Skocz do zawartości
IGNORED

Uniamp by Irek czemu go tu niema.?

smerfetek13

Rekomendowane odpowiedzi

Ja juz wrocilem, 8dni ciaglego deszczu i jeden slonca ktore jeszcze czuje na skurze.

Wiec mi sie wszystkiego odechcialo ale musze dokonczyc wiele projektow ktore zaczlem. A zeby napisac co na temat to robie plytke do uniampa 300 z mozliwoscia podciagniecia do 1kW. Moze audiofili to nie zacheci ale na szczescie jest cala masa chetnych na wzmacniacze duzej mocy. Amatorskie PA coraz bardziej kwitnie bo jest coraz tansze a elementy coraz bardziej dostepne.

>laa83, 2 Sie 2010, 11:32

chyba tak.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Hehe ja mam to samo już 2 weekend co pojadę to leje :)

Ja robię przetworkę 1KW :) Niby taniej nie wychodzi ale jak się uwzględni wagę i rozmiary :) Może uda się że nie odlecę na księżyc razem z nią :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

raven1985, 3 Sie 2010, 16:05

Przeglądałem schemat twojej Hecy. Próbowałem też czytać artykuł według którego ją robiłeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety w angielskim nie jestem mocny. Mógłbyś mniej więcej wyjaśnić ideę sterowania prądowego w tym wzmacniaczu. O ile dobrze zrozumiałem to wyeliminowano tu wadę wzmacniacza transkonduktancyjnego. Może masz jakieś linki do tematu ale w niemieckim? A może gdzieś opisałeś dokładnie zasadę działania tego patentu.

Ukryta Zawartość

Jako, że elektronik ze mnie żaden, proszę o ocenę takiego rozwiązania :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Gelson, Bracie uciekłeś ze Stereo ?;)

Układ klasyczny z kilkoma mykami.

Dlaczego tylko jedna kaskoda (Q504-Q505)? Podobnie może być na dole (do Q506?). Również mimo, że to źródło stałoprądowe zachodzi tam modulacja złącza BE (głównie pojemności) zmianami napięcia na kolektorze.

Rzecz klasyczna ale mogąca dobrze grać.

Nie uciekłem - się dokształcam :-)

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

>KrzysiekA, 3 Sie 2010, 19:15

Hej

A więc tak: Sam patent dotyczy wykorzystania stopnia wspólnej bazy do izolacji wzmacniacza od głośnika (wspólna baza ma małą impedację we. ale duża impedancję wy. a o to chodzi)

W tradycyjnym rozwiązaniu wsadza się bocznik do "podglądania" prądu płynącego przez głośnik i zaaplikowaniu w ten sposób prądowego sprzężenia zwrotnego aby uzyskać dużą impedancję wy.

Niestety jak w każdym wzmacniaczu z nfb wzmocnienie pętli maleje wraz częstotliwością co odbija się na impedancji wy. dla wyższych częstotliwości audio. Konsekwencją jest modulacja transkonduktancji wzmacniacza przez nieliniowy głośnik.

Wspólna baza rozwiązuje ten problem izolując pętle nfb od głośnika. Można by powiedzieć że to taki wtórnik tylko w odwrotną stronę :)

Kolejną sprawą jest utrata elenktycznego tłumienia rezonansu głośnika przy sterowaniu prądowym o czym pisał wcześniej Irek dlatego nie wystarczy przejść na sterowanie prądowe trzeba jeszcze przywrócić to tłumienie :) W artykule wykorzystano "motional feedback" przez nawinięcie dodatkowej cewki na karkasie głównej cewki i tu pojawiają się znowu 2 problemy:

- trzeba rozbebeszyć głośnik żeby nawinąć tą cewkę :) (no i potem go jeszcze złożyć :)

- między cewkami tworzy się transformator wprowadzając błąd w napięciu wy. "szpiegującej" cewki :)

Ten błąd trzeba skompensować w MILLS&HAWKSFORD porodzili sobie z tym w ten sposób że zmierzyli ten błąd i zapikowali odpowiedni elektroniczny kompensator :)

Zrobienie sterownia prądowego nie jest takie proste pewnie dlatego m.in się to nie przyjęło.

Coś dla wymagających,gram na tym od pewnego czasu,warty zachodu:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kilka parametrów:

zasilanie symetryczne 76v

moc-200w na 40hm

thd w pełnym pasmie,przy nominalnej mocy0,002%

zniekształcenia intermodulacyjne 0,001%

damping facto 130

sn 121db

pasmo od 0 do 20khz -0,1db

pasmo od 0 do 150khz -3db

Bardzo prosta konstrukcja i naprawde dobrze gra,niesłychanie szybki,góra troszke chuda,ale z wieloma detalami

>laa83, 6 Sie 2010, 00:42

technics se-a5 nie to skopiowania :)

Kilka ciekawych rozwiązań strzałka oznaczona LFB to pętla dodatniego nfb zwiększająca głębokość głównej pętli nfb :) Te kilka diod (d321, d319) i termistor to układ "New Class A" utrzymujący w przewodzeniu tranzystory wy.

KrzysiekA, 5 Sie 2010, 16:54

>To z rozbebeszaniem głośnika najmniej mi się w tym wszystkim spodobało. Jak ty rozwiązałeś ten

>problem?

Ja go nie rozwiązywałem bo nie robiłem jeszcze sterownia prądowego :) (HECA to zwykły wzmacniacz)

OK se-a5 mk II :) a proca kontrolującego prąd spoczynkowy masz :)

Krótki artykuł dlaczego 40W to zamoło i dlaczego sprzężenie zwrotne jest OK dopóki jest stabilne.

Ukryta Zawartość

"Science and Subjectivism in Audio" by Douglas Self (projektant obecnych wzmacniaczy CA - klasa XD)

Ukryta Zawartość

Polecam też przyjrzenie się testom wzmacniaczy w "The Audio Critic"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>raven1985

zgadzam się w całej rozciągłości z wnioskami z pliku wplyw_obciazenia.pdf,

mały test polegał na sprawdzeniu ugody MK1 (małe kondensatory głowne 2x6800, dla tych wymiarów występują tylko z małymi prądami) z MK2 gdzie spokojnie wchodzą 2x10000uF z prądami dwukrotnie większymi,

i co? ano słyszalna poprawa na basie przy wiekszych głośnościach, potwierdzona mimochodem przez właścicieli MK2 , którzy pisali, że bas jest szczuplejszy, i owszem dokładnie tak powinno sie to objawić, tzn mniej dudnienia, tylko właściwy dzwięk,

to taki mój mały sposób na podniesienie wydajności prądowej obwodów zasilania wzmacniacza,

drugi to używanie końcówek, które mogą pracować na 4, a najlepiej na 2 omach.

Kolega raven1985 po kilku mądrych wypowiedziach brnie w dziwactwa, tak wiem trzeba być oryginalnym żeby zostać ekspertem, czyli guru. Bardzo urzekająca jest idea rozbierania głośników dynamicznych, nawijania i przewijania , polecam SS za 1000zł sztuka.

Moc 40W wystarczy w normalnych warunkach , chyba ze macie pokuj odsłuchowy typu salon 250 m2 to rzeczywiście 400W za mało.

Czytać można z zrozumieniem zwracam uwagę na wydajność prądową, to jak w samochodach moment obrotowy. Stary RE z czasów raczkującego nurtu audiofonów, też

mi źródło, ale jest.

Dajcie już spokój promocji przez krytykę, ugoda jest działa i wielu chwali, a może tak coś własnego wykreować AK zrobił kolego irek2 z UniAmpem, konstruktywnie.

Doczekam się UniAmpa mono PCB, mam takie obudowy do monobloków.

>Doczekam się UniAmpa mono PCB, mam takie obudowy do monobloków.

Jest juz blisko bo projekt plytki jest w polowie ale zabraklo mi checi bo do stawiania sciezek trzeba miec dobry dzien to w koncu najtrudniejsza rzecz w calym projektowaniu ukladu, wiec teraz odpoczywam i ciagne inne projekty.

A66, 9 Sie 2010, 23:42

>Kolega raven1985 po kilku mądrych wypowiedziach brnie w dziwactwa, tak wiem trzeba być oryginalnym

>żeby zostać ekspertem, czyli guru. Bardzo urzekająca jest idea rozbierania głośników dynamicznych,

>nawijania i przewijania , polecam SS za 1000zł sztuka.

>Moc 40W wystarczy w normalnych warunkach , chyba ze macie pokuj odsłuchowy typu salon 250 m2 to

>rzeczywiście 400W za mało.

Też nie rozumiem tego upierania się przy mocy u kolegi ravena bo w większośći wypadków gada z sensem.

Nawet w tekście z linku była mowa o wydajności prądowej.

Mam starego NADa 7225PE o mocy 25W i jeszcze nigdy nie miałem problemów z ilością mocy. Tylko jest jeden mały haczyk. Gdy trzeba to ten wzmacniacz potrafi dostarczyć 20A prądu do obciążenia i o to w tym wszystkim chodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.