Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktos ma ochote poczytac recenzje nowych 7 to zapraszam.

Cd

post-23552-0-11552600-1390052794_thumb.jpg

post-23552-0-50975300-1390052950_thumb.jpg

post-23552-0-92019900-1390054172_thumb.jpg

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Panowie jezu ale to gralo, takiego bassu dawno nie slyszalem.

Kolega mial pomieszczenie 2razy jak moje a bas byl 4 razy wiekszy niz u mnie w domu, jak mi ktos powie ze atc bassu nie maja, to go wysmieje. Kolumny znikaly, srednica bajka to samo gora. AHH

Zobaczcie filmik.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

No wlasnie sie przekonalem wczoraj ze moje atc z roksanem nawet nie graja w 50 procentach. Zastanawiam sie czy nie polowac na 40 lub dobra elektronike.

Ale slyszalem ze 40 sa latwiejsze do wysterowania.

A blusik to joe satriani-smf

a nad wzmacniaczem zastanawialem sie nad http://www.lavardin.com/lavardin-isrefE.html

Tez sie zastanawiam nad wzmacniaczem od Kolegi z forum, ktory robi wzmacniacze pod atc, nie pamietam jaki ma nick , ale bede w polsce za tydzien to moze bym zrobil jakis deal z nim.

W lutowym wydaniu stereophile'a też ładnie napisali o nowych siódemkach. Pełny test ukaże się w wydaniu kwietniowym.

Ze swoimi 11 (v.2) też planuję się wybrać do znajomego na odsłuch na czymś mocniejszym (McIntosh C48/MC302) niż mój rotel rb1080.

post-15174-0-67891000-1390212926_thumb.jpg

post-15174-0-84488300-1390212931_thumb.jpg

post-15174-0-67800900-1390212936_thumb.jpg

post-15174-0-69578100-1390212942_thumb.jpg

No wlasnie sie przekonalem wczoraj ze moje atc z roksanem nawet nie graja w 50 procentach. Zastanawiam sie czy nie polowac na 40 lub dobra elektronike.

Ale slyszalem ze 40 sa latwiejsze do wysterowania.

A blusik to joe satriani-smf

a nad wzmacniaczem zastanawialem sie nad http://www.lavardin.com/lavardin-isrefE.html

Tez sie zastanawiam nad wzmacniaczem od Kolegi z forum, ktory robi wzmacniacze pod atc, nie pamietam jaki ma nick , ale bede w polsce za tydzien to moze bym zrobil jakis deal z nim.

Miałem ATC 40 i powiem ze też bardzo cieżko jest występować je. Powiem wiecej. Kupiłem do nich dedykowany wzmacniacz ATC a dopiero z mocna koncowka 2x200w w klasie A zagrały. ATC bardzo dobre kolumny ale większość użytkowników którzy je kupili rok czy dwa lata temu i wypisywali jak sa zachwyceni ATC w tym wątku pozbyli sie tych kolumn i kupili inne. Wystarczy odnaleźć wątki w historii i wejść pózniej w informacje o uzytkownikach. Może wynika to z faktu że nie mieli właśnie wystarczająco mocnej pradowo elektroniki. W każdym razie atc to mega sterylne granie czyste ale w dłuższej perspektywie nazwałbym je mało muzykalne. A ważna kwestia - 40 stki to kolumny do pomieszczenia maks 25 metrów. Te kolumny to okazja cenowa w sytuacji kiedy zakupilismy wydajna elektronikę i dobre źródło i chcemy odpocząć od wydatków na jakiś czas. W innym przypadku strata czasu bo zachwyt minie szybko. Ja może kiedyś wrócę do ATC ale ponieważ mam salon powyżej 50 metrów niestety ATC scm150 to min. A te kosztują juz 5 razy wiecej niż 40stki.

Panowie jezu ale to gralo, takiego bassu dawno nie slyszalem.

Kolega mial pomieszczenie 2razy jak moje a bas byl 4 razy wiekszy niz u mnie w domu, jak mi ktos powie ze atc bassu nie maja, to go wysmieje. Kolumny znikaly, srednica bajka to samo gora. AHH

Zobaczcie filmik.

http://www.youtube.com/watch?v=9OkDyMcTjEs&feature=c4-overview&list=UUP_xC7xgInMxsKnG8ukdnzg

ten filmik to nic w porownaniu do tego jak 40-ki graly u mnie w polaczeniu z dwoma koncowkami Naima NAP 250.2... ;)

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

zastanawiam sie nad naim XS lub krell 400xi co myslicie ?

ps.

Lub taki Electrocompaniet eci3

Edytowane przez anxion

zastanawiam sie nad naim XS lub krell 400xi co myslicie ?

ps.

Lub taki Electrocompaniet eci3

do 19-ek?> kumpel miale 19-ki wlasnie z XS'em i uwazam ze ten wzmak jest za slaby do nich....

Edytowane przez twinslaver

do 19-ek?> kumpel miale 19-ki wlasnie z XS'em i uwazam ze ten wzmak jest za slaby do nich....

do 11

I tak sie zastanawiam czy nie wymienic kolumn, jednak czy nie lepiej kupic cos co jest latwo wysterowac niz wymieniac wzmacniacz 4razy drozej niz te kolumny.

Po tym jak uslyszalem jak graja w koncowkami classe, to u mnie w domu odechcialo mi sie sluchac muzyki, poniewaz u mnie pierdzi, a nie gra. Cry :(

Edytowane przez anxion

do 11

I tak sie zastanawiam czy nie wymienic kolumn, jednak czy nie lepiej kupic cos co jest latwo wysterowac niz wymieniac wzmacniacz 4razy drozej niz te kolumny.

Po tym jak uslyszalem jak graja w koncowkami classe, to u mnie w domu odechcialo mi sie sluchac muzyki, bo u mnie to pierdzi a nie gra. Cry :(

a z czym Ty grasz na nich?

roksan kandy 2

niestety nie znam pieca, ale...ATC to kolumny ktore z reguly sa najtanszym elementem toru i tutaj nie mozna przesadzic...to po prostu cholernie dobre glosniki...kiedy kupowalem 40-ki, kosztowaly cos okolo 10k w PL, dokladnie juz nie pamietam, ale elektronika ktora mialem wtedy padpieta (wysoki preamp Naima z zewnetrzym zasilaczem + dwie koncowki mocy tez Naima) byla kilkakrotnie drozsza i nie bylo uczucia tzw mezaliansu...ten system przestawial sciany i mozna bylo stracic rozum od dynamiki i drive'u jaki to mialo...czesto tesknie za tym dzwiekiem, ale jak to w audio, cos za cos........

niestety nie znam pieca, ale...ATC to kolumny ktore z reguly sa najtanszym elementem toru i tutaj nie mozna przesadzic...to po prostu cholernie dobre glosniki...kiedy kupowalem 40-ki, kosztowaly cos okolo 10k w PL, dokladnie juz nie pamietam, ale elektronika ktora mialem wtedy padpieta (wysoki preamp Naima z zewnetrzym zasilaczem + dwie koncowki mocy tez Naima) byla kilkakrotnie drozsza i nie bylo uczucia tzw mezaliansu...ten system przestawial sciany i mozna bylo stracic rozum od dynamiki i drive'u jaki to mialo...czesto tesknie za tym dzwiekiem, ale jak to w audio, cos za cos........

Nie żałuj bo dzięki temu ja mam wielką radość ze słuchania Twoich 40tek. Mam wrażenie że są jak wino i skrzypce - im dłużej słucham tym są lepsze. Wraz z czasem spędzonym na słuchaniu muzyki dzwięk jest bardziej wciągajęcy i magiczny- zostaje w głowie na długo.

Pozdrawiam Igor

anxion - Koniecznie posłuchaj Musical Fidelity M6i ew M6-500 lub PRE/POWER

Są to wzmaki bardzo wydajne ktore napędzą wszystkie kolumny.

MF są po cieplejszej stronie mocy i moim skromnym zdaniem dobrze zgrywają się ATC.

post-31653-0-95136500-1390507281_thumb.jpg

Edytowane przez igor-69

Nie żałuj bo dzięki temu ja mam wielką radość ze słuchania Twoich 40tek. Mam wrażenie że są jak wino i skrzypce - im dłużej słucham tym są lepsze. Wraz z czasem spędzonym na słuchaniu muzyki dzwięk jest bardziej wciągajęcy i magiczny- zostaje w głowie na długo.

Pozdrawiam Igor

anxion - Koniecznie posłuchaj Musical Fidelity M6i ew M6-500 lub PRE/POWER

Są to wzmaki bardzo wydajne ktore napędzą wszystkie kolumny.

MF są po cieplejszej stronie mocy i moim skromnym zdaniem dobrze zgrywają się ATC.

alez ja nie zaluje i ciesze sie, ze Tobie sprawiaja przyjemnosc...:)

panowie sprzedalem atc :( Zakupie PMC twenty 21 zobaczymy jak to zagra, jak Kicha to szukam ATC 40 lub 11 nowych.

panowie sprzedalem atc :( Zakupie PMC twenty 21 zobaczymy jak to zagra, jak Kicha to szukam ATC 40 lub 11 nowych.

A czemu zdecydowałeś się na PMC twenty 21?

Masz fajny wzmacniacz choć nie jest mocarzem i z ATC 40 rewolucji nie będzie. Nieporównywalnie łatwiejsze do wysterowania są PMC, szczególnie Twenty 22 i Twenty 24. Ponadto brzmieniowo z Twoim wzmacniaczem dobrze się zgrają.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

A czemu zdecydowałeś się na PMC twenty 21?

Masz fajny wzmacniacz choć nie jest mocarzem i z ATC 40 rewolucji nie będzie. Nieporównywalnie łatwiejsze do wysterowania są PMC, szczególnie Twenty 22 i Twenty 24. Ponadto brzmieniowo z Twoim wzmacniaczem dobrze się zgrają.

Uslyszalem jak powinny chodzic atc z mono blokami 4 razy drozszymi , to odechcialo mi sie sluchac pierdzenia z roksanem, poprostu on nie daje rady 11stka. Wiec wybralem mniejsze zlo, latwe do napedzenia kolumny i z tego co slyszalem pmc takie sa latwizna dla wzmacniaczy i dzwiekowo mi odpowiadaja. Boje sie tylko czy nie bede mial za malo bassu w tych twenty21. Bo w ATC bylo spoko przy glosniejszym sluchaniu.

Edytowane przez anxion

Uslyszalem jak powinny chodzic atc z mono blokami 4 razy drozszymi , to odechcialo mi sie sluchac pierdzenia z roksanem, poprostu on nie daje rady 11stka. Wiec wybralem mniejsze zlo, latwe do napedzenia kolumny i z tego co slyszalem pmc takie sa latwizna dla wzmacniaczy i dzwiekowo mi odpowiadaja. Boje sie tylko czy nie bede mial za malo bassu w tych twenty21. Bo w ATC bylo spoko przy glosniejszym sluchaniu.

Prawda, PMC nie są trudne do napędzenia dzięki wyrównanej impedancji w całym paśmie i niezłej skuteczności.

Cała seria Twenty jest zaprojektowana tak, że niższa średnica i wyższy bas nie są szczególnie wypełnione i nie wybijają się przed szereg. W maleńkich Twenty 21 dochodzą dodatkowo fizyczne ograniczenia najniższego basu, który jest tylko delikatnie zaznaczony, więc nie spodziewaj się fajerwerków. ATC w tej materii są znacznie lepsze. Jeśli upierasz się przy monitorze PMC to moim zdaniem lepszym wyborem dla Ciebie jest Twenty 22 no i do tego ma wyższą skuteczność w porównaniu do Twenty 21.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Mam mozliwosc kupic pmc 21 za 999£ exdemo i to jeszcze w kolorze takim jak chce Black :)wiec sadze ze cena super, a 22 drugie tyle kosztuja. Nie wiem czy za kwote 22 nie kupilbym cos lepszego. :)

Edytowane przez anxion

A tak btw. jak sie sprawuja nowe atc, tzn nowy tweeter?

faktycznie jest poprawa, czy tylko marketing?

Nowych jedenastek można było posłuchać na tegorocznym szołku i grały tam ładnie- bardzo przejrzystym dźwiękiem (choć wystawiający narzekali w sobotę na niewygrzanie tych kolumn). IMHO w tym przypadku wzmacniacz nie dość, że powinien być mocny/ wydajny to warto zadbać by wzmacniany sygnał był przy okazji raczej gładki.

Witam wszystkich i pozdrawiam

Mam do Was prośbę o poradę....Czy Creek 4330mkII (ma być wykorzystany jako przedwzmacniacz) zgra się z końcówką mocy Primare A30.2......kolumny to trudne do napędzenia maleństwa ATC SCM 7 (niby 8ohm, ale 83db i obudowa zamknięta.....w HIFI i Muzyka napisali, że te ATC potrzebują Krella do napędzenia....może trochę przesadzili, ale trochę prawdy w tym może być....Creek 4330mkII ledwo co je rusza, choć gra bardzo ładnie).....

Creek 4330mkII to pasywny przedwzmacniacz, więc sygnał na wyjściu chyba nie jest za wysoki....Czy ten Creek Wysteruje właściwie tego Primare? a z kolei czy ten Primare wysteruje ATC SCM 7? Jak ktoś ma podobne doświadczenia to proszę o wpis.

to jest wlasnie minus tych kolumn, graja wspaniale ale jak dopiero sie podlaczy do nich dobry piec.

Ale takie monobloki crella 350 watt na kanal ruszaly nimi perfekcyjnie, dzwiek marzenie . :(

Czy ktoś miał do czynienia z Audiomatusem w zestawieniu z ATC? Końcówka mocy AS500 czy monobloki AM400 nie napędziłyby całkiem dobrze ATC?

http://www.audiomatus.com/as500_as250.html

http://www.audiomatus.com/am250.html

Na papierze wygląda to całkiem nieźle.

" czy ten Primare wysteruje ATC SCM 7? Jak ktoś ma podobne doświadczenia to proszę o wpis"

Tak się składa, że posiadam dzielony system primare: pre 30 i a 30.2. oraz atc scm 7. Z pewnością rzeczona końcówka primare daje radę z tymi monitarami. Można słuchać komfortowo na średnich poziomach głośności bez utraty dynamiki i basu. Oczywiście przy wyższych poziomach kolumny dają z siebie więcej (zaskakują!!). Posiadałem wcześniej integrę primare a 30.1 i zestaw dzielony oceniam jako "lepszy" w każdym aspekcie. Jak zagra creek jako pre nie wiem, ale warto spróbować (lub cd regulowanym wyjściem).

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.