Skocz do zawartości
IGNORED

Powstanie Warszawskie

Rekomendowane odpowiedzi

absinth3

Samosierra nie była samobójczym atakiem kawalerii na pozycje artyleryjskie ale mistrzowskim,zaskakującym manewrem Napoleona zakończonym pełnym sukcesem ( tylko 10% strat) czego nie da sie powiedzieć o Styczniowym.

>Decyzja o wybuchu Powstania została powzięta nie w Londynie

Nikt nie twierdzi, że w Londynie. Jednak Londyn o przygotowaniach wiedział i nie zrobił nic, żeby powstanie powstrzymać. O ile sobie dobrze przypominam, Niedźwiadek (niezła kanalia) wywierając wpływ na Komorowskiego powoływał się na Londyn.

>Co do gen.Andersa to też podobny zarzut można mu postawić za Monte Cassino.

Być może, ale to temat na inną dyskusję i nic nie zmienia w kwestii powstania.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Termopile i Somosierra? Nie widzę analogii. Tam klęska wojskowa (które jednak umożliwiło odwet i zwycięstwo), tu fantastyczne zwycięstwo militarne (które pozostało bezowocne politycznie).

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Less, 31 Lip 2010, 21:00

>>Decyzja o wybuchu Powstania została powzięta nie w Londynie

Sorki, ale to prawda. To że trafiła na podatyny grunt to ZUPEŁNIE INNA sprawa. Decyzja jednych a wykonanie przez INNYCH to co innego

wojciech iwaszczukiewicz, 31 Lip 2010, 21:04

Yesoo to nie zarzut!!! Jeśli poczułeś się urażony- przepraszam

Nie wiem czy byliście w Muzeum Powstania w Warszawie?Bo ja byłem i tak sobie myslę,że po obejrzeniu ekspozycji można odnieść wrażenie,że .....powstanie zakończyło się sukcesem!

spoko, nikt tu chlewu nie robi.Każdy normalny człek uszanuje pamięć ludzi, gdziekolwiek by nie zginęli.Różnice w ocenie faktu historycznego były i będą, takimi jesteśmy ludźmi.Czasami podchodzimy do tego emocjonalnie, bo np.rodzina, czasami chłodno i bezstronnie, bo posiadana wiedza, a czasami zupełnie bez sensu, bo to Polska czyli Mesjasz narodów.

skynyrd, 31 Lip 2010, 21:16

>U nas jest wszystko na odwrót. Mówi się z duma o naszych kleskach - Powstaniu listopadowym,

>styczniowym, sierpniowym, a o jedynym udanym i sensownym - Wielkopolskim - cisza.

Wielkie słowa

cir

Po częsci skynyrd już Ci odpowiedział.Pod Termopilami walczyli nie tylko Spartanie ale i wojska innych miast-państw.Udało im się powstrzymać marsz Persów w kierunku Attyki.Z chwilą gdy na skutek zdrady Persowie zaczęli przedostawać się na tyły Greków ci rozpoczeli odwrót.Zostali jedynie Spartanie z Leonidasem bo nie pozwalała im na to ich idelogia.

100letni Kordian Tarasiewicz warszawiak z elit.Przezył powstanie w warszawie >>powstanie to było szalenstwo paru oficerów.korespondent francuski napisał ksiazke "Warszawa 1944" w ktorych ci ludzie mówili bez ogródek-musielismy cos zrobic, zeby swiat nam wspólczuł.Co pan mysli o Muzeum Powstania.Uwazam ze ekspozycja pokazuje tylko bohaterstwo a pomija cierpienia ludności cywilnej.

U podstaw decyzji o wybuchu Powstania leżała następująca myśl.Zrobimy Powstanie,Świat o nas usłyszy i przecież nas nie zostawi!Na pewno nam pomoże!Wyjatowy idiotyzm w kontekście wrzesnia 39r!

wojciech iwaszczukiewicz, 31 Lip 2010, 21:32

>U podstaw decyzji o wybuchu Powstania leżała następująca myśl.Zrobimy Powstanie,Świat o nas usłyszy

>i przecież nas nie zostawi!Na pewno nam pomoże!

Może nie decyzji a wykonania decyzji?

> Wyjatowy idiotyzm w kontekście wrzesnia 39r! - oczywiście

• Redaktorzy

"Mówi się z duma o naszych kleskach - Powstaniu listopadowym, styczniowym, sierpniowym, a o jedynym udanym i sensownym - Wielkopolskim - cisza."

A ile mówi się o jedynej wojnie, którą Polska wygrała w XIX wieku? (wyjaśniam: z Austrią).

cir

Po częsci skynyrd już Ci odpowiedział.Pod Termopilami walczyli nie tylko Spartanie ale i wojska innych miast-państw.Udało im się powstrzymać marsz Persów w kierunku Attyki.Z chwilą gdy na skutek zdrady Persowie zaczęli przedostawać się na tyły Greków ci rozpoczeli odwrót.Zostali jedynie Spartanie z Leonidasem bo nie pozwalała im na to ich idelogia.

>> wojciech iwaszczukiewicz

Termopile jedyny sens militarny jaki miało to na 3 dni zajeło forpoczte wojsk Kserksesa :)

niczego i nikogo nie zatrzymano

przy połmilionowej flocie ktora wprowadził ma brzeg Kserkses straty jakie poniósł było jak ukaszenie komara

Kserkses z ekipa biegał po Helladzie i zastawał zwykle opuszczone miasta , tracił prestiz i kase

jedyny plus dla Greków to pojawienie sie jakby jednomyslnosci wsrod miast co do wojny i powstanie legendy o męstwie swoich żołnierzy

taki rozwoj sytuacji umozliwił najwazniejsze czyli jedmomyslnosc w kwestii finansowania wojny, wpompowano kase w okrety ,bron i ludzi i wtedy Grecy staneli do walki jako naród /trwało to oczywiscie lata nie miesiace/

tak drodzy dyskutanci na wojne trzeba kasy , nie ma jednosci , nie ma tych co zapłacą -nie ma wojska

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir

Termopile wg. obecnej nomenklatury to działania opóżniajace a większość wojsk greckich wycofała się.

Ateny oddano bez walki aby wkrótce zwyciężyć na morzu,pod Salaminą.Rok póżniej były Plateje.

Proponuję jednak powrót do tematu!

Polska, to dzisiaj dla wielu pusty dźwięk.

Jutro, jak co rok moja rodzina odda Wam hołd. Pamiętamy !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gutekbull, 31 Lip 2010, 17:17

>Zawsze mnie zastanawiało czy Powstanie Warszawskie było dobrą decyzją ?

Najgorszą z możliwych. Anders miał rację chcąc postawić przed sądem wojennym Bora-Komorowskiego.

Moim zdaniem w jego decyzji o wybuchu Powstania maczali łapy Niemcy - Komorowski po zakończeniu Powstania był przez nich doskonale traktowany i fetowany.

H. Himmler chciał się spotkać z Borem-Komorowskim, który odmówił. Komorowski przeżył niewolę, potem był na emigracji w Anglii.

Mało który Niemiec mógł sobie pozwolić na lekceważenie Himmlera, a co dopiero Polak. Dla mnie oczywiste jest, że miał protektorów silniejszych od dowódcy SS (czyli Hitlera albo Goeringa). On przeżył, ale tysiące ludzi przez tego drania zginęło.

Zginęło ok. 15 tys żołnierzy AK oraz do 200 tys mieszkańców Warszawy.

Tych 15 tys zostało bohaterami i stawia się pomniki ich dowódcom - o 200 tys mało kto wpomina...

Dla mnie oczywiste jest, że miał protektorów silniejszych od dowódcy SS (czyli Hitlera albo Goeringa). On przeżył, ale tysiące ludzi przez tego drania zginęło.

TY MASZ JEDNAK NASRANE WE ŁBIE ;(

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 1 Sie 2010, 10:42

>TY MASZ JEDNAK NASRANE WE ŁBIE ;(

A dla mnie, że jesteś matołem, który niczego o czasach wojny w życiu nie przeczytał i nie słyszał. Masz wielką gębę (bo krzyczysz), a mózg maluteńki. Przestań pleść głupoty na forum i zacznij się uczyć - to można robić w każdym wieku.

Życzę rozumu.

meloman

Wypisując takie brednie musisz się liczyć z pewna reakcją.

Podtrzymuje, że masz nasrane w mózgu w tej części odpowiadającej

za postrzeganie rzeczywistości.

Poczytaj swoje wpisy może dojdziesz do pewnej autorefleksji na ten temat.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.