Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Wszystkim,

Po czterech latach chodzi mi po głowie, że może przyszedł już czas, żeby moje Kefy reference 105 zaczęły cieszyć kolejnego miłośnika znakomitego brzmienia. Nie jestem jeszcze co do tego orzekonany, gdyż to naprawdę rewelacyjne zestawy dające mi bardzo dużo radości, ale jak pisałem w maju 2020 (w tym wątku z resztą) życie jest zbyt krótkie żeby słuchać jednych zestawów. 

Żeby nie było offtopu to szanowni koledzy, co następne? Co będzie upgradem po tej przygodzie? 

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Niech służą, piękny zestaw 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sympatyczny pokoik. Miłego słuchania !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Miałem co prawda Denona PMA-1500AE ale na pewno szybko nie pozbędę się mojego Naima który z KEF 201/2 świetnie się uzupełnia.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, Tal napisał:

Miałem co prawda Denona PMA-1500AE ale na pewno szybko nie pozbędę się mojego Naima który z KEF 201/2 świetnie się uzupełnia.

Dobrze widzę, że używasz do zasilania klocków zwykłych kabli komputerowych?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

Dobrze widzę, że używasz do zasilania klocków zwykłych kabli komputerowych?

Niestety jeszcze tak, używam zwykłych kabli które powoli systematycznie wymieniam 🙂 wczoraj z paczkomatu akurat odebrałem jeden do wzmacniacza 😁 zostały mi do wymiany od odtwarzacza CD, streamera i DAC'a.

15 minut temu, Tal napisał:

Tak na prawdę niewiadomo co to jest. Wtyki wyglądają jak repliki Oyaide. Tyle co ten cały kabel z wtykami kosztuje jeden dobry wtyk. Polecam sobie jakiś kabel wypożyczyć z salonu audio i porównać z tym, który kupiłeś. Kable zasilające nie muszą być bardzo drogie, jednak te kilkaset złotych to moim zdaniem absolutne minimum.

Do Naima supernaita 2/3 więcej wniesie dodatkowy zasilacz hicap lub teddycap niż jakikolwiek kabel. 

A set świetny. Sam kiedys chorowałem na te paczki ale niestety nie było mi to dane.

10 minut temu, puszkin napisał:

Do Naima supernaita 2/3 więcej wniesie dodatkowy zasilacz hicap lub teddycap niż jakikolwiek kabel. 

A set świetny. Sam kiedys chorowałem na te paczki ale niestety nie było mi to dane.

Dzięki 🙂 popieram Twoją opinie i kolejnym upgradem w moim systemie będzie zakup właśnie HiCap'a 👍

28 minut temu, J4Z napisał:

Taki tani? 

Ja używam Monosaudio 109, jak się dobrze poszpera to cena za komplet w okolicach 250zl. Oczywiście można lepiej, ale wtedy cena X5 albo X10. 🙂

• 2 tygodnie później...

Cześć, 

Ja bardzo ceniłem sobie ls50 z supernaitem 1 natomiast r500 kompletnie mi nie pasował. 

Kef ogólnie ma fajny detal ale basu w podlogowkach jest za dużo. U mnie się mocno wzbudzał. 

W dniu 4.08.2024 o 13:12, Xs-2 napisał:

Witam

Mam pytanie jak Naim zgrywa się z kolumnami Kef konkretnie serii R. Teraz mam naim superuniti z Dali Menuet i gra to za gęsto. Brakuje trochę detalu. 

Z serią R może być jeszcze gęściej 🙂

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

mam glosniki KEF 105.2 i w jednym tweeter jest uszkodzony (TE52 SP1072). Moze komus zalega taki glosnik? 🙂

pozdrawiam

Edytowane przez twinslaver

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

• 1 miesiąc później...
5 godzin temu, puszkin napisał:

Czy to lamele podbite filcem? Wpływa to na akustykę? Jak u Ciecie z basem? Widać, że kolumny blisko tylnej ściany.

Wygląda czadersko 👍

Na początku miałem same lamele przyklejone do ściany ale coś mi nie pasowało więc kupiłem filc samoprzylepny gruby i powklejalem pomiędzy lamele.

Efekt akustyczny jest fenomenalny!

Wszystko uległo poprawie zaczynając od basu kończąc na scenie.Zrobilo się przytulniej i bardziej kinowo.

Polecam szczerze takie rozwiązanie tym bardziej że można to zrobić samemu za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Edytowane przez bartoszek32
  • 3 tygodnie później...

Kef Q11 Meta już w salonie Q21, zapraszamy na odsłuchy.

kef_q11meta_01.jpg

kef_q11meta_02.jpg

kef_q11meta_03.jpg

• 2 tygodnie później...

Panowie, mam trudny dylemat, liczę na pomoc. Głupi już jestem od myślenia.
Otóż nie lubię zmieniać kolumn.
Od siedmiu lat grają KEF R500. Jednak poczułem pewnego razu, że jest nudno? Szaro? Bez życia?
Nie wiem, jak to nazwać. Najbardziej boję się zmiany na gorsze. Lękam się sytuacji, gdy zwiedziony rozrywkowym brzmieniem jakichś kolumn ulegnę, kupię, a po pół roku uznam, że ta ich chęć do zabawy i to ciągłe szczerzenie zębów tak mnie zirytuje, że znów stanę przez dylematem, co kupić .
Bardzo tego nie lubię, gdyż decyzja o zakupie jest zawsze groźna, jako że jest w niej element ryzyka.
Szukam zastępstwa dla świetnych Kef R500, pokój 20 m , na szerokość nie może mieć więcej niż obecnie.
Już byłem zdecydowany na Spendor a4, ale jak czytam, że to jest mocno rozrywkowe granie, to że strachu pocą mi się majtki.
Kiedyś w przypływie uczuć kupiłem Pylony Diamond 25 i to był największy błąd. Na szczęście mają one wielu wielbicieli i szybko je sprzedałem, ale nie chcę głośników, które swoim własnym brzmieniem niszczą nagrania. W Pylonach wszystko brzmiało tak samo. Dlatego cenię R500 , bo one mają swoje brzmienie, jednak nie jest ono agresywne.
Ciekawe, czy ktoś mi pomoże. Wydać chcę około 10 tysięcy

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.