Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Czy aby obaj Panowie troszkę się nie zapędzacie? Nie jestem maniakiem kina domowego i choć mam już i dom i w nim odpowiednio duży pokój o przyjemniej akustyce, który nawet mógłbym akustycznie jeszcze dopracować to nie będę tego robił. Szczególnie, że stereo mam w innym... Owo całe "kino domowe" (z projektorem zresztą) potrzebne mi jest raz od wielkiego dzwonu by obejrzeć jakiś film. A że przyzwoitą stronę wizyjna już mam to chciałbym by dźwiękowa była też przyzwoita czy dobra, bo do wybitnej nawet nie mam zamiaru aspirować. Nie wiem jakie to specjalne salki kinowe (naturalnie adaptowane akustycznie) macie obaj i jak obłędny i koszmarnie drogi system dźwiękowy ale mnie szaraczkowi i biedakowi kimo domowe na contourach w zupełności wystarczy. Zapewne w Waszych systemach macie subwoofery o mocach liczonych w dziesiątkach kilowatów, ja najprawdopodobniej nie zastosuje żadnego. Raz, że w trybie kinowym już z marniutkiego procesorka i równie nędznego Accu bas jest aż nadto obfity, dwa nie jestem miłośnikiem "dzieł" filmowych z gatunku walło, gruchło, zabili go i uciekł, gdzie bez basu rozwalającego ściany nie może się obejść...

Prosiłem o radę czy szczytowe w końcu końcówki "kinowe" Rotela nie będą "mezaliansem" z kosztującymi katalogowo raptem coś 2800E 1.8. Od Ciebie Moreno otrzymałem opinię, że trzeba jeszcze mocniejsze piece. Nie wiem wprawdzie co dla Ciebie znaczy mocny piec ale radę z pokorą przyjmuje. Że dla mnie ca. 350 W na kanał przy 4 Ohm to już dość mocna końcówka, nawet i do 1.8 to poprosiłem o jeszcze inną opinię. Tyle i aż tyle.

A tu jakieś wielkie suby, łomoty, domy, specjalne adaptacje, cała fura pieniędzy i podobne banały. Wydawało mi się, że poza bocznicą obowiązują i pewne zasady i formy. Szkoda, widać się pomyliłem...

Jakby nie było ewentualności, to by na odsłuch nie szły ;)

Ja mam tylko napisać, jak to brzmi. Bez napinania ma ochy i achy. Ale gra nieźle.;-)

pozdr.

Ps. A gdzie Ty stacjonujesz?

Edytowane przez umka

Nie wiem jakie to specjalne salki kinowe (naturalnie adaptowane akustycznie) macie obaj i jak obłędny i koszmarnie drogi system dźwiękowy ale mnie szaraczkowi i biedakowi kimo domowe na contourach w zupełności wystarczy.

Oj strasznie się obrażasz...Nie zrozumiałeś że sobie żartujemy z tzw. kina domowego?

Na tym forum jest taka zakładka KINO DOMOWE tam na poważnie ludzie piszą w tym temacie...i zapewne poradzą co i jak...

Żadnej salki nie miałem i nie będę miał, bo jak chcę od wielkiego dzwonu film obejrzeć to sobie do kina pójdę. Takiego prawdziwego...

Przejrzałem, na ile to możliwe dokładnie dział kina domowego. Niestety nie znalazłem żadnego opisu zestawu contourów i wielokanałówki Rotela. Zapytałem o rade tu i w Klubie Rotela. Mogę też założyć wątek w K.D. i pewnie w końcu to zrobię. Nie rozumiem tez czemu moje pytanie o ową wielokanałówkę w tym wątku wzbudza u Ciebie coś w rodzaju nieco protekcjonalnej wyższości, ba nawet posuwasz się do mało smacznych dowcipasów i prowokacji. Bo my tu o Dynaudio i naturalnie czyste stereo a oni niech tam sobie tą jarmarczną zabawę dla gawiedzi uprawiają osobno...

Głośnik jest głośnik, wzmacniacz - wzmacniacz, a ile kanałów to rzecz drugo, jeśli nie trzeciorzędna.

Pytania o zestawienia głośników Dynaudio ze wzmacniaczami w cenie razem niższej niż jedna używana 1.8 traktujecie zupełnie poważnie i uprzejmie na nie odpowiadacie. Pytania, dla mnie, no powiedzmy nieco obeznanego i osłuchanego ze sprzętem czasem niemal infantylne. I jest ok. ale jak ktoś miał czelność zapytać o kino domowe to jakiś oszołom i najlepiej niech spierdziela do tych kinowców. To w końcu klub miłośników Dynaudio i jak chyba wszystkim wiadomo firma robi i "kino domowe".

Bylem swego czasu szczesliwym uzytkownikiem Contourow II z koncowkami Denona POA-S10, polecam - udane polaczenie. Twardosc Denona swietnie uzupelniala sie z miekkoscia i aksamitnoscia Dynaudio

Edytowane przez barni

Stolica, od Twojej strony. ;-)

No to trzeba by kiedyś jakoś przy sprzyjającej okazji spróbować odwiedzić kolegę, coby w skromnym teście udział wziąć :)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• 2 tygodnie później...

Panowie doradźcie jakie kable do Audience 62 i Rotel Ra 985bx. Jak dla mnie to za dużo wysokich tonów. Słucham dużo zwykłego radia fm i internetowych (przez rDac) i często słychać syczenie gdy jest słaba jakość nagrania czy sygnału. Gram na zwykłych kablach Sommer Cable - Meridan Sp/225 OFC 2x2.5mm2.

Edytowane przez nieolo

coby w skromnym teście udział wziąć

Sorki, ale jestem wyjechany z czasem. System jeszcze stoi, niestety nie wiem jak długo. Jak byś jechał w moja stronę daj znać, może jeszcze zdążysz.

pozdr.

Może wzmacniacz do bani?. Zamieniłem na zwykłe kable bez nazwy 2x2.5mm2 i bez jakichkolwiek zmian.

Może starsze maimy (AC4) czy linny k20. Mocno ścinają górę ale jak jest jakiś syk czy szum to niestety pozostanie.

Dzień dobry :)

Strasznie mnie korci, żeby dołączyć do Waszego klubu. Na chwilę obecna rozważam serię Audience. W moim zasięgu są Audience 50, 52SE, 62. Znalazłem takie oto coś:

http://allegro.pl/dynaudio-audience-50-perfekt-i4863352987.html

Drogie chyba dosyć, niby stan idealny, ale gdzie jest logo na froncie? Co o tym myślicie? Kolumny po jakiejś renowacji? Nie spotkałem w sieci zdjeć 50-tek bez logo.

Może starsze maimy (AC4) czy linny k20. Mocno ścinają górę ale jak jest jakiś syk czy szum to niestety pozostanie.

Syk czy szum słyszę tylko przy słabych nagraniach lub sygnale z radia. Natomiast jak nagranie jest dobre to wszystko ok. Wysokie tony są bardzo ładne ... ale jest ich za dużo. Wszystkie Audience tak mają?

Jeszcze raz zapytam. Czy spotkał ktoś z Was Audience 50 bez logo na froncie?

Imo to jest jakas anomalia.

Lepiej ogłoś się w sieci, że chcesz kupić Audience, lepiej 52. Seria 52 już ma swoje lata a co dopiero 50. Te kolumny są od handlarza, ja niedawno kupiłem za trochę taniej 52 w stanie idealnym od audiofila.

audience 50 w idealnym stanie od pierwszego właściciela powinny kosztować ok 1500 PLN. Dziękowo uważam, ze 50 brzmiała ciekawiej od 52.

Dzień dobry :)

Strasznie mnie korci, żeby dołączyć do Waszego klubu. Na chwilę obecna rozważam serię Audience. W moim zasięgu są Audience 50, 52SE, 62. Znalazłem takie oto coś:

Drogie chyba dosyć, niby stan idealny, ale gdzie jest logo na froncie? Co o tym myślicie? Kolumny po jakiejś renowacji? Nie spotkałem w sieci zdjeć 50-tek bez logo.

Jaki wzmak chcesz podłączyć do Dynaudio? Jaki masz pokój? Jaka powierzchnia i warunki akustyczne?

Jaki wzmak chcesz podłączyć do Dynaudio? Jaki masz pokój? Jaka powierzchnia i warunki akustyczne?

Ogólnie u mnie wszystko w przebudowie, będę więc kompletował sprzęt pod głośniki. Zacznę chyba od Ugody (DIY).

Ogólnie u mnie wszystko w przebudowie, będę więc kompletował sprzęt pod głośniki. Zacznę chyba od Ugody (DIY).

Nie wiem co to jest ale w każdym razie kup coś wydajnego prądowo...50, 52 a szczególnie wersja SE potrzebują dużo dobrej strony mocy;-)

Tak wiem, że to prądożerne stwory. Zastanawiam się jeszcze nad Audience 62, ale przyznam szczerze, że nie słuchałem nigdy podłogówek Dynaudio, a i mało na ich temat niezależnych opinii.

Takie wpadły mi w oko.

http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-dynaudio-audience-62-i4880435290.html

Przy okazji, gdyby ktoś z Was miał niegrzebane 52SE, 50, 52, 62 w super stanie i chciał się ich pozbyć, to bardzo proszę o kontakt.

Edytowane przez grip

Ma ktoś z Was doświadczenie z Audience 62. Czy sprawdzą się w 20m2 na repertuarze głównie rockowym, zakładając, że wzmacniacz dobiorę do nich odpowiednio wydajny pradowo. Jak ma się ich brzmienie do małych 52?

Ma ktoś z Was doświadczenie z Audience 62. Czy sprawdzą się w 20m2 na repertuarze głównie rockowym, zakładając, że wzmacniacz dobiorę do nich odpowiednio wydajny pradowo. Jak ma się ich brzmienie do małych 52?

Ja mam w 20m2 Audience 62 i pokrętło powyżej 11h jeszcze nie było:) Gra to z Rotel Ra 985bx, który jest bardzo dynamiczny ale niestety jak dla mnie za dużo wysokich tonów produkuje. Co prawda nie słucham rocka ani metalu lecz uważam, że te kolumny dadzą radę w każdej muzyce. Audience 52 nie słuchałem, przy bardzo głośnym słuchaniu mogą być lepsze w 20m2.

Lubię "głośną" muzykę, ale słucham raczej z umiarkowaną głośnością i chodzi mi właśnie o to, aby również przy cichym odsłuchu było miło. Mam jeszcze na oku 52SE i jeszcze się zastanawiam, co wybrać.

62 po cichu też ładnie grają. Najczęściej słucham do 9h na pokrętle. Kup co ci się bardziej podoba lub tańsze a kasę pozostałą na fajny zegarek można wydać:)

Wersja SE podobno o wiele lepsza, w Niemczech ostatnio 52 SE poszły za 700E a zwykłe za 380E.Ja bym brał zwykłe i wczasy do Turcji na 2tyg. w styczniu za 350E.:)

Lubię "głośną" muzykę, ale słucham raczej z umiarkowaną głośnością i chodzi mi właśnie o to, aby również przy cichym odsłuchu było miło. Mam jeszcze na oku 52SE i jeszcze się zastanawiam, co wybrać.

Dynki 52 SE potrafią rzeczywiście dobrze brzmieć przy cichym odsłuchu, mają lekko podbite niskie częstotliwości, muzykalną górę i plastyczną średnicę. Jednak im lepszy wzmak (wydajniejszy prądowo), tym lepsze brzmienie. Dyn 52SE potrafią zaskoczyć.

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.