Skocz do zawartości
IGNORED

Sci-Fiction

Rekomendowane odpowiedzi

Źle się wyraziłem - za darmo, bo córka kupiła na 30 dni i dała mi kody. Jak uznamy, że potrzebujemy Disney+ do życia, to już ja zapłacę abonament a ona nowy kod dostanie. Fajniejszy jest użytkowo niż Netfilix bo można regulować wielkość czcionki czego Netflix nie oferuje.🙂

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeśli nie macie po co żyć - to już macie! Żyjemy, czekając na Spotkanie z Ramą! 🙂

Że Villenevue podejmuje się akurat tego projektu to jest dla mnie największy hicior 2022! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wieksze nadzieje pokładam w serialu Diuna gościa od Czarnobyla. Gorsze od niestrawnego pasztetu Villenevue'a z zeszłego roku to raczej nie będzie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 2 tygodnie później...

całkiem przyjemny Star Trek Strange New Worlds

Ukryta Zawartość

Star Trek Picard

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
Screeny super. Aż chciałoby się dobyc miecza świetlnego
Gdzie kolega to ogląda? Disney + W kaczystanie chyba nie ma jeszcze ...

Jeszcze dwa dni i będzie
Na pewno czekam jak kania dżdżu serialu Obi Wan Kenobi na Disney+. Zarówno Kroniki Boby Fetta jak i Mandalorianin były spaniałe i genialne, więc i Kenobi nie powinien zawieść. A z kinówek to nie wiem. Teraz sobie wziąłem próbny miesiąc Disney+ za darmo i walę 9 odcinków Star Wars we właściwej kolejności w 4K HDR i z wieloknałowym dźwiękiem. Na moim ekranie OLED to jest bajka! 

Ciekaw jestem czy jak ruszy polski Disney to filmy wreszcie będą w 4K HDR, bo jak do tej pory to nawet na płytach nie ma w oficjalnej dystrybucji, tylko w FullHD. Na Apple TV+ do kupienia/wypożyczenia też tylko w 1080p.
  • 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Halo :

Ukryta Zawartość

Military SF. Film inspirowany grą.

Ludzie i Obcy od dawna prowadzą wojnę. W wykopaliskach odkryto artefakty , które mogą przechylić szalę zwycięstwa na jedną ze stron.

Film wizualnie OK, scenariusz przeciętny. Można zobaczyć ale bez ekstazy.

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

Przez własną głupotę i niedopatrzenie zobaczyłem i usłyszałem serial Obi Van Kenobi z polskim dubbingiem 😞

Dubingowany Vader. Tego się nie da odzobaczyć i odusłyszeć.

Poszukam ostatniego odcinka w orginale ale zmarnowałem potencjał i fan z oglądania serialu.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość

(Konto usunięte)

Nie żyje Joe Turkel. Aktor, który przez lata swojej kariery zagrał w ponad 100 produkcjach filmowych i telewizyjnych, zmarł w wieku 94 lat. Widzowie na zawsze zapamiętają go jako barmana z "Lśnienia" i Eldona Tyllera z "Łowcy Androidów".

joe-turkel-hd-wallpaper.jpg

51ydybf1kfL._AC_.jpg

• 1 miesiąc później...

całkiem przyjemny klasyk:

The Andromeda Strain (1971)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 30.08.2022 o 17:55, mztv napisał:

całkiem przyjemny klasyk:

The Andromeda Strain (1971)

Ukryta Zawartość

Zadziwiająco dobry zważywszy na rok realizacji. Dobry klimat. Końcówka trochę banalnie-sensacyjna. Jest remake (mini serial) z 2008r ale nie oglądałem: 

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

na tle poprzednich części wypada całkiem ok :Predator Prey  (2022)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

po raz kolejny zobaczyłem Batman Zbawia świat z 1966....klasyka aż miło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 12.03.2022 o 20:45, il Dottore napisał:

A ten najnowszy Nolana film "Tenet" widziałeś? Już tak zakręcony że bardziej nie można. Oglądałem na 3 raty bo zasypiałem w trakcie. 🙂 Ale zdjęcia i lokacje - przepiękne. 

A to, to mi się dobrze oglądało.

W dniu 21.03.2022 o 21:07, jamelo napisał:

Zachęcony przez powyższe opinie obejrzałem Incepcję i nie mogłem się doszukać w tym filmie zbyt wielu elementów SF.

80% filmu to oklepane strzelanki, pogonie, mordobicia i efekty specjalne. Sam pomysł ingerencji w sny i późniejszych implikacjach już wiele razy eksploatowany w powieściach np. Ursuli Le Guin, Lema czy Philipa K. Dicka i wielu innych.

Fabuła jest płytka i służy tylko jako pretekst do nawalanek i epatowania przemocą. Chyba po Diunach i nowym Balade Runerze daruję sobie nowe produkcje i przypomnę sobie jakąś dobrą powieść SF z przed 30-40 lat.

Wszystko się starzenie, muzyka, literatura. Incepcję obejrzałem całą, w przeciwieństwie do Gwiezdnych Wojen, Interstellar, czy Avatara itp. czyli produkcji, które mi w ogóle nie podeszły.

Ze współczesnych, niezły film s-f to "Memoria". Trzeba jednak zaznaczyć, że ma wybitnie zwolnione tempo i w zasadzie s-f jest tam na lekarstwo. Nie zmienia to faktu, że biorąc pod uwagę końcówkę, całość w miarę trzyma się kupy.

Fantastyka sprzed lat miała sens. Nie wszystko, ale perełki się zdarzały. Nigdy nie mogłem zrozumieć, dlaczego nikt nie pokusił się o ekranizację np. "Cylindera van Troffa", czy "Głowy Kasandry". Dobrze zrobione, były by hitami większymi niż wiele wysokonakładowych produkcji.

Z literatury s-f z dawnych lat nie jestem sobie w stanie przypomnieć tytułu tylko jednego opowiadania o "magicznej" jaskini, w której ludzie doświadczali dziwnych doznań. Tytułu tego opowiadania dziś już nikt nie odkopie.

W dniu 20.02.2022 o 12:27, aryman napisał:

Noo dokładnie. Łowca androidów, Obcy, Gwiezdne wojny ( pierwsza trylogia), Odyseja kosmiczna 2001 to absolutny top topow kina sf i obrazy , które bronią się po latach. Nie zestarzaly się nic a nic.

Proszę o nie pomijanie "Mad Maxa", Szulkina (np. "Golem", ale także inne w jego estetyce)  i tej "resztówki" Żuławskiego ("Na Srebrnym Globie/Zwycięzca"). Co do ostatniego - owszem, jest to 3 godzinny gniot, ale w swej estetyce nadal demonicznie przeraźliwy (kamerowanie tam jest niesamowite).

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Andrzej Żuławski o kinie w starym wywiadzie. 

Na czym polega psychologia filmu? Mnie bardziej interesują granaty, jeżeli części składowe tych granatów są prawdziwe, a w sumie razem to nie musi być prawdziwe, to musi być eksplodujące, żeby pana poraniło między uszy i między oczy i żeby panu otwarły się te oczy na coś.

Można byłoby nazwać to też surrealizmem, gdyby się bardzo chciało. Dlatego że ten surrealizm, ten kierunek w sztuce polegał na tym, żeby ze zlepienia ze sobą rzeczy prawdziwych powstała rzecz nieprawdziwa, czyli sztuczna, czyli dzieło sztuki. Ale rzeczy same w sobie są totalnie realne.

Trzeba naprzód, żeby świat się panu rozprysł i pan go skleił z powrotem, tylko nie wedle tego pierwszego porządku rzeczy, ale zupełnie innego porządku, który jest obłąkany.

[...]

Kino to jest nic, ale właśnie to nic jest tak ciekawe. Jak wiecie, daleki jestem od wszelkiej metafizyki, słowo „tajemnica” nic dla mnie nie znaczy, ale obejrzenie filmu, zwłaszcza obejrzenie filmu w kinie, powoduje, że zaczynam w sobie czuć coś na podobieństwo duszy. 

Cytat z:

Ukryta Zawartość

Rzeczowe i mimo, że subiektywne to też i obiektywne są te jego wypowiedzi.

Ogromnie ujmującą jest ich dojrzałość.

"Trylogia księżycowa" - (nawet w jedynych ocalałych strzępkach) to fenomen jak meteor. 

Dla mnie film jest nieco za mocno skondensowany i gęsty, ale jakże inny od przekazu z literatury.

PS.

Mniej komunikatywny od 6 splecionych fabuł "Atlasu chmur" (2012). W tym ostatnim przynajmniej wyklułem myśl przewodnią (przekaz domyślny),  że nie żyje się własnym życiem - albo inaczej, że życie nie należy do samego żyjącego - tak przy filmowym "Na srebrnym globie" myślę sobie, że twórca odreagował rozstanie z żoną. 

Ale odwieczna kwestia (co autor ma na myśli ?) jest dalej otwarta. To że widowisko i ekranizację "lektury" zamierzał to na pewno.

"Obłęd" po cyfrowej rekonstrukcji dźwięku i obrazu chyba doczeka się uznania.

Ukryta Zawartość

Może też doczeka rzetelnych omówień, bo choćby notka z filmówki o obsadzie jest jeszcze dość mizerna.

Ukryta Zawartość

Brakuje mi listy aktorów według kolejności scen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

• 4 tygodnie później...

Peripheral na Amazonie. Wizjonerskie, świetnie zrealizowane kino z super klimatem. Odcinki emitowane sa co piatek. Na razie udistepnione sa 4 odcinki z 8.tak więc zabawa trwa😀

2 godziny temu, aryman napisał:

Peripheral na Amazonie. Wizjonerskie, świetnie zrealizowane kino z super klimatem. Odcinki emitowane sa co piatek. Na razie udistepnione sa 4 odcinki z 8.tak więc zabawa trwa😀

Chyba się skuszę na ten Amazon. No i jeszcze Pierścienie Władzy można zobaczyć. Warto ?

3 godziny temu, aryman napisał:

Potwierdzam, domyślasz się lub wiesz kto stoi za tworzeniem tego serialu? 

1 godzinę temu, Awoz napisał:

Chyba się skuszę na ten Amazon. No i jeszcze Pierścienie Władzy można zobaczyć. Warto ?

Pierścienie władzy- moim zdaniem można obejrzeć ale czy trzeba?  Po obejrzeniu wydaje mi się że mogłem lepiej ten czas spędzić... nic ten obraz podzielony na kikilkczęści.anie wniósł. Ot ładnie nakręcony i tyle...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Potwierdzam, domyślasz się lub wiesz kto stoi za tworzeniem tego serialu? 

Hmm , nie sprawdzałem szczerze mówiąc. Trzeba będzie poszukać. Napewno jest na podstawie książki. 

37 minut temu, Ajothe napisał:

Chodziło mi bardziej o to jaki jeszcze serial robili twórcy Perioheral, da się to wyczuć 😁

Hmm tak na szybko to skojarzenia biegną w kierunku jednej że slunniejszych produkcji netflixa,  czyli ,,dark" 😀

• Pokaż nowe odpowiedzi