Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Transparent Audio

Rekomendowane odpowiedzi

A na szczęście da się znaleźć używane w świetnych cenach - mam oryginał. Po przerobieniu prawie całego rynku...ironią mi się wydaje, że Transparenty sprawdziłem jako ostatnie, odpoczywam, słucham, ale z dynamiką. Respect

Tak to dobre druty, i lubią grać w komplecie, niestety....

Ale jak piszesz, na szczęście jest rynek S/H bo politykę cenową mają zabójczą;-)

• 4 miesiące później...

Witam

Pytanko do uzytkownikow. Co wybrac: wersje ultra xl (kwadratowe puszki) czy super mm2 ? Chodzi mi o kabel xlr. Ktos pisal ze nowa wersja mm2 jest mocno poprawiona wzgledem starszym modeli i nawet mozna brac pod uwage nizszy model np Super poniewaz zagra on conajmniej jak ultra xl ... Jak jest naprawde? Mial ktos mozliwosc porownania starszych wersji do mm2 ?

Pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 2 tygodnie później...

Witam

Pytanko do uzytkownikow. Co wybrac: wersje ultra xl (kwadratowe puszki) czy super mm2 ? Chodzi mi o kabel xlr. Ktos pisal ze nowa wersja mm2 jest mocno poprawiona wzgledem starszym modeli i nawet mozna brac pod uwage nizszy model np Super poniewaz zagra on conajmniej jak ultra xl ... Jak jest naprawde? Mial ktos mozliwosc porownania starszych wersji do mm2 ?

Pozdrawiam

Zdecydowanie MM2

Nawet w "nizszej" serii super? Cenowo wychodzi podobnie ultra xl i super mm2.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

z moich doświadczeń z sieciówkami to np. powerlink Reference drugiej generacji (XL za numerem) był bardzo słaby, MM przyzwoity, a MM2 jest naprawdę swietny!

IC mam MM i nieporównywałem bezpośrednio z innymi, i szczerze, to nawet niezbyt mam ochotę;-)

Spróbuj XLR Reference MM2 i to będzie kabel docelowy. Ciężko trafić ale warto.

Jeszcze nie osiagnalem takiego poziomu szalenstwa zeby placic 30tys zl za kebelek:) Widzialem uzywke za ponad 10 tys... Zostane przy kabelku za ok 1500zl :)

... ze 24 tysie kosztuje nowy reference seria 5 w XLR .. :- ) za to w RCA już połowa tego .. :-) niestety kosztują..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja chce sprawdzic xlr czy wogole cos wniesie pozytywnego u mnie.

Wy naprawdę lubicie być tak dymani ? ;)

http://www.high-endaudio.com/magaz.html

"As we enter this new decade, it is no longer even slightly surprising to see cables for thousands of dollars, even for short lengths. Some cables are now above $ 20,000 a pair. Only around 20 years ago, the most expensive cables were all $ 200 or less, and some of them even used pure silver. So what has happened?

Well, the cable companies discovered that some customers were prepared to pay more, a lot more. Even more important, they also found out that the magazines never questioned, let alone challenged, the prices they charged; $ 500, $ 1,000, $ 5,000, $ 10,000 etc. (Retailers weren't complaining either with this new development; A $ 200 sale became a $ 5,000 sale!)

No one, not even those cable companies that didn't advertise, was ever asked to justify their prices. It didn't matter what the cable was made of, or its build quality, or its terminations etc. No questions asked. Why?

The magazines are afraid, almost to the point of terror, that the readers/customers will discover that the markups on cables are now very similar to those on "illegal drugs", over 1,000%! The outraged reader may even lose his Audio Faith. (See the next subject below.)"

Miłego dymania ! :)

Ja chce sprawdzic xlr czy wogole cos wniesie pozytywnego u mnie.

Ok spoko tylko może też warto sprawdzić potem RCA bo tak jak napisałem różnica w cenie jest 100% a w dźwięku na pewno mniej więc kwestia co u ciebie pokaże ten sam kabel tylko jeden będzie w RCA a drugi w XLR. Ale to moje zdanie.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Planuje zakupic rowniez super mm2 rca. Obecnie mam super rca ale w starszej wersji. To tez jakies porownanie by bylo...

Only around 20 years ago, the most expensive cables were all $ 200 or less, and some of them even used pure silver. So what has happened?

Dwadzieścia lat temu Transparent Reference XL (najwyższy w hierarchii) kosztował 10 ty$i! Dwie stówki, to kosztował przeciętny Audioquest!

Parker's Mood

ceny kabli Transparenta mocno się nie zmieniają, idą trochę w górę, ale czemu kolejne "nowe, topowe kable" muszą kosztować dwa razy więcej niż najdroższy poprzednik?

taka polityka cenowa...

Dlatego, że audiofil uwielbia płacić dużo, można pobrylować w towarzystwie, takie to już snobistyczne hobby i producenci to wykorzystują, są torebki za 40.000 zł dla rozwydrzonej, zblazowanej panunci, są i kable za 40.000 zł :-) Zdrowe to nie jest, bo kabel głośnikowy może być warty max. 1000 zł, a IC 500, no ale wyczynowy audiofil jest skłonny zapłacić znacznie więcej, liczy się metka i cena, a jak już wychodzi nowa seria kabli można dymać jeszcze bardziej agresywnie, on i tak kupi :-)

ceny kabli Transparenta mocno się nie zmieniają, idą trochę w górę, ale czemu kolejne "nowe, topowe kable" muszą kosztować dwa razy więcej niż najdroższy poprzednik?

taka polityka cenowa...

Dużo tracimy ze względu na $ niestety trochę teraz kosztuje.. dobrze że tyle jest kabli że jest w czym wybierać ... więc każdy cenę dopasuje do siebie ..

Dobry Transparencio, to 40 ty$i - ten za 40 tysi złotych, to chyba jeszcze strefa budżetowa? Niesamowite jest to, jak można w nieskończoność poprawiać dżwięk w domowym stereo - to już piąta generacja technologii MM i za każdym razem jest lepiej. A wydawało się, że nie będzie już nic lepszego niż pierwsza generacja MM!

A co dopiero mówić o technologii XL? Wtedy, z dwadzieścia lat temu, Referencja XL to były najlepsze kable pod względem dżwięku - same entuzjastyczne opinie, normalnie kosmos. A dziś? To już tylko złe i słabe kable! Ależ to się słuch zmienia, i to najlepszym badaczom!

Edytowane przez Chicago

Parker's Mood

To zależy jak patrzeć patrzeć ze na RP to kabel za 40 tys wyjściowo to kawał kasy .... Jednak Ci co mają Transparenty są zadowoleni ze swojego wyboru.. wiec myślę że to kwestia dopasowania.. gdyby im się nie podobał to by kupili nie innego.. a na YT widać że ludzie potrafią mieć fajną elektronikę i kolumny a kabel mają np Transparenta drugiego od dołu i jakoś im to gra i chyba są zadowoleni w przeciwnym wypadku kupili by coś innego..

Najlepsze jest to, że w tych drogich kolumnach mają w środku kabelki od nocnej lampki, zdecydowanie powinni wepchnąć w środek Transparenta z puszeczką :-) najbardziej rozwalają mnie teksty: "docelowy kabel" - nigdy nie ma czegoś takiego, kombinacji jest multum, system nigdy nie jest skończony, a ostro zaawansowana audiofilia nakazuje ciągłe zmiany, zresztą za chwilę znowu pojawi się topowa nowość - rewelacja absolutna 4xdroższa, więc trzeba spróbować i tak w koło :D Najlepsze jest to, że fizjologicznie przyswajalny, organiczny dźwięk systemu to nie zawsze więcej i więcej, trzeba trafić w punkt - nie za dużo, nie za mało, w sam raz...........i o to tylko chodzi....

Edytowane przez zyzio
  • 2 tygodnie później...

Dotarł do mnie kolejny kabel zasilający.

Jak się okazało, w ostatnich kilku latach wypróbowałem w swoim systemie ok. 40 szt. kabli. Cały czas szukam zastępstwa dla moich Cardasów.

Jeden już został zastąpiony przez "Ziggy Ultra" i to z bardzo dobrym skutkiem. Dlaczego się tak uparłem ? Ano dlatego, że kilka kabli pokazało ile jeszcze pięknych barw można wycisnąć

z mojego zestawu. Więc od czasu do czasu coś przetestuję.

Czas na nowego Transparenta. Wreszcie firma Transparent się na tyle wzbogaciła, że stać ją na porządne opakowania do swoich produktów.

Kabel jest zapakowany w porządny "sarkofag" i elegancko oznaczony. To się chyba należy za 4800 zł ? Szczególnie, że takie opakowania, nie są teraz specjalnie drogie, a klientowi

trochę mniej żal rozstawać się z ciężko zapracowaną gotówką. Kabel dotarł podobno wygrzany, więc po dwóch dniach grania jako zasilanie listwy (do której podłączam też TV), przeszedłem do odsłuchu.

Bardzo dobre wrażenie od razu robi średnica, jest plastyczna i barwna, a w tyle czarne tło. Góra pasma jest ewidentnie miedziana, nie srebrna, nie złota. To daje poczucie ciepła i relaksu.

Oczywiście nie każdemu to akuratnie jest potrzebne, ale tak to się prezentowało w moim systemie. A bas, no cóż tu jest największy problem, bo kabel stawiał na wyższy podzakres, pomniejszając

rolę najniższych składowych pasma. To niezbyt mi pasowało. Możliwe, że po bardziej intensywnym wygrzewaniu ta tendencja się odwróci ?

Testy zawsze przeprowadzam metodą A-B-A, tak więc po powrocie do mojego Cardasa usłyszałem, że Transparent troszeczkę oddala scenę i zabiera lotności dźwiękom.

Uspokaja brzmienie i siada makro-dynamika. Ale barwy , szczególnie średnicy są fajne.

Próby przeprowadziłem również na zasilaniu odtwarzacza CD, ale tak jak przeważnie u mnie bywa, wnioski były bardzo podobne (listwa zasila CD i Pre).

Kabel ciekawy, niestety nie dla mnie. Swoją drogą, to zawsze po powrocie do pierwotnych ustawień, mam wrażenie że nie potrzebnie próbuję,... bo przecież tak dobrze gra !

• 4 tygodnie później...

Witam

Panowie mam do sprzedania IC 2x1m Musiclink Super XL .

Info na PW.

• 3 miesiące później...

Witam jako świeży posiadacz transparent audio musicwave plus, kabelki mam dopiero kilka dni więc dużo napisać nie mogę jeszcze, jedno co rzuciło mi się w uszy to barwa, dźwięk nabrał barwy, ale nie jestem pewien czy nie jest to kosztem czego innego, dynamki ? Hmm. Mam starszą wersje tego kabelka z puszkami prostokątnymi, widziałem gdzieś na zdjęciach jak ktoś rozbierał ten nowszy z owalnymi puszkami, i zaciekawiło mnie to że jest tam filtr jeden na jednym kablu i dosyc nieduży. Postanowiłem zobaczyć co jest u mnie, po pierwsze ten filtr jest większy sporo, po drugie mam jeszcze coś co jest między plusem a minusem wlutowane co mnie zdziwiło. Ktoś wie jak to działa i co to może być ?

post-64769-0-88305000-1523007591_thumb.jpg

Właśnie kurde nie ale, kabelki będę jeszcze czyścić i przekładać na spokojnie, zrobie zdjęcie. Zastanawiam się jak to działa. W poniedziałek mam wolne więc się pobawie. Panie Witoldzie jakiego daca Pan urzywa ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.