Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie to ma znaczenie? Jeżeli w obu kolumnach jest tak samo - żadnego. Można sobie do woli zamieniać plus i minus chociażby na zaciskach kabla j , byle w obu kolumnach było jednakowo, łatwo sprawdzić że nie ma żadnej różnicy . Słyszenie tzw fazy absolutnej jest z kategorii cudów

Część wszystkim

Mam pytanie do użytkowników hpd315, co jest z tymi fazami,czytając na Yahoo ludzie piszą że są odwrócone czyli przy poprawnym podłączeniu kabli (plus do plusa etc) głośnik basowy idzie do środka a nie na zewnątrz?

Zrobiłem test z baterią tzw paluszkiem,podlaczylem tak jak się należy i faktycznie wciąga bass do środka.czy to jest poprawne? Czy może zamienić?

Od razu powiem,ze działa i tak i tak bo próbowałem.

Dzięki za pomoc

Rs

Moze chodzi o to, ze cewka niskotonowa jest wpieta w przeciwfazie w stosunku do cewki tweetera - oczywiscie w obu glosnikach.

OK

dotarłem do Tannoy tech manual:

Absolute Polarity .The convention with all Tannoy loudspeakers is as follows;

A positive going signal(i.e. +ve terminal of 1.5 volt cell) connected to the positive input terminal of the system

causes the L.F. cone to move into the cbinet. In this way the absolute polarity of the signal from microphone capsule to monitoring loudspeaker may be preserved.

Zawiadamia się uprzejmie, że na sprzedaż zostały wystawione super grające kolumny

Tannoy Arden

Link do ogłoszenia na allegro:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6588908753

Zapraszam do zapoznania się z aukcją i zakupu oczywiście :) Cena to 8500 zł

P.S. W ogłoszeniach na allegro również dwa fajne wzmacniacze lampowe oraz kolumny EV.

Edytowane przez Ciechomir
  • 4 tygodnie później...

Witam wszystkich! Czy ktoś z Was stosuje może połączenie Kolumn Tannoy z serii Prestige z polskim wzmacniaczem lampowym marki LAR ? Gram obecnie na kolumnach Audio Physic Tempo 25, ale zastanawiam się czy np. Tannoy Stirling GR nie zagrały by z tym wzmacniaczem znacznie lepiej.

Jakiś czas temu podjechałem do salonu na odsłuch kolumn Tannoy Revolution XT 6F. Naczytałem się o ich wspaniałym graniu 3D, to że znikają i takie tam, generalnie same superlatywy. Odsłuch odbywał się na sprzęcie Primare I22 CD22. Jakże wielkie rozczarowanie przeżyłem po podłączeniu kolumn (wówczas posiadałem kolumny Taga Harmony Coral F-80), Tannoy wypadł bardzo słabo, brak jakiejkolwiek cechy godnej zainteresowania. Chłopak w salonie widząc moje zdegustowanie podpiął mi Dali Opticon 6 i wtedy usłyszałem co co znaczy 3D W STEREO. Dali posiadały nieporównywalnie lepsza przestrzeń i były dużo bardziej subtelne, grały niezwykle czysto. Nie chcę pisać, że Tannoy Revolution XT 6F to złe kolumny(w końcu to klub Tannoy) ale takie cechy jak szerokość i głębia dużo lepsza w Dali+ nieporównywalnie lepsza czystość. Chciałem się podzielić w klubie swoimi doświadczeniami. Czy koś z szanownych kolegów miał może doświadczenia z ww kolumnami i jaki są jego spostrzeżenia na ten temat.

Jakiś czas temu podjechałem do salonu na odsłuch kolumn Tannoy Revolution XT 6F. Naczytałem się o ich wspaniałym graniu 3D, to że znikają i takie tam, generalnie same superlatywy. Odsłuch odbywał się na sprzęcie Primare I22 CD22. Jakże wielkie rozczarowanie przeżyłem po podłączeniu kolumn (wówczas posiadałem kolumny Taga Harmony Coral F-80), Tannoy wypadł bardzo słabo, brak jakiejkolwiek cechy godnej zainteresowania. Chłopak w salonie widząc moje zdegustowanie podpiął mi Dali Opticon 6 i wtedy usłyszałem co co znaczy 3D W STEREO. Dali posiadały nieporównywalnie lepsza przestrzeń i były dużo bardziej subtelne, grały niezwykle czysto. Nie chcę pisać, że Tannoy Revolution XT 6F to złe kolumny(w końcu to klub Tannoy) ale takie cechy jak szerokość i głębia dużo lepsza w Dali+ nieporównywalnie lepsza czystość. Chciałem się podzielić w klubie swoimi doświadczeniami. Czy koś z szanownych kolegów miał może doświadczenia z ww kolumnami i jaki są jego spostrzeżenia na ten temat.

Jak kolega chcialby porownac sprawiedliwie to z seria Precision - to jest razej odpowiednik Opticona.

Pozdrawiam

To Dali za dobre

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jak kolega chcialby porownac sprawiedliwie to z seria Precision - to jest razej odpowiednik Opticona.

Pozdrawiam

może i racja. Niestety Precision nie słuchałem. Jednego jestem pewien Opticony grają dużo lepiej od Tannoy Revolution XT 6F. Jak by wypadło porównanie Opticon vs Precision nie wiem?

Warto też dodać że lubię dźwięk szczegółowy, a to własnie daje Dali.

Pozdrawiam

tylko że porównywałem kilka par :

Focal aria

heco celan

canton vento

taga coral

i tannoy wypadł może nie najgorzej ale jako jeden z gorszych. Żadnych cech wyróżniających z tłumu. Chińskie koumny Taga Coral przykryły go czapką. Grały cieplej,dużo lepszy bas(niższy) lepsza średnica plus wygląd Taga to Mercedes w porównaiu do Kia-Tannoy. Jedynie Canton wypadł gorzej.

Edytowane przez adams84

może i racja. Niestety Precision nie słuchałem. Jednego jestem pewien Opticony grają dużo lepiej od Tannoy Revolution XT 6F. Jak by wypadło porównanie Opticon vs Precision nie wiem?

Warto też dodać że lubię dźwięk szczegółowy, a to własnie daje Dali.

tylko że porównywałem kilka par :

Focal aria

heco celan

canton vento

taga coral

i tannoy wypadł może nie najgorzej ale jako jeden z gorszych. Żadnych cech wyróżniających z tłumu. Chińskie koumny Taga Coral przykryły go czapką. Grały cieplej,dużo lepszy bas(niższy) lepsza średnica plus wygląd Taga to Mercedes w porównaiu do Kia-Tannoy. Jedynie Canton wypadł gorzej.

W UK mozna je kupic za £600, Opticony sa 2x drozsze. Jesli chodzi o wyglad to kazdy ma swoj gust - ja np lubie Precisiony - wygladaja minimalistycznie i bardzo elegancko. Szczerze mowiac to Taga wyglada po prostu jak normalna kolumna - nie przesadzalbym z tym Mercedesem ;)

Precisiony to zupelnie inna klasa grania wiec moze sprobuj ich posluchac. To kolumny ktore jak na wartosc pieniezna graja przepiekna srednica - wyjatkowe do wokali, nieskomplikowanego jazzu.

W UK mozna je kupic za £600, Opticony sa 2x drozsze. Jesli chodzi o wyglad to kazdy ma swoj gust - ja np lubie Precisiony - wygladaja minimalistycznie i bardzo elegancko. Szczerze mowiac to Taga wyglada po prostu jak normalna kolumna - nie przesadzalbym z tym Mercedesem ;)

Precisiony to zupelnie inna klasa grania wiec moze sprobuj ich posluchac. To kolumny ktore jak na wartosc pieniezna graja przepiekna srednica - wyjatkowe do wokali, nieskomplikowanego jazzu.

pewnie Dali do Mercedesa jeśli chodzi o wygląd może jeszcze daleko ale Tannoy Revolution XT 6F dużo gorzej nie mówiąc nic o Taga coral bo te to naprawdę Mercedes.

pewnie Dali do Mercedesa jeśli chodzi o wygląd może jeszcze daleko ale Tannoy Revolution XT 6F dużo gorzej nie mówiąc nic o Taga coral bo te to naprawdę Mercedes.

Nie chce sie spierac ale nie rozumiem Twoich zachwytow nad tymi kolumnami. Opticony wygladaja o niebo lepiej :)

Nie chce sie spierac ale nie rozumiem Twoich zachwytow nad tymi kolumnami. Opticony wygladaja o niebo lepiej :)

W sumie to rozmawiamy o rzeczach tak subiektywnych.... co jest ładniejsze sedan czy coupe, blondynka czy brunetka. Taga Coral miałem rok w domu i chodziłem po salonach pół roku szukając kolumn, które dorównają klasą Primare. Okazało się że Coral były już takimi głośnikami. Jeżeli chodzi o wykończenie i wygląd to przewyższają Tannoy z pewnościa, Dali to już kwesta gustu ale moim zdaniem Taga wyglada lepiej całościowo, bo biorąc tylko panel przedni to faktycznie Opticony są ładniejsze.

W sumie to rozmawiamy o rzeczach tak subiektywnych.... co jest ładniejsze sedan czy coupe, blondynka czy brunetka. Taga Coral miałem rok w domu i chodziłem po salonach pół roku szukając kolumn, które dorównają klasą Primare. Okazało się że Coral były już takimi głośnikami. Jeżeli chodzi o wykończenie i wygląd to przewyższają Tannoy z pewnościa, Dali to już kwesta gustu ale moim zdaniem Taga wyglada lepiej całościowo, bo biorąc tylko panel przedni to faktycznie Opticony są ładniejsze.

No to zeby kazdy wiedzial na co patrzy ;)

Revolution, Opticon, Coral, Precision - od lewa do prawa

post-59062-0-46647400-1480369495_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Macie Corner York-i na Silver LSU/HF/15L Dual Concentric L.S.? Jak nie, to możecie kupić : http://www.hifido.co.jp/?lang=E&genre=0201&keyword=&arrival=10&limit=50&price=7

a.jpg

o.jpg

q.jpg

http://www.hifido.co.jp/?lang=E&genre=0201&keyword=&arrival=10&limit=50&price=7

Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Piękne, cena w zasadzie zgodna z przewidywaniami. Pewnie za 10 lat będą jeszcze droższe.

Tannoy to jedna z marek która ma produkty które po jakimś czasie stają się klasykami vintage i powyżej pewnego wieku zaczynają drożeć zamiast tanieć.

Witam

Czytam Klub Tannoy'a bo mam zamiar kupić Revolution XF8 ale nie znajduje żadnej informacji na ich temat. Czyżby były aż tak złe?

Wysłane z tapciocha

A dlaczego akurat te kolumny? Pytam bo miałem okazję słychać XF6 i niestety nie zrobiły wrażenia. Dodam,że odsłuch odbył się na bardzo dobrym wzmacniaczu Primare I22. Kolumny wyglądały przeciętnie jak na ta cenę i w bezpośrednim porównaniu do Dali Opticon zagrały ciemniej, mniej przestrzenie i nie tak czysto jak Dali. Ilość szczegółów też była gorsza w stosunku do Dali.

Nie wiele o nich w sieci prócz 2 testów. Mam Taga Harmony Platinium 120 v2 z których jestem zadowolony. Myślałem,że te Tannoye będą lepsze. Jeszcze ich nie słuchałem i nie mam porównania. Myślę że do jazzu były by lepsze od TH ,mają większy głośnik basowy a ja chcę takiego basu naturalnego a nie sztucznego z małych głośniczków. Opinie w testach myślę że pozytywne no i cena spadła z 8kzł na 5 z hakiem

Nie wiele o nich w sieci prócz 2 testów. Mam Taga Harmony Platinium 120 v2 z których jestem zadowolony. Myślałem,że te Tannoye będą lepsze. Jeszcze ich nie słuchałem i nie mam porównania. Myślę że do jazzu były by lepsze od TH ,mają większy głośnik basowy a ja chcę takiego basu naturalnego a nie sztucznego z małych głośniczków. Opinie w testach myślę że pozytywne no i cena spadła z 8kzł na 5 z hakiem .

Wysłane z tapciocha

To się ciekawie składa jeżeli masz Taga Platinum to pomyśl o Coralach albo Platinum SE. Ja miałem wcześniej Taga Coral F-80 i słuchałem także Twoich Platinum. Corale grają lepiej( znacznie). Ich dźwięk był ciepły. Wspaniały środek i bas. Grają bardzo równo. Obecne Dali Ikon 6mk2 brzmią w stosunku do Corali inaczej. Zdecydowanie bardziej szczegółowe grające bardziej skrajami z lekko cofniętym środkiem. Corale grają mniej szczegółowo ale cieplej i równiej. Słuchałem XF6 i miałem prawie rok w domu Corale i moim zdaniem nie warto kupować Tannoy ponieważ wyglądają gorzej od TAga grają porównywalnie choć miom zdaniem Corale mają lepszy bas dodatkowo Taga jest tańsza. Zdecydowanie polecam te głośniki ale tylko pod warunkiem że lubisz ciepłe granie z piekną średnicą

A dlaczego akurat te kolumny? Pytam bo miałem okazję słychać XF6 i niestety nie zrobiły wrażenia. Dodam,że odsłuch odbył się na bardzo dobrym wzmacniaczu Primare I22. Kolumny wyglądały przeciętnie jak na ta cenę i w bezpośrednim porównaniu do Dali Opticon zagrały ciemniej, mniej przestrzenie i nie tak czysto jak Dali. Ilość szczegółów też była gorsza w stosunku do Dali.

Opticony nie grają detaliczniej a są po prostu rozjaśnione. Okropne wycie..

XF8 to bardzo dobry wybór. Stereofonia, scena zagina dużo droższe konstrukcje. Bas jest bardzo dobry, naturalny i szybki w tej cenie. Oddanie faktury bębnów dzięki papierowym membranom daje rade. No i te wokale..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Opticony nie grają detaliczniej a są po prostu rozjaśnione. Okropne wycie..

XF8 to bardzo dobry wybór. Stereofonia, scena zagina dużo droższe konstrukcje. Bas jest bardzo dobry, naturalny i szybki w tej cenie. Oddanie faktury bębnów dzięki papierowym membranom daje rade. No i te wokale..

I to jest właśnie piękne na forum człowiek szuka informacji i dostaje dwie sprzeczne opinie o interesującym go sprzęcie. Bądź Pan tu teraz mądry

Ale to nie pierwsza opinia tego typu o Dali - faktem jest ze graja mocno gora - trzeba byc ostroznym z doborem wzmacniaczy bo mozna mocno ucierpiec. Prawda jest ze graja detalicznie na gorze szczegolnie te modele ze wstegowymi tweeterami - ale czy to jest naturalne granie to juz zupelnie inna bajka. Wg mnie i wielu innych nie - ale moze sie komus podobac - oczywiscie ze tak.

Tannoye maja gore zaokraglona ale jak dla mnie brzmiaca duzo bardziej naturalnie.

Otóż to!

@adams84 - musisz sam posłuchać, ale zawsze bierz poprawkę na wzmacniacz, źródło i całą resztę toru bo wszystko wpływa na ostateczny odbiór.

Najlepiej słuchać tego samego sprzętu w różnych konfiguracjach bo dopiero wtedy zaczynasz wyrabiać sobie opinie na temat danego sprzętu czy tobie pasuje czy szukasz dalej.

Często jeden odsłuch nie daje żadnej konkretnej odpowiedzi. Chyba że w danej konfiguracji zagra super - przynajmniej będziesz wiedział że da sie taki efekt osiągnąć na danym sprzęcie.

Generalnie nie jest łatwo się zadowolić :)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

No więc mam w domu Tannoy R XT8F.

W salonie toczyły boję z Dali Opticon8 i Zensor 7. Oczywiście na moim wzmacniaczu Atoll In200 Se + Tidal HiFi z telefonu Galaxy S7 Edge.Mam nadzieję że nie pomyliłem nazw. Zensor 7 odpadł po 10 minutach słuchania. Totalny brak basu. Opticony grały bardzo czysto,nawet za bardzo. Wysokie tony ? chyba trochę za dużo. Średnica równa i nie wyskakująca przed szereg. Bas bardzo dobry. Z tych 3 kolumn, gdyby nie wielkość ,a potrzebuję wysokich kolumn to wygrały Opticony. Jeszcze się obawiam że jednak były by za jasne a w moim systemie mogło być za bardzo krzykliwie. Wziąłem do domu na odsłuch Tannoy'e i nie żałuję. Są w stosunku do moich Taga Harmony Platinium 120 v2 troszkę ciemniejsze , pewnie z braku głośnika średnitonowego,natomiast sam przekaz muzyczny jest bardziej szlachetny. Bas na satysfakcjonującym poziomie i trzymany w ryzach. Góra fantastyczne wyksponowana, ale nie za jasna. Słucha się muzyki trochę inaczej niż na Platinkach, fajniej i przyjemniej co nie znaczy,że Tagi są złe. Za 3500 zł grają bardzo dobrze.

Tannoy'e zostają. Tagi też, chyba że znajdzie się kupiec.

Edytowane przez jarojaw

No więc mam w domu Tannoy R XT8F.

W salonie toczyły boję z Dali Opticon8 i Zensor 7. Oczywiście na moim wzmacniaczu Atoll In200 Se + Tidal HiFi z telefonu Galaxy S7 Edge.Mam nadzieję że nie pomyliłem nazw. Zensor 7 odpadł po 10 minutach słuchania. Totalny brak basu. Opticony grały bardzo czysto,nawet za bardzo. Wysokie tony ? chyba trochę za dużo. Średnica równa i nie wyskakująca przed szereg. Bas bardzo dobry. Z tych 3 kolumn, gdyby nie wielkość ,a potrzebuję wysokich kolumn to wygrały Opticony. Jeszcze się obawiam że jednak były by za jasne a w moim systemie mogło być za bardzo krzykliwie. Wziąłem do domu na odsłuch Tannoy'e i nie żałuję. Są w stosunku do moich Taga Harmony Platinium 120 v2 troszkę ciemniejsze , pewnie z braku głośnika średnitonowego,natomiast sam przekaz muzyczny jest bardziej szlachetny. Bas na satysfakcjonującym poziomie i trzymany w ryzach. Góra fantastyczne wyksponowana, ale nie za jasna. Słucha się muzyki trochę inaczej niż na Platinkach, fajniej i przyjemniej co nie znaczy,że Tagi są złe. Za 3500 zł grają bardzo dobrze.

Tannoy'e zostają. Tagi też, chyba że znajdzie się kupiec.

Wysłane z tapciocha

Gratuluje

Dali maja sporo wysokich tonow i wlasnie jak na moje ucho zbyt duzo i nie tak naturalnie brzmia przez to - zasluga tego wstegowca pewnie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.