Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie ciepła pod dostatkiem więc może sprawdzę tego TA wkrótce.

Rozumiem, że warto szukać TA Powerlink MM2 z numerem seryjnym %MM2x, jak na poniższym zdjęciu ?

Z drugiej jednak strony jak czytam to co piszecie o Anaconda Helix Alpha - sumo :) to zastanawiam się czy Wam się Anaconda Helix Alpha z Anaconda Helix VX nie pomyliła :) gdyż dla mnie Anaconda Helix Alpha była jednym z równiejszych kabli - piszę o systemie w całości okablowanym topową Shunyatą z serii Constellation: Orion, Anatares, Helix Alpha, Helix Vx - tu mam podobne zdanie do Ś.P. Piotrka, że o opinie o okablowaniu najlepiej wyciągać gdy ma się możliwość posłuchania całego setu.

Ten co wkleiłeś to niższy i dwa razy tańszyTransparent Reference Powerlink MM2 :)

Masz szukać tego zaznaczonego czerwoną strzałką. Może być wersja MM, grają bliźniaczo podobnie i wyglądają identycznie. Jak coś to zrobię foto wersji MM, mam na stanie kilka sztuk :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon1

na pewno Szymon ?

Reference Powerlink nie wygląda tak ?

Tak wygląda ostatni wypust wersji MM. Chyba wiem co u mnie leży :)

Transaprent tak namieszał w tych oznaczeniach, że sami się gubią. Wersję rozpoznasz z tyłu po wybitym numerze z oznaczeniem MM lub MM2. Wtedy jest pewność. Może obecna seria znowu zmieniła wygląd puszek, trzeba to sprawdzić :)

Było też sporo wersji dedykowanych dla konkretnych sprzętów i te mogą mieć jeszcze inne oznaczenia.

Na Generation 5 to też nie wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon1

Szymon ogarnąć oznaczenia TA to chyba już dziś sztuka :)

Patrzę na kabel - opis na puszce Transparent Powerlink MM2, opis na pudełku Powerlink MM2, numer seryjny z mm2x - no to domniemam, że to Powerlink MM2 a tu nie to Reference Powerlink MM2 ?

Pomożesz to ogarnąć ? chciałbym kupić sobie i spróbować topowego TA z poprzedniej serii - chyba IV w takim razie ?

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

zastanawiam się czy Wam się Anaconda Helix Alpha z Anaconda Helix VX nie pomyliła :)

Nie pomyliła się. Helix Alpha jest kablem do wzmacniaczy i brzmi całkiem neutralnie. VX jest kablem do źródłem o ewidentnie o ocieplonym brzmieniu.

Nie pomyliła się. Helix Alpha jest kablem do wzmacniaczy i brzmi całkiem neutralnie. VX jest kablem do źródłem o ewidentnie o ocieplonym brzmieniu.

Tomek ja to doskonale wiem :) długo grałem na tych obu tych kablach dlatego porównanie Anacondy Helix Alphy do sumo minimalnie mnie zaciekawiło :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Anacondy Helix Alphy do sumo minimalnie mnie zaciekawiło :)

Faktycznie, określenie zawodnik sumo pasuje jak ulał do wersji VX, do Helix Alpha już niespecjalnie.

Szymon ogarnąć oznaczenia TA to chyba już dziś sztuka :)

Patrzę na kabel - opis na puszce Transparent Powerlink MM2, opis na pudełku Powerlink MM2, numer seryjny z mm2x - no to domniemam, że to Powerlink MM2 a tu nie to Reference Powerlink MM2 ?

Pomożesz to ogarnąć ? chciałbym kupić sobie i spróbować topowego TA z poprzedniej serii - chyba IV w takim razie ?

Z oznaczeń na pudle wyraźnie wynika, że to powerlink MM2 czyli najwyższy model ale puszka jest od reference. Z tego zdjęcia nie widzę czy numery na spodzie i pudełku są identyczne. Napisz email do producenta niech rozwieje wszelkie wątpliwości. Reference ma sporo mniejszą puszkę i jest cieńszy od najwyższego powerlinka MM2. Może to jakaś wersja specjalna, co na to sprzedawca?

Trzeba to wyjaśnić bo w przyszłości będziesz miał problem z odsprzedażą.

Póki co wychodzi, że ten sam Transparent Powerlink MM2 był produkowany w 2 wersjach puszek co jest nieco niezrozumiałe.

Żeby w pełni sprawdzić możliwości sieciówek potrzebuję minimum 6 sztuk a najlepiej 8. U mnie najlepiej zagrał Transparent i już tak pozostanie.

Znalazłem takie zdjęcia. Wygląda na to, ze był okres produkcji Powerlinka MM2 z tego typu puszką (nie wiem czy dotyczy to tylko USA czy EU też). Z kolei reference jest bez jakichkolwiek oznaczeń mm/mm2. To nie jest sprawdzona informacja od producenta. Musimy to wyjaśnić dla potomnych :)

Czy na kablu są jakieś napisy? Masz dokładniejsze zdjęcia?

Ukryta Zawartość

post-58347-0-48532000-1465910048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szymon ja na razie rozeznaję temat i staram się odnaleźć w oznaczeniach TA, w każdym razie dzięki za informację

Czy Ty na swoich masz w numerach seryjnych końcówkę MM2 czy MM2x ?

Na tej stronie jak w mordę jest Powerlink MM2x właśnie z taką puszką. To pewnie był jakiś model po FL albo wersja na US i Azję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co te wszystkie wpisy o starych modelach Transparenta mają wspólnego z tematem wątku.

Piszczcie w klubie Transparenta a nie zaśmiecajcie tego wątku.

Piszczcie w klubie Transparenta a nie zaśmiecajcie tego wątku.

Święta racja, bo kabelki jedwabiste, a klub tak ledwie dyszy......

Darek masz rację!

Szymon też ma...

Były dwie wersje puszek, wydaje mi się, że już troszkę się w temacie tej firmy orientuję, ale faktycznie, nie jest to takie proste.....

chciałbym kupić sobie i spróbować topowego TA z poprzedniej serii - chyba IV w takim razie ?

Tak, z czwartej, jak chcesz mogę pożyczyć, bo u mnie w chałupie dupny remont i ze słuchania nici,

z trzeciej mam Powerlinka XL (był taki, z puszką jak u Szymonowych...)

Genialne Kable.

Ps. Oczywiście wszystkie swoje walory pokażą dopiero w odpowiednio dobranym systemie.

Zgadzam się! Tyle, że moim zdaniem walory pokazują w dobrze skonfigurowanym systemie, gdzie nic nie trzeba poprawiać -bo tego nie robią - tylko wynoszą prezentację (zwłaszcza w kwestii przestrzeni) na wyższy poziom..

Święta racja, bo kabelki jedwabiste, a klub tak ledwie dyszy......

Darek masz rację!

Szymon też ma...

Były dwie wersje puszek, wydaje mi się, że już troszkę się w temacie tej firmy orientuję, ale faktycznie, nie jest to takie proste.....

Tak, z czwartej, jak chcesz mogę pożyczyć, bo u mnie w chałupie dupny remont i ze słuchania nici,

z trzeciej mam Powerlinka XL (był taki, z puszką jak u Szymonowych...)

Poprosimy moderację o przeniesienie wpisów do klubu transparenta. Powerlink XL ma dużo mniejszą puszkę i mniejszy przekrój od powerlink mm/mm2. Ale kształt puszki taki sam.

Shunyata lepiej się sprawdzi w systemach o brzmieniu chłodnym i lekkim, natomiast Transparent w tych cieplejszych i bardziej zaokrąglonych na dole pasma. Anaconda VX to jest chyba najbardziej ciepło brzmiący kabel Shunyaty i widziałbym go najchętniej w systemach tranzystorowych. Jak chodzi o Transparenta lepiej stosować go do mocnych i pancernych na dole pasma wzmacniaczy lampowych a z tranzystorów to do takich ciemnych i oleistych typu A-klasowe Krelle i zbliżonych im dźwiękiem. Odpadają wszelkie aplikacje z Levinsonami, Chordami, Brystonami, itp.

Nie do końca się z Tobą zgodzę, z powodu wspomnianego powyżej;-)

Poprosimy moderację o przeniesienie wpisów do klubu transparenta. Powerlink XL ma dużo mniejszą puszkę i mniejszy przekrój od powerlink mm/mm2. Ale kształt puszki taki sam.

Prawda.

Ale widzisz... tu puszka, tam puszka, Ty ( i nie tylko Ty) musisz wiedzieć, która Ci puszka najlepiej się u Ciebie sprawdzi;-)

kolumny Bang and Olufsen - BeoLab 90

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Squad - zdjęcie które wkleiłeś to na pewno nie jest (i nie był) najwyższy Transparent. Miałem taki kabel jaki wkleiłeś, na pudełku miał oznaczenie mm2x i był to model drugi od góry, ale na pewno nie najwyższy. Kupiłem go gdyż myślałem, że to najwyższy model. Był zdecydowanie cieńszy w przekroju od najwyższego modelu (mam takie).

Polecam Ci modele z zaokrągloną puszką, takie jakie przeważają na zdjęciu Szymona.

pr1nce z tego co już zdążyłem się doszperać:

MM2 (te z okrąglejszymi puszkami, których stadko ma Szymon) -> MM2x i tu jest jest topowy Powerlink MM2 (PLMM2) oraz niższy Reference Powerlink (RPLMM2x) - czyli te zdjęcia, które wkleiłem wcześniej.

Potwierdza to link, który wkleił Szymon i wychodzi, że dla dwóch ostatnich wspomnianych przekrój samego kabla jest ten sam.

Moreno, juz zmykamy do klubu TA :)

kolumny Bang and Olufsen - BeoLab 90

Już gdzieś widziałem te "roztańczone miśki";-)

juz zmykamy do klubu TA :)

no myślę..

Ale z Ciebie dow.cipas :)

Człowiek codziennie dowiaduje się o sobie czegoś nowego;-)

• 2 tygodnie później...

No i są oficjalnie w Polsce Definitive Technology BP9000.

definitive_bp_9000_group_photo_sv_ads_160314_470(1).jpg

BP9080 półaktywne kolumny podłogowe bipolarne z zintegrowanym modułem Atmos - 19995/para

BP9060 półaktywne kolumny podłogowe bipolarne - 12995 zł /para

BP9040 półaktywne kolumny podłogowe bipolarne - 9995 zł /para

BP9020 półaktywne kolumny podłogowe bipolarne- 7495 zł /para

CS9080 półaktywna kolumna centralna - 5795 zł/szt

CS9060 kolumna centralna - 3995 zł/szt

CS9040 kolumna centralna - 2995 zł/szt

SR9080 kolumny surround - 3995 zł/para

SR9040 kolumny surround - 2995 zł/para

A90 moduł Dolby Atmos / DTS:X - 2995 zł /para

przekroj_bp9000(1).jpg

81f80d_e470f141e8ea49e99062e5669ae3665c.gif

bp9080(3).jpg

definitive_bp_9000_group_photo_sv_ads_160316_676.jpg

Szczegółowe parametry najwyższego modeluj BP9080x

BUDOWA: ------

Konstrukcja: 3-drożna

Budowa kolumny: Półaktywna (wymaga wzmacniacza)

Przetworniki: Dynamiczne

Głośniki wysokotonowe: 3x1cal (3x25.4mm) z kopułką wykonaną z czystego aluminium obrabianego cieplnie z ruchomą cewką i tłumieniem cieczą magnetyczną - jeden umieszczony z przodu obudowy, drugi z tyłu obudowy / z czego jeden w module Dolby Atmos DTS:X

Głośniki średniotonowe: 4x5.25 cala (4x133mm) zbudowane w oparciu o opatentowaną technologię Balanced Dual Surround System (BDSS) II generacji oraz o technologię Linear Response Waveguide dla jak najlepszego odtwarzania mikrodetali i lepszego rozpraszania fal dźwiękowych w celu uzyskania w pełni trójwymiarowej sceny muzycznej / z czego jeden w module Dolby Atmos / DTS:X

Głośniki niskotonowe: Subwoofer aktywny 12cali (30.48cm) Membrany pasywne: 2 membrany pasywne 12 cali (30.48cm)

Obudowa: Niskodyfrakcyjna typu Slim Designer z MDF medite o grubości 1cala (2.54cm)

OBUDOWA: ------

Wykończenie obudowy: Akustycznie obojętny materiał, aluminiowe elementy ozdobne, aluminiowa stopa z dwoma typami nóżek do wyboru

Bas-refleks: Brak

Membrana pasywna: TAK

PARAMETRY: ------

Impedancja: 8 Ohm

Skuteczność: 92dB

Moc ciągła (RMS): 455W

Uchwyty w zestawie: NIE

Pasmo przenoszenia: 16 - 40.000Hz

INNE: W zestawie: dokręcana aluminiowa stopa, komplet stopek, komplet kolców

:: Cyfrowy wzmacniacz w klasie D z procesorem 56bitowym i Inteligentną Kontrolą Basu

:: Na szczycie kolumny dwudrożny moduł Dolby Atmos / DTS:X z głośnikiem wysokotonowym i średniotonowym

:: Kolumna wykonana w opatentowanej technologii bipolarnej Patented Forward-Focused Bipolar Array (FFBP)

:: Podświetlany logotyp z opcją wyłączenia

:: wejście LFE

Wysokość: 130.81cm

Szerokość: 17.78cm

Głębokość: 40.64cm

Waga: 28kg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Łał.....

Hi-endowe nowości :

photo-579.jpg?_r=1466685701

To oczywiście żart....proszę o wyrozumiałość autora wątku ...nie mogłem się powstrzymać....po tylu latach taka nowość.

Edytowane przez BOBSAPP

Pokazano nowego, topowego Devialeta Pro 1000 z najnowszymi modułami D klasowego wzmocnienia, z nowym zasilaniem i innymi bajerami.

More details of the changes

# New ADH Intelligence

Each element of the ADH core have been carefully rethought in order to design the new version of the ADH Intelligence which provides significant performances improvements at all power levels.

* New class A

The design of the Class A has been simplified : the signal crosses two silicon junctions less for reducing the THD. In addition, zero current goes through the Class A in standby mode for reducing the power consumption of the system.

* New class D

Enhanced with the new Class D introduced exclusively on the Original d’Atelier, the 1000 Pro is capable of transmitting more power, without any size variation.

* New magic wire

The pure performance in digital – analog conversion sets a new world record with a THD improved by more than 6dB (THD)

* New power supply

In addition to improving the local decoupling from the mains network, load transients are handled 2x faster and their restituion on all frequencies reaches new heights for the ultimate listening experience.

* New thermal management

The 1000 Pro drains thermal calories off 2x faster thanks to a surface of heat exchanges multiplied by a 2.5 factor and a new 2.5kg bottom plate made of 100% pure copper.

Edytowane przez sly30

Mają chłopaki tempo ... co pół roku nowy model. Dopiero co wyszedł 900.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mają chłopaki tempo ... co pół roku nowy model. Dopiero co wyszedł 900.

Właściciele 900 czyli ,,miedzianego" limitowanego modelu Devialeta będą mieli podobno gratisowy upgrade ,,bebechów" do wersji 1000.

NOWOŚĆ

Bany kolegi Elberotha w wątku o Magico s1mkII za jedyne 100tys PLN. Ale tu są jaja na tym forum. TWA.

Za chwilę tu też mnie zbanuje - ale sprawdźcie za co mnie zbanował w wątku o S1mkII - ubaw mam po pachy - co za brak dystansu, luzu.

ale najlepszy jest ten ołtarzyk z Lampizatorem, Laptopoem i jeszcze jakimś wynalazkiem i te podkładki pod kolce z gazet - CUDO - HI-END co się zowie.

DRAMAT.

A jakie śliczne podkładki pod kolumny, istny hi-tech

A jak sie kolega Elberoth - wytłumaczył z odrębnego wątku na temat Magico s1 MkII - śmiechu warte. U licha dlaczego kolega Elb nie używa juz wybitnego Pure Powera który z krellem s300i grał lepiej niz Dar't Zeel. A ten hi-endowy rDAC Arcama - gdzie jest ? Czyżby lampi go przebił ?

A jeśli chodzi o kolumny Magico i Rockporty - obydwie kolumny to brzmienie w stylu plastikowy hi-tech. Magico i Rockporty niby grają czysto bez podbarwień ale kompletnie brak i jednym i drugim wyrafinowania. a ceny to po prostu kpina.

Ale na tzw "ZACHODZIE" teraz jest moda na te kolumienki - to myślicie, że taki Elb jakie kolumny kupi ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Ukryta Zawartość

C2600 Vacuum Tube Preamplifier

C2600%20Angle%20Right%20USB%20400.jpg

MP100 Phono Preamplifier

MP100%20Angle%20Right%20400.jpg

MVP901 Audio Video Player

MVP901%20Angle%20Right%20400.jpg

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Lato, więc i mniej nowości na rynku...kiedyś sam autor tego wątku wspominał o kompaktowych, a jednocześnie dobrze grających głośnikach bezprzewodowych, które mają wbudowane wzmacniacze i obsługują serwisy streamingowe jak i domową bibliotekę plików.

Ostatnio miałem okazję na własne oczy przekonać się jak dobrze wykonane są tego rodzaju urządzenia od norweskiego Electrocompanieta. W środku zastosowano klasyczne wzmacniacze w klasie AB...a sam produkt jest w całości Made in Norway...

Tu jest link do recenzji, chyba pierwszej jaka dotyczy tych produktów...

Ukryta Zawartość

post-20454-0-39425600-1470406768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Rockport, śladem Magico i YG, poszedł w aluminium.

Najnowszy model Lyra ($149.000)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A to zaskakujące. Tym samym podważają sens używania własnego kompozytu, którym szczycili się tyle lat, a który był użyty tylko w 2 najdroższych modelach. Może jednak ten kompozyt nie jest aż tak dobry jak wcześniej sądzono?

• Pokaż nowe odpowiedzi