Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  210 członków

Spendor Klub
IGNORED

Spendor Club

Rekomendowane odpowiedzi

Na łamach Highfidelity ukazała się recenzja nowych A2. Wyniki testów Redaktora i wnioski bardzo zbieżne z moimi wrażeniami z odsłuchów tego modelu.

http://highfidelity.pl/@main-3201&lang=

Hej

Właśnie w domu mam dwa modele. D7 oraz Sp 1/2R2.

Bliżej mi do monitorów dźwiękowo choć nie są idealne.

Sprawdziłem natomiast i do testów dostałem poprzednią generację.

Jak się ma nowa seria Classic do poprzedniej ? Patrząc choćby na układ, zestaw driverów to zmiany mogą być zasadnicze.

m.

Witam Panowie z racji potrzeby finansowej mogę w bardzo rozsądnych pieniądzach sprzedać spendor sp9/1 w bardzo ładnym stanie za 8500zł. Może ktos się skusi bo według mnie po prostu warto...Pozdrawiam

Edytowane przez bobsound

Witam Panowie z racji potrzeby finansowej mogę w bardzo rozsądnych pieniądzach sprzedać spendor sp9/1 w bardzo ładnym stanie za 8500zł. Może ktos się skusi bo według mnie po prostu warto...Pozdrawiam

Sprzedane...

Z wielką przyjemnością zapisuje sie do klubu z moimi Spendorami s9e.

Po kilkunastu latach poszukiwań w końcu znalazłem kolumny dla siebie. Spięte u mnie z audionetem AMP I, pre (tymczasowo carat i57), blue sound NODE 100 jako streamer, odtwarzacze AA Maestro (szuka nowego domu), AR CD1 (na wypożyczeniu u znajomych).

Jakie macie doświadczenia z tym modelem Spendorów?

Czy zastosowanie w torze lampowego pre (AR do kompletu cd ala retro) nada plastyczności górze i czy ją trochę uwypukli?

Słucham w pokoju 3,15 x 6,10 umeblowanym.

Brzmienie nienachalne z niesamowitym basem. Takich kolumn już nie robią:)

Czy to prawda ze uzyte przetwotrniki pochodzą z sp100???

Witam posiadaczy i miłośników Spendorów.

Mam pytanie (może banalne) ale wpisując w wyszukiwarkę nie natknąłem się na odpowiedź. Czym oprócz możliwości połączenia Bi-wire różni się A5 od S5 ? Chodzi oczywiście o różnice w brzmieniu

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

S5e (bo chyba o nie chodzi) niestety nie dane mi było posłuchać więc się nie wypowiem, choć znając Spendora to pewnie rewolucji wielkiej nie ma;-)

Niemniej jednak oprócz możliwości połączenia Bi-wire w S5e to jest jeszcze kilka drobnych różnic (jeśli wierzyć specyfikacji podanej przez Spendora) - pomiędzy S5e a A5 które zapewne wpływ na dźwięk mają - choćby w zastosowanych przetwornikach: wysokotonowych S5e 27mm vs A5 22mm, średnio/niskotonowych i niskotonowych: S5e odpowiednio 140mm ep38 i 140mm homopolymer vs A5 odpowiednio 150mm ep38 i 150mm ep39. Czułość S5e to 87dB vs. A5 85 dB. Różnice są także w wielkości obudowy a konkretni głębokości - S5e to 264mm natomiast A5 to 250mm

pozdrawiam

Dziękuję Kolego.

Słuchałem wczoraj A5. Grały dojrzale , choć ich rozmiary nie zwiastowały tego. Nie mniej jednak nie mogłem sie dogadać ze sprzedawca w kwestii ceny, dlatego rozglądam się dalej. Wydaje mi się że Spendory z serii S są tańsze, stąd moje dociekania odnośnie różnic w brzmieniu

Obydwa modele już nie produkowane. A5 może jeszcze gdzieś są dostępne u polskiego dystrybutora, S-ki już tylko rynek wtórny.

Posłuchaj jak możesz A2, słuchałem niedawno z Kolegą i tak te maleństwa zagrały że Kolega się zakochał i kupił:-)

Edytowane przez Sardyn

Dziękuję Kolego.

Słuchałem wczoraj A5. Grały dojrzale , choć ich rozmiary nie zwiastowały tego. Nie mniej jednak nie mogłem sie dogadać ze sprzedawca w kwestii ceny, dlatego rozglądam się dalej.

Zgłoś się do mnie na priv jeśli Ci się podobały..

Czy ktoś obeznany w marce Spendor mógłby wyjaśnić mi oznaczenia kolumn tej firmy? Głownie chodzi mi które są lepsze a które to niższe modele. Patrząc na używki natrafiam na takie oznaczenia a5 a6 , a5r a6r , S6 , S6e , S5e itp

Czy ktoś obeznany w marce Spendor mógłby wyjaśnić mi oznaczenia kolumn tej firmy? Głownie chodzi mi które są lepsze a które to niższe modele. Patrząc na używki natrafiam na takie oznaczenia a5 a6 , a5r a6r , S6 , S6e , S5e itp

@bartek_bart - seria A jest chronologicznie młodsza od serii S (chociaż modele z serii A które wymieniłeś też już nie są produkowane obecnie to A1,A2, A4, A7). Można więc założyć że seria A niejako zastąpiła S - są modele z serii A podobne konstrukcyjnie z S chodź są też różnice. Nie można moim zdaniem porównywać ich w kategorii które seria jest wyższa a która niższa bo nie występowały w ofercie Spendora równocześnie.

Ok to może inaczej. Jakie są różnice pomiędzy modelami a5 a6 a a5r a6r i s6 a s6e. Co te dopiski w postaci liter r i e wnosily? Czy to jakis rozwinięcie tych modeli bez dopisków czy może jakieś ulepszone wersje?

A5 lub A5r oferuje za 4500 zł kolr czarny lub cherry

Dziękuję Kolego.

Słuchałem wczoraj A5. Grały dojrzale , choć ich rozmiary nie zwiastowały tego. Nie mniej jednak nie mogłem sie dogadać ze sprzedawca w kwestii ceny, dlatego rozglądam się dalej. Wydaje mi się że Spendory z serii S są tańsze, stąd moje dociekania odnośnie różnic w brzmieniu

Na przykładzie serii A można powiedzieć że są to rozwinięcia bo czy są to "ulepszenia"??? Pewnie znalazły by się osoby którym bardziej podoba się prezentacja brzmienia w wersji pierwotnej.

Przykładowo A5 i A5R różniła się tym że po pierwsze A5 jest konstrukcją z BR (bass-reflex z przepływem linearnym) natomiast A5R jest konstrukcją w obudowie zamkniętej. Innej generacji jest materiał z którego wykonano membrany głośników nisko-średniotonowych A5 - to Ep38 z polipropylenu A5R to nowszy Ep77 wykonany z jakiegoś polimeru

w przypadku A6 i A6R typ obudowy był taki sam za to różniły się również materiałem z jakiego wykonano membranę na środku oraz kopułką wysokotonową bo w końcówce produkcji A6R 29mm zastąpiono 22mm.

Nabyłem już A piątki w idealnym stanie w o wiele lepszych pieniądzach, dzięki koledze z forum z resztą :-)

Edytowane przez Karol Kościński

Cześć wszystkimi. Zastnanawiam się nad kupnem Spendor s100, wszędzie czytając o nich znajduję pozytywne komentarze wręcz chwalebne (święty gral) moja elektornika to Anthem integrated 1 który ma lampy w przedwzmacniaczu i dysponuje mocą 95w 8ohm. W tym momencie mam sonus faber cremona ale szukam czegoś bardziej otwartego i przejrzystego. Ktoś coś podpowie co do S100 ? Pomieszczenie około 20m2.

Cześć, macie doświadczenia z podkładkami pod kolumny Soundcare Superspike ?

https://www.koris.pl/soundcare-superspike-1-kolce-gwint-m6-opakowanie-4szt.html

Wkręca się to w miejsce standardowych kolców. Zastanawiam się czy ma to sens.

Może, ktoś chce się pozbyć A4, A5 lub A6 w dobrym stanie i dobrej cenie?

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Chyba nie łatwo jest dostać te Spendory, do tanich to one też nie należą, ale zjadły moje dotychczasowe kolumny na śniadanie. Ogulnie super.

...standy są metalowe czy drewniane ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.