Skocz do zawartości
IGNORED

recenzje prasy audiofilskiej

troy

Rekomendowane odpowiedzi

W kwestii technicznej krytyka.

W wersji drukowanej Audio-Video od czasu przejecia gazety przez Red nacz, czyli przez caly rok uzywacie fatalego kroju czcionek. Raz cienkie, raz grube - czyta sie to okropnie.

W kwestii technicznej krytyka.

W wersji drukowanej Audio-Video od czasu przejecia gazety przez Red nacz, czyli przez caly rok uzywacie fatalego kroju czcionek. Raz cienkie, raz grube - czyta sie to okropnie.

Przejęcie nastąpiło od nr lipcowego 2012, więc 2 lata temu i wówczas zmieniła się czcionka. Rok temu zmienił się format gazety, ale czcionka pozostała taka sama. O które konkretnie numery chodzi?

Przejęcie nastąpiło od nr lipcowego 2012, więc 2 lata temu i wówczas zmieniła się czcionka. Rok temu zmienił się format gazety, ale czcionka pozostała taka sama. O które konkretnie numery chodzi?

Dziekuje za odzew, podam kilka przykladow najbardziej razacych po przejrzeniu ostatniego rocznika.

Troche szkoda tego papieru ale faktycznie wydanie elektroniczne jest wygodniejsze...

Mam cala mase miesiecznikow i czesc juz niszczeje

Z elektronicznymi wydaniami tak sie nie stanie

Ogolnie popieram inicjatywe

Oby jakosc merytoryczna nie spadala i bedzie dobrze

Troche szkoda tego papieru ale faktycznie wydanie elektroniczne jest wygodniejsze...

Mam cala mase miesiecznikow i czesc juz niszczeje

Z elektronicznymi wydaniami tak sie nie stanie

Ogolnie popieram inicjatywe

Oby jakosc merytoryczna nie spadala i bedzie dobrze

Na razie jest to tylko numer eksperymentalny. Następne wydania będą nadal tradycyjne.

Jestem trochę zawiedziony brakiem dalszych wpisów. Krytykujcie proszę. Krytyka jest potrzebna - pomaga w rozwoju.

Stąd można pobrać najnowsze Audio Video, aby był temat to dyskusji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tam trochę recenzji, na których można się oprzeć, wytknąć wszelkie błędy, uchybienia, nieścisłości.

Ukryta Zawartość

Jestem trochę zawiedziony brakiem dalszych wpisów. Krytykujcie proszę.

Audio Video co widzę po sierpniowym numerze to magazyn dla uzytkowników sieciowców i pc audio. Czyli juz nie dla mnie

Audio Video co widzę po sierpniowym numerze to magazyn dla uzytkowników sieciowców i pc audio. Czyli juz nie dla mnie

Ze spisu treści to nie wynika: Testy sprzętu:

Matrix X-SABRE

Ambitny przetwornik USB.

Panasonic DMP-BDT700

Najnowszy i najlepszy odtwarzacz wizyjny, jaki kiedykowiek stworzył ten producent. Fenomenalny układ skalowania 4K i zaskakujące brzmenie.

Q Acoustics Concept 40

Najdroższe podłogówki brytyjskiej firmy. Ile są warte?

iFi Audio iCAN Nano

Miniaturowy, zasilany bateryjnie wzmacniacz słuchawkowy.

Beyerdynamic A2

Wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy.

YBA Heritage CD100

Odtwarzacz CD w wejściem USB 24/96.

HIGH-END

KEF Reference 5

Ekstremalnie dopracowane zestawy głośnikowe w odsłuchach i pomiarach.

Sugden A21a Series 2

Trzydziestoletni wzmacniacz, a gra lepiej jak nowe.

Devialet SAM

Rewolucyjna technika poprawiająca brzmienie zestawów głośnikowych. Tego jeszcze nie było!

MBL Corona C51

Integra w technice impulsowej, ale bez przypadłości klasy D.

REPORTAŻ

ATC Loudspeakers

Byliśmy w Stroud, widzieliśmy, jak powstają głośniki oraz kolumny ATC i opisaliśmy to.

The Chord Company

Z wizytą w Salisbury, gdzie powstają jedne z ciekawszych brytyjskich kabli.

RANKING SPRZĘTU

Aktualny spis przetestowanych modeli (wciąż produkowanych lub dopieo niedawno wycofanych), ich charakterystyki i rekomendacje.

NOWOŚCI ze świata audio-video

Targi AV&Home Cinema Show

IFA w Berlinie

MUZYKA

Klasyka (muzyka współczesna i dawna) - strona więcej niż zwykle

Jazz

Audiofilskie

Pop/Rock

Z jedną uwagą przy Devialecie. Ich technologia SAM to coś znanego od lat stosowanego przez wiele firm. Po prostu cyfrowa korekcja dobierająca pracę przetworników do zadanych założeń.Co więcej inne firmy jak TacT, Lyngdorf, Trinnov itd poszły znacznie dalej, gdyż nie tylko dobierają parametry przetworników do założonego "ideału" ale też przy tym uwzględniają akustykę pokoju!! Pomiary których robi się od kilku do kilkunastu dają obraz akustyki i charakterystyki przetworników w tej konkretnej akustyce. Po korekcji efekt jest bardzo dobry.Tak że to co zrobił Devialet to taka zubożała wersja tego co robi się od lat. Dopisek, że "tego jeszcze nie było" jest niepoważny i niezbyt dobrze świadczy o fachowości recenzentów.

Szczerze?

Wyszedł bardzo dobry numer. Tym bardziej jest to warte podkreślenia, że przecież w ogóle nie przewidziano jego wydania papierowego. A robota jest wykonana niezwykle solidnie.

Gdyby, zgodnie z przesłaniem wstępniaka, cena takich wydań mogła oscylować wokół 4-5 zł, to byłaby to inna i świetna czytelnicza rzeczywistość.

Znakomite są relacje z odwiedzin w fabrykach.

Ciekawym patentem jest pojawienie się dodatkowego zdjęcia po najechaniu na wskazany obszar.

O załącznikach filmowych nawet szkoda wspominać - to oczywisty postęp w stosunku do papieru.

Szczególnie ciekawy jest fragment w recenzji kolumn KEF-a tłumaczący słowami producenta (bez)sens konstruowania obudowy z nierównomiernych ścianek oraz ich zwiększonego pogrubiania.

No i nareszcie teksty recenzji są zrównoważone - zdaja się mieć w sobie więcej obiektywizmu, niż do tego przywykliśmy. Nad wszystkim góruje konkluzja, że nie ma sprzętów idealnych, ale dzięki rynkowej różnorodności każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Przykładem niech będzie wzmacniacz Sugdena.

Jak wspomniałem, podoba mi się. Ze swej strony widziałbym ewentualnie taka zmianę, aby e-wydanie miało postać dostępu do podstrony internetowej, gdzie w formie klikanych i otwieranych kafli byłby dostęp do poszczególnych: testów, recenzji płyt, rankingu sprzętu. Mniej by było przewijania i... w każdym "kaflu" możnaby umieścić "najbogatszego" reklamodawcę :) Podział pisma na sekcje dodałby przejrzystości. PDF jest jakiś taki zwykły - jeśli to może być wystarczający powód do rozczarowania.

Kończąc napiszę, że mam nadzieję, iż na podany (wymuszony) adres mailowy nie zaczną zaraz przychodzić jakieś spamowe oferty. Zapytania o zgodę na takie działania nie było, więc rzeczywiście wygląda to po prostu na prezent. Jakże miły.

Trąbą będzie ten, kto z niego nie skorzysta. Dzięki, gratulacje i trzymajcie ten poziom.

Jestem trochę zawiedziony brakiem dalszych wpisów. Krytykujcie proszę. Krytyka jest potrzebna - pomaga w rozwoju.

Stąd można pobrać najnowsze Audio Video, aby był temat to dyskusji:

Ukryta Zawartość

Jest tam trochę recenzji, na których można się oprzeć, wytknąć wszelkie błędy, uchybienia, nieścisłości.

Chciałem pobrać, ale niestety nie da się zarejestrować, próbowałem nawet z różnymi emailami, wczoraj i dziś, zawsze pisze że użytkownik istnieje lub dane niepoprawne etc. Nawet patrzyłem, czy tego numeru nie da się kupić ale też nie ma takiej opcji.

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Chciałem pobrać, ale niestety nie da się zarejestrować, próbowałem nawet z różnymi emailami, wczoraj i dziś, zawsze pisze że użytkownik istnieje lub dane niepoprawne etc. Nawet patrzyłem, czy tego numeru nie da się kupić ale też nie ma takiej opcji.

Proszę napisać do: [email protected]. Pomoże.

Z jedną uwagą przy Devialecie. Ich technologia SAM to coś znanego od lat stosowanego przez wiele firm. Po prostu cyfrowa korekcja dobierająca pracę przetworników do zadanych założeń.Co więcej inne firmy jak TacT, Lyngdorf, Trinnov itd poszły znacznie dalej, gdyż nie tylko dobierają parametry przetworników do założonego "ideału" ale też przy tym uwzględniają akustykę pokoju!! Pomiary których robi się od kilku do kilkunastu dają obraz akustyki i charakterystyki przetworników w tej konkretnej akustyce. Po korekcji efekt jest bardzo dobry.Tak że to co zrobił Devialet to taka zubożała wersja tego co robi się od lat. Dopisek, że "tego jeszcze nie było" jest niepoważny i niezbyt dobrze świadczy o fachowości recenzentów.

Ach te chwytliwe podtytuły. Wiele poważnych gazet opatruje swe artykuły leadem nieco mniej poważnym niż dalsza treść. Czy treść samej recenzji (część techniczna) jest równie niepoważna?

Kończąc napiszę, że mam nadzieję, iż na podany (wymuszony) adres mailowy nie zaczną zaraz przychodzić jakieś spamowe oferty. Zapytania o zgodę na takie działania nie było, więc rzeczywiście wygląda to po prostu na prezent. Jakże miły.

Na mój nie przychodzą, więc mogę zapewnić, że nie będą. Proces rejestracji był konieczny, aby uzyskać wiarygodną informację zwrotną o ilości unikalnych pobrań pliku pdf. Na tej podstawie będzie można ocenić czy ta droga (elektroniczna) ma przyszłość już teraz, czy też jest jeszcze trochę za wcześnie.

Tego nie wiem. Jeszcze nie czytałem ale jak już w tytule, dużymi literami jest kłamstwo, to po co czytać dalej?

Gdybym tak do tego podchodził, nie mógłbym w ogóle czytać jakichkolwiek wiadomości na portalach elektronicznych. Kłamstwo - raczej nie. Na pewno nie taki są intencje. Prędzej niewiedza, lub wynika to z innych czynników zawartych w tekście, ale właśnie po to kontynuuję ten wątek, aby takie wpisy jak Pana się pojawiały. Zatem zachęcam do przeczytania właśnie tego artykułu i napisanie jednego - dwóch zdań na temat jego technicznej rzetelności. Przekażę później te informacje autorowi.

Proces rejestracji był konieczny, aby uzyskać wiarygodną informację zwrotną o ilości unikalnych pobrań pliku pdf. Na tej podstawie będzie można ocenić czy ta droga (elektroniczna) ma przyszłość już teraz, czy też jest jeszcze trochę za wcześnie.

Kupuję regularnie niemieckie stereo.de w wersji elektronicznej właśnie (ok. 20 PLN za numer). Najważniejsze jest to, że otrzymuje się zwykły pdf i że nie jest to prenumerata. Co do polskiej prasy, to chętnie bym kupował tylko poziom niski. Niemniej Audio Video i tak jest moim zdaniem najlepsze. To czego najbardziej brakuje, to akrtykułów, które głebiej wchodzą w różne zagadnienia. Niemieckie stereo.de ma też bardzo ciekawą rubrykę: warsztaty, w których uczestniczą czytelnicy. Dodatkowo niemieckie gazety zawsze odnoszą testy sprzętu, do innych sprzętów i wyraźnie piszą, że coś jest lepsze (i w jakim aspekcie). Tylko takie porównania mogą cokolwiek wnieść.

Tego nie wiem. Jeszcze nie czytałem ale jak już w tytule, dużymi literami jest kłamstwo, to po co czytać dalej?

Przecież wszyscy wiemy o co tu chodzi. Dyskusja z recenzentami nie ma sensu. Przecież nie powiedza Ci prawdy.

Co i tak jest bez znaczenia, bo kto ma olej w głowie ten ja zna ;-) I nie trzeba tu jakichś dużych mocy intlektualnych ;-)

A tu na dodatek w tle pojawia się devialet ze swoja "super" technologią ...... marketingową.

Recenzent to taki rodzaj rzecznika prasowego ;-)

Przecież wszyscy wiemy o co tu chodzi. Dyskusja z recenzentami nie ma sensu. Przecież nie powiedza Ci prawdy.

Co i tak jest bez znaczenia, bo kto ma olej w głowie ten ja zna ;-) I nie trzeba tu jakichś dużych mocy intlektualnych ;-)

A tu na dodatek w tle pojawia się devialet ze swoja "super" technologią ...... marketingową.

Recenzent to taki rodzaj rzecznika prasowego ;-)

No dobrze, niech będzie, że rzecznika. Ale do rzeczy: czytał Pan artykuł? Chciałbym pozyskać opinię o nim, a nie o tytule. To, jak bardzo będzie krytyczna nie ma znaczenia, ważne aby opinia była oparta na jakichś faktach. Tytuł to nieco za mało.

To czego najbardziej brakuje, to akrtykułów, które głebiej wchodzą w różne zagadnienia.

Właśnie o takie opinie chodzi. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie tej myśli?

Wyświetl postUżytkownik dd6 dnia 19.08.2014 - 12:39 napisał

To czego najbardziej brakuje, to akrtykułów, które głebiej wchodzą w różne zagadnienia.

Właśnie o takie opinie chodzi. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie tej myśli?

Pierwszym podstawowym brakiem jest brak jednoznacznego odniesienia w testach do innych sprzętów. Po pierwsze do poprzedniego modelu tego samego producenta, po drugie do aktualnej konkurencji.

O budowie sprzętu są całe strony, a odsłuchach niestety niewiele. I tutaj tez nasuwa się porównanie do niemieckich redakcji:

- maja one swój sprzęt referencyjny w różnych kategoriach cenowych

- mają redakcyjne pomieszczenia odsłuchowe

- akrtykuł pisze jeden recenzent, ale odsłuch odbywa sie przy udziale wielu osób z redakcji

Od strony technicznej testy są napisane płytko, ponieważ najczęściej autor nie ma swojego zdania w kwestiach technicznych, powtarza jedynie bełkot reklamowy producenta. I tu bynajmniej nie oczekuję od autora obiektywizmu: powinien mieć swoje zdanie. Jeżeli już piszemy o jakimś rozwiązaniu konstrukcyjnym, to może zastanówmy się, co robi konkurencja?

Pewne tematy wymagają wielostronnego potraktowania, np. okablowanie: fizyczna rola kabla jest diametralnie różna, w zależności od rodzaju systemu: czy jest zbalansowany, czy dac ma izolację galwaniczną etc. Tutaj test w jednym systemie jest kompletnie bez sensu.

Brakuje odniesień do akustyki pomieszczenia: kwestie "za jasno" "za ostro" nie maja bez takiego kontekstu żadnego sensu.

Tematów głębiej wchcodzących w kwestie techniczne w ogóle brakuje: akustyka, psychoakustyka, technika cyfrowa, podstawowe pojecia elektroniki. Audiofila, który nie ma pewnej elementarnej wiedzy łatwo oszukać.

Nie ma artykułów o rozwiązaniach odbiegających od standardów: bi-amping, bi-amping lampa + tranzystor, stereo + 2 suby itd.

Nie ma czegoś w rodzaju warsztatów: zróbmy fajnie grający system: lepiej droższy wzmacniacz, czy może droższe kolumny, czy źródło?

Nie ma przykładowo testu autoryzowanych serwisów, ani nawet próby oceny pod kątem dbałości o klienta.

Podsumowując: w prasie audiofilskiej są w zasadzie bezwartościowe pod względem merytorycznym artykuły, nic nie wnoszą, niczego nie uczą.

Tematów głębiej wchcodzących w kwestie techniczne w ogóle brakuje: akustyka, psychoakustyka, technika cyfrowa, podstawowe pojecia elektroniki. Audiofila, który nie ma pewnej elementarnej wiedzy łatwo oszukać.

Wielokrotnie były w Audio Video artykuły poruszające każdy z wymienionych tematów.

Nie ma przykładowo testu autoryzowanych serwisów, ani nawet próby oceny pod kątem dbałości o klienta.

Jak to zrobić?

Podsumowując: w prasie audiofilskiej są w zasadzie bezwartościowe pod względem merytorycznym artykuły, nic nie wnoszą, niczego nie uczą.

W Audio Video, czy ogólnie?

Pierwszym podstawowym brakiem jest brak jednoznacznego odniesienia w testach do innych sprzętów. Po pierwsze do poprzedniego modelu tego samego producenta, po drugie do aktualnej konkurencji.

W przypadku recenzji w Audio Video, nie mogę się z tym zgodzić. Odniesień jest mnóstwo, zarówno do równoległej konkurencji, jak i poprzedników.

W Audio Video, czy ogólnie?

Panie Marku, pisałem ogólnie, powiedzmy o dominującej tendencji, zawsze jakieś wyjątki się znajdą. Audio Video i tak najbardziej lubie z polskiej prasy. Nie piszę, żeby wyłącznie krytykować. Może coś z tych postulatów i uwag uda się Panu wykorzystać.

W związku z powyższym nie będę też próbował wykazać, czego faktycznie nie ma analizując przykładowo konkretne teksty, numery, roczniki. To byłaby taka przepychanka.

Życzę powodzenia i żeby AV było coraz lepsze.

Popieram zdanie o braku odniesień do innych sprzętów. Zwłaszcza odniesień do sprzętów starszych. Z żadnego pisma nie dowiedziałem się nigdy (no może ze dwa razy) czy aktualny model ma przewagę nad poprzednim i w jakim aspekcie brzmienia nawet w ramach jednego producenta. Do tego brak jest odniesień do sprzętów kiedyś będącym punktem odniesienia. Np. w recenzji wspaniałego Panasonic DMP-BDT700 odniesienie do OPPO? Dostał nagrodę ale czy to znaczy że jest bezwzględnie lepszy?

Najważniejsze warto by mieć jakiś punkt odniesienia w danej klasie (niekoniecznie najlepszy) ale znany powszechnemu ogółowi jak rzeczony OPPO i odnosić do niego opinie o brzmieniu.

• 3 tygodnie później...

Można już krytykować numer wrześniowy Audio Video

Nie widziałem tego numeru ale zastanawia mnie brak ścisłości ocen .

Jakieś urządzenie jest testowane i trafia do kategorii B . Kilka numerów później spada do niższej kategorii .

O co tu chodzi ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.