam do kupienia tego potwora od gościa z Polski , który kupił go w 2005 w polskim salonie, przy okazji co po 10 latach powinno się wymienić w takim sprzęcie, kondy jakieś cewki,

czy ktoś z doświadczeniem serwisowym może coś poradzić ?

Pozdrawiam

Witam

Triode, czy Twoje wątpliwości dotyczą zgrania się muzycznego klocków, czy kompatybilności Accs z Cast Krell`a (chodzi o sygnały elektryczne na wtykach )

Mam do kupienia tego potwora od gościa z Polski , który kupił go w 2005 w polskim salonie, przy okazji co po 10 latach powinno się wymienić w takim sprzęcie, kondy jakieś cewki,

czy ktoś z doświadczeniem serwisowym może coś poradzić ?

Pozdrawiam

można a zasadzie powinno się zrobić przegląd,najlepiej u p.Kałuży.

to nie kosztuje wiele a pozwala spać spokojnie.

Cast ma sens wtedy gdy jest od źródła do pre i do końcówki.

Sprawę kompatybilności Audio-gd i Krella należałoby wyjaśnić w HK,wystarczy napisać.

Myślę,że preferowane będą xlr-y,przynajmniej tak wynika z doświadczeń moje kolegi,który posiada 300cx i pre KTC.

można a zasadzie powinno się zrobić przegląd,najlepiej u p.Kałuży.

to nie kosztuje wiele a pozwala spać spokojnie.

Cast ma sens wtedy gdy jest od źródła do pre i do końcówki.

Sprawę kompatybilności Audio-gd i Krella należałoby wyjaśnić w HK,wystarczy napisać.

Myślę,że preferowane będą xlr-y,przynajmniej tak wynika z doświadczeń moje kolegi,który posiada 300cx i pre KTC.

obecnie gram po xlr więc zacznę od tej konfiguracji, jak przerobie temat kompatybilności Accs z cast dam znać

Audio gd to naprawdę fajny pre, mimo że chinczyk to obudowy nie powstydziłby się żaden amerykaniec jeśli chodzi o masywnośc i jakość, jak i elementy w środku też są dobrej jakości, + budowa bezkompromisowa w środku 3 trafa konstrukcja właściwie dual mono, jestem ciekawy konfrontacji z krell KCT, może kiedyś, trzeba posłuchać

Ponowie pytanie, czy ktoś ma doświadczenie jak krell współpracuje ze scanspeak, szczególnie z vienna ?

Edytowane przez wunder

czyli wnioskuje ze Krell lubi się z weglowymi ss, a jak wypada z typowo technicznymi kolumnami typu Focal, raz słuchałem połaczenia końcówki passa z utopia scala i było dośc klinicznie, przynajmniej rock wypadał zbyt jasno jak dla mnie

Edytowane przez wunder

Dołączam do klubu z modelem FPB-300cx, wczoraj zakupiony , dziś będzie testowany, na razie przetestował moje mięśnie, jest co tachać :)

Gratuluje zakupu i zycze wiele prźyjemnosci w odsluchach jak i bezawaryjnej eksploatacji :)

I oczywiscie napisz cos o tym co uslyszysz :)

Gratuluje zakupu i zycze wiele prźyjemnosci w odsluchach jak i bezawaryjnej eksploatacji :)

I oczywiscie napisz cos o tym co uslyszysz :)

Jutro napiszę coś więcej, dziś będzie odsłuchiwany

Mam prośbę do kolegów którzy znają standard CAST, czy ktoś może polecić jakiś gotowy kabel, czy w tym przypadku jak pisze Dan Angostino jakość przewodnika ma marginalne znaczenie byle był przekrój gdyż sygnał w domenie prądowej jest nieczuły zarówno na długość jak i jakość samej miedzi (oczywiście nie może być drut od lampki)

Ciekawe czy wszystkie cztery piny we wtyczce są obsadzone ...

Jutro napiszę coś więcej, dziś będzie odsłuchiwany

Mam prośbę do kolegów którzy znają standard CAST, czy ktoś może polecić jakiś gotowy kabel, czy w tym przypadku jak pisze Dan Angostino jakość przewodnika ma marginalne znaczenie byle był przekrój gdyż sygnał w domenie prądowej jest nieczuły zarówno na długość jak i jakość samej miedzi (oczywiście nie może być drut od lampki)

Ciekawe czy wszystkie cztery piny we wtyczce są obsadzone ...

Kolega do swojej Fpb 700cx kupil casta na ebay -u za dobre pieniadze i dobrej firmy. Dowiem sie szczegolow to dam znac. Z tego co obilo mi sie o uszy to polaczenie cast ma sens jesli okablowany jest tak caly system. U kolegi to tylko pre i fpb a Levinson 512 idzie juz po XLR Wile. Wczesniej pomiedzy pre i fpb byl chwilowo wpiety jakis srebrny wynalazek , zdaje sie japonski ale marki nie pomne. Zamiana na Casta przyniosla wyrazna poprawe , glownie w zrownowazeniu pasma ale to akurat wynikalo chyba z typowo brzmiacego srebrnego xlr tak wiec do konca nie wiem na ile zasluga to samego polaczenia a na ile materialu z jakiego jest zrobiony. Sprawdziwmy za jakis czas tego casta z xlr Wile. Tu wnioski powinny byc bardziej konstruktywne .

Kolega do swojej Fpb 700cx kupil casta na ebay -u za dobre pieniadze i dobrej firmy. Dowiem sie szczegolow to dam znac. Z tego co obilo mi sie o uszy to polaczenie cast ma sens jesli okablowany jest tak caly system. U kolegi to tylko pre i fpb a Levinson 512 idzie juz po XLR Wile. Wczesniej pomiedzy pre i fpb byl chwilowo wpiety jakis srebrny wynalazek , zdaje sie japonski ale marki nie pomne. Zamiana na Casta przyniosla wyrazna poprawe , glownie w zrownowazeniu pasma ale to akurat wynikalo chyba z typowo brzmiacego srebrnego xlr tak wiec do konca nie wiem na ile zasluga to samego polaczenia a na ile materialu z jakiego jest zrobiony. Sprawdziwmy za jakis czas tego casta z xlr Wile. Tu wnioski powinny byc bardziej konstruktywne .

Ja na razie chce zrobić dość specyficzną hybrydę tj audio-gd phoenix połączyć z fpb, standardy accs i cast są kompatybilne, przynajmniej tak pisze na swoich stronach główny konstruktor audio-gg, ja jestem mega zadowolny z phoenixa, dużo słucham na słuchawkach a do tego jest wręcz stworzony (wydajność prądowa) i to jest naprawdę dobre pre, wykonane zręsztą w klasie A, budowa dzielona, pełne dual mono, 3 osobne trafa, jestem ciekawy jak zabrzmi z krellem właśnie po cast

jestem ciekawy wniosków porównania cast z xlr i jaki wpływ na brzmienie cast ma materiał z jakiego jest kabel

Gratuluję zakupu-to piękny,wydajny wzmacniacz.

Markowe kable cast,które widywałem na a-gonie były drogie.

to połączenie nie jest pilne(moim zdaniem)-najważniejsze jest pre.

Wzmacniacz jest neutralny,nie ma w nim typowego dla A-klasy ocieplenia więc łatwo nie będzie.

• 3 tygodnie później...

Ze względów wakacyjnych troszkę się moja odpowiedź opóźniła ale;

Krell jest poteżny (nie chodzi o wagę bo też ), dźwięk jak generuje mogę opisać jako obfity przez linię basową której podporządkowują się pozostałe pasma. Nie ukrywam że tego oczekiwałem i dostałem w 200%, bas jest WZORCOWY, jest go dużo ale kontrola jest bezdyskusyjna, muzyka symfoniczna z kotłami odbija się o żołądek. Ta końcówka nie ma najmniejszego problemu z moimi scanspeak`ami, trzyma je za mordę tak że aż hej :)

W końcu słychać fakturę gitary basowej, Rotel tu nie ma najmniejszych szans.

Średnicę określiłbym jako nienachalną, nie zamuloną, jako że w większosci słucham rocka to odkrywam na nowo brzmienie dobrze zrealizowanej gitary. Dynamika na 10/10, tu nie ma miejsca na plumkanie lampowe. Wysokie absolutnie nie przerysowane, powiedziałbym ze spokojne nie nachalne.

Brzmienie żywe i energiczne, przy okazji przetestowałem VDH vs Kimber, i VDH zdecydowanie zbyt przyciemnia, raczej nadają się do b. jasnych systemów, zostaje przy Kimber Kable.

wady

nIe da się słuchać cicho, z gramofonu jeszcze ok, ale wieczorem jak chcę posłuchać to XLR mają taki sygnał że skok na przedwzmacniaczu z 02 na 03 w skali do 70 jest odczuwalny jako za głośny :)

Na alledrogo pojawił się 400cx, podobno idealny, dobrze ze wcześniej kupiłem 300`setke, bo inaczej uderzałbym w niego, a tak zaoszczędziłem :)

• 2 tygodnie później...

Panowie, co myślicie o pomyśle by KSA200S sterować bezpośrednio z przyzwoitego DACa np Audiobyte Black Dragon z pominięciem pre? Jako transport Marantz Cd16.

Rozglądam się od jakiegoś czasu za pre od Krella za rozsądne pieniądze np. KRC2, KRC3, a dzisiaj w mojej głowie wykiełkował powyższy pomysł bo pod pre i tak nic wiecej nie podłączę jak CD, a i cena z drugiej reki podobna za w/w zabawki.

Panowie, co myślicie o pomyśle by KSA200S sterować bezpośrednio z przyzwoitego DACa np Audiobyte Black Dragon z pominięciem pre? Jako transport Marantz Cd16.

Rozglądam się od jakiegoś czasu za pre od Krella za rozsądne pieniądze np. KRC2, KRC3, a dzisiaj w mojej głowie wykiełkował powyższy pomysł bo pod pre i tak nic wiecej nie podłączę jak CD, a i cena z drugiej reki podobna za w/w zabawki.

Może być dobrze, ale to jaki uzyskasz efekt i czy nie będzie Ci brakował czegoś, co wnieść może pre, to z jednej strony chyba głównie od połączenia kolumn z KSA zależy, z drugiej od tego co, oczekujesz, a jak wiesz, to zdania na temat stosowania pre są mocno podzielone. Akurat ja bardzo miło wspominam tego daczka. Miałem go na chwilę u siebie i był bardzo OK :)

• 3 tygodnie później...

Udało mi się kupić w super stanie KRC3 wyglada tak jak by wczoraj opuścił sklep. Działa też super. Jestem bardzo zadowolony.

Mam pytanie.

Jako, że producent nie przewidział włącznika sieciowego w tym sprzęcie to mam go wyłączać z gniazdka na np. noc? Obecnie sprzęt włączony jest 24h/dobę, przez 7 dni w tygodniu. Obudowa jest delikatnie ciepła, czyli zapewne ileś tam prądu maszyna ciagle bierze.

Przydał by się chociaż jakiś wyłącznik jak na końcówce mocy...

posłuży ci dłużej jeżeli będzie stale pod prądem.

w moim KBL jest podobnie,głośność na zero i nie weźmie zbyt wiele z gniazdka.

jeżeli bardzo chcesz są rozgałęźniki gniazdka z wyłącznikiem np czasowym.

• 1 miesiąc później...

I ta cena :D

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ta szara seria FPB gra bardzo muskularnie. Słuchana na dawnych ProAc Response na dłuższą metę męczyła. Saksofon półtorametrowy pamiętam :)

Za to efekty stereofoniczne zaje...ste, najlepsze jakie słyszałem.

Znowu czarne monosy z następnej edycji jakieś takie bardzo sympatyczne.

ciągłe zmiany ...

Jestem ciekaw dynamiki z takiego zestawu po XLR przy 300 Watach z tej końcówki.

Musisz mnie Rambo odwiedzić na Afryczce jak pojedziesz do Bielska, to będziesz wiedział jak gra następca :) Co do XLR... to gramofon którego pream mam z RCA gra w innej lidze niż 280... Trochę tak jak Borussia z Legią :) Ale wiadomo, że analog jest bardziej chimeryczny... coś za coś.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.