Skocz do zawartości
IGNORED

Grudniowe Audio-Video Amplituner AV za 5500zł vs Stereo za 1/3 ceny

goliatpl

Rekomendowane odpowiedzi

fakamada:) albo rozmawiasz o kolumnach frontowych czyli KD albo o stereo czyli o muzyce bo mi stereo nic innego nie mowi

ale oczywiscie to ze glosnik centralny trzeba wylaczyc w konfiguracji wzmacniacza to juz wiedzialem 10 lat temu przy pierwszych zabawach z takimi rzeczami:) raczej w tym temacie mnie nie zagniesz i nie zaskoczysz

mylisz sie ponownie co do centrala

wlasnie w stereo chodzi o budowanie sceny z 2 glosnikow to od jakosci wzmacniacza zrodla i kolumn zalezy jak on wekreuje scene ale nie w kinie gdzie kazdy kanal jest osobnym kanalem monofonicznym

co ci ma dac w filmach scene? rozumiem ze twierdzisz ze przy ekranie 3 metry szerokosci z prawej strony jedzie auto przejzezdza przez srodek zeby pojechadz sobie w siną dal w lewo to uzyskasz ten efekt w dwoch kanałach mono ?

to naprawde niema oczym dyskutowac

skoro odszedles od KD to bardzo dobrze bo laryngolog goni w sumie to sie nie dziwie bo na avr 1803 pobawic sie nie idzie ewentualnie pohałasować

""co ci ma dac w filmach scene? rozumiem ze twierdzisz ze przy ekranie 3 metry szerokosci z prawej strony jedzie auto przejzezdza przez srodek zeby pojechadz sobie w siną dal w lewo to uzyskasz ten efekt w dwoch kanałach mono ?""

Ja mam taki efekt ze zwykłego tvnu na moim stereo. Żadnej próżni. Bez kitu. Sam byłem zaskoczony jak stereo daje sobie radę z sygnałem tv. Dlatego pisze tutaj że z przodu i po bokach nie ma problemu z dźwiękiem z filmów odtwarzanym z tv czy filmów dostępnych na vod. Rozstaw kolumn 2,5m u mnie.

"kinowe" odbieranie dźwięku wobec porządnego stereo to tak jak rozważanie świń o orłach - tak różne poziomy wrażliwości i osłuchania, że ten wątek w ogóle nie ma sensu

kino (amplituner) zagra w stereo tak samo "dobrze" jak wzmacniacz stereo zagra przestrzenny dźwięk w kinie domowym

tylko niektórzy tutaj sobie coś pomylili, porównują Mercedesy do traktorów, ale chyba zapomnieli że swoimi Mercami nie wjadą na pole, typowy konflikt zastosowań

Dźwięk przestrzenny w stereo jest możliwy - technologia nagrywania i działa. Polecam posłuchać jednej z płytek Rogera Watersa - Ammused to death (najprawdopodobniej). Znajomy po prezentacji na moim stereo biegał wokół pokoju i szukał dodatkowych głośników - nie mógł uwierzyć, że cały ten efekt poszedł ze zwykłego stereo. Szczena mu opadła, podniósł, wsadził w kieszeń i poszedł do domu bez słowa.

Fakt, tego typu technologia nie jest stosowana w przypadku dostępnych formatów video, ale - jeżeli chodzi o samą koncepcję dźwięku przestrzennego przy użyciu stereo - jest to jak najbardziej do zrobienia. Choć oczywiście z ograniczeniami.

Osobiście, jeżeli miałbym wybierać bardzo dobre kino domowe i średnie stereo, to zdecydowanie wolałbym bardzo dobre stereo przy użyciu którego oglądałbym od czasu do czasu także i video - chyba, że ktoś ma w domu specjalnie zrobioną salę kinową, ale to inna sprawa :)

>fakamada:) albo rozmawiasz o kolumnach frontowych czyli KD albo o stereo czyli o muzyce bo mi

>stereo nic innego nie mowi

Przecież w opcjach filmu DVD masz do wyboru : STEREO lub 2.0

>ale oczywiscie to ze glosnik centralny trzeba wylaczyc w konfiguracji wzmacniacza to juz wiedzialem

>10 lat temu przy pierwszych zabawach z takimi rzeczami:) raczej w tym temacie mnie nie zagniesz i

>nie zaskoczysz

.....nie zagniesz ???!!! Trochę dystansu kolego. To był żart z tm odłączaniem kabelka. Ehh... szkoda, że trzeba Ci to tłumaczyć...

>mylisz sie ponownie co do centrala

>

>wlasnie w stereo chodzi o budowanie sceny z 2 glosnikow to od jakosci wzmacniacza zrodla i kolumn

>zalezy jak on wekreuje scene ale nie w kinie gdzie kazdy kanal jest osobnym kanalem monofonicznym

>

>co ci ma dac w filmach scene? rozumiem ze twierdzisz ze przy ekranie 3 metry szerokosci z prawej

>strony jedzie auto przejzezdza przez srodek zeby pojechadz sobie w siną dal w lewo to uzyskasz ten

>efekt w dwoch kanałach mono ?

TAK. Można ten efekt uzyskać z 2 głośników. Jesli kolumny są precyzyjnie ustawione i skierowane na słuchacza. Mi zdarzało się nawet słuchać z odległości 1,5m przy rozstawieniu 3,5m i uzyskiwać spójna scenę. ZADNYCH DZIUR !!!

>to naprawde niema oczym dyskutowac

>

>skoro odszedles od KD to bardzo dobrze bo laryngolog goni w sumie to sie nie dziwie bo na avr 1803

>pobawic sie nie idzie ewentualnie pohałasować

OK.

lete

>Dźwięk przestrzenny w stereo jest możliwy - technologia nagrywania i działa. Polecam posłuchać >jednej z płytek Rogera Watersa - Ammused to death (najprawdopodobniej). Znajomy po prezentacji na >moim stereo biegał wokół pokoju i szukał dodatkowych głośników - nie mógł uwierzyć, że cały ten >efekt poszedł ze zwykłego stereo. Szczena mu opadła, podniósł, wsadził w kieszeń i poszedł do domu >bez słowa.

jest to możliwe, to oczywiste, ale tego zwyczajnie nie ma w filmowych ścieżkach dźwiękowych więc takich wyjątków nie ma co rozpatrywać

także ja mówię o praktyce, sygnale DTS/DD 5.1, czy to filmy czy koncerty... porównywałem nie raz, sygnał konwertowany do stereo brzmi bardzo dobrze (fronty podpięte pod wzmacniacz) do czasu włączeniu pełnego 5.0, wtedy czar pryska, nie ma w ogóle porównania

właściciele stereo chyba sami siebie oszukują, że mają chociaż zbliżone efekty kinowe... ok można i tak, połowa przyjemności ze słuchania to dobre samopoczucie

tylko ciekawe czy to stwierdzone na podstawie własnych doświadczeń czy takie lanie wody, jak komuś gra pięknie w stereo to nie znaczy że na zestawie kinowym to nie zabrzmi jeszcze lepiej

otóż właśnie zabrzmi lepiej, nawet mimo nieco gorszego jakościowo tego zestawu kinowego (w końcu coś za coś, więcej elementów systemu niż w stereo) ale liczba kanałów i dźwięk specjalnie dostosowany indywidualnie pod każdy kanał - to załatwia całą sprawę efektu końcowego

Wróćmy do głównego tematu tego wątku. Nie mam tego numeru Audio, ale może ktoś z szanownych forumowiczów ma i łaskawie by napisał, jakie były wnioski z tych porównań (w skrócie oczywiście).

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Marcin !

Jak wiesz u mnie kolumny są 5 metrów oid siebie a pole odsłuchowe jest 2,5 metra od linii kolumn i jak sam zauważyłeś nawet przy cichym odsłuchu nie ma najmniejszych problemów z nierównomiernością sceny ! Teraz trochę żałuję, ze nie podpiąłem wtedy swojego dvd Panasonica puściłbym Ci parę przykładów . Nie chodzi o to czy KD ma sens czy nie bo tak jak ktoś już nie raz zauważył - służą do innych celów twierdzę jednak z całą stanowczością, ze na ampli KD słuchać stereo jest mało sensowne natomiast na stereo całkiem fajnie mozna obejrzeć film bez najmniejszych żali co do autentyczności doznać sonicznych temu towarzyszących ! Mówią mi to uszy a nie przekonania i portfel ! Pozdrawiam ! A tak swoją drogą to czekam na kolejną wizyte odsłuchową - mam parę nowych zabawek no i 901 którą możesz spokojnie skonfrontować ze swoimi oczekiwaniami !

Puki co to Tobie przydałaby się wizyta u kogoś kto ma sensownie sklecony zestaw 5.1,bo wydaje mi się,sądząc po Twoich opiniach że z takowym nigdy nie miałeś do czynienia.

Paweł ja sie zgadzam z tym ze brzmienie u ciebie jest ponad te co slyszalem jest wzorcem dla mnie i mysle ze bedzie zawsze ale w stereo ,jednak w kinie rzadza sie troche inne prawa

tam scena i przestrzen jest budowana sztucznie przez procesory a dokladniej jest zakodowana w kazdy glosnik z osobna od tego jest dekodowanie stare DTS i DD i choc bys chcial z 2 glosnikow nie zrobisz naprawde z tego nic ciekawego poniewaz bys musial te sciezke jakims dobrym DVD zdownmixowac do 2 kanalow stereo i niestety wychodzi i tak z tego kaszana

przestrzen w DD czy DTS nie wspominam o formatach niekompresowanych bo jak wiesz DTS czy DD to jak lepsze mp3 320 np , jest w pewnym sensie juz napisana cyfrowo w postaci kodu dwojkowego

i pozniej po dostaniu sie do wzmaka kd zalezy z jakiej on jest półki cenowej on to delikatnie obrobi i przekaze do tych glosnikow ktorych kaze mu ten kod dwojkowy BITSTREAM i co najwyzej moze to zrobic lepiej lub gorzej i tu juz jest zaleznosc od modelu wzmaka KD czy taki za 2 tys czy za 10 tys kazdy cos od siebie doda i sprawi ze dzwiek bedzie lepszy czy gorszy w zaleznosci od modelu

w KD nie tak calkiem chodzi o lokalizaowanie glosnikow ,, chodzi o synchronizacje z obrazem

jesli rzolnierz biegnie z tyłu to ty mimo ze masz glosniki z boku i tu juz zalezy od klasy sprzetu

on to ma zrobic tak ze ty masz go slyszec tak jak na ekranie calkowicie z tylu itd itp tym trzeba sie bawic i lubic to , sama zabawa w te klocki jest cholernie droga i czasochlonna

Gość czubsi

(Konto usunięte)

OK! Siedzisz w tym temacie i jako jeden z niewielu na tym forum masz natychmiastową możliwość konfrontacji KD ze stereo o czym obaj wiemy. Jednak efekt sprzężenia obrazu z dźwiękiem w sytuacji biegnącego z tyłu za nami żołnierza nijak zgrać się z obrazem nie może bo najzwyczajniej nie będzie go widać z przodu na ekranie :-) Rozumiem jednaj intencje Twoje i nie sądzę by KD było pozbawione sensu - podnoszę tylko fakt mocnego odstawania w kwestii wierności samego brzmienia względem możliwości stereo i tak jak sam zauważyłeś dobrze brzmiące KD to olbrzymie pieniążki. Pozdrawiam !

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dobre i dobrze ustawione stereo daje efekt dzwieku dokolnego ba niektore dzwieki potrafia docierac zza glowy. Zgadzam sie jednak ze amplituner kina domowego bardziej nadaje sie do filmow. O przestrzennosci pisze w kategorii odbierania muzyki. Nie uzywam wzmaka stereo do ogladania filmow i nigdy nie bede.

Witam szanowne grono dobrego brzmienia. Jestem na etapie budowania nagłośnienia i chciałem pogodzić kino i stereo.Żeby nie wydać majatku nastawiłem się na starsze używane ale z wyższej półki elementy. Kupiłem ostanio amp sony va555es i yamahe cdx-1100 dość solidnie zbudowane razem ważą 36kg jako fronty chwilowo graja siesty sat (wczoraj kupiłem acoustic energy 209). Gra to całkiem przyzwoicie,myślę że bedzie lepiej z AE209. Jednak czytając ten wątek dochodze do wniosku, że pewnie bez wzmacniacza, który podłącze do ampa przez pre out sie nie obejdzie i w ten sposób można będzie pogodzić KD i stereo. Amp + wzm bedzie chodził w kinie a w stereo sam wzmacniacz i cd.

Pozdrawiam.

No własnie. Sam jestem ciekaw jakie prporcje zagrają lepiej.

Przykładowo (myślę tu o cenach sprzętów używanych):

2000zł na Ampli + 1000zł wzmak Stereo

czy lepiej:

3000zł na lepszy ampli.

fakamada, 20 Gru 2009, 14:14

>No własnie. Sam jestem ciekaw jakie prporcje zagrają lepiej.

>

>Przykładowo (myślę tu o cenach sprzętów używanych):

>

>2000zł na Ampli + 1000zł wzmak Stereo

>

>czy lepiej:

>

>3000zł na lepszy ampli.

W tych proporcjach można z używek wyhaczyć za 2200 zł wzmacniacz (lub końcowki mocy) i za 800 zł procesor Yamaha DSP-E800, ewentualnie jakiś ampli z pre-out. Ja zrobiłem podobnie i do amplitunera szybko nie wrócę. Jedyne modele ampli, które dobrze wspominam (dźwięk stereo) to starsze Sony STR-DA50ES, wcześniej wspomniany STR-VA555ES i rzadko wymieniany NAD T762.

Własnie wczoraj był u mnie znajomy, które jeszcze nie słuchał mojego systemu stereo. No i było tak jak zwykle: stwierdził, że jak chodzi o kino domowe, to czuje się oszukany, że niepotrzebnie kupił amplituner i że mu zaoszczędziłem sporo pracy, bo w nowym mieszkaniu planował puszczanie kabli głośnikowych na tyły w ścianie, a teraz to już wie, że w zupełności wystarczy stereo.

Oczywiście wcześniej się upewniał kilka razy, że mam tylko dwa głośniki.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dd6, 20 Gru 2009, 22:24

Myślę, że twój znajomy nie słyszał dobrego zestawu 5.1 więc filmy w stereo są dla niego świetne. Dla mnie jakieś 17 lat temu rewelacją było podłączenie magnetowidu monofonicznego pod wzmacniacz i słuchanie ścieżki dźwiękowej na kolumnach a nie pudełkowatym telewizorze. Potem filmy były w stereo a trzeba było się nagrzebać w wypożyczalniach aby film z takową ścieżką znaleźć. Następnie dd itd a wtedy to stare filmy odkrywane są na nowo. ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szwed75 a ja mysle ze Ty robisz z siebie jakiegos pieprzonego guru i wydaje Ci sie ze jestes alfa i omega. Znasz Kefy 203 Reference? Polaczenie z CA 840 ma sens (system dd6) wiec wcale nie dziwie sie temu znajomemu. To jest wiecej niz bardzo przyzwoite stereo. Klasa dzwieku niemal nieosiagalna dla systemow kina domowego chyba ze za jakies niebotyczne pieniadze (np topowy zestaw Krella).

discomaniac71, 20 Gru 2009, 22:52

>szwed75 a ja mysle ze Ty robisz z siebie jakiegos pieprzonego guru i wydaje Ci sie ze jestes alfa i

>omega. Znasz Kefy 203 Reference? Polaczenie z CA 840 ma sens (system dd6) wiec wcale nie dziwie sie

>temu znajomemu. To jest wiecej niz bardzo przyzwoite stereo. Klasa dzwieku niemal nieosiagalna dla

>systemow kina domowego chyba ze za jakies niebotyczne pieniadze (np topowy zestaw Krella).

discomaniac75 przykróć trochę buźkę. to ty tutaj się uważasz za guru a moim zdanie pseudo guru. Człowieku tak się zastanawiam kiedy ty muzyki słuchasz skoro godzinami na forum siedzisz i pierdoły wyczytane z gazet piszesz. Taki jesteś osłuchany bo sansui za 1000zł posiadasz? Człecze śmieszny swoje farmazony możesz sprzedawać nastolatkom którzy oczekują poparcia przy zakupie 20 letniego wzmacniacza lub cd. Weź się chłopie w garść i napisz jeszcze ze sto lub dwieście postów a poczujesz się wtedy lepszy od innych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szwed75 sfolguj troche bo zrobiles sie niegrzeczny. Widac nadepnalem guru na odcisk.

Widac ze nie masz zielonego pojecia o integrach stereo a o firmie Sansui w szczegolnosci. W sumie akurat sie nie dziwie bo moj model jest szalenie rzadki na rynku wtornym. A o idealnym stanie mozna wrecz zapomniec. Osiaga wtedy ceny od 500 Euro wzwyz. W tamtych czasach Sansui bylo konkurentem Luxmana i Accuphase prezentujac dosc podobny typ brzmienia. Co do mnie: zanim jeszcze pojawiles sie na tym forum prowadzilem krakowska grupe odsluchowa. Mamy swoj specjalny watek. Zagladnij czego sluchalismy gdzie i kiedy. Nie pisze po to zeby nabijac sobie posty tylko po to zeby zwrocic ludziom uwage ze pojawil sie ktos taki jak Ty komu wydaje sie ze wszystkie rozumy pozjadal. W przeciwienstwie do Ciebie nie musze i nie chce sie czuc lepszy od innych. Jestem jaki jestem i utrzymuje osobisty kontakt poza forum z przynajmniej kilkudziesiecioma forumowiczami. Daj wiec na luz i wroc do kina domowego. W zakladce stereo kariery nie zrobisz. Oczywiscie mozesz zawsze zyc zludzeniami ze Twoj wypasny Denonek gra na poziomie swietnego wzmaka stereo.

Na koniec link: Sansui AU-G 90x czyli bezposredni poprzednik mojego. Forumowicz kogutaudio pisal gdzies o porownaniach do konkretnych integr Accu. Znajdz i poczytaj. Cena: 350 GBP czyli znacznie wiecej niz 1000zl (licytacja). I wole ten 27 letni klocek niz Twojego Denonka ktory tak naprawde nie ma ani w budowie ani w brzmieniu niczego ciekawego.

http://cgi.ebay.co.uk/SANSUI-AU-G90X-AMPLIFIER-AMP%28AU-D11II%2F-X901%2F-Alpha-907%29_W0QQitemZ140363237300QQcmdZViewItemQQimsxq20091128?IMSfp=TL091128192001r303

Gość czubsi

(Konto usunięte)

don napisał:

"kino (amplituner) zagra w stereo tak samo "dobrze" jak wzmacniacz stereo zagra przestrzenny dźwięk w kinie domowym

tylko niektórzy tutaj sobie coś pomylili, porównują Mercedesy do traktorów, ale chyba zapomnieli że swoimi Mercami nie wjadą na pole, typowy konflikt zastosowań

"

tu nie chodzi o to że wzmak stereo ma tak dobrą przestrzeń sceny stereo że symuluje rozstaw kina 5.1 absolutnie, tu porównujemy przedziały cenowe i jak oba urządzenia grają jakościowo w trybie stereo

, i prawda jest taka że jakości dźwięku nie osiągnie ampli w tym samym przedziale cenowym i już to było pisane setki razy, a wzmak nie zrobi sceny stereo która przy oglądaniu filmu zastąpi system 5.1 z dsp absolutnie to są dwa różne światy jakościowy(im więcej kanałów spada jakość toru sygnałewego w tej cenie) i przeznaczeniowy i tak to zostanie, można je łączyć ale wychodzi drożej a żeby było bez kompromisów to bardzo drogo.

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.