Skocz do zawartości
IGNORED

H-end na zewnątrz - wewnątrz budżetówka

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Redaktorze, kupuję co miesiąc od 10 lat komplet polskich pism audiofilskich."

Ja przestałem parę lat temu, dostaję tylko HFM jako autor felietonów.

• Redaktorzy

Co do ujemnych zjawisk, to one na pewno są, nie w takim jednak stopniu, aby to podważało sens istnienia prasy i recenzji prasowych. Jednak trudno mi kłócić się za wszystkich, bo nie jestem w skórze wszystkich.

Powiedzmy tak: jesteśmy, wraz z moimi kolegami z AS, w tej szczęśliwej sytuacji, że nikt mi nie mówi, co mam testować ani jaki ma być wynik. Jak wspomniałem, bierzemy to, co się nam podoba lub co mamy nadzieję, ze spodoba się czytelnikom. I tyle. Nie jesteśmy zobowiązani do trałowania rynku jak wieloryb i wyławianiu każdego kryla, jaki się trafi, stąd faktycznie, słabego sprzętu nie testujemy. Jeśli forumowicz natrafi na coś okropnego, może pisać o tym na forum, chętnie dorzucimy parę kopów od siebie.

Gdyby coś miało się zmienić, zawsze można sobie pójść - w końcu recenzowanie sprzętu to tylko miłe hobby i kiedy przestaje być miłe, traci sens. Lubię też hodować koty, rybki w akwarium, lubię samochody no i słuchać muzyki. Z mojego punktu widzenia JEDYNYM sensem pisania recenzji sprzętu (poza zapłatą, która jest skromnym dodatkiem do moich właściwych dochodów) jest pozytywny odzew czytelników. Kiedy tego zabraknie, nie ma już motywacji i można zająć się słuchaniem muzyki tylko na własny użytek. Co też kiedyś pewnie w końcu zrobię, bo ileż można zajmować się tym samym. Co jakiś czas każdemu potrzebny jest Wanderjahr, jak to określają nasi sąsiedzi...

Bardzo bym prosił o merytoryczne wpisy, bezpośrednio odnoszące się do tematu wątku.

Na forum jest pełno wątków poświęconych jakości testów w "świerszczykach".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Weźcie się wynieście z tymi dyskusjami o prasie do jakiegoś wątku o rzetelności recenzji, co? Zaśmiecacie wątek o przepakowywaniu budżetówki w hi-end. A redaktor daje zły przykład ;-)))

No ja cię.. wzrasta poziom forum. Tylko zaglądnąłem co słychać i omal mi gacie ze strachu nie spadły! Szacun ludzi ulicy!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A czy ja piszę że coś jest nielegalne, i w ogóle coś nie teges? Mnie się podoba, zawiera ENERGIĘ :D

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>Dlatego u nas recenzja częściej będzie miała charakter typu "popatrzcie, co fajnego znalazłem!", a nie "o rety, co za okropność!"< Bardzo dobry wpis,tak samo jest z płytami,bo po co pisać jak to mi się bardzo nie podoba dany album.Piszę kiedy coś mnie fascynuje a porażki przemilczam a nie płacze jaki to syf;)Takie powinno być motto recenzentów czy jak im tam.

• 1 rok później...

Kolejny przykład.

Znalezione w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pierwszym zdjęciu kosztujący niecałe 500$ Oppo BDP-83.

Na drugim hi-endowy Lexicon BD-30 za 3,5k$.

Ukryta Zawartość

post-2580-100005103 1263672528_thumb.jpg

post-2580-100005104 1263672528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Redaktorzy

to już zdecydowanie lepiej kupić moda Oppo by Dan Wright:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

mlb

Jeśli Kolega pozwoli to ja dopiszę się do opinii o nadmiernej renomie pewnych producentów i ślepej wierze w to, iż jak jest drogie to MUSI być lepsze. No bo jest drogie. A często to jest jak z napojami w restauracji. Można kupić piwo w sklepie i wypić s domku za 4 złote a można pójść do Pani Gessler i zapłacić za to samo 14 złotych, a może i więcej...Czy to jest inne piwo? NIE! Inne są wrażenia i za nie płacimy. Tak często jest ze znanymi klockami. Płacimy, za obudowę, poczucie luksusu posiadania unikalnego sprzętu, a jak się rozkręci to w środku marnie. Kiedyś dowiedziałem się od samego dystrybutora (opowiadał tą historię aby się trochę pochwalić, że jadł kolację z prezesem wielkiej legendy High-Endu amerykańskiego), iż koszt częsci, obudowy i montażu wzmacniacza - nagroda roku Stereophile, przełomowa integra;-) to 400$...cena sprzedaży 2500$. Prezes firmy powiedział: ..musimy sprzedawać za 2500$ bo nikt taniej by nie cenił naszej marki, a już nas oskarżają o zaniżanie ceny sprzętu"

A było to prawie 10 lat temu...dziś jest tylko gorzej...wystarczy spojrzeć ile ekstremalnie drogich sprzętów pojawiło się w ostatnich 2-3 latach na świecie...Na czele z Magico...

Szkoda, że tak mało jest ludzi odważnych krzyknąć - Król jest nagi!

moreno1973

Ciekawa historia o tej cenie za wzmacniacz. Czy tu nie chodzi o Krella? Jesli tak to byloby to tym bardziej interesujace a to z jednego powodu: produkcje najnowszej integry przeniesli przeciez do Chin. Jakby nie bylo znaczy to, ze mozna zrobic dobrze grajacy sprzet za rozsadna cene tylko, ze pazernosc producentow w tym przeszkadza. Czyli w dalszym ciagu czynnik ludzki jest tu ulomny.

A z innej strony to po co w takim razie dystrybutorzy? Czy nie lepiej byloby gdyby producent za taki wzmacniaczyk powiedzial $1000 ($600 czystego zysku) z opcja kupna z jego strony internetowej? Oczywiscie wtedy dystrybutorow by nie bylo. Zatrudnil by jednego sprytnego, obrotnego lepka do wysylki i juz. Wtedy tak naprawde kazdego by bylo stac na wysokiej jakosci sprzet. Ludzie by kupowali w ciemno (co i tak duzo osob robi) a w razie czego mozna by to sprzedac z duzo mniejsza strata niz to jest teraz. Ja bym tak wolal. Z odsluchow w sklepie to i tak zawsze gowno jest. W sklepie gra inaczej niz w domu. Wiec jaki jest sens (poza ekonomicznym) utrzymywac dystrybutorow?

Nie tylko sie pojawilo duzo ekstremalnie drogich zabawek ale tez jest pewna zmiana, np. we wzmacniaczach. Jezeli taki ML robi topowy wzmacniacz w klasie D to znaczy, ze za kilka lat to juz najprawdopodobniej bedzie normalne. Kiedys rozebraby ML wygladal - zdaje sie - najlepiej na tle konkurencji (az slina ciekla) a teraz... tylko czekac jak w miejsce No383 wypusci integre na popularnych gotowych modulach Icepower czy jakos tam.

A co do Magico to wiadomo, ze to sciema, tak jak Goldmund - hi-end dla slepego ale z obfitym portfelem. Kiedys poszedlem odsluchiwac kolumny podstawkowe i bylem tez zainteresowany tymi podstawkowcami Magico. Sprzedawca tylko zapytal czy naprawde chce mi sie tracic czas na te "magiczne" monitory? Powiedzial, ze nawet za polowe ceny sugerowanej mozna kupic znacznie lepsze konstrukcje, ktore to deklasuja te monitorki jesli idzie o dzwiek. Firma po prostu szuka naiwnych bogatych ludzi, i na pewno takich znajdzie. Tego przeciez nie brakuje.

Nie bardzo widzę sens ekonomiczny tuningu za cenę $450-800 odtwarzacza blu-ryj, a więc prawie tyle samo lub lrawie 2x więcej ile wynosi jego cena. On służy do oglądania filmów, a tam jakość dźwięku ma znaczenie drugorzędne. Poza tym, nie widzę sensu upgrade w 7 (!!!!) kanałach, a jedynie w dwóch. W końcu będzie najczęsciej współpracował z amplitunerem KD... Lepiej wydać te pieniądze na kilkadziesiąt biletów do prawdziwego kina (nawet setkę lub więcej).

• 2 tygodnie później...

oppo bdp-83 odtwarza 5.1 SACD i dla chcacego korzystac z tego formatu warto zmodyfikowac analogowe wyjscia, zegar i zasilacz. Poniewaz sam mam troche takich plyt zaczalem sie nad nabyciem oppo zastanawiac. Oczywiscei modyfikacji dokonam sam.

Przy okazji modyfikacji - wymiana nawet wszystkich komponentow w sprzecie o standartowej jakosci na te o najlepszych parametrach nie poprawi brzmienia wielokrotnie. Moze poprawic je zauwazalnie dla sluchaczy o dobrym sluchu na wymagajacym materiale dzwiekowym. Sam robilem kilka takich modyfikacji (czeka mnie jeszce moj pioneer rt-909) ale nie dlatego aby poprawic jakosc odtwarzania, to bylo dodatkowym celem, tylko dlatego, ze ponad 20 letni sprzet lutowany fabrycznie (flush soldering) zaczyna padac. Rowniez wiele kondensatorow elektrolitycznych uzywanych w podwyzszonych temperaturach po 20 latach traci parametry. W tym wypadku samo przelutowanie zlaczy moze dac zauwazalne roznice.

Np. w preampie yamacha c-65 wymienilem niemal wszystko, zmodyfikowalem tor w kilku przypadkach, orginalne scalaki zastapilem wyselekcjonowanymi top audio o slew rate 10 - 20 razy wiekszej, znacznie lepszych PSRR i CMRR, o znieksztalceniach kilkadziesiat razy mniejszych itp itd. Teraz preamp ma wymiernie nizszy poziom znieksztalcen i szumow co nawet slychac (na phono na max glosnosci) ale na zwyklej rockowej rabance malo kto by odroznil.

We wzmacniaczach mocy czesto wymiana zasilacza na kilka razy wieksza moc i porzadne filtrowanie daje slyszalne rezultaty bo na zasilaczach firmy najbardziej oszczedzaja.

pozdrawiam,

>>> Ciekaw jestem czy doczekamy czasów kiedy będzie: "Hi-end wewnątrz - budżetówka na zewnątrz" ???

:)))

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Aha, zapomnialem że przecież każdy przeciętny soniak, pioneer czy denon to audiofilskie urządzenie o przepięknym brzmieniu, bogatej barwie, średnicy, detaliczności itd...

Chyba poeci piszą niektóre te aukcje...

Ciekaw jestem gdzie sie podziali ci wszyscy farbowani liberałowie, z hasełkami na czole: "mamy wolny rynek, każdy sprzedaje co chce" itd. No i gdzie tu jest oszustwo producenta?? Nie ma, są tylko naiwni ałdiofile. I bardzo dobrze, rozsądny człowiek wie ile to jest warte- a naiwni głupcy niech płacą.A co.

• 2 miesiące później...

Kolejny kamyczek do ogródka: Micromega WM-10.

Znalezione w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_63006.html

Kosztująca 1000 EUR Micromega okazała się przepakowanym i przerobionym Apple Aiport, którego można kupić za ok. 100 EUR. Co ciekawe, w Micromedze nie zainstalowano innego, lepszego DAC-a niż w Apple, mimo że ponoć ten ostatni na wyjściach analogowych gra bardzo cienko.

post-2580-100006388 1272218791_thumb.jpg

post-2580-100006389 1272218791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.