Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Jedzie do Ciebie nowsza wersja. Zwróć uwagę na wyprowadzenia drucików z cewek wysoko- i średniotonowców. Starsza wersja miała "rurki" na zewnątrz zapaćkane czarnym lakierem. Nowsza wersja już tego nie ma.

Główną różnicą jest rozmiar montażowy głośnika średniotonowego w tych skrzynkach. W Box 600 (oraz 800 i 1000) jest on wyraźnie prostokątny. Wymusza to umieszczenie głośnika niskotonowego niżej (bliżej) dolnej ścianki. W nowszych kolumnach średniotonowe są już kwadratowe.

Ale głośnik niskotonowy jest z Box600. Dokładnie jest to nr 19064 004.01. Ma charakterystyczne wąsy przy osłonie przeciwpyłowej cewki. W nowszych są już kropki. Nowsze mają symbol 19064 035.01 lub 19064-025.41

Różnice są także w rozmiarze ruchomej części gumowego zawieszenia górnego. Starsze wersje mają szerszy resor, nowsze cieńszy.

Ufff...

PS. Jeszcze dodam, że były wersje z metalową obudową kopułki wysoko- i średniotonowców jak i z odlewu...

Edytowane przez konradskala

A co sadzicie o kolumnach FL10? Stoja u mnie w piwnicy i czekaja na lepsze czasy. Jakis czas temu ich sluchalem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyly, bas moglby byc nieco lepszy ale nie oklamujmy sie, z tak malego pudla to itak niezle. Zastanawija mnie uzyte w nich glosniki, czy to ta sama seria co 650 lub 850? Ciekaw jestem jak by one zagraly w wiekszym pudle..

Wlasnie wyczytalem ze woofer w FL10 to wspomniany 19064-035.01, czyli stosowany w 550b i 650b, czyli mozna przyjac ze sprawdzil by sie w innej obudowie niz ta oryginalna z FL10?

post-4563-0-83383400-1393336542_thumb.jpg

post-4563-0-08962700-1393336562_thumb.jpg

Edytowane przez nookie736

Tak, to te same głośniki.

Wydaje mi się, że optymalna objętość obudowy zamkniętej to ta z 550 lub 650b.

A może w większym pudle zagra też dobrze?

Dobre pytanie...mysle ze litrazem obudowa 650b jest niewiele wieksza niz FL10 ktore sa coprawda plytsze ale za to sporo wyzsze i szersze..ma ktos parametry TSP do glosnika basowego???

Te kolumny graja zadziwiajaco podobnie do moich referencyjnych Dahlquistow Dq10 :)

Dorwałem dzisiaj takiego typa: Sanyo DCA 401.

Nie wiele wiem o tym wzmacniaczu ale wpisuje się w klimaty Grundigowe jak najbardziej. Po przeczyszczeniu potencjometrów gra tak dobrze z grundziami prof 650 że zaczynam się zastanawiać czy go na stałe nie zostawić. Z 1500a nie radzi sobie już tak dobrze jak JA 220.

IMG_1456.jpg

IMG_1448.jpg

Jedzie do Ciebie nowsza wersja. Zwróć uwagę na wyprowadzenia drucików z cewek wysoko- i średniotonowców. Starsza wersja miała "rurki" na zewnątrz zapaćkane czarnym lakierem. Nowsza wersja już tego nie ma.

Główną różnicą jest rozmiar montażowy głośnika średniotonowego w tych skrzynkach. W Box 600 (oraz 800 i 1000) jest on wyraźnie prostokątny. Wymusza to umieszczenie głośnika niskotonowego niżej (bliżej) dolnej ścianki. W nowszych kolumnach średniotonowe są już kwadratowe.

Ale głośnik niskotonowy jest z Box600. Dokładnie jest to nr 19064 004.01. Ma charakterystyczne wąsy przy osłonie przeciwpyłowej cewki. W nowszych są już kropki. Nowsze mają symbol 19064 035.01 lub 19064-025.41

Różnice są także w rozmiarze ruchomej części gumowego zawieszenia górnego. Starsze wersje mają szerszy resor, nowsze cieńszy.

Ufff...

PS. Jeszcze dodam, że były wersje z metalową obudową kopułki wysoko- i średniotonowców jak i z odlewu...

Przyszły dziś do mnie ale to jednak nie Minervy.

IMG_1493.jpg

Czy jest jakiś sprawdzony zamiennik lub diy dla firmowych podstawek do 850a pro ?Kupiłem regulowane standy z rurek i jest lipa.Nie gra.bas zniknał i brzmienie ostre.Tak wieć pozostawiłem 850 box na prowizorycznych podstawkach zrobionych z podstawy dolnej standów firmy wap i podkladam paczke fajek pod kolumnę dla zachowania odchylenia.Są niżej niż 13 cm ale graja super.Mozliwe że najlepiej 850 wypadna własnie na orginalnych standach .

Oczywiscie chodzi o kolumny 650a pro .Pomieszało mi sie coś.

Grundig High Fidelity

Kupiłem regulowane standy z rurek i jest lipa.Nie gra.bas zniknał i brzmienie ostre.T

650 to kolumny regałowe, naklepiej sprawdzają się na blacie i niezbyt daleko od ściany za nimi (przy czym ścianę za samymi kolumnami dobrze jest wytłumić).

Jeśli koniecznie chcesz je stawiać na podstawkach - podłóż pod same kolumny trochę blatu tak żeby wystawał poza obręb podstawy głośnika, a zwłaszcza z przodu - powinno trochę pomóc.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Podstawki 50- 55cm wysokość na nich wkręć blaciki 40x40cm lub 50x50 Postaw na tym kolumny bez żadnych kolców czy podkładek Wtedy wyrówna się bas . Od ściany tylnej 40cm dobrze wytłumione za kolumnami

650prof nie były przewidziane na standy ale można w podany sposób je zaadoptować do takiego ustawienia .

Edytowane przez gregaudio

Spróbowałem postawić 650 na tego typu standach.

Basu jakoś specjalnie nie przybyło. Ogólnie to mam taką akustykę w pokoju, że basu nie brakuje nawet z małych skrzynek.

Trochę to nietypowo wygląda, ale gra podobnie jak na normalnych standach wysokości 50 cm.

Co zauważyłem na tych małych podstawkach - dźwięk jest bardziej przy kolumnach, skierowany raczej na twarz słuchacza. Muzyka "nie lata" tak bardzo po pokoju.

Edit: nie mogę dodać zdjęcia, jest tutaj: http://pokazywarka.pl/bhx41b/

Mówimy tutaj o najlepszej BOX 650prof nie jakieś 650 czy 650a itd klonach które nie są identyczne i też nie grają tak samo .

Same kolumny i podstawki nie grają tylko cały odpowiedni system zestrojony i ustawiony. Bas jest bardzo dobry każdy posiadacz takowego to przyzna . Jeżeli jest inaczej to znaczy masz nieodpowiedni system . Złe podłączenie kolumn tez likwiduje bas. Box650 posiadają wtyczkę ten cienki okrągły to plus a ten płaski minus. Dodatkowo na zdjęciu jak widać głośniki stoją nie prawidłowo. Ich odległość nie powinna przekraczać 40cm od tylej ściany , a blacik standu powinien dotykać ściany żeby tworzyć bryłowe wzmocnienie . tego wymagają konstrukcje regałowe lub monitory bliskiego pola . Bezpośrednio za głośnikami powinno być wytłumienie szersze od głośników. W różnych pomieszczeniach będzie. różnie. Dodatkowo zawsze monitory stawiamy na dłuższej ścianie nigdy na krótkiej .

Zdjęcie zrobiłem jedynie poglądowo, przy okazji prób z ustawieniem. Na co dzień kolumny stoją na standach wys. 50 cm, oddalone ok. 30cm. od tylnej ściany. Takie ustawienie jest optymalne u mnie w pokoju. Naprawdę nie mogę narzekać na niedostatek basu, szczególnie z tak małych skrzynek (wyjątek to box 850 prof, gdzie pewnego pasma nie uświadczyłem na żadnym wzmacniaczu). Każdy pokój to inna akustyka. Ja dysponuję 3,3m x 5m i w takich proporcjach długości do szerokości boxy sprawują się najlepiej. W kwadratowym pokoju 4x4 (czyli bardzo podobnym metrażu) już nie chciały grać.

Nie mogę ich traktować jako prawdziwych odsłuchów bliskiego pola. Uważam, że do tego typu zastosowań nadają się jedynie zespoły aktywne o raczej płaskiej charakterystyce stosowane np. w studiach nagraniowych - coś w guście APS, ADAM, Mackie itp. Jakoś nie widzi mi się słuchanie muzyki siedząc metr od kolumn. To dobre, ale dla zawodowców, realizatorów dźwięku, gdzie nie ma miejsca na tzw. "czarowanie".

Ponadto te standy, oprócz niewątpliwej zalety regulacji kąta nachylenia mają dość poważną wadę - są puste w środku i mogą powodować rezonanse. Chciałem je czymś wypełnić, ale wtedy nie miałbym możliwości regulacji więc pomysł upadł.

Nadal nie podałeś systemu na który słuchasz . cd wzmacniacz . Myślę ze nie masz odpowiedniego sytemu . Kolumny grundiga są bardzo liniowe zwłaszcza 650prof ale większość wzmacniaczy i cd niestety nie i nie mają odpowiedniej konstrukcji i barwy. Podałeś zdjęcie jak słuchasz , ale okazało się że tak nie słuchasz wiec co tu doradzać Rysunek mojego pomieszczenia jest wklejone wcześniej i ktoś z tego forum pod nieobecność zony ustawił swoje gat bo pełna satysfakcja w odsłuchu jeszcze była ograniczona, Po ustawieniu był w szoku co usłyszał , tez gdzieś jest wpis na tym klubie. Poczytajcie najpierw co ludzie piszą o ustawieniach , ale pod warunkiem ze macie odpowiedni system. Jeżeli dźwięk przy własnych doborach ma braki to znaczy że macie jeszcze kupa roboty Ponad 30 lat już eksperymentuje i nadal śmiem mówić ze się uczę i odkrywam nowe zależności . Box 850 prof maja inną liniowość od 850aprof . Mój pokój ma 2,3 na 5m czyli jeszcze gorszy od Twojego i nie było jeszcze osoby komu by nie opadła koparka jak potrafią zagrać 650prof , 850a prof ,1500a prof i 544 philipsa , tez box 30 ,20. To kwestia zestrojenia systemu i odpowiedniej adaptacji pomieszczenia . Czy można być niezadowolonym z kolumn grundiga , Ależ oczywiście że tak nie są to łatwe głośniki ale wyjątkowej jakości to gwarantuje.

Głośniki nie wymagają żądnych modyfikacji zwrotnicy czy kabli . Jedynie muszą być oryginalne i wygrzane z maskownicami . Elektronika i kable niestety nawet ta optymalna nadal ma braki stąd moje zacięcie od wielu lat zgrywania tych systemów .

udało mi się kupić philips mfb 544 dokładnie wersję, którą poleca Greg - jestem w szoku, jak te małe skrzynki grają, prawie tak mocno jak moje dq 10 :-) a może to ten Philipsowy MFB takie wrażenie sprawia..

jestem w trakcie odsłuchów - jest moc, nie jest to wersja GAT (na ten moment :))

Mam do dyspozycji wzmacniacze: NAD 3130, NAD 319, DUAL CV441, DUAL CV1700 oraz stary amplituner grundiga R35 oraz odtwarzacze SONY X55ES i DUAL CD40. Do tego sporo kolumn na kopułkowych głośnikach. Na dniach będę miał Marantza PM80 i odtwarzacz CD też Marantz, chyba 72. Kombinuję trochę z połączeniem przedwzmacniaczy i wykorzystaniem wzmacniacza jako końcówki mocy na wejściu pre. Są duże różnice.

Faktycznie to nie jest polecany system, ale ja lubię eksperymentować i trochę sprzętu raz mi przybywa a raz ubywa.

Niemniej z doświadczenia wiem, że akustyka pokoju jest równie ważna, co spasowanie elektryczne sprzętu.

Potwierdzam że 650 mają nieco inny bas niż 650 prof (kiedyś miałem zwykłe 650 ale zamieniłem na prof). Generalnie tylko wielkość i wygląd są podobne, ale prof to inna klasa.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Osoby zainteresowane pewnie dobrze już wiedzą o tym, że obecne są na rynku słuchawki otwarte Takstar TS-671, które dobrze zgrywają się z charakterem brzmienia systemu Grundig. Cena światowa słuchawek to około 30 dolarów, cena polska to niestety 199 zł. Ogrywam je od tygodnia i choć ciągle jeszcze coś się zmienia w ich dźwięku to muszę przyznać, że za 90 zł jest to godny polecenia model. Porównuję je na bieżąco z 10 czy 12 razy droższymi Sennheiser HD600, nie znam obecnej ceny, na razie HD600 wydają się ogólnie odrobinę lepsze od niedotartych TS671, ale nie pod każdym względem.

Coraz wiecej uznania mam dla miniaturowych microbox320.

Te maleństwa testuję na zmianę z dużymi 850 pro.Podłączone są do stareńkiej saby 9240 .Sabcia ma wyjscie na dwie pary kolumn.

Parę razy złapałem się że nie wiem które graja .Małe 320 czy 850.Micro box stoja na półce jak przykazał producent a 850 na podłodze z małą podstawką.Scena jest na tej samej wysokości.Przewaga ogólna jest oczywiscie po stronie 850 ale maluchy 320 dają radę.Grundig robił naprawdę świetne kolumny .

Tutaj na zdjęciu ( z netu) widać jak malutkie sa micro box 320.

To te ciemne pudełeczka ;-)

GrundigMicroBox320.16.JPG

Grundig High Fidelity

HD600 są bardzo dobre testowałem do grundiga v1700 ja 220 czy sxv 7500 , Jeden warunek że ktoś lubi słuchawki i ich prezentację sceny, Ja nie bardzo , ale dla osób którzy to lubią to polecam. Barwa przejrzystość bardzo dobra ,

ICH WADA TO STALOWY UŚCISK GŁOWY i SZCZELNOŚĆ KTÓREGO NIE MOGĘ ZNIEŚĆ DŁUŻEJ NIŻ 20 MINUT. BARDZIEJ MI PASUJE UŁOŻENIE NA USZACH AKG , ALE DŹWIĘK 600 JEST ZACNIEJSZY .SZKODA ŻE NIE MOŻNA TYCH CECH POŁĄCZYĆ .

Ts671 nie znam ale za te pieniądze jak zbliżają się do 600 i nie cisną w głowę to dla wielbicieli słuchawek może być dobrą alternatywą .

Dla mnie niestety prezentacja w słuchawkach za daleko odbiega od słuchania na żywo muzyki ,

Słuchawki hd600 były testowane w asyście znanych firm wzmacniaczy słuchawkowych osiągających cenę 9000zł u jednego z recenzentów czasopism audio. W zestrojonym systemie grundiga zwłaszcza z sxv7500 grały nieco lepiej . Nie podam jakie firmy nie chcę robić sensacji, Grały tez dobrze, tylko te ceny były szokujące .

Mam te ts671, miałem hd600 i hd650, sennheisery są może lepiej ułożone ale ts671 po modach są przestrzenniejsze i również muzykalne. Łatwiej je wysterować. Polecam je gorąco, muszą być bardzo solidnie wygrzane, rekablowane, ja mam też mały mod dodający trochę dołu.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Dzięki. Widzę nowsze wersje przetworników - powinno zagrać.

Rozumiem, że będziesz je konfrontował z 650 Professional?

No i zagrało. Zagrało bardzo dobrze. Jestem po dłuższym odsłuchu tych boxów i muszę przyznać, że są bardzo blisko serii professional. Jedynie bas nie prezentuje się tak dobrze jak w 650prof. Szczegółowość, średnica na świetnym poziomie tylko bas nieco opóźniony ale wciąż przyzwoity.

Mam też 550 prof i moim zdaniem są nieco słabsze od tych 650 hifi box. Ciekawe czy jakbym przełożył woofer z 550prof do 650 box hifi to dorównałoby serii prof?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.