Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.06.2021 o 21:48, jimmi napisał:

A finalnie mam tak:

26db8c47fffab1f9.jpg

scm11

Kiedyś zrobiłem mała fotorelację:

https://audiomaniacy.pl/index.php?topic=2593.0

Dzięki Jimmi tez się pobawię :)))

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

Sam w to nie mogę uwierzyć  ale znalazłem paczki w obecnej cenie scm7, które są od nich i całościowo i rozbijając brzmienie na audiofilskie cechy "lepsiejsze" . Małe to a grają te wariaty tak, że ATC 7 opadła kopara i mi też 🙂 Jak się zbiorę to coś skrobnę w klubie Cyrusa, działo się! 

Gdyby ktoś szukał około rocznych scm 7 (czarna satyna, pierwszy właściciel), kupione u krajowego dystrybutura i na gwarancji to zapraszam na priv (cena bardzo fajna). 

Cóż za perełki znalazłeś , że ukochane scm7 wylatują?

Może to Usher s-520, bo innych tak małych i tak dobrych,  to ja nie znam..

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Dali Menuet, z tego co kojarzę z sąsiedniego forum audio 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

Sam w to nie mogę uwierzyć  ale znalazłem paczki w obecnej cenie scm7, które są od nich i całościowo i rozbijając brzmienie na audiofilskie cechy "lepsiejsze" . Małe to a grają te wariaty tak, że ATC 7 opadła kopara i mi też 🙂 Jak się zbiorę to coś skrobnę w klubie Cyrusa, działo się! 

Gdyby ktoś szukał około rocznych scm 7 (czarna satyna, pierwszy właściciel), kupione u krajowego dystrybutura i na gwarancji to zapraszam na priv (cena bardzo fajna). 

Ciekawe co to za monitory : O ?

obiektywnie o audio

Godzinę temu, muzofan napisał:

Dali Menuet, z tego co kojarzę z sąsiedniego forum audio 😉

Chyba tak, też tak myślę.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

W dniu 14.06.2021 o 11:49, jimmi napisał:

Może to Usher s-520, bo innych tak małych i tak dobrych,  to ja nie znam..

Moim zdaniem s520 nawet nie stały obok SCM7. Do ok. 2kPLN to fajne monitory. Do 5 już niekoniecznie. Na pewno bas Usherów jest nieporównywalnie gorszy niż w ATC. Siostra wzięła je kiedyś jak szukała sobie kolumn do komputera. W salonie też słuchałem i no fajne granie za 2k nic więcej 🙂 

Panowie pytanie  ATC scm 11 z roku 2017 to która seria , mk....???

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

22 minuty temu, misiek x napisał:

Panowie pytanie  ATC scm 11 z roku 2017 to która seria , mk....???

2

Tym, że v3 to jakiś mit.

Generalnie datą produkcji, aby obowiązywał okres gwarancji 6-cio letniej.

Specyfikacja obu:

V.2

Przetworniki: Miękka kopułka neodymowa HF ATC 25 mm, Mid/LF ATC 150 mm CLD Pasmo
przenoszenia: ±
0,5 dB Pasmo przenoszenia (-6 dB): 56 Hz-22 kHz
Dyspersja: ±80° koherentna w poziomie, ±10° koherentna w pionie
Czułość: 85 dB przy 1 W @
Maks. 1 m SPL: 108 dB
Zalecany wzmacniacz mocy: 75 do 300 W
Impedancja nominalna: 8 omów
Częstotliwość zwrotnicy: 2,2 kHz
Złącza : słupki zaciskowe / wtyki 4 mm, bi-wire
Wymiary (HWD): 15" x 9,1" x 9,3"
Waga: 24,0 funty każda
Gwarancja: 6 lat, części i robocizna

V.3

Typ 2-drożny blisko
Boomer (mm) 150 CLD z 45 cewką
wysokotonową (mm) 25 Neodym 15000 Gauss
Parowanie głośników +/- 0,5 dB
Pasmo przenoszenia (-6 dB) 56 Hz - 22 kHz
Dyspersja: ± 80 ° w poziomie, ± 10 ° Spójna
impedancja pionowa (Ohm) 8
Czułość (2,83v@1m) 85dB
Zalecane wzmocnienie 75 - 300W 
Częstotliwość odcięcia (kHz) 2,2
Wymiary (HxPxLmm) 381 x 232 x 236
Masa urządzenia (kg) 10,9

Edytowane przez jimmi

44-51_11_2011_06.thumb.jpg.ea7a2f7118fcf1defb6a3fff6ce2fcd5.jpg

Atc Scm40 a okablowanie jednak  inne. Może warto podmienić taka mayśl mnie naszła, jak zobaczyłem to tutaj:

https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/478-atc-scm-40.html

1 godzinę temu, jimmi napisał:

Może warto podmienić

Myślę, że tak. Tak jak pisałem wcześniej, wykorzystam u siebie kombinację Neotecha (srebro) i Duelunda. Powinno być OK

Piotr ja myślę  srebrze całościowo od Sunus Oliva. Idealnie mi się wpasował jako przewód sygnałowy DYI wewnatrz phono-pre i wzmacniacza. Zacząłbym jednak w pierwszej kolejności od sekcji wysokotonowej i posłuchał.

Na wejście, czyli od  gniazd do pcb zwrotnicy, mógłbym dać Jantzen solid core ofc-mam akurat go na stanie.

Ja wezmę ten

https://diraudio.pl/produkt/kabel-typu-hook-up-wire-up-occ-lest-24-2/

Najlepsze srebro, z jakim miałem do czynienia. Jeśli będziesz miał okazję, sprawdź. Warte swej ceny 

Wcześniej wykorzystałem go do zrobienia zworek do SCM19 i to był zdecydowanie dobry kierunek 

Bardzo drogi.

Od Sonus Oliva dostane za dużo mniej i sprawdzone. Na tweeter dałbym drut srebrny   fi   0,57 próba   99,99 (4N)       14,-  pln/mb

Oczywiście w mim przypadku preferuję takie rozwiązanie.

cennik:

Drut srebrny fi 1,2   próba 99,99 (4N)         70,- pln/mb

Polecany do okablowania wewnętrznego kolumn, na żyłę masy lub przewody zasilające w torze sygnału, przewody głośnikowe (teflonowa izolacja w ofercie)   – podawany kierunek transmisji.

Drut srebrny   fi   0,57 próba   99,99 (4N)       14,-  pln/mb

Do okablowania sygnałowego, zasilającego małej mocy, na interkonekty, mostki, zwory itp.   – określony kierunek transmisji.

6 minut temu, jimmi napisał:

Bardzo drogi.

Wiem

Ale te głośniki są tego warte.

A poza tym przynajmniej po dokonanej modyfikacji człowiek nie będzie się zastanawiał, czy można jeszcze lepiej. Raz a dobrze bez dalszego kombinowania. Ktoś (nie pamiętam Nicka) na forum pisał mi, że porównywał tego Neotecha z Mundorfem i Audio Note Litz. Neotech okazał się najlepszy 

W dniu 13.06.2021 o 11:26, muzofan napisał:

Na szczęście w serii classic są już inne terminale. Blaszki też są lepszej jakości choć u siebie i tak wymieniłem na zworki kabelkowe.

I co, jest lepiej niż na oryginalnych zworkach, czy może tylko inaczej?

W ATC19 miałem wymienione zworki, natomiast w ATC20 słucham jeszcze na firmowych, ale zastanawiam się nad ich wymianą..

15 minut temu, mariush74 napisał:

I co, jest lepiej niż na oryginalnych zworkach, czy może tylko inaczej?

W ATC19 miałem wymienione zworki, natomiast w ATC20 słucham jeszcze na firmowych, ale zastanawiam się nad ich wymianą..

Jest lepiej i nie jest to jedynie sugestia. Zmiany są kosmetyczne ale na plus. Odrobinę bardziej klarowne wysokie tony i całościowo dźwięk czystszy. Myślę że warto przetestować u siebie w systemie.

Jak nie chcesz iść zbytnio w koszty to można spróbować na zworkach z kabla na metry. Ja u siebie mam zworki Albedo pod set Albedo Flat One i jestem zadowolony. Innych już nie testowałem. 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

14 godzin temu, muzofan napisał:

Jest lepiej i nie jest to jedynie sugestia. Zmiany są kosmetyczne ale na plus. Odrobinę bardziej klarowne wysokie tony i całościowo dźwięk czystszy. Myślę że warto przetestować u siebie w systemie.

Dzięki.. Takie same zmiany wtedy usłyszałem u siebie.. Za zworki robił mi kabel instalacyjny Furutech 2,5mm2 z czystej miedzi.. Polecili mi go w RCM, twierdząc, że też go u siebie używają, wymieniając oryginalne zwory w kolumnach i że zawsze sprawdza się najlepiej.. Kabel jest drogi jako instalacja, bo kosztuje 100zł z metr, ale już jako kabelek na zworki, wychodzi wtedy niewiele.. Ale może teraz, przetestuje u siebie kilka rodzai zworek, tego Albedo też zobaczę..

Zacznij od srebrnego drutu Neotecha. Testowałem. To bardzo dobre rozwiązanie. Sam drut z odizolowanymi końcówkami bez jakichkolwiek wtyków. Najcieńszy 30AWG to 49 zł za metr. Warto zaryzykować taką kwotę, szczególnie gdy w dalszym rozrachunku zaoszczędzisz kilkaset czy kilka tysięcy zł na profesjonalnych zworach 

6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Zacznij od srebrnego drutu Neotecha. Testowałem. To bardzo dobre rozwiązanie.

jimmi pobawił się w zmianę terminali ale tak się zastanawiam może najpierw właśnie spróbować ze zworkami neotecha , rozwiązanie jest mniej inwazyjne tylko mam łopatki w kablach głośnikowych na końcu, w takiej konfiguracji wpinam kable z odizolowanymi końcówkami tam gdzie wtyki bananowe ? a jeżeli tak to one będą luźne (może podwójnie) ?!

Godzinę temu, PanAntoni napisał:

ale tak się zastanawiam może najpierw właśnie spróbować ze zworkami neotecha , rozwiązanie jest mniej inwazyjne

Zworki mają sens jeśli ktoś chce pozostać przy podwójnych terminalach ale i tak punktem wyjścia jest wywalenie firmowych bo one w największym stopniu degradują dźwięk. Jeśli nie chcesz bawić się w metody inwazyjne, można zastanowić się nad innym rozwiązaniem. Dorobić całą płytkę na wzór oryginalnej (która jest z plastiku). Odrysuj kształt oryginalnej wytłoczki z rozmieszczeniem otworów na śruby i dorób nową. Fajnie może wyglądać taki element z ładnie obrobionego drewna. Stolarz nie powinien skasować zbyt dużo za przycięcie i obrobienie dwóch takich elementów 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Odrysuj kształt oryginalnej wytłoczki z rozmieszczeniem otworów na śruby i dorób nową.

Wtedy oryginał idzie do szuflady a w nowych robię tylko 1 parę terminali i lutuję przewody z sekcji nisko i wysoko tonowej do jednego gniazda, dokładnie tak samo dla L i P.

No tak wróciłem z powrotem do tej przeróbki, której chyba nie uniknę 🙂

20 minut temu, PanAntoni napisał:

Wtedy oryginał idzie do szuflady

Tak

20 minut temu, PanAntoni napisał:

No tak wróciłem z powrotem do tej przeróbki, której chyba nie uniknę 🙂

Naprawdę warto

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

Zacznij od srebrnego drutu Neotecha. Testowałem. To bardzo dobre rozwiązanie. Sam drut z odizolowanymi końcówkami bez jakichkolwiek wtyków.

Mogę wypróbować, cena niewielka więc czemu nie.. Z resztą też uważam, że zwykły drut, bez dodatkowych widełek, czy bananków, jest najkorzystniejszy.. Zawsze to mniej elementów oporowych..

• 3 tygodnie później...

Miał ktoś do czynienia z ATC scm 12 pro ? Moze ktos porównywał z 11-kami ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.