Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Powtórzę to jeszcze raz, bo kiedyś o tym pisałem. Problem z S25 to połączenie 1 calowowego esotara z wooferem o zbyt dużej średnicy. Wystarczy porozmawiać z doświadczonym konstruktorem monitorów aby dowiedzieć się ile jest problemów w takim combo.

Dynaudio stworzyło podobne połączenie w wersji budżetowej. Monitor DM 2/10. I tak jak niższe modele z tej serii zdobywały dobre recenzje i nagrody to 2/10 był brzydkim kaczątkiem całej serii. Nawet brytyjskie What HIFI, które niemal wszystkim produktom przyznaje dobre i bardzo dobre oceny ostro skrytykowało tego potworka. Miałem okazję go posłuchać i podzielam opinię z poniższej recenzji.

http://www.whathifi.com/dynaudio/dm-210/review

Dynaudio zrozumiało że zrobiło niewypał i wycofało ten akurat model z oferty, a inne modele z serii DM były jeszcze sprzedawane przez pewien czas.

Wracając do S25. Te kolumny są niemal nieznane w Europie (poza rynkiem niemieckim i polskim). To że produkt jest dostępny w limitowanej ilości nie utrudnia zaistnienia w szerszej świadomości audiofilskiej.

....są wpisy które nacisną bym 10razy (lubię post) w tym przypadku mogę tylko raz....a szkoda ;-)

Ja tylko staram się pisać tu o tym co słyszałem. Akurat z Dynaudio mam dość spore doświadczenie. Lubię markę i doceniam jej niektóre produkty. Jednak jeśli są takie, które mnie rozczarowały piszę o tym. Ja też chciałem aby S25 zagrały świetnie, bo sądziłem że będzie to mój wymarzony monitor - fajny lakier, super komponenty, kompaktowe wymiary w porównaniu do Harbetha;-)...niestety szybko zrozumiałem, że coś z nimi jest nie tak. Odsłuch C1 uświadomił mi jak może zabrzmieć wybitny monitor. Potem miałem okazję dowiedzieć się kilku ważnych informacji o zasadach konstruowania monitorów ze zwrotnicą pierwszego rzędu. I wiele mi to wyjaśniło.

Witam. Szukam opinii na temat jaki wzmacniacz lampowy do 10k zł (+/-3k) zgrywa się z kolumnami Dynaudio Excite X-38.

Gra tych kolumn bardzo mi się podoba , słuchałem ich jak na razie tylko z tranzystorami , Naim Nait XS-2 grał pięknie jak dla mnie :).

Mam chrapkę na lampę tylko nie wiem w jakich obszarach szukać odsłuchu. Słucham różnej muzyki , lekki jazz , rock ,niekiedy poważna.

Pokój odsłuchowy to kwadrat 23m2 w bloku z wielkiej płyty.Obecnie jeszcze nie zakupiłem ani kolumn ani wzmacniacza.

Do takich kolumn jakie masz w planach musi być mocna lampa. Z Dynaudio dobrze zgrywa się Copland ale obawiam się mocy. Dlatego wziął bym pod uwagę Rogue Audio Cronus Magnum. Ewentualnie jakiegoś "chińczyka" jak Mingda lub Cayin.

Z Cronusem masz gwarantowane.

Ps.

Cronus w wersji drugiej. Ulepszony jest sterownik.

Wcześnej urzywanie pilota było nadsterowne.

Panowie, moje Contour 30 się dalej wygrzewają. Maja już ok 2 tyg. I jest miodzio.

Wczoraj przemeblowałem cały salon, zmieniłem miejsce postawienia sprzętu przewieszalem TV, przestawiałem meble, żona się mało ze mną nie rozwiodła, ale warto było.

Kolumny dostały więcej przestrzeni wokół siebie i słychać to natychmiast.

Jestem przekonany ze dobrze wybrałem kolumny. Z Denonem 2020ae pokazują już naprawdę wiele, a czekają na Accu E-370. Esotar 2 to coś pięknego, a myśle ze cała konstrukcja nowych Contour 30 udała się Dynaudio znakomicie. Porównywałem je bezpośrednio z 3.4 LE i to jest dla mnie przepaść.

Grają pięknie każda muzykę, od klasyki przez jazz, bluesa, rocka po cięższy metal. Nic nie brakuje obojętnie czego się słucha. Piękna szeroka scena, powietrze, kontrolowany bas, dźwięk jest w całym salonie, odklejony od głośników całkowicie.

nie chodzi o te 10x ale o pokazanie jak bardzo Magnepan się myli ;-)

Widzisz, dodatkowym problemem ostrości tweetera i ogólnie surowości brzmienia 25SE mógło być uzycie źródła Wadii które

nie zawsze gra w analogowy sposób ....... po za tym nierówne zbalansowanie tweetera i mid/bassu o którym pisze Moreno,

potwierdza się w praktycznym uzytkowaniu 25SE o czym delikatnie wspomina recenzent Stereophile,cyt:

I can imagine this character being exacerbated by amplifiers and CD players that are themselves too hot in the treble, though the recessed low treble of many MC phono cartridges will tend to balance this characteristic of the Special Twenty-Five's balance. I did wonder if the forward treble would be alleviated by break-in, but while it seemed to diminish slightly over time, it didn't disappear. I found that listening slightly off the tweeter axis helped; with the speakers close to the sidewalls to reinforce the lows, I toed them in so that their tweeter axes crossed a foot or so ahead of my listening position. It is also important to note that this balance was not accompanied by any hardness or other fatiguing factor. The Special Twenty-Five's sound remained clean, even at high playback levels.

Read more at http://www.stereophile.com/standloudspeakers/605dynaudio/index.html#sZKiaZowf6UvOOmV.99

Edytowane przez Magnepan

Panowie, moje Contour 30 się dalej wygrzewają. Maja już ok 2 tyg. I jest miodzio.

Dopiero tak na prawdę za pół roku będziesz wiedział co one potrafią. Odpowiednio się wygrzeją no i Ty nabierzesz dystansu do nich. Ale ważne, że się podobają.

Polecałem zapoznać się z tą serią i fajnie, że ktoś zagłosował portfelem. Opisuj swoje wrażenia bo innym zainteresowanym może się to bardzo przydać. To w końcu nowość na rynku.

Edytowane przez moreno1973

Wczoraj przemeblowałem cały salon, zmieniłem miejsce postawienia sprzętu przewieszalem TV, przestawiałem meble, żona się mało ze mną nie rozwiodła, ale warto było.

Kolumny dostały więcej przestrzeni wokół siebie i słychać to natychmiast.

Jestem przekonany ze dobrze wybrałem kolumny. Z Denonem 2020ae pokazują już naprawdę wiele, a czekają na Accu E-370. Esotar 2 to coś pięknego, a myśle ze cała konstrukcja nowych Contour 30 udała się Dynaudio znakomicie. Porównywałem je bezpośrednio z 3.4 LE i to jest dla mnie przepaść.

Grają pięknie każda muzykę, od klasyki przez jazz, bluesa, rocka po cięższy metal. Nic nie brakuje obojętnie czego się słucha. Piękna szeroka scena, powietrze, kontrolowany bas, dźwięk jest w całym salonie, odklejony od głośników całkowicie.

Gratuluję wyboru....teraz pozostaje tylko cieszyć się muzyką...;-)

A jednak tak jest. Przy tweeterach w monitorach Lipinskiego L707 które brzmią bajecznie , tweetery w 25S mocno piaszczą

Jak się ma płaską paszczę, to tweeter piaszczy. Musisz wymienić sobie twarz - wtedy ci Special 25 zagra.

A tu pierwszy przykład potwierdzający diagnozę - twoja twarz Magnepan jest do wymiany. Nic na to nie poradzisz i im szybciej wymienisz, tym lepiej dla ciebie.

Widzisz, dodatkowym problemem ostrości tweetera i ogólnie surowości brzmienia 25SE mógło być uzycie źródła Wadii które

nie zawsze gra w analogowy sposób ....... po za tym nierówne zbalansowanie tweetera i mid/bassu o którym pisze Moreno,

potwierdza się w praktycznym uzytkowaniu 25SE o czym delikatnie wspomina recenzent Stereophile,cyt:

Edyt Ortograf

Edytowane przez Chicago

Parker's Mood

Jazgot średnich tonów i zapiaszczenie tweetera - to są największe bolączki 25S

I za to lubię to forum...

Cudownie czyta się takie stanowcze i kategoryczne sformułowania :)

Szczególnie, jak się miało coś co jest przedmiotem krytyki u siebie na dłużej. A krytykujący słyszał je u kolegi, w salonie albo na wystawie :)

To trudna kolumna, ale można dla niej znaleźć świetne połączenie i cieszyć się dźwiękiem. I jeśli są jakieś problemy (a są), to zdecydowanie nie na górze i raczej nie na średnicy.

A Dynaudio to w ogóle firma, która zatrudnia ignorantów... wypuścić takie cuś jako specjalny model rocznicowy...

ehhh...

Piszesz o Dynaudio a 25SE znam dość dobrze !!

Nie znasz. Już nie raz złapano cię tutaj na kłamstwach i krętactwach, więc przestań pitolić płaska głowo. O Levinsonie masz takie samo pojęcie jak i o Dynaudio.

Parker's Mood

Zapiaszczenie cwierkacza w dynaudio..... hahahaha, kabaret i robienie z siebie posmiewiska. Moze czas na wizyte u laryngologa?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

ale nigdy nie usłyszałem zapiaszczenia

Może Kol. Magnepan słuchał limitowanej wersji "Sahara edition";-)

bo wnioski w kwestii wysokich tonów z Esotara ma zaskakujące.....

Może Kol. Magnepan słuchał limitowanej wersji "Sahara edition";-)

bo wnioski w kwestii wysokich tonów z Esotara ma zaskakujące.....

..niczego nie można wykluczyć....

ponoć jest taka odmiana motyli która słyszy na poziomie 300khz

nie twierdzę że u Megana dokonała się jakaś przemiana ale...

może Megan uraczył się jakimś rarytasem......ponoć ''Grucha ma najlepszy'' ;-)

Nie znasz. Już nie raz złapano cię tutaj na kłamstwach i krętactwach, więc przestań pitolić płaska głowo. O Levinsonie masz takie samo pojęcie jak i o Dynaudio.

Chicago, powtórzę po raz 10, ...i 100 - fani subbów NIE POWINNI BYĆ WPUSZCZANI do żadnego wątku , więc do budy mój drogi.

Adam 38

Wi-told

Albertini

Mirosław

Moi Drodzy, gdyby 25SE były tak dobre jak je bronicie to każdy z WAS razem ze mną grałby na tych monitorach. Skoro jest

inaczej, sprawa nie wymaga większego komentarza dlaczego wiekszość posiadaczy 25SE wcześniej czy później przesiada się

na coś innego spod znaku Sonus Faber under Franco Serblin rules :-)

Natarczywość tweetera w 25SE może popsuć cały nastrój sluchania muzyki.

Chicago, powtórzę po raz 10, ...i 100 - fani subbów NIE POWINNI BYĆ WPUSZCZANI do żadnego wątku , więc do budy mój drogi.

Napij się zimnej wody ty mały kremie de la kremie.

Parker's Mood

Lepiej poczytaj sobie co sadzą uzytkownicy MLo serii 333

Ni

każdy z WAS razem ze mną grałby na tych monitorach

Jasne... i wszyscy byśmy chodzili w takich samych skarpetkach w szkocką kratę i jedli tylko kiełbasę krakowską...

Człowieku, nie rób z siebie pośmiewiska i nie brnij dalej. Możesz napisać, że kilka razy słuchałeś i Ci się nie podobało. Wtedy strzała i OK. Ale nie pisz bzdur o zapiaszczeniu. Jakbyś dokładnie przeczytał recenzję którą wkleiłeś, to byś się doczytał, że dla gościa góry było za dużo. Ale jednocześnie pisał o tym, że dźwięk zawsze pozostawał clean. A jak coś jest clean to nie może być sand... logiczne?

Poza tym ja te kolumny całkiem długo miałem u siebie. I dlatego, że miały fenomenalną średnicę i piękną złotą górę zdecydowałem się pójść w C1. Głównym problemem w 18m2 była zbyt duża ilość basu. Piaszczysta góra? To chyba wydma się nazywa...

Lepiej poczytaj sobie co sadzą uzytkownicy MLo serii 333

Ty mój mały kremie de la kremie - nie muszę czytać takich rzeczy. Ty musisz.

Parker's Mood

Witam klubowiczów. To mój pierwszy post. Śledzę to forum od jakiegoś czasu,a konkretnie od czasu kiedy po raz pierwszy usłyszałem kolumny dynaudio. To były emity 20 dźwięk ich bardzo mi się spodobał. Obecnie,konkretnie na wiosnę planuję kupić Emit 30 i Onkyo TX 8150. Mam do dyspozycji 7000 zł. Jestem zupełnie początkujący w audio. Wielu "niuansów" o których tu się rozpisujecie a niekiedy toczycie zacięte spory zapewne w ogóle nie jestem w stanie usłyszeć,cytując za forum "tyle słyszysz ile wiesz". Uprzedzając pytanie(co amplituner stereo robi w tym systemie?)odpowiem że do jego wyboru determinuje mnie jego moc oraz wielofunkcyjność, gdyż nie posiadam zupełnie nic,null,kompletne zero. W przyszłości rozstanę się z tym ampli.i wówczas będę myślał o jakimś normalnym wzmacniaczu. Pomieszczenie odsłuchowe to salon z kuchnią łącznie prawie 38m2 stąd też wybór padł na podłogówki. Biję się natomiast z myślami czy nie warto byłoby zdobyć się na kupno(z drugiej ręki) focusów 260 i w oparciu o te kolumny powoli z mozołem coś budować?Oczywiście zakup przesunąłby się w czasie gdyż focusów nie trafię za 5k. Co moglibyście doradzić? Czy warto czekać i ubierać się w te focusy czy kupić tamte klamoty i zacząć słuchać muzyki,słuchać i uczyć się?

Przesiadłem się nie tak dawno z DM 3/7 poprzednik Emit 30. Według mnie wszystko zależy od tego jak długo słuchać będziesz na Onkyo. Moje DM zaczynały ze słabym prądowo wzmacniaczem Pioneer A6, nie znam TX8150 ale jeśli to porównywalny poziom to póki co kupiłbym łatwiejsze w wysterowaniu głośniki i tańsze.

F260 to bardzo fajne paczki, mam je od pół roku. Warte są tego aby podpiąć do nich dobry wzmacniacz, nawet lepszy od nich samych.

Dzięki za szybką i konkretną odp. Zrobię chyba tak jak piszesz,z tym że posłucham tych głośników zarówno z tym onkyo jaki i jakimś niedrogim wzmacniaczem stereo żeby zobaczyć co tracę i dokąd zmierzam. Z tym amplitunerem będę zmuszony zostać pewnie z dwa, trzy lata. Pytanie jeszcze jest takie do jakiego poziomu ceny/jakości warto inwestować bazując na emit30?

To konkret co piszesz. O to mi chodziło. Jak zresztą zawsze zwykłeś pisać na tym forum-konkretnie i nieemocjonalnie. Z tego co pamiętam napędzasz te focusy lampą konkretnie to Octava 70V (wybacz jeśli jakaś literówka). Potrafisz mi powiedzieć jak taka konfiguracja(mowa o Twojej) zagra muzykę klubową? Pytam gdyż ja słucham przeróżnej muzyki i klubowa również u mnie czasem zagości a chyba nie trafiłem na tym forum aby ktoś opisywał brzmienie dynek z taką właśnie muzyką.

za 7k można mieć np contour 1.8 mkII i najmocniejszą integrę arcama a38 czy dozbierać do krella KAV 300i.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

za 7k można mieć np contour 1.8 mkII i najmocniejszą integrę arcama a38 czy dozbierać do krella KAV 300i.

Hmm może i dobrze mówisz lecz wygląd tych conturów już trochę leciwi jak dla mnie(oczywiście to moje subiektywne zdanie)ale dzięki. Co do tych wzmacniaczy to już o nich sporo przeczytałem również na tym forum,tylko to będzie temat do rozważań na kiedyś jeśli oczywiście kupię te nowe emity bo puki co to używek brak.

Countury 1.8 nawet w mk II to jest już lekko muzeum.

Jeśli nie były robione zawieszenia w głośnikach, to są już dawno do wymiany.

Proponowanie 7000zł za takie stare rupiecie to chyba jakaś chucpa przed pojawieniem się ogłoszenia z nimi na allegro jak mniemam.

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.