Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  217 członków

Xindak Klub
IGNORED

Xindak Club

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos moze poradzic (bo slyszal w tym samym systemie albo ma info gdzies na necie/od kumpla):

czy koncowka PA-M ma taka sama charakterystyke dzwiekowa jak integra PA-M ?

(jak tak, to nawet dobrze bo recenzje integry sa swietne i bardzo mi odpowiada: bardzo muzykalna z bardzo mocnym basem i nasaczona srednica).

Czy przypadkiem koncowka mocy PA-M nie jest "jeszcze lepsza dzwiekowo" od integry PA-M ?

(nie chcialbym 'stracic' potegi basu obecnej w recenzjach dotyczacych integry).

Kolega mi kiedys powiedzial ze 'zawsze przedwzmacniacz pogarsza wiele koncowych parametrow systemu i jak jest taka okazja/mozliwosc to zawsze stosuj sama koncowke mocy bo bedzie lepiej na pewno'. Stad sie ludze ze koncowka PA-M moze jeszcze lepiej grac niz integra, hmm..

Wychodze sygnalem z DACa zewnetrznego, ktory ma regulacje glosnosci i mam tylko jedno zrodlo dzwieku (tego DACa) wiec naprawde jest mi obojetny/zbyteczny przedwzmacniacz.

Niestety nie moge zakupic obu PA-Mów do domu zeby samemu przetestowac ani nawet nie mam mozliwosci odsluchu obu urzadzen jednoczesnie w jednym salonie.

Poprosze o porade wszystkich ktorzy mieli podobny dylemat koncowka PA-M vs integra PA-M i jakos doszli do prawdy :)

Witam

Planuje kupić coś do moich nowo zbudowanych paczek DIY Poor Man's Stradów projektu Gravensena. Brakuje w nich dołu więc chciałem dopasować do nich klocka i padło na Xindaka. Mam pytanie odnośnie hierarchii Xindakowych tranzystorów, czy Xindak XA6900 jest lepszy, gorszy od XA6950V? oba teraz są na Alledrogo za 2,5K i nie wiem który wybrać.

• 3 tygodnie później...

czy Xindak XA6900 jest lepszy, gorszy od XA6950V? oba teraz są na Alledrogo za 2,5K i nie wiem który wybrać.

Zależy od wersji 6900 choć przyznam szczerze że pomimo może mniejsze rozdzielczości mikroinformacji 6950V potrafi złapać za serce. Jeśli słuchasz dużo starego rocka to V.
  • 3 tygodnie później...

Czy ktos moze poradzic (bo slyszal w tym samym systemie albo ma info gdzies na necie/od kumpla):

czy koncowka PA-M ma taka sama charakterystyke dzwiekowa jak integra PA-M ?

(jak tak, to nawet dobrze bo recenzje integry sa swietne i bardzo mi odpowiada: bardzo muzykalna z bardzo mocnym basem i nasaczona srednica).

Czy przypadkiem koncowka mocy PA-M nie jest "jeszcze lepsza dzwiekowo" od integry PA-M ?

(nie chcialbym 'stracic' potegi basu obecnej w recenzjach dotyczacych integry).

Kolega mi kiedys powiedzial ze 'zawsze przedwzmacniacz pogarsza wiele koncowych parametrow systemu i jak jest taka okazja/mozliwosc to zawsze stosuj sama koncowke mocy bo bedzie lepiej na pewno'. Stad sie ludze ze koncowka PA-M moze jeszcze lepiej grac niz integra, hmm..

Wychodze sygnalem z DACa zewnetrznego, ktory ma regulacje glosnosci i mam tylko jedno zrodlo dzwieku (tego DACa) wiec naprawde jest mi obojetny/zbyteczny przedwzmacniacz.

Niestety nie moge zakupic obu PA-Mów do domu zeby samemu przetestowac ani nawet nie mam mozliwosci odsluchu obu urzadzen jednoczesnie w jednym salonie.

Poprosze o porade wszystkich ktorzy mieli podobny dylemat koncowka PA-M vs integra PA-M i jakos doszli do prawdy :)

Ja mam końcówkę ale dylematu nie miałem bo posiadam dac z pre. Końcówka daje większe pole manewru, ale ostatecznie wyjdzie drożej. Jakbym miał znowu wybierać brałbym końcówkę. Na logikę zewnętrzny pre da więcej niż zintegrowany.

• 2 tygodnie później...

@ Mixy:

-tzw. sygnatura brzmienia to raczej kwestia osobistego gustu i warunków pomieszczenia oraz zgrania z resztą toru

-testów i recenzji porównawczych raczej nikt nie robi (marzyłyby mi się ale jest jak jest )

Nie wiem czy aktualne ale skoro masz już regulator głośności to końcówka wystarczy, bo integra jest wyraźnie droższa.

P.S.

Na blogu "stereoikolorowo" "violet" recenzuje właśnie końcówkę mocy.

Edytowane przez xetras

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 3 miesiące później...

Witam serdecznie! Szanowni użytkownicy Xindak P-AM. Aktualnie posiadam wzmacniacz Atoll IN 100 SE i gra to wraz z kolumnami Pylon Sapphire 31. Wzmacniacz gra dość wyraźnie zaznaczonym basem i wyeksponowaną górą ( choć trzeba przyznać, że nie ostrą ) W moim systemie brakuje mi dociążenia w średnicy i minimalnego ocieplenia dźwięku. Myślę o zmianie wzmacniacza ( Atoll wystawiony na sprzedaż ) i poważnie zastanawiam się nad integrą P-AM. Czy miał ktoś możliwość słuchać ww. wzmacniacza wraz z Sapphirami 31 jeśli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami czy kupując ww. wzmacniacz osiągnę to czego szukam czy może iść w kompletnie innym kierunku. Z tego co wyczytałem to Xindak P-AM posiada taką sygnaturę dźwięku jakiej szukam czyli dociążone brzmienie w średnicy lekko ocieplone i podparte dobrym basem. Jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i podanie innych typów wzmacniacz, który spełniłby moje założenia dźwiękowe.. Ps. budżet na wzmacniacz ( używany ) 3500 PLN . Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za pomoc.

Witam serdecznie! Szanowni użytkownicy Xindak P-AM. Aktualnie posiadam wzmacniacz Atoll IN 100 SE i gra to wraz z kolumnami Pylon Sapphire 31. Wzmacniacz gra dość wyraźnie zaznaczonym basem i wyeksponowaną górą ( choć trzeba przyznać, że nie ostrą ) W moim systemie brakuje mi dociążenia w średnicy i minimalnego ocieplenia dźwięku. Myślę o zmianie wzmacniacza ( Atoll wystawiony na sprzedaż ) i poważnie zastanawiam się nad integrą P-AM. Czy miał ktoś możliwość słuchać ww. wzmacniacza wraz z Sapphirami 31 jeśli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami czy kupując ww. wzmacniacz osiągnę to czego szukam czy może iść w kompletnie innym kierunku. Z tego co wyczytałem to Xindak P-AM posiada taką sygnaturę dźwięku jakiej szukam czyli dociążone brzmienie w średnicy lekko ocieplone i podparte dobrym basem. Jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i podanie innych typów wzmacniacz, który spełniłby moje założenia dźwiękowe.. Ps. budżet na wzmacniacz ( używany ) 3500 PLN . Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za pomoc.

Przepraszam a słuchałeś XA-6800II który według mnie jest lepszym wzmacniaczem dla głośników które posiadasz ?

Witam. Czy ktoś z klubowiczów słyszał końcówkę PA 1(II)?

Stereo słuchałem, sygnatura dźwięku bardzo zbliżona do A600P aczkolwiek nie tak ciepła i "lampowa". Mm wrażenie że czystsza i szybsza, ale to każdy musi sobie sam ocenić. W dalszym ciągu jednak lepiej posłuchać samemu na własnych warunkach, aby się przekonać o jej walorach.

Dziękuję za odpowiedź. Myślę nad zbudowaniem systemu opartego na dac'u z preampem (Younga mkIII lub czegoś z Audio GD) podpiętego do końcówki mocy (Pa 1 lub AGD Master 3). Póki co szukam ogólnych opinii o tym sprzęcie a na koniec i tak zakończy się to odsłuchem.

• 4 tygodnie później...

Użytkownik bebzun dnia 11.09.2018 - 11:44 napisał

Witam. Czy ktoś z klubowiczów słyszał końcówkę PA 1(II)?

Stereo słuchałem, sygnatura dźwięku bardzo zbliżona do A600P aczkolwiek nie tak ciepła i "lampowa". Mm wrażenie że czystsza i szybsza, ale to każdy musi sobie sam ocenić. W dalszym ciągu jednak lepiej posłuchać samemu na własnych warunkach, aby się przekonać o jej walorach.

A jak ocenisz brzmienie XA-8800MNe? Warto się tymi końcówkami zainteresować?

A jak ocenisz brzmienie XA-8800MNe? Warto się tymi końcówkami zainteresować?

Zdecydowanie tak Jeśli rozmawiamy o 8800MNE II . Darek z salonu w Regułach sprowadzał je da kilku klientów i maiłem możliwość sprawdzenia co potrafią. Pomimo że to były nie wypracowane urządzenia sprawiały wrażenie najlepszych jakościowo końcówek jakie do tej pory wypuścił Xindak. Na pewno ciepłych ale tez najbardziej szczegółowych i szybkich. Oczywiście to moje subiektywne wrażenia. W odsłuchu w którym uczestniczyłem przedwzmacniaczem i przetwornikiem D/A był Anthem AVM-50 a kolumny to Paradigm Signature S6 oraz kilka ML , Montis oraz ESL 13. I teraz jeśli dawały radę z taką konstrukcja jak ESL 13 to samo mówi o klasie końcówek względem stabilności na nieprzyjemne spadki impedancji w zestawie. Mowa o tych konkretnie końcówkach http://www.xindak.com/en-us/product_detail_info.aspx?ProductID=510 Edytowane przez kerikawon

Zdecydowanie tak Jeśli rozmawiamy o 8800MNE II . Darek z salonu w Regułach sprowadzał je da kilku klientów i maiłem możliwość sprawdzenia co potrafią. Pomimo że to były nie wypracowane urządzenia sprawiały wrażenie najlepszych jakościowo końcówek jakie do tej pory wypuścił Xindak. Na pewno ciepłych ale tez najbardziej szczegółowych i szybkich. Oczywiście to moje subiektywne wrażenia. W odsłuchu w którym uczestniczyłem przedwzmacniaczem i przetwornikiem D/A był Anthem AVM-50 a kolumny to Paradigm Signature S6 oraz kilka ML , Montis oraz ESL 13. I teraz jeśli dawały radę z taką konstrukcja jak ESL 13 to samo mówi o klasie końcówek względem stabilności na nieprzyjemne spadki impedancji w zestawie. Mowa o tych konkretnie końcówkach http://www.xindak.com/en-us/product_detail_info.aspx?ProductID=510

Wyglądają surowo ale zarazem apetycznie. No i poważnie. Żałuję, że nigdy nie miałem okazji posłuchać u siebie najdroższych urządzeń Xindaka. Jedynie co pozostało to to co można było przez ostatnie lata posłuchać na Aś. Dobrze wspominam czas w którym w moim systemie przed laty dobra robotę robił 6950. Uważam, że to jeden bardziej udanych wzmacniaczy Xindaka. Edytowane przez dyzman69

Panowie mój Xindak PA M uległ usterce ,,na 1wejsciu rca lewy kanal ledwo slyszalny, na szescie przelączylem na drugą parę rca(S2) i jest wszystko ok ,co moze byc nie tak zpierwszą parą rca ,czy to coś powaznego. Z gory dzieki za porady

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Panowie mój Xindak PA M uległ usterce ,,na 1wejsciu rca lewy kanal ledwo slyszalny, na szescie przelączylem na drugą parę rca(S2) i jest wszystko ok ,co moze byc nie tak zpierwszą parą rca ,czy to coś powaznego. Z gory dzieki za porady

Konsultowałeś z serwisem ?

Dzieki za zainteresowanie tematem , tak dzwonilem do Polpaku ,ale powiedzieli że jedyne usterki jakie mieli z PA-M to tylko podswietlenie okienek i to moze z 7 razy na ostatnie 4 lata , serwisant powiedzial zeby dostarczyć im wzmacniacz do warszawy , a ja kartony już dawno popaliłem i i jestem ze szczecina , boję się wysyłać kurierem wzmak jest cięzki ,do tego gdniazda głośnikowe mocno wystają . Słucham codziennie i zauwazyłem ze czesto dzieje się to zaraz po włączeniu ,lewy kanał tak jak by dochodził do siebie i pełną moc osiaga po kilkunastu sekundach , potem gra np z 2h i scisza się na około 10 sekund lewy kanał , powstają wtedy zniekształcenia (charczenie) , wskaźniki też przestaje prawie reagować , na razie słucham ale nie wiem czy dobrze robie

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

• 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Wejście ----USB 16/44,1

Wejście coax (RCA jak i XLR) to tej pory myślałem,że 24/96 ale właśnie w tej chwili sprawdziłem i bez

problemu łyka 24/192 .

Coś tam cicho "pstryknie" na przekażniku jak zmieniam "gęstość" plików ale gra bez problemu .

Prawdziwy opad szczeny to przeżyłem wczoraj jak syn kolegi przyniósł takie dwa małe pudełka

m2Tech hiFACE EVO oraz Clock EVO .

Nie używam w moim systemie komputra (samo zło) do odtwarzania muzyki i dlatego niewiele się spodziewałem ale jak podłączyłem to naprawdę bardzo pozytywnie zostałem zaskoczony .

Słuchałem przez godzinę tylko samych "gęstych" a ,że było już coś ok. północy to chwilowo

wyhamowałem ,dzisiaj wieczorem ciąg dalszy ,( zwykłe flacki i wavy ) ale tym razem na kolumnach.

Opiszę co i jak .

Super.

Powiem Ci, że mnie zaskoczyłeś tym 192/24. Jesteś pewny, że plik ma takie parametry?

Pytanie czy jak ja u siebie sprawdzałem było coś nie tak z transportem kablami itp. czy DAC uszkodzony. Nie pamiętam już czy trzaskało czy w ogóle nie grało.

Muszę podjechać do kumpla i sprawdzić bo u siebie nie mam jak.

Edytowane przez MrSalieri

W tym "moim" egzemplarzu też czasem były problemu z 24/192 przez wejście coax ale możliwe,

że chodziło o "gęste" pliki zgrane od kolegów lub z netu .

Z plikami z legala jakoś nie mam takich problemów .

Pytanie :co tak naprawdę dostaje wejście w Xindaku ? :-)

Mój transport cyfrowy w tej roli CA 851N pokazuje: flac 24/192 i gra to bez problemu.

A no właśnie.

Trzeba by sprawdzić dokładnie te pliki 192/24 kilkanaście różnych o takich niby parametrach i potestować. Według testu https://www.hfc.com.pl/test/2005,xindak-dac-20.html powinien obsługiwać taki sygnał.

tadeo jak możesz to przyglądnij się temu zagadnieniu bardziej. Bardzo ułatwiło by mi to dalsze decyzję w sprawie transportu plików.

Edytowane przez MrSalieri

"Obadałem temat" i sytuacja nie jest jednoznaczna .

Wejście coaxialne ( RCA/XLR) sygnał 24/96 przyjmuje bez problemu ze wszystkich żródeł a sygnał

24/192 z tym jest różnie :-)

Przykładowo zapodaje plik 24/192 z CA i idzie bez problemów ,daję "pauzę" i zacina się i już nie rusza

dalej (ale jak odpalę i nie ruszam to idzie do końca) Trzeba stopować i zmienić plik ,czasem trzeba wyłączyć wyłączyć streamera ale sam się wyłącza..

Myślałem,ze to wina tego 851N ale kolega przyniósł swojego i to samo .

Myślimy może to wina dysku HD ,zmieniamy ,wszystko znowu chodzi bezbłędnie ale po 2 godzinach

to samo .

Zamieniliśmy się urządzeniami on wziął mojego a ja jego i będziemy obserwować co się będzie działo .

Gdzieś chyba czytałem,że tak miały pierwsze egzemplarze Xindaka a potem coś poprawili .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.