Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się, że w tej chwili, aby zegarek mógł mieć napis "Swiss made", 51% kosztów jego wytworzenia musi zostać poniesione w Szwajcarii - co oznacza, że w niektórych przypadkach wystarczy w zasadzie sam końcowy montaż... ;-) Więc kim tak naprawdę są Szwajcarzy? ;-) (oczywiście nie dotyczy to wszystkich firm)

Ba, nawet Japończycy (Seiko, Citizen) mają swoje fabryki w Chinach i Tajlandii. W Japonii są produkowane jedynie wyższe modele.

P.S. Napisałem "projekt", bo zaprojektowany (od zera) i zmontowany został w Polsce. Oczywiście mechanizmu nikt od zera nie projektował, bo i po co? ;-)

Rozumiem że wobec tego "to coś" co masz na ręce jest w 100% Chińskie.

Jak widać nawet Chińczyk go nie składał pewnie się Chińczykowi nie opłacało już składać , w Polsce taniej.........

Rodzimy projekt :) koń by się uśmiał...

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Zleć wykonanie takiego projektu w Polsce (albo gdziekolwiek w Europie), zwłaszcza w małej liczbie egzemplarzy. Albo "nie da się", albo koszty Cię zabiją... Myślisz, że małe niemieckie (czy rosyjskie) manufaktury zegarkowe wykonują koperty, wskazówki, dekle albo koronki u siebie? Także pozostawiają sobie jedynie projekt i (ewentualnie) montaż. Te ambitniejsze kupują wprawdzie popularne szwajcarskie mechanizmy, ale w nich też do końca nie wiadomo jaka część elementów pochodzi z Chin.

Nie przeszkadza mi to specjalnie. Telefon, którego używam, jest prawdopodobnie w 100% chiński chociaż teoretycznie wyprodukował go Microsoft. Komputer, z którego piszę - tak samo. Czego bym nie dotknął, prawdopodobnie zawiera jakieś elementy wyprodukowane w Chinach. A projekt wyszedł fajny. ;-) BTW, mechanizm tego zegarka, to japońska Miyota (Citizen) - produkowany oczywiście w Chinach. ;-)

P.S. Montaż robi się u siebie nie dlatego, że taniej, tylko dlatego, że różne podzespoły wykonują różni dostawcy. Gdybyś zlecił wszystko jednemu, może się zdarzyć, że natychmiast wyprodukuje milion sztuk pod własnym szyldem - zmieniając jakieś drobne szczegóły. ;-)

Edytowane przez twonk

Omega Constellation Limited Edition. Wyprodukowano serię limitowaną w 2000 roku na US Open Golf Championship w ilości 1500 sztuk. Moja jest numerem 0796.

Kupiłem go w 2001.

Parker's Mood

Zaznaczam, że nie używam zegarka ani na co dzień, ani od śwęta - choć mam kilka niezłych egzemplarzy. Zakopałem je w ogródku. Jak coś kupować, to tylko limited edition - to ma sens. Zegarki z limitowanej edycji nabierają mocy z wiekiem. Podobnie jak monety.

Parker's Mood

Zaznaczam, że nie używam zegarka ani na co dzień, ani od święta

to kiedy jest używany?

choć mam kilka niezłych egzemplarzy

dobrze kupiony nie traci na wartości :)

zakopałem je w ogródku.

błąd :)

Jak coś kupować, to tylko limited edition

nie zawsze ;)

Zegarki z limitowanej edycji nabierają mocy z wiekiem

nie wszystkie :)

Podobnie jak monety.

też lubię, ale już jakoś mniej ;)

Edytowane przez kostropaty

Ciekawy wątek, też się pochwalę , właśnie od kilku tygodni mam nowy sprzęt na przegubie. Dla mnie zegarek na co dzień musi być z tytanu, mój poprzedni Tissot zużyty niemiłosiernie , wybór padł na Orisa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

u mnie na dzisiaj oceanus z dobrej serii. niesamowite wykonanie, trwałość, dokładność wskazań (radio controlled) i pozostałe aspekty techniczne - np. chodzi na światło słoneczne do pół roku po naładowaniu. wyjątkowa perfekcja i popis japońskiej myśli technicznej.

Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Japończycy w ogóle robią fantastyczne zegarki. Od dość dawna "choruję" na Grand Seiko, ale że nadal jest poza moim zasięgiem, więc muszę się pocieszać kilka razy tańszym Citizenem. ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez twonk

bardzo ładny citek! gratuluję!

grand seiko, to na pewno "mercdes" wśród zegarków. osobiście nigdy nie lubiłem designu seiko poza srp035k1 .... ale nie udało mi się go zdobyć mimo sporego włożonego w to wysiłku.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 miesiące później...

Witam po długiej nieobecności :)

to mój nowy (kilka msc) nabytek prosto z ryżowego alledrogo czyli alieexpress :)

Kosztował całe 39 dolków, oczywiście bransoleta ze zwijanych ogniw, na dzień dobry, poszła w odstawkę.

W jej miejsce trafił pasek Krzysztofa Redy za 49 zl (niestety, nie prosto od producenta, a od pośrednika z Katowic z allegdrogo, zainteresowanym podam namiary). Pasek gruby (ok 3,5-4mm), przaśny.... to lubię ;) żadne wynalazki ze skorki cienkiej jak papier z wypełniaczem w środku.

Zegarek (trzeba oceniać przez pryzmat pochodzenia i ceny) robi naprawdę pozytywne wrażenie, udaje dużo droższego aniżeli jest.

Szkła oczywiście nie szafir z AR , no ale patrz wyżej- cena :)

Koperta niestety, na 90% odlew, a nie frez/skrawanie. Wadą jest koronka- zakręcana. Pomimo opcji dokręcania werka, możemy sie tylko obejść smakiem- koronka momentalnie łapie gwint i zamiast nakręcać mechanizm to sama się zakręca. Na szczęście wachnik bardzo efektywnie nakręca całość, bez cyrkowania z trzepaniem zegarka itp.

Zegarek roki ok +10s/dobę - wynik po regulacji na wibrografie. Brak sekundnika uniemożliwia 100% weryfikację pomiaru, ale "na oko" jest to prawdopodobne. 10 sekund w chinskim automacie za 39 dolców uważam za rewelecyjny wynik. Podstawowy werk Seiko w serii 5, który kiedyś miałem, robił ok 20-30s na dobę

Luminacja na tarczy oczywiście na kilka minut :)

Dla sceptyków i krzykaczy- to nie jest podróbka! jest to jakaś tam marka Shenhua, która owszem- stylizuje sie na inne, znane brandy, ale nie jest to chamska kopia. ot chinska firemka, jak parnis itp.

Mam nadzieje, że nikomu nie popsułem sobotniego po południa tym zegarkiem. Mnie sie bardzo podoba, uwielbiam odkryte mechanizmy, a dodatkowo ma, po prostu, niesztampowy wygląd

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-8444-0-37581700-1468664980_thumb.jpg

post-8444-0-99548900-1468664999_thumb.jpg

post-8444-0-22527800-1468665001_thumb.jpg

post-8444-0-34807800-1468665002_thumb.jpg

post-8444-0-42119100-1468665003_thumb.jpg

post-8444-0-21050000-1468665004_thumb.jpg

post-8444-0-79945100-1468665007_thumb.jpg

post-8444-0-04108100-1468665010_thumb.jpg

post-8444-0-13037300-1468665011_thumb.jpg

post-8444-0-76237000-1468665011_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinw899
  • 1 miesiąc później...

Na kamienie to była Sława:)

BTW

Ile wam wytrzymują oryginalne baterie, bo u mnie w pilocie do skodziny działa już ponad 8 lat i dalej otwiera z kilkudziesięciu metrów...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ostatnio w BMW miałem 16lat i dalej otwierał.

Nie wierzę. Miałeś beemkę od nowości?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ostatnio wpadła mi w oko taka Festina, co myslicie?

f3a5f154c52cb4bbebfbd46a6d155c97_1.jpg

Jak był trynd na kwadraty, to kupiłem sobie wtedy taką kwarcową Festinę, mam ją zresztą nadal, ale odpoczywa w szafie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Redaktorzy

>Rambo

Japończycy w ogóle robią fantastyczne zegarki. Od dość dawna "choruję" na Grand Seiko, ale że nadal jest poza moim zasięgiem, więc muszę się pocieszać kilka razy tańszym Citizenem. ;-)

Zdecydowanie rozsądniejszą namiastką Grand Seiko są klasyczne "monstery" - mam od kilku lat i jakoś skubany nie chce się znudzić ;-)

Seiko-Mens-SKX779-Black-Monster-Automatic-Dive-Stainless-steel-Watch.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.