Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-100B

Rekomendowane odpowiedzi

Opis Yaqin MC-100B dostępny jest już na stronach stereo***

Niestery P.T. Administracja AS zabrania wklejenia całego linku. Przy ww. próbie pojawia się napis: "Wpisałeś odnośnik do strony, której adresu administrator zabrania używać na forum".

hmm... uwazam ze to dziwne z tym linkiem demokracja u Nas jak na wschodzi hehe :)

Opis czytalem super :) ale moja mala uwaga chyba MC-100B zasluguje na lepsze miejsce niz stoliczek LACK z IKEA nie no troche z przymruzeniem oka to pisze bo u mnie "klocki" tez stoja na stoliczku rtv z IKEA ;)

Ciekawe o jakich budzetowych wzmacniaczach mowisz ? mozesz podac nazwy i ceny tych wzmacniaczy ktore zagraja tak samo albo lepiej niz 100B ? Oczywiscie ceny nowych "klockow" ? :)

Nie slyszalem 100B ale mam MC-10L i pewnie tu bedzie podobnie trudno w cenie 1550 pln jaka zaplacilem za nowy wzmacniacz MC-10L kupiony w PL doradzic inny w podobnej cenie ktory zagra chociaz tak samo bo lepiej to juz jest nie mozliwe to pewne :)

Źle mnie odczytałeś , nie ma żadnych nowych wzmacniaczy ,które by grały lepiej od Chińskich wzmacniaczy w przedziale do 3000 zł.

Niestery P.T. Administracja AS zabrania wklejenia całego linku. Przy ww. próbie pojawia się napis: "Wpisałeś odnośnik do strony, której adresu administrator zabrania używać na forum".

Bo z propagowania Chińskich wzmacniaczy nie będzie profitów

Piotr

Opis czytalem super :) ale moja mala uwaga chyba MC-100B zasluguje na lepsze miejsce niz stoliczek LACK z IKEA nie no troche z przymruzeniem oka to pisze bo u mnie "klocki" tez stoja na stoliczku rtv z IKEA ;)

Dzięki :)

Yaqin stoi tymczasowo na stoliku z IKEA - zresztą kupiłem go niedawno w tzw. promocji za 19zł jako podstawkę pod kwiat w donicy, ale świetnie sprawdza się jako stolik RTV.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Bo z propagowania Chińskich wzmacniaczy nie będzie profitów

chodzi o to że link na SU jest do audiohobby a nie do AS

/endot

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

23031970 ja nie Ciebie cytowalem tylko to co napisal Zwykły Drut ;)

a mysle ze 100B jak i MC-10L nie maja sobie rownych w cenie nowych nawet do 4000 pln bo kilku kolegow juz sprawdzilo MC-10L z tranzystorami w tej cenie i jednak Yaqin byl lepszy ;)

No to przyszły 6SN7 i ECC83 Baldwin.

Na pewno wykonanie lamp 6SN7 jest dużo wyższe niż oryginalnych.

Na razie się grzeją.

Pierwsza różnica to lepsza kultura w całym pasmie. Poprawa wyraźna.

Spadła ilość basu i czułość wzmacniacza.

Baldwiny 6SN7 są dużo niższe. A ECC83 prawie się nie świecą ;(

Z 6SN7 też szału nie ma :/

Tyle na chwilę obecną.

!!!!!!!!!!!!!PANOWIE!!!!!!!!!!!

Nikt z Was nie chce się podzielić swoim upgrade w zakładce DIY ?

23031970 ja nie Ciebie cytowalem tylko to co napisal Zwykły Drut ;)

a mysle ze 100B jak i MC-10L nie maja sobie rownych w cenie nowych nawet do 4000 pln bo kilku kolegow juz sprawdzilo MC-10L z tranzystorami w tej cenie i jednak Yaqin byl lepszy ;)

W takim razie PRZEPRASZAM !

Uważam . że nie ma wzmacniacza nowego do 4 tyś. zł. , który lepiej zagra od Yaqina B 100 .O MC-10 L się nie wypowiadam gdyż nigdy go nie słuchałem.Natomiast za 5500 zł.od Yaqina B 100 jeżeli chodzi o średnicę i wysokie tony gra znacznie lepiej Amplifon WT 40 II choć w kategorii "basowej" przegrywa z kretesem.Yaqin B 100 jest bardziej uniwersalnym wzmacniaczem lampowym niż Amplifon z racji mocy i wydajności -bez problemu wysteruje większość kolumn.Natomiast Amplifon jest wzmacniaczem wybitnym w kategorii średnicy , wysokich tonów i dosłownie holograficznej stereofonii ,pod tym względem nie ma żadnego wzmacniacza tranzystorowego niezależnie od ceny i marki , który mu dorówna obojetnie czy to będzie Accuphase E 550 czy Luxman L 590 U.

Dopiero dobre wzmacniacze lampowe mogą lub są dla niego konkurencją.Dla mnie idealnym ,doskonałym wzmacniaczem byłby wzmacniacz ,który łączył by cechy Amplifona ,tj.doskonałą średnicę i wyjątkowe wysokie tony oraz holografię z dynamiką ,kontrolą ,mięsistością ,wielobarwnoscią basu Yaqinowskiego.Czy jest taki wzmacniacz??????????Ja go jeszcze nie znalazłem

Piotr

I MOŻE JESZCZE ZA 5KZŁ?

Natomiast Amplifon jest wzmacniaczem wybitnym w kategorii średnicy , wysokich tonów i dosłownie holograficznej stereofonii ,pod tym względem nie ma żadnego wzmacniacza tranzystorowego niezależnie od ceny i marki , który mu dorówna obojetnie czy to będzie Accuphase E 550 czy Luxman L 590 U.

dodałbym imho

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

I MOŻE JESZCZE ZA 5KZŁ?

Natomiast Amplifon jest wzmacniaczem wybitnym w kategorii średnicy , wysokich tonów i dosłownie holograficznej stereofonii ,pod tym względem nie ma żadnego wzmacniacza tranzystorowego niezależnie od ceny i marki , który mu dorówna obojetnie czy to będzie Accuphase E 550 czy Luxman L 590 U.

dodałbym imho

Stary Krell 300i jest lepszy od Amplifona w kazdym aspekcie,który wymieniłeś i paru innych.Trzeba umiec go tylko i aż zestawić z pozostałymi komponentami.Tym bardziej jestem tego pewien,że Amplifona miałem i nie ukrywam, jestem fanem produktów ze Staszowa.

Nie ma co tu żonglować cenami. Czy to Amplifon, czy Yaqin lub inna lampa to na pewno ma swój styl i niepowtarzalne brzmienie oraz najprawdopodobniej nieporównywalne albo trudno porównywalne. Nie powiem - korci mnie teraz i Amplifon i Phast :)

Słucham na MC-100B już ponad dwa tygodnie i muszę szczerze przyznać, że jego dźwięk nieco ewoluuje. Na początku był bardziej ofensywny, teraz jest milszy, bardziej "okrągły". Bardziej przyjazny dla uszu.

Edytowane przez Violet

generalnie nie moim zamiarem było obniżać poziom jakina,amplifona czy też fasta, ale jak wspomniał Andrzej grunt to zestawić każdy sprzęt by grało sensownie.jak dasz mi wzmaka do 10kzł który w kategori BEZWZGLĘDNEJ JEST NAJLEPSZY TO JA TAKIEGO CHCE JUŻ TERAZ.pomijam, że dla każdego co innego- kwaestia gustu rzecz jasna, zatem polecam dodać imho,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

generalnie nie moim zamiarem było obniżać poziom jakina,amplifona czy też fasta, ale jak wspomniał Andrzej grunt to zestawić każdy sprzęt by grało sensownie.jak dasz mi wzmaka do 10kzł który w kategori BEZWZGLĘDNEJ JEST NAJLEPSZY TO JA TAKIEGO CHCE JUŻ TERAZ.pomijam, że dla każdego co innego- kwaestia gustu rzecz jasna, zatem polecam dodać imho,

Najlepszy jest ten jeszcze nieodkryty!LOL! bo to droga bez końca.Lampy mają w sobie to coś czego nie ma najlepszy nawet tranzystor,stwarzają klimat i nastrój-nie ma piękniejszego widoku niz żarzące się `żarówki` na tle szarówki za oknem.

Macie racje Panowie oczywiscie kazdy lubi cos innego w muzyce ;) Ale trzeba przyznac ze tanie Yaqiny graja bardzo dobrze a nawet lepiej niz dobrze ;)

O amplifonie duzo dobrego slyszalem ale jednak ten jego bas to nie dla mnie a szkoda bo wzmacniacz od poczatku kiedy zainteresowalem sie lampami najbardziej mi sie podobal jesli chodzi o wyglad dzwieku niestety nie slyszalem ale wierze bardziej doswiadczonym ze jest super .

Krell 300i kiedys mi ktos polecil na PW bo szukalem dobrego wzmacniacza no ale niestety cena raczej nie dla mnie nie chce tyle kasy w audio pakowac jednak tez wierze ze ten wzmacniacz wiele potrafi ;)

Lampka potrafi czarowac i to lubie ale mi sie czasami marzy jakis super dobry tranzystorek super dobre kolumny i dzwiek calkiem inny niz mam teraz hehe chcialbym wiecej kopa dynamiki poczuc stope na klacie w kazdym utworze jednak nie wiem jak dlugo bym z takim dzwiekiem wytrzymal bo mimo tego ze lubie mocny bas ktory mozna poczuc to nie lubie ostrosci w wysokich tonach i nie lubie klinicznego suchego dzwieku nie jestem audiofilem i mam chyba jakies dziwne te moje wymagania co do dzwieku ;)

Ech...szkoda ze taka zabawa musi tak duzo kosztowac... no ale takie zycie ;)

Widzisz Kolego.

Moje wpisy miały na celu pokazanie że nie jestem żółtodziobem z wiekiem 20 lat (nie urażając nikomu ) który ma jakieś doświadczenie z AUDIO.

Tak - Acuu tak jak Stare Sony ES czy Pioneer z topowych serii.

Technologicznie i jakość wykonania to było coś niesamowitego.

Ale poza wyjątkami grało to do d...

Do tego ceny takich rupieci po 3-5kzł to już żarty.

Więc czy warto dodać 15kzł żeby mieć Accu trochę lepiej brzmiące od Yaqina ?

Wizualnie i jakość wykonania to już napisałem wyżej - PRZEPAŚĆ. Ale czy ta przepaść jest warta takich kwot ?

Do tego - sorry Kolego ale coś tu nie halo.

Piszesz że masz do d... brzmiącego Yaqina który leży u Ciebie od roku.

Piszesz o klockach powyżej 5kzł i monitorach za 10kzł.

A z drugiej strony wystawiasz na sprzedaż części do Zena za 50zł ?

To po co trzymać takie badziewie jak szukasz odzyskania pieniędzy sprzedając drobnicę po 50zł ?

No i po co robić taniego Zena ?

Nie wiem i nie wnikam.

A tak na marginesie to kilkanaście lat temu złożyłem Passa Zena zgodnie ze schematem producenta . I to był brzmieniowo TOP.

Wraz z gramofonem Rotela i igłą kosztująca wtedy kosmiczne 2500zł było to coś czego nie miałem w domu od tamtego czasu. A co mam teraz i pomógł mi w tym właśnie Yaqin.

Niestety Zen miał za małą moc jak na moje potrzeby czy warunki i cieszy uszy kogoś innego.

To tyle.

Pisz kolego na temat (o Yaqinie 100B) i trzymaj się wątku, i nie rób prowincjonalnego śledztwa kto, co, dlaczego i za ile sprzedaje bo widzę, że Twoje wnioski mogą Cię wyprowadzić na manowce. Nie analizuj też, kto i dlaczego składa taniego Zena, bo Twoje wyobrażenia mogą okazać się nieadekwatne do obiektywnego stanu rzeczywistości.

Ciekawe o jakich budzetowych wzmacniaczach mowisz ? mozesz podac nazwy i ceny tych wzmacniaczy ktore zagraja tak samo albo lepiej niz 100B ? Oczywiscie ceny nowych "klockow" ? :)

Nie slyszalem 100B ale mam MC-10L i pewnie tu bedzie podobnie trudno w cenie 1550 pln jaka zaplacilem za nowy wzmacniacz MC-10L kupiony w PL doradzic inny w podobnej cenie ktory zagra chociaz tak samo bo lepiej to juz jest nie mozliwe to pewne :)

Kolego, ja nigdzie nie napisałem, że w cenie 1550,-zł można kupić nowy wzmacniacz, który zagra lepiej niż MC-10L. Podobnie nigdzie nie napisałem, że w cenie ok 2.400,-zł można nabyć nowy wzmacniacz, który lepiej gra niż Yaqin 100B. Ten drugi mam, a tego pierwszego miałem okazję posłuchać.

Napisałem, że MC 100B (podobnie zresztą 10L) jest dobrą alternatywą do budżetowych wzmacniaczy. Budżetowy to pojęcie szerokie zarówno 1,5tys. zł jak i i 5tys. zł. Czyli, że jak chce się wydać "aż" np. 5tys. zł to warto rozważyć czy nie kupić Yaqina. Tu w pełni podzialam Twoje i Twoich kolegów zdanie. Natomiast poddtrzymuję, to, że jeden jak i drugi Yaqin, nie ma cech grania występującego wśród elektroniki umownie zaliczanej do grupy "hi-end" bądź ocierających się o tą umowną granicę. O taką granicę np. ociera się już parę nowych monitorów w cenie ok. 10.000,-zł i ich mozliwości są dalece większe o tego co mogą dać im oba Yaqiny.

Witam, przytytałem Twoje recenzje o:

Yaqin MS-34D,

Yaqin 100B.

Z tą pierwszą zgadzam się.

W przypadku Yaqina 100B widzę to trochę mniej optymistycznie. W wolnej chwili napiszę jak to widzę.

Pozdrawiam

Edytowane przez Zwykły Drut

Nie robię śledztwa.

Staram się " czytać między wierszami "

Poczytaj swój wątek o Zenie.

Zachwycasz się jego brzmieniem choć zrobiłeś układ z błędami AVT.

" Efekt przerósł moje oczekiwania " - Twój wpis.

Do tego Zen potrzebuje do dobrej współpracy właśnie preamp ZENa i nie z AVT . Oryginał miał choćby inne i całkiem inaczej zrobione zasilanie ( coś 60V ).

Więc skoro tak zachwycasz się Zenem z błędami a ganisz Yaqina i jednocześnie zachwalasz klocki z górnej półki...

Masz cdm1nt a Yaqin PP i KT88 to nie jest dobre połączenie. Zwłaszcza góry pasma.

Moje D3004 6600 nie mają ostrej góry , są bardzo neutralne i pomimo wymiany lamp nadal góra jest szklista.

Wstawiłeś lampy EH.

Tutaj są bardziej doświadczeni w tych sprawach ale KAZDY twierdzi że stare lampy bija na głowę te nowsze.

OK.

Ja odpuszczam.

Edytowane przez muda44

Nie robię śledztwa.

Staram się "czytać między wierszami "

Poczytaj swój wątek o Zenie.

Zachwycasz się jego brzmieniem choć zrobiłeś układ z błędami AVT.

" Efekt przerósł moje oczekiwania " - Twój wpis.

Do tego Zen potrzebuje do dobrej współpracy właśnie preamp ZENa i nie z AVT . Oryginał miał choćby inne i całkiem inaczej zrobione zasilanie ( coś 60V ).

Więc skoro tak zachwycasz się Zenem z błędami a ganisz Yaqina i jednocześnie zachwalasz klocki z górnej półki...

Masz cdm1nt a Yaqin PP i KT88 to nie jest dobre połączenie. Zwłaszcza góry pasma.

Moje D3004 6600 nie mają ostrej góry , są bardzo neutralne i pomimo wymiany lamp nadal góra jest szklista.

Wstawiłeś lampy EH.

Tutaj są bardziej doświadczeni w tych sprawach ale KAZDY twierdzi że stare lampy bija na głowę te nowsze.

OK.

Ja odpuszczam.

Staraj się za duzo nie czytać między wierszami i nie upubliczniać swoich wyobrażej niezgodnych z rzeczywistością, jeżeli już to:

" Efekt przerósł moje oczekiwania " - czytaj: Nie spodziewałem się, żs 150,-zł plus transfomator i radiatory mogą może być źródłem takiego dźwięku.

Ale, skoro dalej drążysz sprawę zaspokoję Twoją ciekawość.

"Zachwycasz się jego brzmieniem choć zrobiłeś układ z błędami AVT" - patrz wyżej i niżej.

Ograniczeń preampa AVT byłem świadomy zanim płytkę miałem w ręku choćby tych wynikających z braku braku stabiliazacji zasilania skutkujacej słaby odstębstwem od szumu i zastosowania w kicie IRF640 o dużej pojemnosci wejściowej powyżej 1000pF. Na płytce przynajmniej mojej też było błędne wyprowadzenie jednego z kanałów. Stąd przedwzmacniacz ten ostatecznie nie brał udziału w uruchomieniu układu i jego ocenie.

Z tych samych powodów w końcówce były wymienione tranzystory wzmacniajacy na IRFP240 dodatkowo w źródle prądu zastosowane były IRFP9240. Tranzystory te dla tego ukladu mają włąściwe parametry elektryczne, a ponad to mają lepsze warunki pracy cieplej z uwagi na korzystniejszy parametr rezystacji cieplnej w kierunku obudowy do otoczenia.

AVT proponowało zasilanie 50VDC stosunku do Pass'a 35DC, jednocześnie regulacja prądu spoczynkowego kitu AVT była zmieniona na 1,3A w stosunku do tego co projektował Pass, poprzez mianę rezystora odpowiedzialnego za bias z 0,33ohm'a na 0,47ohm'a. Ten zabieg to raczej nie błąd, takie założenie, że wzmacniacz będzie pracował z BIAS'em 1,3A można poczynić. Podobnie w konfiguracji tej można zasilic układ napięciem 50V DC. Warunki pracy układu były poprawne. Temperatura radiatora o. 52 st., a więc 32 ponad otoczenie przy zastosowaniu radiatora ~0,6K/W, więc modelowo z dużym bezpieczeństwem dla złącza.

Regulacja układu nie odbyla sie na podstawie opisu AVT, gdyż oczywiste było, ze przy podwyzszeniu napięcia zasilania (w stosunku do projektu Pass'a) napiecie na drenach również winno byc wyższe.

Regulacja również nie odbyła się "na pałę" jako 1/2 napiecia zasilania (choć to by wystarczyło) tylko miała miejsce z wykorzystaniem oscyloskopu, na pełnej mocy, z użyciem zastępczego obciążenia i generatora sygnału suinusoidalnego, tak by zachować symetryczny clipping tranzystora IRFP240.

W torze sygnałowym były zastosowane przyzwoite kondensatory Audio Nichocon'a, a wszystkie rezystory metalizowane.

Poprawione bylo połozenie rezystora na schemacie AVT oznaczonego R6, tak by znalazł sie w położeniu zgodnym ze schematem Pass'a.

"Więc skoro tak zachwycasz się Zenem z błędami a ganisz Yaqina i jednocześnie zachwalasz klocki z górnej półki..."

Kolega pozwoli, ze to dlaczego Zena złożyłem pozostanie już moją słodką tajemnicą. Yaqina nie ganię tylko staram się zlokalizować go we właściwym miejscu na osi "jakość" oraz stosunek "jakość/cena".

"Dobra alternatywna dla wzmacniaczy budżetowych" to chyba zadawalająca ocena, umownie wśród wzmacniaczy budżetowych będą i te, które również kosztują 5000,-zł jako nowe. Ale jak zaczniemy pisać, że to dźwiek lepszy niz ten, który umownie trochę zbliża się hi-endowego, i że w tym towarzystwie pokaże on swoje nieprzeciętne walory, to już spore nadużycie.

"cdm1nt a Yaqin PP i KT88 to nie jest dobre połączenie. Zwłaszcza góry pasma."

Tak zgadzam się, tyle że Bowersy jak to obiegowa opinia krąży "ostro i sucho" moim zdaniem nie brzmią. Bowersy różnej maści, w szczegolnosci serii 80x w dobrej implementacji grają znakomicie.

Akurat małe monitory Bowersów z wydajną lampą kt88 powinny zagrać dobrze. W tym konkretnym przypadku Yaqin - cdmnt wcale nie jest ostro. W mojej ocenie ze strony Yaqinqa jest wręcz mało finezji na górze, jest parę innych niedomagań, jest też w mojej ocenie problem z wysterowaniem małych monitorów o skuteczności 88db tak jak one lubia byc wysterowane, z czym wiele przyzwoitych wzmacniaczy sobie znakomicie radzi - a przecież push-pull kt88 60W w kanał chyba powinien sobie poradzić.

"Moje D3004 6600 nie mają ostrej góry , są bardzo neutralne i pomimo wymiany lamp nadal góra jest szklista."

To co porafi Yaqin, to zaledwie ułamek tego co potrafi Iluuminator i kopułka nt.

"Wstawiłeś lampy EH.

Tutaj są bardziej doświadczeni w tych sprawach ale KAZDY twierdzi że stare lampy bija na głowę te nowsze."

Też tak twierdzę. Miło mi, że mogę zaliczyc się do grona "KAZDY". Jestem natomiast zdania, ze szukanie Mullard'ów z przed pół wieku do MC 100B to nie jest najlepszy pomysł.

Czy jest jeszcze coś do przeczytania miedzy wierszami i czy takie wyjasnienie koledze wystarcza? Proszę też by kolega nie prowokował mnie do tego bym zaczął czytać między wierszami tekstu kolegi.

Pozdrawiam

Edytowane przez Zwykły Drut

Link do mojej próby opisu Yaqin MC-100B na Stereo Underground już "wchodzi" na forum. Zainteresowanych lekturą zapraszam tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze zdjęcie dzisiejszego, zimowego już, zachodu słońca :)

post-17176-074508200 1293054633_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Link do mojej próby opisu Yaqin MC-100B na Stereo Underground już "wchodzi" na forum. Zainteresowanych lekturą zapraszam tu:

Ukryta Zawartość

I jeszcze zdjęcie dzisiejszego, zimowego już, zachodu słońca :)

Przyjemnie się czyta :)

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

^^ Dzięki.

Słucham już od dość długo na lampach SED SVKT88. Większa szczegółowość, dużo detali. Bardziej sfakturowany bas - mocno sproliferowany, ale i ciut mniej mniej spręzysty niż "chińczyki". Wokale na SED dokładniejsze, ale i czasami nieco sybilizujące.

Testował ktoś z Kolegów lampy SED SVKT88 (Svetlana "C") z Yaqin'em?

Witam. Posiadam YAQIN MC- 100B.Nie jestem zadowolony z brzmienia. Bas jest za kurtyną. Granie ogólnie bez powietrza, mimo tego iż,gra dosyć szczegółowo - nie brak wysokich oni średnich. Proszę o adres gdzie można go w profesjonalny sposób zmodyfikować.Dziękuję.

Witam. Posiadam YAQIN MC- 100B.Nie jestem zadowolony z brzmienia. Bas jest za kurtyną. Granie ogólnie bez powietrza, mimo tego iż,gra dosyć szczegółowo - nie brak wysokich oni średnich. Proszę o adres gdzie można go w profesjonalny sposób zmodyfikować.Dziękuję.

Ile czasu na nim grasz ?

Jakie masz lampy ?

Co jak co , ale bas to on ma bardzo dobry.

Nie schodzi najniżej , ale potęgę ma niesamowitą.

Za to góra jest szklista - im wyżej tym bardziej zmniejsza dźwięki.

STTRR88 Napisano dziś, 14:22

Chyba jakiś dowcip z tym basem, etc.

Violet ja nawet się zgodzę z kolegą STTR88, gdyż po podłączeniu obecnego wzmacniacza dźwięk dopiero zaczął brzmieć jak należy. Yaqin MC-100B to dość analityczne brzmienie. Niestety, ja zawiodłem się na tej lampie. Może ktoś po małym update tego wzmacniacza jest w pomorskim, gdyż bardzo chętnie bym posłuchał.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nie wiem jaki macie sprzęt,ale to jakaś bzdura. Yagin mało basu? U mnie napedzą monitory Focala i życzę takiego schodzenia basu wielu podłogówkom. Bardzo ważny jest transport i dobrze dobrane Nosy. Słucham dobrego rocka, jazzu i klasyki i nie brakuje mi basu a to co robią Focale ze średnicą każdy wie i Yaqin super sobie z nimi radzi. I dodam nic nie przerabiałem raczej pomyślałem o lampach oraz odpowiednim transporcie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Może zbyt wiele wymagałem od lampy. Mocowo to jej absolutnie niczego nie brakowało, ale niestety jeżeli chodzi o średnie tony to mnie zaskoczył. Naprawdę spodziewałem się czegoś czarującego. Ze względu na to pasmo właśnie wybrałem lampę i niestety Roksan M-series go zjadł. Być może będę miał jeszcze okazję słuchać jakiejś lampki która mnie oczaruje. Ostatnio słuchałem Ayona wraz z CD i powiem że grało i to jak grało, ale niestety basu nie było dużo, ale to mogła być wina kolumn Traingle Quartet.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

^^ To dziwne, że Kolegi Roksan Caspian tak całkowicie bezproblemowo "zjada" Yaqina MC-100B, bo mój Accuphase E-213 (a to nie ułomek przecież) ma z tym wyraźne problemy :)

Edytowane przez Violet

Może Accuphase nie pasuje się z kolumnami? Naprawdę zapraszam ze swoim sprzętem do mnie na odsłuchy. Miło byłoby się poznać i porównać sprzęt. Czekam teraz na nowy przetwornik cyfrowo-analogowy więc dźwięk zapewne będzie jeszcze ładniejszy.

Swoją drogą Yaqin to ciekawa propozycja za ok 2000zł nówka, tyle, że trochę prądu pobiera. Ja zmierzyłem, że brała cały czas ok 245 watów (niezależnie od natężenia dźwięku. Szkoda, że nie miałem okazji porównywać wspomnianego prędzej Ayona łeb w łeb z Roksanem.

Jako że temat w dziale stereo nie wywołał sporego zainetesowania, zapytam tutaj,potrzebuję wzmacniacza pod kolumny Monitor Audio BX6,polecano mi YAQINA MC-100B czy to dobry wybór????Podam fragment pytania ,które postawiłem w/w dziale:

"zależy mi na dobrym dźwięku sekcji rytmicznych,chciałbym aby gitara basowa i stopa perkusji dobrze się uzupełniały,oczywiście wysokie tony np.zaakcentowanie mocniejszej części rytmu przez crasha mile widziane, jeżeli znacie wzmacniacz,który spełniłby moje oczekiwania proszę o podanie konkretnych modeli,kolumny MA BX6 raczej zostają przynajmniej przez rok.Mój pokój ma 37m2 i 3,30 wysokości,muzyka którą słucham to przede wszystkim: rock,blues,jazz.Budżet to 3500zł." A żródłem dżwieku jest Squeezebox Touch ,czy potrzebny będzie do tego jakiś DAC,proszę o rady, ma to być moje pierwsze "odseparoane" od kina domowego stero, wcześniej wszystko szło przez amplituner.

• Pokaż nowe odpowiedzi