Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY

Rekomendowane odpowiedzi

A zamiast turmalinu ( nie mam nadal pewności, czy Grzegoz z tym na poważnie...) gdyby dać żel od USG? W jakiejś plastikowej kiszce? Nie tłumiłoby to wtedy drgań lepiej?

A zamiast turmalinu ( nie mam nadal pewności, czy Grzegoz z tym na poważnie...) gdyby dać żel od USG? W jakiejś plastikowej kiszce? Nie tłumiłoby to wtedy drgań lepiej?

Nie ma co sądzić tylko doświadczać.

Z tym turmalinem to raczej dla jaj napisał a wy dwie strony o niczym wygenerowaliście :)

Może zostańmy przy meritum?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

O ile mi wiadomo, to żel w badaniu usg jest po to, by ultradźwięki, czyli drgania, były LEPIEJ przenoszone pomiędzy ciałem a głowicą.
Masz rację ... ale ja nie słucham ultradźwięków ... Istnieją powody ku temu, aby przypuszczać, iż przy częstotliwościach akustycznych ten żel się zachowuje trochę inaczej. Tak przynajmniej twierdzą cztery termofory w narożnikach płyty łupka amorficznego. Termofory są koloru czerwonego :)

Żel do USG jest po to aby wyeliminować granicę głowica - powietrze, powietrze - ciało. Zamiast żelu mogłaby być nawet woda, ale żel się lepiej trzyma ciała.

Wysłano z Commodore 64

Edytowane przez mirfak

----------------

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Ponieważ jest to temat o kablach sieciowych, a nie diagnostyce medycznej mam pytanie do znawców :

Prąd wg poniższego linku płynie z prędkością 0,15mm/s, czyli przez przedłużacz o długości 25m powinien płynąć przez 3750 sekund, tj. ciut ponad godzinę. Tu pytanie - to dlaczego pierdyknęło mnie tuż po włączeniu wtyczki do gniazdka ? Co skłoniło ten prąd, że nagle tak mocno przyspieszył ? A może po prostu pierdyknęło mnie napięcie, a nie prąd :)

http://ifd.fuw.edu.pl/fizyka/zapytaj-fizyka/pytania-elektryczno-i-magnetyzm/244-jak-prdko-pynie-prd-elektryczny

piotrektychy

Najpierw trzeba zadać sobie pytanie czym jest prąd elektryczny?Jak te elektrony przepływają przez kondensator skoro tam jest tam jest bariera w postaci dielektryka?

Edytowane przez wojkubi
Gość

(Konto usunięte)

Ponieważ jest to temat o kablach sieciowych, a nie diagnostyce medycznej mam pytanie do znawców :

Prąd wg poniższego linku płynie z prędkością 0,15mm/s, czyli przez przedłużacz o długości 25m powinien płynąć przez 3750 sekund, tj. ciut ponad godzinę. Tu pytanie - to dlaczego pierdyknęło mnie tuż po włączeniu wtyczki do gniazdka ? Co skłoniło ten prąd, że nagle tak mocno przyspieszył ? A może po prostu pierdyknęło mnie napięcie, a nie prąd :)

http://ifd.fuw.edu.pl/fizyka/zapytaj-fizyka/pytania-elektryczno-i-magnetyzm/244-jak-prdko-pynie-prd-elektryczny

Piotrek pewnie Twoja miedź nie była wystarczająco czysta ;) Zblokowały się elektrony na pierwszym milimetrze i pierdykneło...

Edytowane przez boomaga

piotrektychy

Najpierw trzeba zadać sobie pytanie czym jest prąd elektryczny?Jak te elektrony przepływają przez kondensator skoro tam jest tam jest bariera w postaci dielektryka?

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Prędkość prądu elektrycznego jest zbliżona do prędkości światła.

To co napisałeś to prędkość elektronów.

Wytłumacz mi w takim razie czym jest prędkość prądu ? Cytat z Wikipedii (nie chciało mi się szukać głębiej) "W metalach (zarówno stałych, jak i w stanie ciekłym) nośnikami ładunku są elektrony"

Piszesz, że prędkość przepływu prądu jest zbliżona do prędkości światła... w czym ? w powietrzu ? wodzie ? drucie ? nadprzewodniku ?

Piotrek pewnie Twoja miedź nie była wystarczająco czysta ;) Zblokowały się elektrony na pierwszym milimetrze i pierdykneło...

masz rację z tą miedzią, to był zwykły przedłużacz, a nie audiofilski kabel z czystej beztlenowej miedzi ciągnięty z jednego kryształu, w jedynym słusznym kierunku, na dodatek bez ekranu :)

Wytłumacz mi w takim razie czym jest prędkość prądu ? Cytat z Wikipedii (nie chciało mi się szukać głębiej) "W metalach (zarówno stałych, jak i w stanie ciekłym) nośnikami ładunku są elektrony"

Przyjrzyj się tym kulkom Newtona ;)

Przecież efekty działania prądu nie występują gdy (teoretycznie) elektron z jednego końca przewodnika znajdzie się na drugim.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Mój wpis napisałem dla żartu, jak widać niektórzy potraktowali go serio...

Ponieważ jest to temat o sieciówkach wypada w końcu napisać coś bardziej merytorycznie, w związku z tym kilka uwag odnośnie tzw. linii zasilającej i kabli sieciowych. Oczywiście są to moje spostrzeżenia i w żadnym wypadku nie trzeba się z nimi zgadzać.

Stosowanie tzw. linii zasilającej nie ma sensu, ciągnięcie kabla na dodatek w ekranie od skrzynki rozdzielczej nie uchroni przed śmieciami pojawiającymi się w sieci energetycznej. Jak już wielokrotnie pisałem wystarczy prosty eksperyment, włączmy do jednego gniazdka krajalnicę i zobaczmy co się dzieje w innych, do tego potrzebny jest jednak oscyloskop. Dużo lepszym rozwiązaniem jest dobra listwa z porządnymi filtrami przeciwzakłóceniowymi. Do niej wpinamy kable sieciowe... i tu moim zdaniem podstawą jest dobrej jakości osprzęt, tzn wtyki z porządnych materiałów oraz kabel. Powinno się stosować dobre wtyki porządnych producentów osprzętu elektrycznego, oczywiście jak kogoś stać może pójść np. w Furutech ale moim zdaniem to nie jest konieczne. Kabel z dobrej miedzi 2,5mm2 do max 4mm2 , stosowanie większych średnic nie ma sensu gdyż i tak wtyki są na max 2,5mm2. Izolacja żył na jak największe napięcie, ekran opcjonalnie może zabezpieczyć przed śmieciami z zewnątrz, Pamiętajmy, że wpinamy się za listwą z filtrem, który "wyczyści" nam trochę prąd, tak więc ekran "działa" na odcinku listwa - odbiornik. Długość ok 1,8m powinna wystarczyć.

Mój wpis napisałem dla żartu, jak widać niektórzy potraktowali go serio...

A to przepraszam. Tyle różnych rzeczy się tu pisze, że nigdy nie wiadomo, czy nawet największy absurd nie jest przypadkiem poważnym wpisem ....

:)

Nieuprawnione sugerowanie że lampowe = zamulone

k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,005_sU_orig.gif

Zgoda Mcgyver, lampy grają różnie i nie ma co generalizować . Nic lampowego nie mam ale słyszałem pare świetnych bardzo neutralnych systemow lampowych na których sieciówki było tak wyrażnie i jednoznacznie słychać że nawet Grzegorz by trafiał w ciemno która jest podpięta. A odróżnienie np. Furutechów: 314 i dowolnego nowszego np. FP-S20N to proste - bardziej to słychać niż wpływ interkonektów.

W trakcie usuwania konta.

Sugerowanie, że nawet Grzegorz = głucholec...

jest nieuprawnione...

Widzę że awansowałeś ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

A to przepraszam. Tyle różnych rzeczy się tu pisze, że nigdy nie wiadomo, czy nawet największy absurd nie jest przypadkiem poważnym wpisem ....

Kiedyś kolega w dyskusji nt audio powiedział z poważną miną, że linia produkcyjna Furutech jest zbudowana w kierunku północ-południe i pole magnetyczne ziemi ma wpływ na strukturę kabli... teorie, które potem słyszałem przyprawiały o zawrót głowy

piotrektychy

Nie przepływają tylko przekazują sobie ładunek. Tak jak na filmiku pokazanym przez bum1234

Turmalin - wzmacnia, uzdrawia i oczyszcza zarówno ciało jak i umysł

[...]

Na spokojnie to przyjąłem. Stęknąłem z cicha, kiedy w sieci przeczytałem że turmalin różowy leczy rany emocjonalne. Nooo... duża rzecz. ;)

Wyświetl postUżytkownik zjj_wwa dnia 23.11.2016 - 15:07 napisał

Turmalin - wzmacnia, uzdrawia i oczyszcza zarówno ciało jak i umysł

[...]

Czyli działa zarówno na hardware, jak i software- analogicznie podnosi klasę kabla i poprawia jakość przepływającego nim sygnału???

A zamiast turmalinu ( nie mam nadal pewności, czy Grzegorz z tym na poważnie...) gdyby dać żel od USG? W jakiejś plastikowej kiszce? Nie tłumiłoby to wtedy drgań lepiej?

Ten żel niech lepiej sobie odpuści. Jak będzie jakaś skaza w izolacji, to może zejść ujmując ten kabel.

Ps. Od mniej więcej tygodnia oduczam się używania słów wulgarnych. Stąd zamiast stwierdzić dobitnie 'pierd....." użyłem zastępczego określenia.

Błogość, absolutna błogość i to bez użycia turmalinu. ;)

Edytowane przez Mrok

'rafa

Nie przepływają tylko przekazują sobie ładunek. Tak jak na filmiku pokazanym przez bum1234Płynace elektrony to analogia do płynącego prądu.Gdyby elektrony miałyby "przekazywać ładunek"tak jak na załączonym filmie to jak mógłby płynąć prąd przez transformator?

No zwyczajnie, przez uzwojenie pierwotne. Potem indukcją magnetyczną przez uzwojenie wtórne.

Nie rozumiem gdzie pojawia się jakaś wątpliwość.

• Pokaż nowe odpowiedzi