Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Także możesz posłuchać TransarentAudio, od serji "super", w górę.Pozdr.

VDH, także może się sprawdzić.Musisz przetestować kilka kabelków, tak na sucho się

nie da.Można zaliczyć wtopę.Szkoda kasy.

Kol.Janko Muzykant, w jakim metrażu grasz na tych scm-40.

U mnie 40-ki grają w nieregularnym słabo zaadaptowanym akustycznie salonie ok. 50 metrów

Mam pytanie co do Van den Hul

Jakieś doświadczenia z konkretnymi modelami. Które najlepiej wziąć do odsłuchu?

pozdrawiam

Drozsze, ale nie dwa razy ;) atc 15k, amphiony 20k, roznica w dzwieku jest miazdzaca, ale mialem duzy problem w znalezieniu lepszych kolumn po ATC, bo uwielbiam te brytole...

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Mam pytanie do użytkownikow kolumn ATC 40, czy są bardzo wymagace wzgledem wzmacniacza, czym je napedzacie?Mam tranzystor 140 W ( Leema Tucana) i nie wiem, czy wystarczy? Sluchalem kolumn w salonie na zestawie dzielonym Naima, grało fajnie,Gdzies w sieci trafilem na ciekawy opis ATC40, ale byla wzmianka, że potrzebują bardzo mocnego wzmacniacza, stad moje pytanie.

U mnie 40-ki grają w nieregularnym słabo zaadaptowanym akustycznie salonie ok. 50 metrów

Mam pytanie co do Van den Hul

Jakieś doświadczenia z konkretnymi modelami. Które najlepiej wziąć do odsłuchu?

pozdrawiam

Dzięki Kolego.Co do VDH, to ogólnie podobno te kable ocieplają, ale nie piszę tego z doświadczenia ponieważ nigdy ich nie miałem, tylko czytałem.Osobiście preferuję Tera Laba, AudioQuest, ale u Ciebie mogą się nie sprawdzić.Wypożycz kilka, i posłuchaj.

Jak Ci ktoś zasugeruje dany model, i tak nie ma pewności że u Ciebie się sprawdzi?Pozdr.

Mam pytanie do użytkownikow kolumn ATC 40, czy są bardzo wymagace wzgledem wzmacniacza, czym je napedzacie?Mam tranzystor 140 W ( Leema Tucana) i nie wiem, czy wystarczy? Sluchalem kolumn w salonie na zestawie dzielonym Naima, grało fajnie,Gdzies w sieci trafilem na ciekawy opis ATC40, ale byla wzmianka, że potrzebują bardzo mocnego wzmacniacza, stad moje pytanie.

Poczytaj sobie wszystkie posty w tym klubie, napewno warto, i sam sobie wyrobisz zdanie.

Moje jest takie, że da się je napędzić 100w, na takim tranzystorze je męczyłem.

Może nie zagrały na 100%, swoich możliwości, ale dla mnie było super.

Większość opini jest inna!!!???Pozdr.

Edytowane przez kiza

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Nie chodzi o to ile ma watow a jak wydajny jest. Ja gralem ze wzmacniaczem Naima 282/250.2 (80 watow) z 40-tkami i robil z nimi co tylko chcial :) oczywiscie im mocniejszy w sensie wydajny, to jeszcze lepiej, one zjedza wszystko ;)

Przecież wiesz co to wydajność, i sam słuchałeś wydajnego Naima.

Jest także b.chwalone połączenie z Hegel.Kolega napędza nim (85w), te 40.

Zgadza sie, nie wazne ile watow, ale liczy sie wydajnosc pradowa i wiedza zrobienia dobrego piecyka. Ja sluchalem 40 z naim xps I gralo wysmienicie , naim wymiatal tymi kolumnami.

Opowiem wam ciekawostke, kilka miesiecy temu sluchalem atc 11 z jungsonem ja88d 80wat niby w klasie A , piec ciezki jak cholera 30kg, podlaczam daje galke wyzej I jeszcze wyzej az na liczniku ma juz 50 w skali jungsona ,a uwierzcie to jest duzo,do porownania monitory audio przy 20tu bylo glosno. A wiec doszedlem do tych 50 w jungsonie z moimi atc11 ,i co moge powiedziec wielka kupa nawet nie ruszyl dobrze kolumnami, gralo jak za kurtyna i praktycznie zero basu.

Wiec moral z tego jest taki, ze liczy sie rowniez technika zrobienia dobrego pieca , bo taki roksan k2 na godzinie 11 robi co chce z 11stami

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ciekawostka-

taka lampa MingDa MC34-A majaca 40W wspolgra z ATC11 bardzo fajnie- jest bas i barwa

wczesniej caspian doslownie nie wyrabial, brak basu jakby byl od lampy 30-40% slabszy

Rowniez sluchalem lampy kolegi na kt88 za 900 euro - nie pamietam firmy , masakra bassik o wiele lepszy niz kandy , poprostu bylem w szoku ze lampa potrafi je napedzic.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

No to Panowie, jak zdefiniować, zmierzyć tą wydajność prądową??

To jest dobre pytanie :) wielokrotnie sie nad tym zastanawialem, na ludzki rozum ile potrafi oddac w jak nakkrotszym czasie, mysle ze potezne zasilanie to dobra namiastka tego co wzmak potrafi, chociaz z drugiej strony duzy toroid to mala impedancja na wyjsciu a co za tym idzie lepsza regulacja, ehhh... Temat rzeka ;)

Zgadza sie, nie wazne ile watow, ale liczy sie wydajnosc pradowa i wiedza zrobienia dobrego piecyka. Ja sluchalem 40 z naim xps I gralo wysmienicie , naim wymiatal tymi kolumnami.

Opowiem wam ciekawostke, kilka miesiecy temu sluchalem atc 11 z jungsonem ja88d 80wat niby w klasie A , piec ciezki jak cholera 30kg, podlaczam daje galke wyzej I jeszcze wyzej az na liczniku ma juz 50 w skali jungsona ,a uwierzcie to jest duzo,do porownania monitory audio przy 20tu bylo glosno. A wiec doszedlem do tych 50 w jungsonie z moimi atc11 ,i co moge powiedziec wielka kupa nawet nie ruszyl dobrze kolumnami, gralo jak za kurtyna i praktycznie zero basu.

Wiec moral z tego jest taki, ze liczy sie rowniez technika zrobienia dobrego pieca , bo taki roksan k2 na godzinie 11 robi co chce z 11stami

Naim xps to zasilacz do odtwarzacza wiec moze i jego sluchales ale w towarzystwie wzmacniacza naima. Jesli xhodzilo Ci o Naim XS, to on nie potrafi wysterowac 40-tek....

Edytowane przez twinslaver

Sorry xs masz racje.

Hmm ja sluchalem takiego zestawu I gralo bardzo fajnie nic nie brakowalo.

Pozniej pamietam ze podlaczyli to takich 2 koncowek http://www.atcloudspeakers.co.uk/hi-fi/electronics/power-amplifiers/p1/ atc 40 i szczerze , byla bardzo mala roznica miedzy Naim , oczywiscie jak na moje ucho.

Rowniez sluchalem lampy kolegi na kt88 za 900 euro - nie pamietam firmy , masakra bassik o wiele lepszy niz kandy , poprostu bylem w szoku ze lampa potrafi je napedzic.

Panowie , dokladnie byla to lampa icon audio stereo50 http://www.audioaffair.co.uk/Icon-Audio-Stereo-50-Valve-Amplifier/product_1403

Edytowane przez anxion

Ja sobie słuchałem ATC scm-40, napędzane Yamahą A-S2000, i moim zdaniem, było zadawalająco.

Opisywałem, te odsłuchy w klubie wcześniej.Pozdr.

No to Panowie, jak zdefiniować, zmierzyć tą wydajność prądową??

W magazynie audio zdefiniowali to jako proporcjonalnie zwiększająca się ilość oddawanej energii, do zmian impedancji (przy dwukrotnym spadku impedancji powinien być równo dwukrotny wzrost mocy) Edytowane przez Kyle

W magazynie audio zdefiniowali to jako proporcjonalnie zwiększająca się ilość oddawanej energii, do zmian impedancji (przy dwukrotnym spadku impedancji powinien być równo dwukrotny wzrost mocy)

Kyle, dzięki, a jak Twoim zdaniem ma się ta teoria do wzmacniacza np.A-S2000 który posiadam.

Czy tu chodzi o to, że jeżeli przykładowo wmak na 8ohm oddaje 100W, to przy 4ohm powinien oddać 200W.

Będę wdzięczny, za dalsze wytłumaczenie.Pozdr.

W miesięczniku "AUDIO" widzę zmierzono Twój model wzmacniacza. Pomiary są w numerze z kwietnia 2008 roku. Tutaj link do strony, gdzie jest recenzja i pomiary: http://audio.com.pl/testy/yamaha-a-s2000:2

Oddaje w stereo 104W @8 Ohm i 165W@4 Ohm. .. czyli 1,59x wzrost (zamiast idealnych 2x). Pierwsze z brzegu dla porównania w podobnym zakresie cenowym:

HK 990 - 1,61x (ale przy jakim zakresie mocy ... ~300W dla 4 Ohm)

Denon PMA 1510 - 1,7x

Marantz PM 15s2 - 1,67x

By mieć szersze rozeznanie, polecam porównanie z innymi modelami w tym zakresie cenowym: http://audio.com.pl/testy/wzmacniacze-stereo/2/1

Edytowane przez Kyle

Wielkie dzięki Kolego.Jednak dobrze główkowałem?. to chyba ta Yamaha nie jest taka słaba prądowo?

Konkurencja w tym przedziale cenowym także nie powala na kolana.

Ciekawe jak tą teorię zastosować do NADa C-372, przy 4 Ohm-150W, przy 8 Ohm-150W.

To jest dopiero zagadka.

Jeszcze raz wielkie dzięki.Pozdr.Serdecznie.

Witam .Co w nich nie tak ze po 2 miesięcach juz sa na spędzaz?? Pzy takich pieniądzach na kolumny powinny być odsluchy najpierw .Na co kolega zamienia ? Pytam bo sam z czasem sobie chce je sprawić .Smieszne jest ze Polsce te kolumny az 15000 a w uk jakieś 12500 .widocznie czytają forum ze tak cena idzie do góry

:)

• 2 tygodnie później...

Wiem, że to nie giełda, ale dla zainteresowanych - przymierzam się do rozstania ze swoimi ATC SCM 19 w kolorze cherry wraz ze standami Rogoz.

http://allegro.pl/monitory-atc-scm-19-ze-standami-rogoz-wwa-i3286616683.html

• 2 tygodnie później...

FIRMA - nie wprowadzaj ludzi w błąd :-)

należy im wyjaśnić, że tu nie chodzi o moc napisaną w danych technicznych urządzenia a o moc chwilową w impulsie, którą to niestety nie wszystkie firmy podają.

• 2 tygodnie później...

Witam. Co prawda nie mogę powiedzieć iż zaliczam się do grona użytkowników ATC, ale z racji zmiany warunków mieszkaniowych (z dużego pokoju do 11 m klitki :)) rozważam wymianę moich kolumn podłogowych Vandersteen Audio Model 2CE Signature na monitory w obudowie zamkniętej (najchętniej scm 11). Jeżeli znalazłby się użytkownik w podobnej lecz odwrotnej sytuacji (zamiana monitorów na podłogówki) zapraszam na priv lub przez: http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/vandersteen-2ce-signature-os97001.html Z góry przepraszam za lekki offtop, ale z drugiej strony mam nadzieję, że w niedługim czasie uda mi się dołączyć do tego klubu.

• 3 tygodnie później...

Po drugie jeśli ktoś decyduje się na ATC to tylko najmniejsze 7 lub największe 40 z serii entry. Bardziej zaawansowanych nie słuchałem.

11 odpadają w przedbiegach , gdyż grają za ciemno , za wolno, za grubo.

19 odwrotnie idealnie płaska charakterystyka daje dźwięk bez muzykalności , tzw. ciepełka , mięska itp. Na dłuższą metę za męczą swą prawdomównością i dosadnością .

Gdy włączyłem 40 było wszystko co miały 7 tyle że ze dwie klasy lepsze. Niczego nie brakowało i nawet nie trzeba było podgłaszać aby poczuć BAS ( w przeciwieństwie do 19 , że im zawsze było mało i wiecznie czegoś brakowało).

Krótko mówiąc albo 7 albo 40 . I lepiej wziąć kredyt niż kupić inne i wiecznie marudzić.

ATC 40 to kolumny skończone i nic tu lepszego się nie wymyśli bo i nie ma po co.

pozdrawiam wszystkich

faktycznie z tymi 19 aż tak źle? przymierzam się do ich zakupu ale ten post mnie trochę zmartwił

faktycznie z tymi 19 aż tak źle? przymierzam się do ich zakupu ale ten post mnie trochę zmartwił

Nie jest tak źle, przynajmniej u mnie z Heglem H100 grały ATC19 bardzo dobrze, ze swobodą i wyraźnie wyczuwalnym basem. Zależy jakie kto ma oczekiwania, w mniejszym pomieszczeniu, ja mam 19m pokój, nic mi nie brakowało z przekazu. W większym pomieszczeniu wiadomo że będzie słabiej i nosem zacznie się kręcić że czegoś brakuje. Pewnie i ATC7 wystarczyłyby mi w zupełności jak bym miał 10m pokoik.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

no a może czas na burzę w klubie ATC! Nowe 7 i 11 już od końca wakacji będą miały zaokrągloną obudowę:( to będzie np. w rodzaju starego kef seri iq oraz Dali Euphonia ; a dobra wiadomość że wysokotonowy będzie atc, potem czeka to 19 i 40

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.