Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Pytam dlatego, że w zeszłym roku poszliśmy ze znajomymi na Iron Maiden w Poznaniu i byłem mocno zawiedziony. Był to wyrzucony pieniądz, zero radości. Tak swoją drogą czasem wchodzę poczytać co się w klubie dzieje i zazdroszczę Wam nowych sprzętów. My przez remonty na dłuższą chwile musieliśmy pozbyć się sprzętu ze względu na $. Mam nadziejè, że za jakiś czas uda się postawić system na nowo. No nic- nie zaśmiecam już wątku. Trzymajcie się i pozdrawiam

No i pewnie będzie podobnie...w Ergo Arenie w Trójmieście Iron wypadł też gorzej niż hu...wo...kilka koncertów i tylko Rammstein zagrał wyśmienicie...

Czy któryś z klubowiczôw wybiera się może dzisiaj na koncert Hansa Zimmera w Łodzi? Może kroś się podzielić spostrzeżeniami jak z akuatyką jest a Atlas Arenie? Sorki, ze tak nie o kolumnach, ale...

Byłem na koncertach Petera Gabriela i Deep Purple i akustyka była Ok.

Na PG była lepsza a siedziałem na obu koncertach na podobnych miejscach, więc zgadzam się z opinią że akustyka w dużym stopniu zależy od pana akustyka.

Zależy gdzie się stoi jak na płycie trochę za środkiem jest bardzo dobrze w innych miejscach bywa beznadziejnie , zależy jak akustyk ustawi ją często staje w pobliżu konsolety akustyka i jest zajefajnie wtedy .

Byłem na kilkudziesięciu koncertach w całym kraju i tylko na 2 akustyka była mega skopana, na DMB w 3mieście i w hali Wisły na Marillion.

Zawsze stoję na płycie, jak się da to przy akustyku, chyba że koncert jazzowy to się gdzieś tam siedzi.

Pomagam znajomemu zbudować system od podstaw. Pierwszy wybór i decyzja to Hyperion IV. Nastawiony jest na słuchanie muzyki z komputera. Z polecanych na forum wzmacniaczy biorę pod uwagę Vincenta sv-227 i Atolla In100. I do tego potrzebny będzie jakiś DAC o którym kompletnie nie mam pojęcia. Czy ktoś z was ma takie połączenie u siebie i mógłby polecić połączenie tworzące tzw. synergię. Pomieszczenie ok. 30m2. Muzyka elektroniczna, rock.

Atolla in100 proszę raczej odrzucić, bo Hyperiony IV są 2,5 drożne i nie trzeba dodatkowo podbijać basu.

Atoll odpada. Co warto spróbować oprócz Vincenta w budżecie do 6 tyś?

Coraz mniej klocków godnych uwagi jest na rynku. Osobiście polecam tego 227, bo mam go u siebie, jak i Atolla in100. Z Hyperionami Vincent wypada lepiej.

Pomagam znajomemu zbudować system od podstaw. Pierwszy wybór i decyzja to Hyperion IV. Nastawiony jest na słuchanie muzyki z komputera. Z polecanych na forum wzmacniaczy biorę pod uwagę Vincenta sv-227 i Atolla In100. I do tego potrzebny będzie jakiś DAC o którym kompletnie nie mam pojęcia. Czy ktoś z was ma takie połączenie u siebie i mógłby polecić połączenie tworzące tzw. synergię. Pomieszczenie ok. 30m2. Muzyka elektroniczna, rock.

Mam u siebie Phoebe III, Vincenta 226 MKII, którego następcą jest 227 oraz dac audio GD. Jeśli chodzi o daci tej firmy, polecam wypożyczyć i posłuchać u siebie. Zbierają w sieci pozytywne opinie jeśli chodzi o jakość wykonania oraz zasilanie. Posiadam wersję NFB 3.2 już nieprodukowaną, opartą na kości wolfson 8741 (następcą jest 3.33). Innych produktów tej firmy nie słyszałem. Z czasem planuję sprawdzić daca opartego na kości sabre. Niestety albo stety oferta tej firmy zmienia się bardzo dynamicznie i coś co było nowością może się okazać, że za 2 lata nie będzie już w ofercie :)

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

• 2 tygodnie później...

Na sprzedaż od forumowicza szyja2007 kolumny rhea wystawione, jakby ktoś był zainteresowany http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/sprzedam-audio-academy-rhea-os112295.html

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

• 3 tygodnie później...

Gdyby ktoś chciał wygrać Phoebe III z innymi kondensatorami, gniazdami WBT i ładniejszymi kolcami, to zapraszam do konkursu.

Wartość nagrody - 4500zł.

http://highfidelity.pl/

Gdyby ktoś chciał wygrać Phoebe III z innymi kondensatorami, gniazdami WBT i ładniejszymi kolcami, to zapraszam do konkursu.

Wartość nagrody - 4500zł.

http://highfidelity.pl/

Panie Michale, czy temat dotyczy posiadanego sprzętu ze stajni Audio Academy, czy też ma to być futurystyczna wizja przyszłego modelu?

To mają być ogólnie moje wymarzone kolumny. Każdy rysuje sobie dowolną techniką kolumny, które chciałby widzieć u siebie w pokoju. Kolumny mogą być narysowane kredkami, ołówkiem, węglem czy namalowane farbami. Może to być sztuka a może to być poważnie potraktowany projekt kolumn głośnikowych. Chodzi oczywiście tylko i wyłącznie o wizualizacje.

Być może najciekawszy projekt zostanie wdrożony do produkcji :)

• 3 tygodnie później...

witam jestem z okolic Łodzi, posiadam vincenta 226 mk2 (lepszy gorszy od 227?)

sprzedałem swoje audiovectory c2 tydzien temu i szukam czegos pod vincenta, co prawda mam go wystawionego ale to zacny sprzet wiec gdy dopasuje do niego kolumn to z checia zostawie go w domu.

pokoj 25m2, muzyka przerozna ale glownie jazz.

pytanie brzmi czy z phoebe III nie bede odczuwal braku basu w moim salonie ?

No to milo ze lepszy. Ale sprzedac jakos go nie moge. Za 3100 oddam w dobre rece :-)

Audiovectory nie zgraly sie. No i troche slaba liga. Mam ochote na cos lepszego.

Mateusz ja bym na Twoim miejscu zostawił Vincenta i dobrał pod niego kolumny. Jak go sprzedasz to za 3k lepszego klocka nie kupisz. Ewentualnie inaczej brzmiącego. Co do kolumn to Pan Michał Ci lepiej podpowie. Na 25m2 możesz już myśleć o większych Hyperion lV lub Rhea. Tylko to już inna kasa.

Tak jak radzi Silver, nie sprzedawaj Vicka, bo nie będziesz miał co kupić nawet do dychy. Są oczywiście jakieś tam smaczki po drodze jak Xindak PA-M, ale to przejście w bok a nie w góre.

Hyperiony na ten metraż będą w sam raz. Jak chcesz, to możemy się umówić na odsłuch. Mieszkasz niedaleko, więc mogę podjechać.

rhea sa zdecydowanie za drogie na moj budzet i za duze gabarytowo, hypki podobno maja nawet wiecej basu niz rhea, wiec wypada na phoebe 3 ale one moga miec znow za malo basu :-)

moze Pan Michal wyprodukuje cos pomiedzy :-)

Nie muszę. Tak ułożę brzmienie, że będzie dobrze albo na jednych albo na drugich :)

Hyperiony nie mają więcej basu niż Rhea. Mają mniej środka i dlatego niektórzy się w tym gubią i nie potrafią tego odpowiednio zinterpretować.

zgadzam sie vincent super, ale wiadomo najwazniejsze jest dopasowanie.

jesli nie vincent to mialem w planach wlasnie xindaka P-AM albo atolla in 100.

czytalem dzis pacule ktory fajnie wypowiadal sie i porownywal phoebe do hyperionow.

moj salon ma dokladnie 4,8 na 5,2, kolumny stoja na scianie 4,8, mozna nimi jezdzic po pokoju wiec to komfortowe, a kanape mam w 3/4 pokoju wiec nie siedze pod sama sciana.

Tak jak napisałem. Xindak nie będzie krokiem na przód. Atoll in 100 dobra rzecz, ale to nie jest równy wzmacniacz i nie ze wszystkimi kolumnami dobrze zagra. Polecam go do Phoebe III, ale już mniej do Hyperionów. Atolla mam u siebie, więc mogę go w razie czego zabrać.

Na prawdę szkoda wydawać pieniądze na coś co tak na prawdę niczego nowego nie wprowadzi.

Lepiej by było, gdyby kolumny stały na dłuższej ścianie, ale jak nie ma miejsca, to trudno.

Kanapa na 3/4 pokoju może być dobrym rozwiązaniem, ale też nie koniecznie. Wszystko trzeba niestety sprawdzić doświadczalnie.

Potwierdzam, na dłuższej ścianie zdecydowanie lepiej. Co do 3/4, to może być za daleko od ściany, bardzo duże prawdopodobieństwo znoszenia się niskich częstotliwości, sprawdzone w kilku pomieszczeniach, lepiej cofnąć się nieco pod ścianę, tak na ok 50-70cm od ściany. I jeszcze ważna rzecz - wysokość siedziska także ma znaczenie. Siedząc zbyt nisko także można stracić niskie częstotliwości. Ale tak, jak Pan Michał pisze - kazde pomieszczenie "zagra" inaczej, najlepiej po prostu odpalić sprzęt, pochodzić po pokoju, pokucać, poschylać się, poskakać ;) i będzie dobrze. Bo teoria teorią, a praktyka jest bezlitosna.

Edytowane przez Jarek K

Mateusz 3100 to po prostu wysoka cena za ten wzmacniacz. One chodza 2,5-2,7 w zaleznosci od stanu. Pam ani in100 nie beda lepsze choc nieco inne. Nie sprzedawaj, Hypki w 25m wcale nie musza byc za duze.

W 25 metrach smialo można startowac z Hyperionami, odpowiednie ustawienie I bedzie ok (odpowiednio daleko od scian, w tym rowniez miejsca odsluchu od sciany za plecami).

W 25 metrach smialo można startowac z Hyperionami, odpowiednie ustawienie I bedzie ok (odpowiednio daleko od scian, w tym rowniez miejsca odsluchu od sciany za plecami).

Oj już nie przesadzaj z tymi odległościami od ściany za plecami. To jest tylko teoretyczny schemat. Byłem w kilku pomieszczeniach gdzie około 40 cm od tylnej ściany (tak jest też i u mnie) daje naprawdę dobre wyniki. Wszystko zależy od całej reszty układu pomieszczenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.