Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem 10 lat temu za 2.800 zł i cieszą do dziś :)

Mnie strasznie denerwuje podawanie w sklepach ceny za jedną kolumnę.

Ciekawe czy gdzieś buty sprzedają też na sztuki :)

Edytowane przez Pestek

ciekawe czy sprzedadza jedna sztuke, jesli nie to jest to zwyczajne kretynstwo. Phoebe do dzis milo wspominam, moje ulubione ze stajni AA, nadal sie bronia brzmieniem.

A nie sam lepiej głośnik ;)

Hm... Miałem na myśli dosłownie to, co napisałem, czyli spalenie się kolumny, całej, spłonięcie.. ;)

Sam niemal miałem taki przypadek... Iskierka z kominka podczas podkładania drewna trafiła w bok kolumny, która stała obok w ramach eksperymentu akustycznego. Lakier, fornir zapaliły się momentalnie, zanim dobiegło się ze szmatą ugasić pożar, w kilka sekund spłonęła połowa jednego boku. Także różne rzeczy się zdarzają po ludziach i możliwość kupna jednej kolumny może niespodziewanie okazać się przydatna :)

pit80 kup jedną sztukę ?

Może AA u Michała i też oprócz wysokiej ceny

w stosunku do ceny naprawy kolor może być

problemem.

Myślę, że jeśli wyśle się kolumnę do dobrania koloru to nie będzie problemu. Znając upór i perfekcjonizm pana Michała pewnie udałoby mu się dorobić drugą, idealną kolorystycznie do pary.

Nawet jeśli będzie jakaś tam minimalna różnica to gdy kolumny nie będą stały obok siebie tylko będą normalnie rozstawione, różnica nie będzie się rzucała w oczy.

Myślę, że jeśli wyśle się kolumnę do dobrania koloru to nie będzie problemu. Znając upór i perfekcjonizm pana Michała pewnie udałoby mu się dorobić drugą, idealną kolorystycznie do pary.

O nie, nie ma mowy. Nie dobierzemy takiego samego rysunku słoja :)

No chyba, że mamy coś takiego.

post-1595-0-75662600-1515660587_thumb.jpg

Hm... Miałem na myśli dosłownie to, co napisałem, czyli spalenie się kolumny, całej, spłonięcie.. ;)

Sam niemal miałem taki przypadek... Iskierka z kominka podczas podkładania drewna trafiła w bok kolumny, która stała obok w ramach eksperymentu akustycznego. Lakier, fornir zapaliły się momentalnie, zanim dobiegło się ze szmatą ugasić pożar, w kilka sekund spłonęła połowa jednego boku. Także różne rzeczy się zdarzają po ludziach i możliwość kupna jednej kolumny może niespodziewanie okazać się przydatna :)

O kurde nie pomyślałem o tym, ależ ci producenci jednak dbają o nas, wszystko dla klienta.

Drodzy klubowicze, mam rozkminę - może ktoś pomoże.

Mam u siebie Xaviany Gran Colonna, które grają z Atollem In100. Generalnie jest dobrze, podoba mi się scena i przestrzeń, szeroko rozumiana kultura grania i muzykalność.

Brakuje mi jednak czasem trochę "mięsa" w brzmieniu, nasycenia, chciałbym żeby mój zestaw grał bardziej eksponując niższy środek pasma. Zestaw nie gra cienko, ale chciałbym, żeby było bardziej soczyście. :)

Zauważalne jest to przede wszystkim kiedy gram relatywnie cicho, głośniej jest lepiej, ale narzeczonej nie zawsze jest to w smak. :)

No i teraz, słyszałem dobre rzeczy o AA Phoebe III. Czy ktoś z Was porównywał te kolumny?

Co mogę zyskać a co stracić na zamianie?

Czego słucham?

Współczesna klasyczna:Nils Frahm, Max Richter

Jazz: Jan Garbarek, Badbadnotgood

Elektronika: Clark, Jon Hopkins, Tim Hecker, Apparat

Rock: Bruce Springsteen, Bowie, ale też czasem coś cięższego jak Swans

Czyli myślę że dość szeroko dlatego szukam kolumn dość uniwersalnych.

Pomieszczenie: ok. 18m2

Jak chcesz mieć więcej basu to już raczej w Hyperiony IV bym celował. Phoebe podobno mają szczuplejszy bas z tego co słyszałem ale niestety nie miałem okazji ich przesłuchać. Sam posiadam te kolumny w 19m2 i na brak basu nie narzekam. Do tego mam xindaka P-AM i jest tego basu naprawdę sporo.

Sorry pomyliłem się, chodzi Ci o średnicę a nie bas ;)

Edytowane przez Adiamek

Tak, to jedno, że celuję w inne pasmo - basu nie muszę mieć tyle żeby mówić o tym, że jest go dużo - ma być w sam raz.

A drugie, to Hyperiony są ponad mój obecny budżet na te zmianę.

Phoebe III będą na pewno masywniejsze w tym rejonie o którym mowa. Będzie cięższy środek pasma i samego basu na dole też trochę przybędzie. Stracić możemy zwiewność i lekkość przekazu z wyższego zakresu pasma, która może się komuś podobać.

Generalnie Atoll in100 + Phoebe III to dobre połączenie. Kwestia może jeszcze wymiany kabli na jakieś inne, bo z Phoebe III przekaz jest cięższy a z Gran Colonny lżejszy.

• 3 tygodnie później...

Witam,słucham muzyke na kolumnach AA od ok 14 lat.Obecnie Hiperion IV, Nad 326 i cd 541i.Cjciałbym zapytać Was o wzmacniacze do AA a mianowicie czy ktoś ma wiedzę jak Silver luna feez lub Haiku bright 3 sprawdzają się z AA.

Witam,słucham muzyke na kolumnach AA od ok 14 lat.Obecnie Hiperion IV, Nad 326 i cd 541i.Cjciałbym zapytać Was o wzmacniacze do AA a mianowicie czy ktoś ma wiedzę jak Silver luna feez lub Haiku bright 3 sprawdzają się z AA.

Słuchałem Silver Luny ale z AA Rhea piękna scena głęboka wieloplanowa

kontur barwa wokale naturalne może trochę mała kontrola basu.

Haiku Bright ma z AA Hiperionami Rucia 1.

bogus18 a jak z perspektywy czasu oceniasz połączenie swojego wzmacniacza z AA?Czy możesz co opisać?

Zapraszam do klubu Haiku tam opisuje dokładnie

mogę powiedzieć krótko to najlepszy wzmacniacz

jaki wybrałem z wielu.

Haiku Sol ll Signature Edition gra detaliczną górą ale

nie ostrą wokale są piękne bas barwny kontrolowany,

scena głęboka wieloplanowa instrumenty doskonale

zarysowane,wzmacniacz nic od siebie nie dokłada

jest jak krystaliczna woda .

O dźwięku decydują kolumny źródło okablowanie.

To wzmacniacz który od samego początku gra

pięknie ( 25 Wat w czystej klasie A )

A głośno potrafi przyłożyć bez zniekształceń.

Polecam posłuchać a gwarantuje że takiego

grania się prędko nie zapomni.

Edytowane przez bogus18

bogus18 dziękuje za pomoc,teraz będę starał się umówić na odsłuch w Warszawie ,zacznę od Bright 4,

szkoda że na forum nie ma opisu zestawienia tzw.pewniaków,było by trochę łatwiej.Trochę to niewygodne

pakować skrzynki i jezdzić po Polsce.Ale można skonfrontować za jednym razem kilka wzmacniaczy .

Będę mógł na bieżąco porównać z sol II.

Nie ma gotowych zestawień. Są "prawie " dobrze grające propozycje ?

Dla wielu gotowce ale zawsze jest nasz słuch i NASZE gusta i nikt nie

powinien nam narzucać co jest wzorem .

Akustyka pomieszczenia.

Rodzaj muzyki ( która nas "rajcuje")

( pieniądze)

Kolejność dowolną .

Trzeba posłuchać muzyki na koncercie.(wielu)

I wtedy wiemy jak brzmi muzyka i edukacja pomoże nam podjąć

właściwy kierunek ( to początek A u d i o.)

Zgadzam się z Tobą,ale z doświadczeń innych można skorzystać gdyż zachodzi synergia w pewnych zestawieniach.

I czytając forum brakuje tych zestawień z AA.Nazwał bym to bezpieczną bazą wyjściową. I taka synergia jest podana do wiadomości

jeśli chodzi o wzmacniacz Feez i kolumny ,których to nazwy nie przytoczę.Nie wiem czy pół roku mi wystarczy aby odsłuchać te podstawowe

interesujące mnie wzmacniacze.Nie wspomnę o CD.No ale może o to w tym chodzi.Pana Michała nie chcę zamęczać pytaniami jak gra taki wzmak czy inny

czy będzie OK z Hiperionami bo tak jak mówisz jest to indywidualna sprawa każdego słuchacza.Tyle że niektórzy się uczą słuchać i nie wiedzą od razu ,czy

to dobre połączenie a kasy szkoda .

• Moderatorzy

Nie zgodzę się czytając to forum, można sie dowiedzieć o wielu polecanych połączeniach.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• Moderatorzy

Nie zgodzę się czytając to forum, można sie dowiedzieć o wielu polecanych połączeniach.

żeby było jasne nie zgadzam się z wypowiedzią :) Bartik

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Pana Michała nie chcę zamęczać pytaniami jak gra taki wzmak czy inny

czy będzie OK z Hiperionami bo tak jak mówisz jest to indywidualna sprawa każdego słuchacza.

Pytaj to Cię nic nie kosztuje a na pewno pomoże. Pan Michał zawsze odpisuje na pytania i chętnie pomaga.

Pytaj to Cię nic nie kosztuje a na pewno pomoże. Pan Michał zawsze odpisuje na pytania i chętnie pomaga.

Potwierdzam. To bardzo miły i uczynny człowiek.

Na weekend będę miał Haiku Braith4 dzięki uprzejmości Pana Tomasza z Audio ON.Co ciekawe

po długiej rozmowie postanowił wysłać mi wzmacniacz na odsłuch bez pieniędzy ,co jest dosyć

ciekawe w dzisiejszych czasach.Będę chciał jeszcze posłuchać Sol2 oczywiście ale to za jakiś tydzień:)

jak będzie miał wolny wzmacniacz.

• Moderatorzy

Na weekend będę miał Haiku Braith4 dzięki uprzejmości Pana Tomasza z Audio ON.Co ciekawe

po długiej rozmowie postanowił wysłać mi wzmacniacz na odsłuch bez pieniędzy ,co jest dosyć

ciekawe w dzisiejszych czasach.Będę chciał jeszcze posłuchać Sol2 oczywiście ale to za jakiś tydzień:)

jak będzie miał wolny wzmacniacz.

Daj mu się troche wygrzać, u mnie po 2 dniach już grał inaczej.

Dwa dni będę siedział i słuchał,w poniedziałek muszę odesłać,udało się wersje już trochę rozgrzaną

wypożyczyć ,ponoć grał ok 4 dni. Trochę mało.Ale i tak będzie ciekawie.Jakieś nowe doświadczenie,

gdyż do tej pory miałem same Nady 352, 356, 326 .Tak sobie myślę gdzie tu żonę wysłać na sobotę i niedziele ;)

• Moderatorzy

Daj jej kartę to sobie zagosporaduje dwa dni :)

haha, tylko z dużym limitem :)

Dwa dni będę siedział i słuchał,w poniedziałek

Miłego odsłuchu, Właśnie przeczytałem test na stereoikolorowo.. Zapowiada się, że będzie naprawdę ciekawie.

A ja najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu otrzymam do osłuchu przewód głośnikowy Albedo Monolith (nie monokrystaliczny). Ciekawy jestem co i jak się zmieni (teraz mam chord Oddyssey 2 i RCA Albedo Monolith).

Mniej więcej wiem czego się spodziewać: lepszej artykulacji, konturów, przejrzystości, namacalności, muzyki nieco bardziej różnicowanej (barwowo / dynamika), szybkości?

Zamieniał ktoś głośnikowego Oddysseya na Monolitha?

następnie w dalszej kolejności do zmiany lampy na full music gold i potem kolumny Rhea :-) ... a potem Bóg wie co.. Ta droga jak widać nie ma końca, chociaż króliczek jest już naprawdę blisko ;-)

Edytowane przez Pestek

Cechą łączącą Phoebe z nową konstrukcją Michała (niestety dla Phoebe jedyną) jest ogólna spójność i homogeniczność brzmienia. Z Hyperionami natomiast (niestety również dla Hypków jedyną) zdolność do grania poważnym, dużym, dostojnym dźwiękiem, choć zaznaczyć trzeba od razu, że i w tym aspekcie nowe potrafią więcej (o czym później). Teraz bonusy, czyli co nowe kolumny potrafią lepiej zarówno od Hypków jak i Phoebe. Właściwie wszystko. Zestaw cech, który w pierwszej kolejności przykuł moją uwagę to niesamowite połączenie rozdzielczości, szybkości i dynamiki z nasyceniem barwowym. Każdy pojedynczy dźwięk niósł ze sobą taką dawkę energii, jakby kolumna ta oprócz sygnału elektrycznego była karmiona hormonami. Dźwięki fortepianu były "wystrzeliwane" z dynamiką jak na żywca. Gdy pianista pracował pedałami (bez podtekstów) było słychać ich stuknięcie o ogranicznik. A fortepian to cholernie trudny dla sprzętu odtwarzającego instrument. Zadęcie saksofonu niesamowite. Zamykanie się i otwieranie jego klapek słyszalne jak na dłoni. Góra nośna, dźwięczna i absolutnie nie fatygująca. Idealna. Podobnie z basem. Zejście, natężenie, kontrola i zróżnicowanie.

Do tego jak wspomniałem kolumny są bezproblemowe. "Wjechały" do mojego systemu niejako z marszu i niczego nie chciało się zmieniać. A do tego efektywność. Z tym samym odkręceniem gałki wzmacniacza grały zdecydowanie głośniej od Phoebe. Reasumując niezła jazda.

Niestety albo stety nie uda mi się odsłuchać Monolitha... Sprzedawca zmienił zdanie i nie sprzeda...

Ja natomiast w tym samym dniu przeczytałem opis PH7 porównujący kolumny Rhea z Hyperionami i Phoebe... No i kurcze ja chcę takie kolumny!!!

Z Panem Michałem już rozmawiałem na ten temat - Panie Michale być może będę gotowy już w te wakacje!

Ta zmiana musi być, bo z opisów Rhea wnioskuje, że mogą bardzo mi się spodobać...

Phoebe są super ale ja tak jak pisał PH7 chce coś konkretnego :-)

Mój pokój ma około 23 m , kolumny mam na szerszej ścianie o długości 5,15m więc jak trzeba to i baza by mogła być ze 3 metry..

Ja ogólnie mam taki gust, że dźwięk lubię duży i konkretny... a tego mi w Phoebe brakuje, no chyba, że płytka jest dobrze nagrana to jest bardzo dobrze.

No nic trzeba się uzbroić w cierpliwość....

Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.