Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  131 członków

Sonus Oliva Klub
IGNORED

SONUS OLIVA - Klub

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam Panowie

Zapisuję się do klubu.

Posiadam kolumny na PHL/Davis/SS, pełne okablowanie, monobloki z na el34.

Zamieścił bym zdjęcia ale nie wiem jak.

Panowie proszę o zdjęcia sprzętów.

Bardzo mnie interesują monobloki na 845. Miałem w planach zamówić ale niestety chwilowe kłopoty z kasa mnie wstrzymały.

Pozdrawiam

Darek

Witam Panowie

Zapisuję się do klubu.

Posiadam kolumny na PHL/Davis/SS, pełne okablowanie, monobloki z na el34.

Zamieścił bym zdjęcia ale nie wiem jak.

Panowie proszę o zdjęcia sprzętów.

Bardzo mnie interesują monobloki na 845. Miałem w planach zamówić ale niestety chwilowe kłopoty z kasa mnie wstrzymały.

Pozdrawiam

Darek

Czesc Darek,

witamy na forum :) napisz troche o monoblokach EL34, domyslam sie ze to przerobione w100 tak jak w moim wypadku? Napisz troche o konfiguraji. Zalaczam zdjecie jednego z moich.

Zdjecia dodajesz przy pisaniu postu, uzyj szarego okienka "wiecej opcji", wowczas pokaze sie mozliwosc dodawania plikow w formie agrafki.

post-4563-0-21519600-1397204249_thumb.jpg

Edytowane przez nookie736

Cześć monobloki to te które Pan witek miał u siebie na strychu.

Przenosi się i dlatego je sprzedał. Lampy to RFT z lat 70 ale obecnie zbieram na KT 77 GL.

W konfiguracji jest cd Audio Aero Captole. Kable to srebro Sonus Oliva. Monobloki ciężkie 31kg sztuka.

Graja bardzo fajnie.

Kolumny to 15 calowy PHL 16 cm Davis i SS. 91,5 dB skuteczności.

Pozdrawiam

Darek

post-53246-0-42631600-1397235133_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich

Dumnie moge powiedziec ,ze chociaz po czesci dolaczam sie do klubu.

Moj wzmacniacz Yaqin 100B wreszcie ,po pregladzie ,malym tuningu zaczal grac

Bardzo jestem zadowolony ,powiem tylko ze wzmacniacz byl po raz pierwszy u pana Andrzeja Szymanskiego w warszawie "polski Hi end" na tuningu - lista obiecywan oraz podpunktow co to mialo w nim byc wymienione - zakres tuningu na pelna strone koszty "tylko 1.5kzl" wzmacniacz byl na poprawkach 2 razy i wciaz mial klopoty.

Na podstawie tych doswiadczen wzmacniacz wyslalem do Sonus Oliva, Pan Andrzej uswiadomil mnie iz z z calej tej listy "usprawnien" wstawiony zostal tylko soft start i wymienione glowne kondensatory. Jaksie poczulem - po prostu oszukany i naciagniety z braku niewiedzy i nadwyzki zaufania.

Wzmacniacz po wizycie w SOnus Oliva wreszcie gra tak jakbym sobie zyczylem, jestem bardzo zadowolony, pelen profesjonalizm. Dziekuje

Pozdrawiam

Bo Pan Andrzej nie robi Hi Endu, to i ceny normalne i wysoka jakość dźwięku.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich

Dumnie moge powiedziec ,ze chociaz po czesci dolaczam sie do klubu.

Moj wzmacniacz Yaqin 100B wreszcie ,po pregladzie ,malym tuningu zaczal grac

Bardzo jestem zadowolony ,powiem tylko ze wzmacniacz byl po raz pierwszy u pana Andrzeja Szymanskiego w warszawie "polski Hi end" na tuningu - lista obiecywan oraz podpunktow co to mialo w nim byc wymienione - zakres tuningu na pelna strone koszty "tylko 1.5kzl" wzmacniacz byl na poprawkach 2 razy i wciaz mial klopoty.

Na podstawie tych doswiadczen wzmacniacz wyslalem do Sonus Oliva, Pan Andrzej uswiadomil mnie iz z z calej tej listy "usprawnien" wstawiony zostal tylko soft start i wymienione glowne kondensatory. Jaksie poczulem - po prostu oszukany i naciagniety z braku niewiedzy i nadwyzki zaufania.

Wzmacniacz po wizycie w SOnus Oliva wreszcie gra tak jakbym sobie zyczylem, jestem bardzo zadowolony, pelen profesjonalizm. Dziekuje

Pozdrawiam

Pan Szymanski to wielki mowca, kiedys do niego dzwonilem to przez godzine nie dal mi dojsc do slowa, w efekcie koncowym bardzij mnie zniechecil niz zachecil i temat tuningu w jego firmie sobie odpuscilem. Pan Witek z kolei mowi malo ale na temat. W tej chwili odswieza mi zabytkowa integre Klein Hummela. Po dwoch dniach od dostarczenia zadzwonil z doglebna i bardzo wnikliwa diagnoza i sugestiami co do dalszego przebiegu rekonwalescencji :) krotko,

zwiezle i na temat.

Edytowane przez nookie736
  • 1 miesiąc później...

nookie736,

po raz kolejny mogę poteiwerdzić profesjonalizm Pana Andrzeja

Niedawno zmodyfikował mi cedeka Caspiana - szybko, dobrze, konkretnie i w rozsądnej cenie.

Prawdopodobnie za jakiś czas będę rozmawiał z nim o tuningu swojej integry Caspiana.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Nowość w ofercie SonusOlivy.

Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy, w rozwiązaniu którego udało się pominąć drogie stratne elementy stosowane w katodach lamp takie jak kondensatory i rezystory.

Dzięki temu dźwięk nacechowany jest dynamiką, przejrzystością, muzykalnością, a szczegóły i detale przekładają się na emocjonalność przekazu muzyki.

Układ wzmocnieniem sprawdza się z wkładkami MM i MC o podwyższonym sygnale. Dzięki niskiej impedancji wyjściowej wynoszącej 1kom przedwzmacniacz bezproblemowo współpracuje z każdą amplifikacją. Urządzenie funkcjonuje jako samodzielna konstrukcja w obudowie o wymiarach 43 x 30 x 6 cm.

Sekcja prephono może też być dodana do istniejącego przedwzmacniacza lampowego, a nawet tranzystorowego, jak również przez wymianę starego układu.

Cena w wersji:

hi-fi to 1660,-

w wersji high-end 1990,-

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Z chęcią bym zobaczył go od środka . Z chęcią bo sam przerobiłem 34 takie wzmacniacze .

Pewne elementy muszą być wymienione żeby grał .

Zresztą jest o tym wątek .

• 1 miesiąc później...

post-20863-0-37528500-1412590542_thumb.jpgWitam serdecznie zarówno wszystkich Klubowiczów SONUS OLIVA jak i wszystkich Forumowiczów Audiostereo!

Jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn podłogowych wykonanych parę lat temu przez Andrzeja Witka. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem modyfikacji w oparciu o wymianę przetwornika średniotonowego z racji tego, że w mojej konstrukcji został do tej roli zaadoptowany szerokopasmowy głośnik tesli - rozwiązanie budżetowe. Dzięki wiedzy i doświadczeniu Pana Andrzeja głośnik tej spisuje się nienajgorzej, jednak jestem przekonany (zgodnie z zapewnieniami Pana Andrzeja) że z lepszą średnicą kolumny zagrają jeszcze lepiej. Zawsze intrygował mnie głośnik SS z serii Revelator, dlatego też gównie skłaniam się w jego stronę 15w4531G00/K00 . Jednak w opozycji znajduję się rozwiązanie z norweskim Seas'em Excelem z membraną magnezową W15CY001. Byłem już niemalże w pełni zdecydowany, jednak na różnych forach naczytałem się wielu negatywnych opinii nt. revelarów: że zamulone, ospałe, przytłumione, nie warte swojej ceny itp.. Tym samym chciałbym ten temat poddać pod Wasze rozważania. Czy sądzicie, że w moim przypadku przeskok na revelatora będzię "grą wartą świeczki" i kosztów przeróbki (pewnie ok. 1600zł: przetworniki + lepsze elementy zwrotnicy + robocizna)? Czy może warto byłoby pomyśleć o innym rozwiązaniu? Jestem ciekaw Waszych opinii na ten temat. Tesla obecnie gra w towarzystwie tekstylnej kopułki SS 9300 oraz niskotonowego Peerless'a SLS10, więc oczywiście zależy mi, by nowy średniotonowy również dobrze zgrał się z towarzystwem. Perspektywicznie zmiana niskotonowego również na przetwornik z grupy SS Revelator.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jednocześnie wszystkich zainteresowanych konstrukcjami Pana Andrzeja zapraszam na odsłuch moich kolumn do Redy. Jeżeli ktoś z moich okolic posiada konstrukcje na jakimś z w/w przetworników średniotonowych, to również byłbym niezmiernie wdzięczny za możliwość odsłuchu.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Chcialem zapisac sie do klubu :)

Na chwile obecna jestem po modyfikacji Cd Caspiana. Pan Andrzej zrobil to rzetelnie,za rozsadne pieniadze i co najwazniejsze slychac efekty modyfikacji.

W dalszych planach kable sieciowe i listwa .

Pozdrawiam

post-20863-0-37528500-1412590542_thumb.jpgWitam serdecznie zarówno wszystkich Klubowiczów SONUS OLIVA jak i wszystkich Forumowiczów Audiostereo!

Jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn podłogowych wykonanych parę lat temu przez Andrzeja Witka. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem modyfikacji w oparciu o wymianę przetwornika średniotonowego z racji tego, że w mojej konstrukcji został do tej roli zaadoptowany szerokopasmowy głośnik tesli - rozwiązanie budżetowe. Dzięki wiedzy i doświadczeniu Pana Andrzeja głośnik tej spisuje się nienajgorzej, jednak jestem przekonany (zgodnie z zapewnieniami Pana Andrzeja) że z lepszą średnicą kolumny zagrają jeszcze lepiej. Zawsze intrygował mnie głośnik SS z serii Revelator, dlatego też gównie skłaniam się w jego stronę 15w4531G00/K00 . Jednak w opozycji znajduję się rozwiązanie z norweskim Seas'em Excelem z membraną magnezową W15CY001. Byłem już niemalże w pełni zdecydowany, jednak na różnych forach naczytałem się wielu negatywnych opinii nt. revelarów: że zamulone, ospałe, przytłumione, nie warte swojej ceny itp.. Tym samym chciałbym ten temat poddać pod Wasze rozważania. Czy sądzicie, że w moim przypadku przeskok na revelatora będzię "grą wartą świeczki" i kosztów przeróbki (pewnie ok. 1600zł: przetworniki + lepsze elementy zwrotnicy + robocizna)? Czy może warto byłoby pomyśleć o innym rozwiązaniu? Jestem ciekaw Waszych opinii na ten temat. Tesla obecnie gra w towarzystwie tekstylnej kopułki SS 9300 oraz niskotonowego Peerless'a SLS10, więc oczywiście zależy mi, by nowy średniotonowy również dobrze zgrał się z towarzystwem. Perspektywicznie zmiana niskotonowego również na przetwornik z grupy SS Revelator.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jednocześnie wszystkich zainteresowanych konstrukcjami Pana Andrzeja zapraszam na odsłuch moich kolumn do Redy. Jeżeli ktoś z moich okolic posiada konstrukcje na jakimś z w/w przetworników średniotonowych, to również byłbym niezmiernie wdzięczny za możliwość odsłuchu.

Kolumny wrzuciłeś w wątek trójmiasto, myślę że warto poczytać o tym

http://www.audiostereo.pl/klub-trojmiasto_72745.html/page__st__420#entry3250474

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam,

Chcialem zapisac sie do klubu :)

Na chwile obecna jestem po modyfikacji Cd Caspiana. Pan Andrzej zrobil to rzetelnie,za rozsadne pieniadze i co najwazniejsze slychac efekty modyfikacji.

W dalszych planach kable sieciowe i listwa .

Pozdrawiam

Ze slychac - na pewno.Pytanie czy lepiej.Daj mu pograc jakis czas i potem o ile byles osluchany z poprzednim stanem,stwierdzisz moze czy slychac 'lepiej'.

Z poprzednim stanem bylem osluchany jakies 3 lata. Od modyfikacji minely 3 tygodnie. Z pewnoscia musi minac wiecej czasu zeby byc pewnym swoich wrazen odsluchowych . Ale z racji tego ze slucham bardzo duzo muzyki na swoim sprzecie to na chwile obecna moge powiedziec ze dzwiek zrobil sie bardziej otwarty, slychac wiecej szczegolow ale nie idzie to w parze z ostroscia gornych rejestrow. Jest z pewnoscia lepsza lokalizacja zrodel pozornych.

Z bólem serca, z powodu chwilowej słabej kondycji finansowej, wystawiam na sprzedaż moje kolumienki Sonus Oliva.

Opis poniżej (+ link aukcji na Allegro).

Kolumny kupione 3 lata temu za ok. 14 000 zł, robione na zamówienie indywidualne.

Całkiem spore: podstawa 40x30 cm, wysokość: 110 cm, waga: ok. 50 kg sztuka.

Tony wysokie: ScanSpeak Revelator R2904 / 700000, kondensator KPSN cynowy z folii ciągłej, AudynCap/160V, cewki powietrzne, kondensatory pozostałe MKP, brak rezystora szeregowego.

Tony średnie: PHL 1120 inaczej zwany E171-8, rezystor Mils'a, cewka taśmowa Polink 16 AWG, kondensatory MKP poliprop. /250V SCR Francja

Tony niskie: PHL 4521 B302-8, cewka toroidalna na 1000W (w specyfikacji profesjonalnej), kondensatory GLATT Visaton.

Pozostałe cewki: drutowe powietrzne. Całość okablowania czyste srebro, porty WBT z serii NextGen 0710 z miedzi złoconej.

Efektywność: 92 dB/1m/8ohm/2,83 V/1W

Pasmo w pomieszczeniu: 38 - 30 000Hz (-+3 dB)

Moc zestawu 2 x 450 W (ze względu na delikatność głośnika wysokotonowego 2 x 120 W)

Impedancja: 8 ohm, min 6,7 ohma

Okleina: mahoń modyfikowany.

Cena za parę: 7500 zł

Odbiór osobisty - zapraszam na odsłuchy z własnym sprzętem (Poznań). Nie podejmuję się zorganizowania wysyłki kurierem (do mnie kolumny przywiózł własnym transportem stolarz, który wykonywał ich obudowy).

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4876162225

IMG_6218.jpg

Edytowane przez Kaumaha
  • 4 tygodnie później...

A ja od Sylwestra z preampem/wzmakiem słuchawkowym od p. Andrzeja - niedawno wisiał na allegro.... piękna piękna rzecz....

Przeglądałem tę aukcję - kusiło tyle, że cena też piękna.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.