Skocz do zawartości
IGNORED

Przyjazne państwo-każdy będzie miał broń

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

W Szwajcarii mają broń wojskową w domach. Mają też obowiązkową służbę wojskową, ale taką poważną, a nie taką popierdółkę jak to do niedawna było u nas. Wreszcie są krajem, który ma wokół góry pozwalające się bronić. Jest to chyba oczywiste, skąd u nich obowiązek i potrzeba posiadania broni. No i z racji pieniędzy są na dużo wyższej stopie życiowej/rozwoju i nie biegają po ulicy z kałaszami.

Tam obowiązkowa służba wojskowa jest rzeczywiście na poważnie i po jej odbyciu co jakiś czas uczestniczy się w obowiązkowych ćwiczeniach (już nie pamiętam, ale chyba trzymiesięcznych) też na poważnie. Z ciekawostek - kiedyś w Bazylei widziałem jadącego w środku miasta na rowerze poborowego z MG3 na plecach. Przedziwny widok.

Jestem Europejczykiem.

kiedyś w Bazylei widziałem jadącego w środku miasta na rowerze poborowego z MG3 na plecach. Przedziwny widok.

hmm..rzeczywiście, widzialem go w LA...jak "dran" dał rade?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

cadam

to ja jednak wolę, jeśli takie półmózgi nie mogą sobie kupić za 300$ gnata, żeby z nim latać po ulicy. Nie wątpię, że zwierzę polishadam kupiłoby sobie jakiś "fajny" karabin, gdyby tylko kaski starczyło.

Wyobraź sobie, że jadąc obok domu takiego zjeba przejeżdżasz mu jego ukochanego pieska. Właścicielowi skacze ciśnienie, wychodzi z gnatem i ładuje w ciebie serię za ukochanego zwierzaka, bo mu się wydaje, że nie zachowałeś ostrożności i się zdenerwował. Albo masz stłuczkę z ukochanym odpicowanym fordem mustangiem '68 i właściciel ćwierćinteligent się zdenerwował.

Co tu gadać, niezwykle miła byłaby perspektywa, gdyby polskie stadionowe zwierzaki mogły sobie kupić gnata za wypłatę. Żyłoby się lepiej.

Tak,te wszystkie masakry w szkołach i na uniwersytetach to była samoobrona.Może wreszcie zacząłbyś myśleć samodzielnie.

W Stanach broń służy do samoobrony, a dla morderców mają karę śmierci.

no wiadomo. Broni używa się do samoobrony, do ataków używa się pistoletów na wodę. To nawet sprytne, bo broniący się ma wtedy większe szanse.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Niektórzy ciągle piszą albo dają do zrozumienia, że potrzebują broni. W jakim celu? Ano piszą do samoobrony. Ciekaw jestem jak wyobrażają sobie samoobronę z użyciem broni bojowej w przypadku ataku w zatłoczonym środku komunikacji publicznej, dużym centrum handlowym, restauracji, a nawet rozbudzeni gwałtownie we własnym domu czy mieszkaniu.

Niech napiszą też, jaka broń bojowa zaspokoi ich męskość lub kowbojskość oraz ile czasu i pieniędzy będą mogli poświęcić na teoretyczne i praktyczne doskonalenie posługiwania się bronią.

Jako uzupełnienie dane o broni w Polsce w 2012 roku: http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=11079

zanurzyłem się w szambo vloga tego poliszadama i od razu wpadło mi w oczy:

"Opublikowano 8 maj 2013

Po 4 latach znencania się i katowania i nie dawania jej jedzenia, postanowiła uciec od patologicznego związku. Odeszła a ja nie byłem gotowy więc chciałem ja uwiezic w piwnicy . Melissa zaczęła uciekać do auta, ja nie mogłem jej dogonić więc rzuciłem siekierą i rozbiłem jej tylnią szybę. Dzisiaj na sprawie nie pojawiła się bo ostrzegłem ją żeby tego nie robiła bo siekierę będę miał przy sobie."

I typ został uniewinniony. A na którymś filmie to zwierzę kupuje pistolet. Jedyne, co powinien ten człekokształtny moc kupić w sklepie z bronią, to jeden pocisk, którym następnie zostałby odstrzelony profilaktycznie.

• 1 rok później...

Nawet w takiej Rosji wprowadzono niedawno powszechny dostęp do broni palnej.

To każe zrewidować nasze podejście do Putina bo zamordystyczne reżimy nie pozwalają się zbroić swoim obywatelom, vide - państwa UE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nawet w takiej Rosji wprowadzono niedawno powszechny dostęp do broni palnej.

To każe zrewidować nasze podejście do Putina bo zamordystyczne reżimy nie pozwalają się zbroić swoim obywatelom, vide - państwa UE.

Ukryta Zawartość

rosja to trochę skomplikowany przypadek, rząd stosuje z jednej strony zarzadzanie dyktatorskie i antyzachodnie ale z drugiej strony wlasnie probuje wprowadzać cos co zachod uważa za przejaw zamordyzmu tak żeby było ze Putin wcale nie jest złym dyktatorem zobaczcie nawet bron u nas można mieć a taki zgnily zachod nie może...

to wszystko pozory bo zachod poza przekrętami i uprzywilejowana wladza korporacji i banków jest bezpieczny dla obywatela wiec nie ma tam wcale zamordyzmu, w Rosji wręcz odwrotnie, Rosja rozni się od czystego totalitaryzmu i naszego socjalizmu tym ze można się dorabiać (a wiec istnieje rozwarstwienie) oczywiście tutaj tez jest struktura - zamiast korporacyjno bankowa to mafijna

Także nie porównujmy europejskiego zamordyzmu do systemu mafijnego i dyktatorskiego Rosji bo to calkiem inna bajka Europa to oaza spokoju dla obywatela w porównaniu z Rosja

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

rosja to trochę skomplikowany przypadek, rząd stosuje z jednej strony zarzadzanie dyktatorskie i antyzachodnie ale z drugiej strony wlasnie probuje wprowadzać cos co zachod uważa za przejaw zamordyzmu tak żeby było ze Putin wcale nie jest złym dyktatorem zobaczcie nawet bron u nas można mieć a taki zgnily zachod nie może...

to wszystko pozory bo zachod poza przekrętami i uprzywilejowana wladza korporacji i banków jest bezpieczny dla obywatela wiec nie ma tam wcale zamordyzmu, w Rosji wręcz odwrotnie, Rosja rozni się od czystego totalitaryzmu i naszego socjalizmu tym ze można się dorabiać (a wiec istnieje rozwarstwienie) oczywiście tutaj tez jest struktura - zamiast korporacyjno bankowa to mafijna

Także nie porównujmy europejskiego zamordyzmu do systemu mafijnego i dyktatorskiego Rosji bo to calkiem inna bajka Europa to oaza spokoju dla obywatela w porównaniu z Rosja

To nie są pozory.

UZBROJONY OBYWATEL to jest sprawa bardzo konkretna!

Żaden reżim na świecie nie pozwoli swoim obywatelom na posiadanie broni bez zezwoleń i rejestracji.

Ergo - albo putlersyny to nie jest żaden reżim, albo rząd Rosji zgłupiał do szczętu i uwierzył, że deklarowane poparcie społeczne na poziomie 102% ;) jest rzeczywistością, że naród naprawdę ich kocha i w związku z powyższym - nie stanowi dla władzy żadnego zagrożenia.

Kiedy swobodny dostęp do broni w "rozwiniętych demokracjach" UE???

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bez obaw, to nie jest do końca tak, jak to interpretujecie, na razie jest to pobożne życzenie części parlamentarzystów. Faktycznie wygląda to tak:

"8 listopada na rosyjskich stronach rządowych opublikowano rozporządzenie, podpisane przez premiera Federacji Rosyjskiej Dmitrija A. Miedwiediewa, w sprawie umożliwienia posiadaczom pozwoleń na broń noszenie jej przy sobie w celu samoobrony.

Do tej pory Rosjanie mogli używać posiadanych konstrukcji strzeleckich tylko w celach myśliwskich i sportowych, a także do treningów i ćwiczeń strzeleckich. Podpisane przez premiera rozporządzenie, pozwalające na wykorzystanie broni do ochrony osobistej, ma charakter uszczegółowiający ustawę.

Dodatkowo zmienia ono podejście do cudzoziemców wwożących konstrukcje strzeleckie na terytorium Federacji Rosyjskiej lub posługujących się nią na terenie tego państwa. Okres ochronny do posługiwania się tą bronią wydłużono dla nich z pięciu do 10 dni. Zmieniono również warunki obowiązkowego zdawania broni przez cudzoziemców po kontroli celnej.

Osobom prawnym umożliwiono na przewóz bez konwoju do 20 sztuk broni (wcześniej nie więcej niż 5 sztuk) i do 20 tys. nabojów (wcześniej do 400).

Do tej pory, zgodnie z rosyjską ustawą Ob orużyi (O broni) z 13 grudnia 1996 jedynymi cywilnymi konstrukcjami przeznaczonymi do samoobrony były: długolufowa broń strzelecka o gładkim przewodzie lufy; broń niezabijająca (pistolety, rewolwery i bezlufowe urządzenia strzeleckie) wykorzystujące amunicję traumatyczną, gazową, błyskową lub hukową; miotacze gazu łzawiącego lub innych środków drażniących; oraz paralizatory elektryczne produkcji rosyjskiej."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ot i wartość informacji zamieszczanych w niezależnych mediach... :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Czyli wszystko w normie. :)

Uffff, odetchnąłem, nie muszę przewartościowywać swojego stosunku do Władimira Władimirowicza. :)

To nie może być prawda!

Przecież sam Putin mówił, że zielone ludziki pokupowały sobie sprzęt w sklepach survivalowych. Z tego, co widać to nawet czołgi można tam kupić, o drobnej galanterii typu kałachy nawet nie warto wspominać.

Jestem Europejczykiem.

• 5 miesięcy później...

Grzegorz Braun - kandydat na fotel Prezydenta RP o przyrodzonym prawie do posiadania broni.

Jaka broń karta kredytowa albo obowiązek robienia zakupów w hipermarketach i koniecznie posiadanie przynajmniej jednego kredytu to ja rozumiem ci co maja zarabiac zarobią ale broń jaki z tego pożytek? Trzeba myśleć po kapitalistycznemu.

chwilowy brak działalności w audio.

Ciekawe co powiedział o przyrodzonym prawie każdego idioty do kandydowania na stanowisko prezydenta RP.

Historia uczy nas, że różne tytany yntelektu nie tylko mogą kandydować ale nawet i wygrać! :)

walesa_poruszyl_gejow_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Takie oszołomy jak ty i ten na dole też :)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 5 miesięcy później...

Kto jest jeszcze przeciwko posiadaniu broni palnej przez białych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

W przyjaznym państwie każdy z każdym się przyjaźni i nikt do nikogo nie strzela:)

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Dlatego nie ma przeciwskazań aby każdy miał pukawkę:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie rozumiem podniecenia kolegów . Przecież w Polsce każdy może mieć broń palną . Przepisów nie znacie czy co ?

...there is no spoon...

Nie rozumiem podniecenia kolegów . Przecież w Polsce każdy może mieć broń palną . Przepisów nie znacie czy co ?

Z nieznajomości przepisów oraz praktyki powstają mity o rzekomej krwiożerczości i niedostosowania polaków do posiadania broni.

Od 2004r każdy może posiadać gwintowany karabin lub dubeltówkę nawet w kalibrze wagomiarowym 20. Od noweli z 2011r może posiadać też sześciostrzałowy rewolwer nawet w kalibrze 44.

Wszystko to pod warunkiem że będzie to broń rozdzielnego ładowania wyprodukowana przed 1885r lub jej funkcjonalna replika.

W rękach prywatnych są ich dziesiątki tysięcy a posiadanie prochu nie wymaga pozwolenia :

Ukryta Zawartość

Czyni to z polski teksas europy... W większości europejskich krajów broń rozdzielnego ładowania jest dostępna bez pozwoleń pod warunkiem że może oddać po załadowaniu nie więcej niźli dwa strzały. Polska jest wyjątkowa ponieważ spod reglamentacji wyjęto też rewolwery.

Mimo iż są używane wyłącznie przez hobbystów i KGP nie odnotowało od 2004r przestępstw z jej użyciem mimo tego dąży do ograniczenia ich posiadania.:

Ukryta Zawartość

Zachęcam do lektury i zainteresowania się strzelectwem, które nie służy żadnym ofensywnym celom. Jest świetnym uczącym odpowiedzialności i spokoju hobby.

Dodatkowo od 2011 każdy zdrowy psychicznie może łatwo zdobyć pozwolenie do celów sportowych jednak wymaga to trochę wysiłku i zrobienia patentu strzeleckiego oraz członkostwa w stowarzyszeniu o charaktrerze strzeleckim.

Kto jest jeszcze przeciwko posiadaniu broni palnej przez białych?

Ukryta Zawartość

Na większości kursów czy pierwszych pobytów na strzelnicy jako oczywistości człowiek dowiaduje się że rozpędzony samochód osobowy jest daleko bardziej niebezpieczny niż nawet półautomatyczny pistolet o normalnej pojemności magazynka...

Ktoś może powiedzieć że przecież broń jest śmiertelnie niebezpieczna i należy jej ze wszech miar zakazywać... Nie jest świadom tego że w samej warszawie rekwirowane jest ok 3500 szt nielegalnej broni. Zaostrzanie przepisów nie odbiera broni z rąk ludzi rzeczywiście niebezpiecznych bo ci zwykle gardzą wszelkim prawem.

Najważniejsze jest zdroworozsądkowe podejście. Środowisko strzeleckie nie postuluje powszechnego niczym nie ograniczonego dostępu do broni lecz jego zracjonalizowanie i odejście od postkomunistycznych reliktów w ustawie takich jak konieczność zakupu promes po uzyskaniu pozwolenia czy ograniczenie pozaprawnych żądań WPA. Konieczność przynależności do stowarzyszeń też jest sporym przeżytkiem - często jest ona iluzoryczna...

Co tu gadać, niezwykle miła byłaby perspektywa, gdyby polskie stadionowe zwierzaki mogły sobie kupić gnata za wypłatę. Żyłoby się lepiej.

Od lat mogą i jednak tego nie robią :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.