Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Moderatorzy są na forum i je czytają. Ale i trudno polemizować, z kimś kto nie oczekuje rzeczowej dyskusji, a a priori zakłada niecne dziania moderacji, wydaje wyrok i wykonuje go, wylewając komuś na głowę wiadro pomyj. Trudno więc w takiej atmosferze o rzeczową dyskusję.

Na obraźliwe i złośliwe wpisy nie zamierzam reagować, szczególnie te w których ktoś personalnie zarzuca mi i potępia działania których nie podjąłem, to to już jest kuriozum absolutne. Więc pominę to milczeniem.

Ograniczę się więc do suchego stwierdzenia faktów, jeśli chodzi o działania które ostatnio miały miejsce na forum, to z tego co mi wiadomo, sytuacja była generalnie nieprzyjemna i przykra. Żaden moderator, ani nawet grupa kilku moderatorów nie podjęła żadnych działań w ramach zemsty, personalnych porachunków i innych nikczemnych rzeczy, które moderatorom zarzucacie. Nie było żadnej pojedynczej, ani potrójnej decyzji.

Kwestia, jak wspomniałem, była już wystarczająco nieprzyjemna i sprawy zaszły na tyle daleko, że oparło się to bezpośrednio o właściciela forum. I to tyle co napiszę. Bo nie jestem stroną w tej sprawie. A każdy ma prawo do prywatności i należy to uszanować. Wszyscy zainteresowani zapewne mają pełny wgląd w sytuację, ale z drugiej strony mogą mogą sobie tego nie życzyć, żeby ktoś postronny to komentował. Stąd taka wstrzemięźliwość w wypowiedziach moderatorów w tej kwestii. A jeśli przedstawiciel właściciela uzna to za stosowne to może coś sam napisze w ramach komentarza. A jeśli nie, to specjalnie mnie to akurat nie zdziwi, po tym jaką eskalację złych emocji niektórzy tu zaprezentowali. Może po prostu nie chcieć się angażować w wymianę "uprzejmości" na takim poziomie retoryki. I po tym jak już się na maksa niektórzy nakręcili nieistniejącą aferą. I brną w to dalej, wymyślając kolejne teorie spiskowe.

W każdym razie dobitnie należy jeszcze raz podkreślić, że żaden moderator nie podjął działania na własną rękę, nie było też żadnej decyzji "świętej trójcy". Przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo. Możecie więc bluzgać na moderatorów, wylewać wiadra pomyj na łeb. Żądać ich wymienienia, zakładać na to konto kolejne wątki i klepać w nich posty złośliwe i obraźliwe. Ale i tak nie zmieni to faktów. Więc jeśli komuś się wydaje, że przyszedł sobie jakiś mod i ot tak kogoś zbanował, to jest w grubym błędzie. Kwestie odbyły się już w wyższej instancji i na wyższym poziomie decyzyjnym, że tak to ujmę.

Spokojnej nocy życzę i nieco więcej rozwagi w wydawaniu kategorycznych osądów, szczególnie jeśli nie są oparte o realną wiedzę i fakty.

Praca moderatora jest dla ludzi dorosłych z silna psychiką. Niestety część moderatorow nie udźwignęła zadania i nie zdołała oddzielić swojej pracy od osobistych emocji.

Takie czy inne wpływy i uzależnienia biznesowe pomijam, bo nie siedze w tej branży i towarzysko nie udzielam się.

Niedawno wrzuciłem swoje przemyślenia i uwagi na temat moderacji z prośbą o przemyślenie ale jak widzę koledzy moderatorzy jeszcze nie dojrzeli do zrozumienia tego tekstu.

Mam wrażenie, że dobre byłoby uspokojenie nastrojów co dałoby czas administracji-moderacji na przemyślenie sytuacji i refleksję na temat swej jakby nie bylo służebnej roli.

Jestem Europejczykiem.

Żaden moderator, ani nawet grupa kilku moderatorów nie podjęła żadnych działań w ramach zemsty

W taki razie proszę podać powód zbanowania Szymona,po napisaniu wątku o DIY.

Nie było żadnej pojedynczej, ani potrójnej decyzji.

W taki razie kto podjął decyzję?

Czyli wystarczy,że jeden z moderatorów uzna,że trzeba delikwenta zbanować dożywotnio lub nie,i wtedy to się dzieje?

Więc jeśli komuś się wydaje, że przyszedł sobie jakiś mod i ot tak kogoś zbanował, to jest w grubym błędzie. Kwestie odbyły się już w wyższej instancji i na wyższym poziomie decyzyjnym, że tak to ujmę.

W takim razie jak to się odbyło?

Przecież właśnie dopiero interwencja u właściciela forum pozwoliła na powrót wątku,i samego Szymona ,choć jeszcze podobno wpisy ma moderowane,bo przecież MOD nie może,że się jeszcze tak do końca poddać :).

Czyli,jeśli na poziomie wyższej instancji została podjęta decyzja o przywróceniu wątku,to BAN i zamknięcie zostało uzgodnione na poziomie moderatorów.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

W każdym razie dobitnie należy jeszcze raz podkreślić, że żaden moderator nie podjął działania na własną rękę, nie było też żadnej decyzji "świętej trójcy". Przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo

Napisałem, że 3 ponieważ jeden z moderatorów podał kiedyś, nie tak dawno temu, taką informację.

zbanowanie konta wymaga zgody 3 moderatorów /wczesniej jeden/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta przykra i smutna sprawa z wątkiem i banami nie jest dziełem żadnego z moderatorów?

Ukryta Zawartość

ciach ogólniki i frazesy, dobre intencje i tłumaczenia

też dam dobrą radę:

jak nie potraficie utrzymać forum na poziomie - podajcie się do dymisji

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

jak nie potraficie utrzymać forum na poziomie - podajcie się do dymisji

Albo udajcie się na szkolenie,do moderatorów forum Canona ;)

Wiele razy podawałem to forum jako wzorzec pracy modów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Poczekaj stefek. Otrzymasz odpowiedz o godzinie 02,25. Wczesniej sie nie da..) Moderacja ma ulubiona pore...

Mam nieodparte wrazenie, ze Slawek traktuje nas mocno z gory. Uwielbiam te jego koncowe zdania...)

A jeśli nie, to specjalnie mnie to akurat nie zdziwi, po tym jaką eskalację złych emocji niektórzy tu zaprezentowali

Złych emocji? Ludzie są po prostu źli, że jak zwykle zostali potratowani jak bydło, które nic nie rozumie i się czepia, a przecież to tak ważna sprawa zdecydowała o działaniach moderacji. Jaka sprawa? Tego się oczywiście nie dowiemy tyle, że przykra i nieprzyjemna. Czyli jak zwykle nikt nic nie wie.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Sławomir znów popisał się wieloakapitową elokwencją. A czy nie pisałem już, że czym więcej on pisze, tym mniej pisze? Zlizałem, wzrokiem złaknionym, z ekranu te jego literki szukając sensu wypowiedzi. Znalazłem, lecz co wysiłku intelektualnego mnię to kosztowało..... Przekaz jest jasny i ponad czasowy. Bądźcie grzeczni. Amen.

Chyba nie ma co już tu bić piany. Można policję ustawić w każdym wątku, pilnując czystości sensu wypowiedzi jak i języka polskiego. Tylko czemu to ma służyć? Forum to nie tylko platforma naukowo-doświadczalna. To również odmienne charaktery wielu osób. Stanowi to o kolorycie tegoż. Piękno tkwi w różnorodności wypowiedzi i poglądów. Pewnie, że bywają starcia na ostro. Należy łagodzić ale nie kneblować i nie kasować bo to świadczy o indolencji, ba... impotencji intelektualnej policjantów. Ktoś tu tego nie rozumie. Albo nie chce zrozumieć, bo jak ktoś tu już wcześniej nadmienił, chodzi o interesiki vulgo o kasę. Chyba, nie wiem. Może. Ale skoro tak mówią to coś w tym musi być.

Praca moderatora jest dla ludzi dorosłych z silna psychiką. Niestety część moderatorow nie udźwignęła zadania i nie zdołała oddzielić swojej pracy od osobistych emocji.

Takie czy inne wpływy i uzależnienia biznesowe pomijam, bo nie siedze w tej branży i towarzysko nie udzielam się.

Niedawno wrzuciłem swoje przemyślenia i uwagi na temat moderacji z prośbą o przemyślenie ale jak widzę koledzy moderatorzy jeszcze nie dojrzeli do zrozumienia tego tekstu.

Mam wrażenie, że dobre byłoby uspokojenie nastrojów co dałoby czas administracji-moderacji na przemyślenie sytuacji i refleksję na temat swej jakby nie bylo służebnej roli.

Miesiąc urlpou dla modracji byłby wskazany. Dla ich dobra ii froum.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Napisałem, że 3 ponieważ jeden z moderatorów podał kiedyś, nie tak dawno temu, taką informację.

zbanowanie konta wymaga zgody 3 moderatorów /wczesniej jeden/

http://www.audiostereo.pl/proponowane-zmiany-w-zasadach-moderacji-na-forum-audio-stereo_108063.html/page__st__300?do=findComment&comment=3028117

Ta przykra i smutna sprawa z wątkiem i banami nie jest dziełem żadnego z moderatorów?

Tak, to prawda, procedura decyzji o nieco większym "ciężarze gatunkowym", jest obwarowywana koniecznością wspólnej decyzji kilku osób. A co w naturalny sposób ogranicza możliwości zadziałania w afekcie i pod wpływem impulsu. To chyba zdrowa zasada i trudno ją kwestionować.

Ale są też sytuacje, gdy i tego jest mało. I trzeba się odwołać bezpośrednio do instancji nadrzędnych. W tym przypadku do właściciela forum, prosząc o to aby zajął stanowisko w danej kwestii i ewentualnie podjął stosowne decyzje, czy też wydał dyspozycje. Tak właśnie stało się w tym przypadku. I wszelkie późniejsze działania są bezpośrednią konsekwencją tychże decyzji i dyspozycji.

I tyle co mogę napisać. Bo jednocześnie nikt z moderatorów nie został upoważniony do występowania w roli rzecznika kogokolwiek. W każdym razie Właściciel forum wie o toczącej się tutaj dyskusji. O tym mogę zapewnić, że został o niej poinformowany w pierwszej kolejności. Jeśli zainteresowane strony, w tym właściciel, uzna to za stosowne, to być zabierze głos. Ale póki co trudno mówić o sprzyjającej po temu atmosferze. I jeśli tego nie robi, to się nie dziwię. Nie każdy ma ochotę wpisywać się w określoną, złośliwą, retorykę. Czasem faktycznie warto poczekać aż opadną emocje. Bo dyskusja w atmosferze złości i zacietrzewienia, do niczego sensownego nie prowadzi.

• Administratorzy

Konto Stary Audiofil zostało zbanowane, ponieważ kolejne prośby i ostrzeżenia nie odnosiły rezultatów. Do zbanowania użytkownika potrzeba minimum trzech moderatorów opowiadających się za taką decyzją, więc nie jest to kwestia tego, że jedna osoba "uwzięła się" na kogoś. Taki system był stosowany już dawno i jest stosowany nadal. W przypadku SA ostrzeżeń i ostatnich szans było multum. Moderatorzy mają nasze błogosławieństwo, bo jako administracja nie jesteśmy w stanie ciągle monitorować forum. Co drugi dzień dostajemy jakieś zażalenia i skargi. Od takich spraw jest więc moderacja, a my zajmujemy się stroną techniczną forum.

Konto Szymon zostało odwieszone. Powodem bana było multikonto - wielu użytkowników z tego samego IP, domeny itd. logujących się na forum i plusujących (stawiających kolejki) posty tego pierwszego. Właściciel konta wyjaśnił nam, że to pracownicy jego firmy i z tych kont nie były wysłane żadne łamiące regulamin posty.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Konto Szymon zostało odwieszone. Powodem bana było multikonto - wielu użytkowników z tego samego IP, domeny itd. plusujących (stawiających kolejki) posty tego pierwszego.

lol

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Konto Stary Audiofil zostało zbanowane, ponieważ kolejne prośby i ostrzeżenia nie odnosiły rezultatów. Do zbanowania użytkownika potrzeba minimum trzech moderatorów opowiadających się za taką decyzją, więc nie jest to kwestia tego, że jedna osoba "uwzięła się" na kogoś.

Prośby i ostrzeżenia w jakiej sprawie? I czemu moderator SławekR pisze, że sprawa otarła się o czynniki wyższe, a więc właściciela, i że nie była to w zasadzie decyzja moderatorska? Tak pytam...

• Administratorzy

jar1: nie chodzi o same lajki, tylko o multikonta, jakich było wiele, a tego zabrania regulamin. Ustaliliśmy z właścicielem firmy, że jego działalność reprezentuje tylko i wyłącznie użytkownik Szymon. Przystaliśmy na to i konto zostało odblokowane.

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

To znaczy, jeśli mam jedno IP w domu/firmie to inni użytkownicy na innych maszynach nie mogą logować się na AS?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ja ze swojej strony dziękuję moderacji i administracji za zabranie głosu i odniesienie się do sprawy, zgodnie z prośbami.

Myślę, że nasze forum ma pewien problem ze zdefiniowaniem swojej tożsamości.

To nie jest tylko forum branżowe, nie oszukujmy się. Forum ma lokalny, krajowy zasięg i zbyt mał jest osób mających wystarczające doświadczenie i rozeznanie by pisać wyłącznie odpowiedzi na temat. A pisać coś chce każdy - taka nasza natura. Socjalizujemy się w ten sposób. Rezultatem tego jest pisanie o czymkolwiek i nie na temat oraz zbaczanie wątków na ataki osobiste.

Gdyby postawić granicę moderacji stricte na posty merytoryczne to zostałoby może 25% treści. Po jakimś czasie ilość użytkowników by spadła, a to nie jest w interesie portalu zarabiającego na reklamach.

Stąd konieczność dopuszczenia szerszego nurtu dyskusji, co rodzi problem w określeniu granic do kiedy coś wolno, a do kiedy nie.

Mnie ban SA nie dziwi, ze względu na specyficzny styl prowadzenia dyskusji.

Panaceum na takie sytuacje mogłoby być doprecyzowanie natykiety z określeniem co jest niedopuszczalne.

Kluczem do porządku na tym forum jest szanowanie siebie i innych w ramach swobody wypowiedzi nie obrażającej innych.

Może zamiast propozycji bojkotu lepszym pomysłem byłby deal z moderacją, że na 30 dni wyłączamy spod moderacji jedną zakładkę np. high end, a my, userzy spinamy się i pokazujemy, że sami potrafimy zadbać o to miejsce nie robiąc tam przez 30 dni gnoju i bez policjantów nad głową.

To jest moim zdaniem prawdziwe wyzwanie i na takim polu rywalizacji sekcesów Wam i sobie życzę.

• Administratorzy

fox733: mogą, ale jest to pierwszy sygnał, że możesz używać klona. Oczywiście samo IP nie jest wystarczające, analiza jest bardziej wnikliwa, ale z oczywistych względów nie zdradzamy szczegółów.

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

jar1: nie chodzi o same lajki, tylko o multikonta, jakich było wiele, a tego zabrania regulamin. Ustaliliśmy z właścicielem firmy, że jego działalność reprezentuje tylko i wyłącznie użytkownik Szymon. Przystaliśmy na to i konto zostało odblokowane.

Jakby nie było lajków - mniej możliwości patologi.

Poza tym, nie widzę powodów, by wykonywać systematycznie zapytania w bazie w poszukiwaniu multikont. Powiem więcej, ze coś takiego z pewnością przez adminów jest wykonywane. Pytanie, dlaczego w danej chwilii multikonta są ściagane a kiedy indziej nie. Bo to niemożliwe, by założył (uzył) te konta dokładnie tuż przed założeniem konkretnego wątku.

Ciekawe ile więc istnieje takich "tolerowanych"?

jak ktoś użyje swoich 10 multikont do postawienia sobie 10 ciu kolejek, to chyba oczywistym jest, że przyciąga to większą uwagę, niż napisanie posta w jakiejś innej zakładce forum.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Generalnie, w tym nowym wątku szymona, o pokoju diy, to należało się dużo więcej kolejek :) Sam dawno tylu nie postawiłem... aż poczułem się spłukany :)

jak ktoś użyje swoich 10 multikont do postawienia sobie 10 ciu kolejek, to chyba oczywistym jest, że przyciąga to większą uwagę, niż napisanie posta w jakiejś innej zakładce forum.

Zapytanie sql ma gdzie poziom uwagi go puszczającego. ;)

w polu wiadomości powinny pojawiać się warny z opisem moderatorskim, albo znaczniki przekierowujące zainteresowanych do profilu autora - gdzie wyraźnie pozostawałby ślad po WSZYSTKICH uwagach, ostrzeżeniach, warnach, banach w historii użytkownika - i tak:

3 ostrzeżenia - ban okresowy

3 ostrzeżenia w miesiącu - ban długookresowy (bo to znaczy, że użytkownik się nie uczy zasad, będzie sprawiał problemy itd.)

itd. itp

w profilu użytkownika muszą być przytoczone wszystkie jego przewinienia z podaniem linków do jego wpisów

to ukróciłoby z jednej strony - rozpędy co bardziej z ADHD-owanych, z drugiej strony - wszyscy zainteresowani wiedzieliby z kim mają do czynienia. Oczywiście istniałaby możliwość odwoływania się do nadszyszkowników :) - gdyby banowany czuł się prześladowany bez powodu....

ale nie może być tak, że moderacja walczy w ukryciu z kimś, kto notorycznie łamie regulamin, netykietę, kulturę itp. itd. - a nie pozostaje po tym żaden ślad. Człowiek wraca na forum - i nie ma problemu :) jakby miał wakacje, niektórzy nawet nie wiedzą, że miał bana i dlatego go nie było. To nie ma sensu - także dla moderatorów. Więc albo zmiany w formule technicznej pokazywania warnów - albo niech moderatorzy wysilają się na swój komentarze przy wpisach łamiących zasady. I nie usuwać wpisów! Inaczej - zaczynają się obustronne podejrzenia, niejasne skojarzenia, interesy i bóg wie co jeszcze. Podjęliście się sprzątania - to sprzątajcie - ale bez zamiatania pod dywan - bo sami wchodzicie na listę "podejrzanych"

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

... wielu użytkowników z tego samego IP, domeny itd. logujących się na forum i plusujących (stawiających kolejki) posty tego pierwszego...

była już wcześniej propozycja, by kufelki nie były anonimowe,

może popracowanie nad tym projektem nie byłoby to stratą czasu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

była już wcześniej propozycja, by kufelki nie były anonimowe,

może popracowanie nad tym projektem nie byłoby to stratą czasu

Przy wielu kontach, to nie ma znaczenia. Bo skąd będziesz wiedział. Chyba, ze z identyfikacją IP....

Moze wystarczy zwykla, ludzka przyzwoitosc...

Nie Wojtku, nie wystarczy. Ponieważ wśród większości przyzwoitych, może perfidnie dla swoich własnych korzyści lub odchyłek psychicznych, zadziałać jeden nieprzyzwoity i zacznie się to co do tej pory.

Zawsze ufaj lecz sprawdzaj daje najlepsze rezultaty.

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.