Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalnie dla krissa/satori:

post-48501-0-05209500-1507527621_thumb.jpg

post-48501-0-44756600-1507527606_thumb.jpg

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Bardzo dziękuję, ładne zestawienie. Widzę, że grasz na RA-985. No i kaseciak do starego Punka czy Metalu. Fajny pomysł na upchnięcie daca i te LCD w obudowę po RD. Super. Cedek to RCD-991 AE ? Jeszcze tylko jakiś gramofon i będzie gitara. A gramiak na prawdę fajnie gra z Rotelkiem, szczególnie te starsze czarne płyty. CD przy gramofonie przy takich kapelach jak Led Zeppelin, Black Sabbath czy Deep Purple siada.

Czołem Panowie...i Panie.

Naszło mnie na kaseciaka...z róznych wzgledów. Co z Rotela w kaseciakach jest warte grzechu? Na tę chwile jest

u mnie Pioneer TC-S710 (czeka na nowe paski) ...ale jakoś tak... ;)

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

W TYM to sie niebawem okaże (zakładam optymistycznie ze sa perfect :) )...bardziej interesi mnie czy jestem w stanie zachować czystość rasowa w rotelu vs 710, lub jeśli nie, to co zdecydowanie lepszego od 710,

choc niekoniecznie rujnującego można dorwać?

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Co z Rotela w kaseciakach jest warte grzechu? Na tę chwile jest

u mnie Pioneer TC-S710 (czeka na nowe paski) ...ale jakoś tak... ;)

Ja mam RD-960BX - nie miałem okazji go z niczym porównywać (miałem bardzo dawno temu jedynie Sony TC-KE400S i Unitrę M3016), ale to najmłodszy model (RD-965BX jest starszy!) i ma zdalne sterowanie.

Witam

Ponawiam prośbę o podpowiedź jakich kabelków XLR posłuchać w tym zestawie: RC-1590+RB-1582MKII+RCD-1572. Potrzebne dwie pary. Kable ze spokojną górą.

Prośba o konkretne typy w cenie do 800-1000zł za parę (1,5m)

Ponawiam prośbę o podpowiedź jakich kabelków XLR posłuchać w tym zestawie: RC-1590+RB-1582MKII+RCD-1572. Potrzebne dwie pary. Kable ze spokojną górą.

Nie każdy Rotel jest podatny na okablowanie, nie sądzę by ktoś posiadał tu taki zestaw, którym dysponujesz. Więc jeśli nie ma odpowiedzi widocznie nikt nie wie co Ci doradzić. Pozostają eksperymenty, choć wątpię byś kabelkami utemperował sobie górę. Źródło,kolumny, akustyka to jest główny czynnik by wyeliminować tą dolegliwość. Nie znam tych Focali, ale kopułka aluminiowa nie bardzo mi tu pasuje z tymi klockami. Do Rotela kopułki tekstylne lub jedwabne najlepiej.

Edytowane przez Satori

Do Rotela kopułki tekstylne lub jedwabne najlepiej.

A co z B&W, które są, wydaje mi się, często łączone z Rotelem. Chyba tam ciężko o tekstyl lub jedwab.

No nic poeksperymentujemy.

Edytowane przez Andrzej Ł

A co z B&W, które są, wydaje mi się, często łączone z Rotelem. Chyba tam ciężko o tekstyl lub jedwab.

To wspólny koncern i dlatego zawsze w salonach będą polecać B&W+Rotel. Gdziekolwiek nie byłem na odsłuchu nowych Roteli zawsze podłączali mi Bowersy. I nie powiem te z górnej póły grały nawet ciekawie, choć ja za B&W nie przepadam i nigdy nie przepadałem. Ale zdarzyły mi się kiedyś jakieś stare podstawkowce, które z RA-931 się kleiły. Ale ten wzmacniacz należy akurat do łagodnych klocków. Focale słyszałem z Rotelami i tak samo wkurzały mnie syki z wysokotonowców jak i z B&W. A ja za takim dźwiękiem nie przepadam.

Ja mam RD-960BX - nie miałem okazji go z niczym porównywać (miałem bardzo dawno temu jedynie Sony TC-KE400S i Unitrę M3016), ale to najmłodszy model (RD-965BX jest starszy!) i ma zdalne sterowanie.

OK, w danych technicznych szalu nie ma w stosunku do konstrukcji z początku lat 90-tych innych firm. Ale moze ma to cos...Rotelowego ;)

Fajnie by bylo potestowac...i poównać z innymi.

Pozdrawiam, Jacek.

OK, w danych technicznych szalu nie ma

No cóż, akurat magnetofony Rotela nie powalają, najlepsze: RD-960BX, RB-965BX, RD-865 i RD-870 dane techniczne mają bardzo zbliżone...

Pewnie docelowo będzie jedynie słuszne Nakamichi :)

Mam pytanie do praktyków RCD991AE na jakim ustawieniu dithering słuchacie? Jak z tego korzystac?

Pozdrawiam, Jacek.

. Ale zdarzyły mi się kiedyś jakieś stare podstawkowce, które z RA-931 się kleiły.

To były pewnie stare dobre kolumny B&W DM 305. Pięknie grały z Rotelami. Tylko było to jakieś 30 lat temu :-)

Mam pytanie do praktyków RCD991AE na jakim ustawieniu dithering słuchacie? Jak z tego korzystac?

Trzeba wciskać. I sam sobie dobierz najlepszy dla ucha :-) Mnie pasowała 3-ka.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Pewnie docelowo będzie jedynie słuszne Nakamichi :)

Jak masz znikomą ilość kaset, jak ja, to chyba nie warto inwestować w coś super-extra i pozostać przy marce.

Ja, jak miałem RCD-991AE, to chyba słuchałem na 3 i czasami na 2 (lub odwrotnie) - w instrukcji na stronie 6 masz opisane, co powodują w sygnale cyfrowym przed przetwornikiem - słyszalnie różnice są na poziomie autosugestii. Wiem tylko, że ustawienie bez ditheringu (pusty wyświetlacz), 0 lub 7 (najmniejsza ilość dodawanego szumu), dawało najbardziej zauważalne "zubożenie" dźwięku - tak jakby ktoś wyciął całą tkankę muzyczną i powietrze wokół instrumentów - grało to mechanicznie i bezdusznie. Wychodziło by na to, że bez dodania sztucznego szumu (który docelowo ma wygładzać sygnał analogowy) ludzkie ucho odbiera muzykę jako "pustą" i bezduszną...

Edytowane przez mol01

Jak masz znikomą ilość kaset, jak ja, to chyba nie warto inwestować w coś super-extra i pozostać przy marce.

No tak...zazwyczaj słucham na 5, mialem nadzieje ze jest jakis sensowny schemat np. do rocka na 2 do jazzu na 7 itp...no i oczywiscie i tradycyjnie

RTFM jest ostatnim po co się siega ;)

Do kaset wracam z prozaicznego powodu, wielu winyli jeszcze pewnie dlugo nie bedę miał (dostepnosć, kasa) ale mam możliwość pożyczenia i zgrania...

to raz, a dwa, wciaż zdarzają sie ciekawe audycje muzyczne itp, ktore warto by nagrać. no i to analogowe brzmienie ;)

Pozdrawiam, Jacek.

Panowie kolega szuka używanego wzmacniacza do tannoyi .Generalnie chodzi mu o moc by wycisnąć maksimum z kolumn.Polecilem mu 980bx ale nigdzie obecnie nie ma.Jakim jeszcze rotelem sie warto zainteresowac tak do 1200zł?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Chyba merkury v4 .podłogowe .Teraz gra z jakims marantzem kupionym za 300 i jak zrobi głośniej to wiadomo co sie dzieje.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Chyba merkury v4 .podłogowe .

Jeśli są to te kolumny (ponieważ piszesz chyba) moim zdaniem mogą nie zgrać się z RA-980BX. To już nie ta stara seria co M1,M2,M3 z otuliną ciepła i ciemnym graniem. V4 należą do kolumn jasnych co znaczy, że może być za ostro. I na górze i ogólnie. Chyba, że komuś taki sposób prezentacji się podoba. Czytałem kiedyś, że ktoś narzekał na ostrość przekazu łącząc je z Nadem z serii Bee c326. Ja kiedyś będąc na odsłuchu z dzielonką RB-870BX+RC-850 połączyłem je z Tannoy Eclipse 3 ponieważ byłem niemal pewien, że będzie OK. Ale nie było. Eclipse to także jasne kolumienki i choć dynamika z Rotelem była na najwyższym poziomie bo waliły twardo jak z działa, niestety średnica jak i góra były nie do zniesienia. Ale kiedy podłączyli mi do nich jakieś Onkyo kiedy już się pakowałem rzeczywiście sparowały się niesamowicie. Zaznaczam nie odsłuchiwałem V4 ale byłbym na prawdę ostrożny przy zakupie do nich bez odsłuchu RA-980BX jak i jakiegokolwiek innego Rotela. Chyba, że RA-12 albo A-14. Ale to już droższe klocki.

Jasne, że istnieją. Wystarczy wpisać w wujka googla. Z tego co wyczytałem siedzi tam miękki tweeter ale... "the treble occasionally hints at sharpness" czyli sopranom lub wysokim tonom jak kto woli zdarza się, że popadają w ostrość. Moje zdanie jest takie, że jeśli pojawi się RA-980BX kupić przetestować, a jak nie będzie dobrze to sprzedać. To chodliwy wzmacniacz więc problemu ze sprzedażą raczej nie będzie. Innego rozwiązania nie widzę, a z kupnem niższych modeli daj sobie spokój. Takie jest moje zdanie.

To były pewnie stare dobre kolumny B&W DM 305. Pięknie grały z Rotelami. Tylko było to jakieś 30 lat temu :-)

DM 305 to podłogówki. Ja miałem gabarytowo coś jak Dynki 42 z szarą maskownicą pamiętam. Pewnie, że były stare może i miały ze 30 lat ale ładnie grały :-)

Kuźwa niech mi ten gościu wyjeżdża z tą pierdziawką i z jego gównianą ceną bo normalnie mnie rozsadza. No nie mogę już od roku patrzeć na tę aukcję. Trzeba mieć nieźle nasrane we łbie, żeby myśleć iż ktoś mu to kupi: http://allegro.pl/rotel-ra-920-ax-wzmacniacz-bajeczny-dzwiek-top-i6989554982.html

Edytowane przez Satori

Kuźwa niech mi ten gościu wyjeżdża z tą pierdziawką i z jego gównianą ceną bo normalnie mnie rozsadza. No nie mogę już od roku patrzeć na tę aukcję. Trzeba mieć nieźle nasrane we łbie, żeby myśleć iż ktoś mu to kupi: http://allegro.pl/rotel-ra-920-ax-wzmacniacz-bajeczny-dzwiek-top-i6989554982.html

:D A niech sobie chłopak sprzedaje, co Ci Krzysiu przeszkadza?

Idzie o to że takie absurdalne aukcje powodują że z czasem trzeba płacić coraz więcej za niskie modele. Czekam jak niedługo ktoś wystawi 980 bx za 3 tys . Za 1999 już był .

Ostatnio obserwowałem taką akcję na Technicsie. Najpierw pokazał się z ceną 2000zł.Za chwile następny się przyłączył z ceną 1900. A ten model do niedawna był za 600- 800zł bez problemu . No i za chwile poszła licytacja i ponad 1000. Pytam się dwóch znajomych obeznanych kolekcjonerów ile by za taki model dali. - obaj niezależnie ramki cenowe ustalili na 300-400zl max .

Właśnie o to chodzi. I jeszcze od przyszłego miesiąca wchodzą nowe prowizje na alle. Kiedyś do 1 tysiaka było: 5,00 zł plus 1,90% kwoty powyżej 100,00 zł co wychodziło 24zł jak opyliłeś coś za 1000. Teraz zapłacisz 50 dych przy prowizji 5%. Wiadomo każdy wliczy sobie tę kwotę w cenę i znowu wszystko skoczy do góry. Kutafony jedne. Trzeba będzie załatwiać poza allegro, no ale jak wiadomo ryzyko istnieje. Ech...szkoda słów. Pewnie na OLX też coś wymyślą bo nie wierzę, że nie. OLX to chyba ta sama firma gdzieś czytałem więc wcale bym się nie zdziwił.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.