Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  217 członków

Xindak Klub
IGNORED

Xindak Club

Rekomendowane odpowiedzi

Ja piszę tylko nt rzeczy sprawdzonych doświadczalnie i nie używsm określeń typu:

Nieco odwrotna informacja

Jakby z pierwszej ręki

I dobrze by było jakbyś nie używał pytań sugerujących i nie wprowadzał userów w błąd nt impedancji kolumn

Swoje doświadczenia opisałem i jak ktoś jest chetny na zgłębienie wiedzy zapraszam na priva

Pogrywam na integrze P-AM od lutego i już dwa razy był w serwisie.Usterka-szeleszczący dzwięk z lewego kanału przypominający trzask płyty analogowej.Naprawili za drugim razem po 3-tygodniach przetrzymywania.Podobno usterka sekcji przedwzmacniacza.Od kilku dni okresowo nie działa prawy wskaźnik wychyłowy.Czy tylko ja mam takie szczęście?

Pogrywam na integrze P-AM od lutego i już dwa razy był w serwisie.Usterka-szeleszczący dzwięk z lewego kanału przypominający trzask płyty analogowej.Naprawili za drugim razem po 3-tygodniach przetrzymywania.Podobno usterka sekcji przedwzmacniacza.Od kilku dni okresowo nie działa prawy wskaźnik wychyłowy.Czy tylko ja mam takie szczęście?

"Lampa nie umiera nigdy"

Witam

Potrzebuje porady w zakresie doboru wzmacniacza do kolumn Harpia Amstaff (te większe, to nie wersja mini). Z racji tego, że Xindak cieszy się dobrą renomą, to rozważany jest zakup właśnie wzmacniacza tej firmy. Wiem, że PAM ma dobre opinie ale ciężko trafić na rynku wtórnym.

Obecnie w ofercie na rynku wtórnym są XA 6800R, XA 6900, XA 6950.

Konfiguracja zestawu planowana jest z CD oraz źródłem cyfrowym, aby móc korzystać z serwisów typu Spotify, Tidal.

Muzyka w stronę rock'a, jazz ...

Drugie pytanie to czy ktoś porównywał Xindaka z Opera Audio Consonanse A100 ?

Serdeczne dzięki za poradę.

P.

Yo :)

Planuje zakup końcówki PA-M (swoją drogą jak się komuś jego znudziła to niech śmiało PM'uje) i chciałem się upewnić, czy są jakieś przeciwwskazania do podłączenia do niej dwóch źródeł dźwięku. Jednym miałby być amplituner kina domowego podłączony po czinczach, a drugim DAC podłączony po XLRach - rozumiem, że przewalam przełącznik z tyłu i raz leci muza z jednego źródła, raz z drugiego?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• 2 tygodnie później...

Chyba się nie doczekamy odpowiedzi. Pewnie jedna baba drugiej babie tak powiedziała na targu ;)

Na moje w sumie, pierwotnie całkiem inne pytanie też nikt nie odpowie? :(

Edytowane przez Ujemny

Czytałem te wątki w klubie jakiś czas temu, nie wszystko pewnie pamiętam ale mowa była o tym, że zintegrowany pam nie jest zbalansowany, ale kto wie jak jest z końcówką? Wie ktoś na 100%? A nawet jak nie jest to dlaczego dźwięk po xlr jest gorszy? Teoretycznie powinno być to samo, chyba, że gniazda odstają jakością od rca.

Lato,upały i nikomu pewnie się nie chce tłumaczyć tego n-ty raz :-)

To może chociaż copy paste się chce? :)

No i zawsze możesz też odpowiedzieć na moje pierwotne pytanie, które nie ma nic wspólnego z jakością XLR, a jak rozumiem, jeszcze wcześniej nie padło... (n oi jestem tym zainteresowany tak ze 3 razy bardziej niż bajędami o jakości XLR ;)

zintegrowany pam nie jest zbalansowany, ale kto wie jak jest z końcówką? Wie ktoś na 100%? A nawet jak nie jest to dlaczego dźwięk po xlr jest gorszy? Teoretycznie powinno być to samo, chyba, że gniazda odstają jakością od rca.

Wg recenzji końcówka jest całkowicie dual mono (dwa transformatory itd.) więc o co cho? Nawet jeśli jednak nie jest, to XLR w najgorszym wypadku będą działały jak zwykłe RCA.

Edytowane przez Ujemny

Tu test co prawda integry.

http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2496-xindak-pa-m

cyt. "Xindak PA-M ma dwa wejścia niezbalansowane RCA oraz jedno zbalansowane XLR, wzmacniacz nie jest jednak symetryczny, sygnał z XLR-ów tuż za gniazdami jest konwertowany na single-ended"

Edytowane przez Silver_85

Czyli kompletnie bez znaczenia dla kogoś, komu nie zależy na połączeniu XLR, tylko na możliwości podłączenia dwóch źródeł do końcówki.

"Wzmacniacz zbalansowany zawsze ma przynajmniej jedną parę wejść symetrycznych (XLR), aby przyjąć sygnał symetryczny ze źródła o podobnej konstrukcji.

Również sygnały podawane na pozostałe wejścia - w większości RCA - są zaraz za tym wejściami symetryzowane i wzmacniane już w układach zbalansowanych. Jednak może być też odwrotnie - urządzenie 'chwali się' parą wejść zbalansowanych, albo wejść i wyjść (np. przedwzmacniacz), ale faktycznie nie ma konstrukcji zbalansowanej - za tymi wejściami sygnał jest desymetryzowany (a przed wyjściami symetryzowany).

Takiego urządzenie nie można nazwać zbalansowanym tylko z tytułu wyposażenia w wejścia i wyjścia XLR."

No czyli kompletnie bez związku z moim pytaniem.

W którym, przypominam, chodziło o to, czy do końcówki można podłączyć dwa źródła, jedno po XLR'ach, drugie po RCA, i normalnie przełączać wajchę między nimi jak normalny selektor źródeł?

U mnie ta końcówka w KD chodziła pod Arcamem AVR-400 (RCA),napędzała fronty a pod XLR-y miałem podpietego

M-DACa do grania w stereo .

Oczywiście jak wspomniałeś ,przełączałem "tą wajchą z tyłu" :-)

Pięknie dziękuję. Właśnie tak planuję zrobić. DACa się podepnie po XLRach (do stereo), a ampli kina domowego po RCA i końcówka będzie napędzała fronty.

PA-M to jedyna końcówka jaką znam, która umożliwia takie podłączenie, gdyby nie to trzeba by kombinować z jakimiś przełącznikami i innymi wynalazkami. Ktoś kojarzy, czy na rynku w podobnej cenie są jakieś inne końcówki dające takie możliwości?

• 1 miesiąc później...

Witam serdecznie

Od kilku tygodni wieczorami czytam z ogromna przyjemnością XINDAK CLuB. Nigdy nie spodziewałbym się że małe chińskie rączki zrobią tak solidny sprzęt hifi, a na dodatek, nigdy nie trafiłem na tak ciekawy, a zarazem pełen konkretów, bez nie potrzebnych słów, temat na forach. Czyta się was z przyjemnością, a przede wszystkim ciekawością. Obecnie gram na Denon,ie 1500r z monitorami audio rx8 i zamierzam z pewnością zmienić na Xindak'ka, jest już przesądzone.

Ale prosiłbym o konfrontacje xa-6950 tranzystor bez dac'a vs. xa-3250+xa8850. Jestem prawie zdecydowany na xa-6950 i posłuchania ich z moimi MA ale docelowa ma Xindak grać ATC SCM11. Jeśli ktoś z Państwa mógłby troszkę z charakteryzować powyższe zestawienie z obydwoma zestawami kolumn byłbym ogromnie wdzięczny, a przy czym w niedługim czasie stać się prawowitym forum,owicze xindaka.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Panowie, jaki kabel zasilający do 500zł polecacie do końcówki PA M? I czy słuchał ktoś kolumn bodnar audio hornton 2 z xindakiem pam?

Poszukaj Furutecha model 314 z drugiej reki. Do okolo 2 tys to jeden z najlepszych kabelkow zasilajacych. Nowy przekracza Twoj zalożony budzet o kilkaset zl ale jest wart kazdej wydanej zlotowki.

Mam pytania nt. końcowki (nie integry) PA-M:

1. to jak w końcu jest z jej zbalansowaniem i brzmieniem na XLRach? Warto się tym przejmować, czy na RCA jest równie dobrze?

2. Jak się sprawuje przy cichym odsłuchu? Nie gubi detali np. na górnych rejestrach? (Bas, czy "ściana dźwięku mnie mnie interesuje, raczej szczegółowość)

3. Ile realnie pobiera mocy, mierzył ktoś?

Edytowane przez MacP
  • 4 tygodnie później...

1. Nie. Nie jest. Dziwne (a może nie :) ) jest to że wybór źródła XLR i USB jest na tym samym przełączniku.

2. Jest super. to potężny, głęboki, szczegółowy i czysty dźwięk z odrobiną ciepła.

3. Nie mierzyłem tego :)

4. Zamierzam sprzedać ponieważ kupuję Acouphase. Ale się waham jeszcze :)

Mój po zakupie odesłałem do serwisu ponieważ nie było podświetlenia w prawym Vu-meterze. Jak się okazało był odpięty kabelek a ja głupi nie chciałem go rozkręcić żeby sam sprawdzić.

Edytowane przez Adam_62949
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.