Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1704 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

DAC zagrał i u mnie, póki co bez obudowy i prowizorycznie, ale gra wybitnie.

Wrzucę za jakiś czas zdjęcia.

No pięknie - jeden z ostatnich uruchomionych.

Pokaż zdjęcia.

Z jaką analogówką?

No pięknie - jeden z ostatnich uruchomionych.

Pokaż zdjęcia.

Z jaką analogówką?

Ostatni pewnie będzie mój, bo póki co wygląda na to, że zabiorę się za niego za jakieś 2-3 lata - chyba, że nie wytrzymam i komuś za złożenie zapłacę - do czego coraz bardziej się przekonuję oglądając kolejne efekty i nowe zegary :)

Dobrze chociaż, że Xa zdążyłem złożyć przed utratą wolnego czasu.

I tu też mam pytanie - czy mogę się bać o dostępność części w przyszłości? Czy warto już coś kupić i zakisić na przyszłość?

Tak z ciekawości skad macie pcm1704 + filtr? widze jeszcze jakies resztki w digi key, ale tak poza tym to chyba strach kupować z uwagi na ceny (aledrogo) lub oryginalnosc (aliexpress). dzieki.

Ja mam jeszcze układy PCM1704U (200 PLN) oraz PCM1704U-1 (250 PLN) jeśli jesteś zainteresowany. Zostały wylutowane z wysokich modeli Denon'a. Miałem użyć je do swojego D/A, ale projekt się zakończył szybciej niż zaczął ;)

Z jaką analogówką?

Z najnowszą z tego wątku 2.4.59 czy coś takiego :)

Na zdjęcia trzeba trochę poczekać, ale jak zrobię to na pewno tutaj wrzucę.

Edit:

Zapomniałem napisać, ja PCM też sam wylutowywałem, IMO to JEDYNA opcja aktualnie na pewne, oryginalne chipy.

Z ciekawości, w jakich krajach były PCM1704 produkowane? Od spodu obudowy jest wytłoczony kraj produkcji.

Tylko Japan?

Edit2:

Jeszcze jedno pytanie, poleci ktoś jakiś układ/selektor wejściowy USB/Toslink/Coaxial? Może być forumowy lub z ebaya itp.

Edytowane przez bikerbo

Jeszcze jedno pytanie, poleci ktoś jakiś układ/selektor wejściowy USB/Toslink/Coaxial? Może być forumowy lub z ebaya itp.

Wczoraj posłałem do produkcji płytki takiego prostego selektora I2S (miejsce do wpięcia amanero, choć oczywiście można wpiąć cokolwiek co ma taki sam rozstaw pinów i otworów), SPDIF, Toslink.

Płytki są dwie - jedna to płytka wejść cyfrowych z dodatkowym przekaźnikiem na wyjście DACa, aby można było odłączać jego wyjście na czas włączenia i wyłączenia (często zdarza się, że stuka analogówka).

Druga płytka działa jako standby, zasila płytkę wejść cyfrowych oraz posiada przekaźnik, którym można załączać zasilanie DACa i jego analgówki.

Obsługa przez dedykowanego pilota lub za pomocą jednego przycisku - długie przytrzymanie włącza i wyłącza całość, krótkie zmienia wejście.

Sygnalizacja wybranego wejścia cyfrowego na trzech diodach.

Mam nadzieję, że będzie działać :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Też pracuje nad selektorem I2S, aczkolwiek jest to moduł szyty na miare mojego DACa, więc może być mało opłacalny do stosowania w innych projektach. Podobnie jak wyżej jest Amanero, toslink, coaxial i do tego bluethooth który już testowałem i działa fajnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-57030-0-27416200-1526415290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja z powodzeniem używam taki selektor na AK4118

Ukryta Zawartość

Ostatnio widziałem nawet na różnych kostkach do wzięcia że ktoś go sprzedawał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez devshin

Ostatni pewnie będzie mój, bo póki co wygląda na to, że zabiorę się za niego za jakieś 2-3 lata - chyba, że nie wytrzymam i komuś za złożenie zapłacę - do czego coraz bardziej się przekonuję oglądając kolejne efekty i nowe zegary :)

Dobrze chociaż, że Xa zdążyłem złożyć przed utratą wolnego czasu.

I tu też mam pytanie - czy mogę się bać o dostępność części w przyszłości? Czy warto już coś kupić i zakisić na przyszłość?

kup układy scalone i tranzystory 2sc i 2sa

Ja mam jeszcze układy PCM1704U (200 PLN) oraz PCM1704U-1 (250 PLN) jeśli jesteś zainteresowany. Zostały wylutowane z wysokich modeli Denon'a. Miałem użyć je do swojego D/A, ale projekt się zakończył szybciej niż zaczął ;)

warto brać wyluty.

MSS, chociaż po SPDiF

Wczoraj posłałem do produkcji płytki takiego prostego selektora I2S (miejsce do wpięcia amanero, choć oczywiście można wpiąć cokolwiek co ma taki sam rozstaw pinów i otworów), SPDIF, Toslink.

Fajny pomysł, ale realizacja nieco zbyt szybka.

Większość forumowiczów już dawno zaoptrzyła się w elementy SMD 1206 bo projekty z wykorzystaniem takich elementów są na tym forum.

A Ty z dobroci serca każesz im (i mnie) teraz kupić elementy 0603.

Oj kiepski pomysł.

Ale jak będziesz miał polutowane to z chęcią kupię.

No i schemat by się przydał.

Chciałem i chcę zrobić coś podobnego, ale z nieco większa funkcjonalnością powiększoną o we i wy spdif .

Też pracuje nad selektorem I2S, aczkolwiek jest to moduł szyty na miare mojego DACa, więc może być mało opłacalny do stosowania w innych projektach. Podobnie jak wyżej jest Amanero, toslink, coaxial i do tego bluethooth który już testowałem i działa fajnie.

Czyli układ jest z procesorkiem.

A jak z dostępnością jednej sztuki?

Dam znać jak układ przetestuję :) Aczkolwiek sprzedawać gotowych modułów na razie nie będę, przynajmniej dopóki nie nauczę się sensownie VHDL, bo obecny kod nie jest mojego autorstwa :)

Fajny pomysł, ale realizacja nieco zbyt szybka.

Większość forumowiczów już dawno zaoptrzyła się w elementy SMD 1206 bo projekty z wykorzystaniem takich elementów są na tym forum.

A Ty z dobroci serca każesz im (i mnie) teraz kupić elementy 0603.

Oj kiepski pomysł.

Na płytce nie ma ani jednego elementu 0603 :) Są 0805 :) I ja nikomu nic nie każę, zrobiłem ten projekt bo go potrzebuję i tyle całej historii :) Elementy 1206 są dla mnie zbyt duże i jeśli nie muszę to ich nie używam :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Na płytce nie ma ani jednego elementu 0603 :) Są 0805 :) I ja nikomu nic nie każę, zrobiłem ten projekt bo go potrzebuję i tyle całej historii :) Elementy 1206 są dla mnie zbyt duże i jeśli nie muszę to ich nie używam :)

+1

Miniaturyzacja ma same zalety (oprócz trudności montażu), sam rozważam żeby chociaż w niektórych miejscach przejść na 0603 :) powstrzymuje mnie głównie niechęć żeby wydawać pieniądze/marnować miejsce na kolejny szereg elementów. 1206 stosuje się głównie dla ułatwienia i ewentualnie gdy ktoś chce używać drogich fancy rezystorów :)

Moduł to CSRA 64215 i wypluwa on z siebie sygnał I2S, więc jest to nic innego jak kolejne źródło cyfrowe :) idea była taka żeby wygodnie, bezprzewodowo transmitować sygnał i puszczać go na normalnego DACa, teoretycznie bez straty jakości. Za jakiś czas zrobię pomiary bt vs usb vs spdif :)

Takie gołe płytki mogę pokazać póki co :)

Mam nadzieję, że uda się je niedługo zamknąć w obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moduł to CSRA 64215 i wypluwa on z siebie sygnał I2S, więc jest to nic innego jak kolejne źródło cyfrowe :) idea była taka żeby wygodnie, bezprzewodowo transmitować sygnał i puszczać go na normalnego DACa, teoretycznie bez straty jakości. Za jakiś czas zrobię pomiary bt vs usb vs spdif :)

Udało Ci się założyć hasło do parowania? U mnie jedynie co to zmieniłem nazwę. Przy zakładaniu hasła moduł trzeba przeflashować dumpem , bo nie wstaje.

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

• Pokaż nowe odpowiedzi