Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Nie, nie miałem, to już sporo kasy... ja ''postawiłem'' na IeGo, wcześniej duzo tańsza alternatywa. Niedawno kupiłem końcówkę mocy do integry i uważam, że to zdecydowanie bardziej racjonalny wydatek, chyba, że klocki pierwsza klasa..

Ja go a raczej je bo 2 sztuki miałem w poprzednim systemie i szukam nie gorszej a tańszej alternatywy do źródła ale chyba kupię oryginał albo pominę kompromisy i wezmę Landrynę Furutecha.

Teraz zrobiłem 2 kable DIY . Jeden nie zagrał tak jak chciałem a drugi testuje . Chyba jednak lepiej polować na pewny używany niż coś zrobić i stracić kasę jak nie zagra .

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, muda44 napisał:

Ja go a raczej je bo 2 sztuki miałem w poprzednim systemie i szukam nie gorszej a tańszej alternatywy do źródła ale chyba kupię oryginał albo pominę kompromisy i wezmę Landrynę Furutecha.

Teraz zrobiłem 2 kable DIY . Jeden nie zagrał tak jak chciałem a drugi testuje . Chyba jednak lepiej polować na pewny używany niż coś zrobić i stracić kasę jak nie zagra .

Uważam, że większy ''przeskok'' czy zysk jakościowy jest przy zmianie ic i głośnikowych kabli.

10 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Uważam, że większy ''przeskok'' czy zysk jakościowy jest przy zmianie ic i głośnikowych kabli.

Z moich doświadczeń jest na odwrót .

Miałem trochę kabli. Najdroższe głośnikowe za 14800 a RCA 16000. 

Teraz głośnikowe mam za 300zl a RCA 650 ?

Niedawno z kabli RCA za dychę przeszedłem na takie za 7PLN . Były ciut gorsze pod każdym względem. Ciut . To kwestia też systemu , nie każdy klamot tak samo reaguje ale niestety moje źródło tak . Teraz mam Szunjate Diamondback na org wtyczce i myślę żeby zrezygnować z taniej przejściówki i dać lepszą wtyczkę a z czasem zostawić z moim wzmacniaczem który aż tak wrażliwy na sieciówke nie jest .

No właśnie , może ktoś zmieniał wtyczkę w Diamondback ?

a jaki kabel do lampowego przedwzmacniacza (amc cvt 1030), wcześniej był bardzo cienki  2 żyłowy został zmieniony na melodika 1,5 mm2 bas trochę za bardzo przyrósł, chciałbym powrócić do czegoś mniejszego a jednocześnie trochę lepszego niż kabel seryjny

3 godziny temu, muda44 napisał:

Tez doszedłem do tego wniosku. Poza tym pewnego poziomu jakości ciężko przeskoczyć w domowym zaciszu.

Ostatnio co warte uwagi z DIY to polecam spróbować zrobić z drutu Amtrans np po dwa przebiegi. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, muda44 napisał:

Porównywałeś z markowymi na tym samym systemie?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

7 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Porównywałeś z markowymi na tym samym systemie?

Obecny system złożyłem niedawno , zmieniłem też listwę na lepszą więc wszystko od nowa . Do listwy Gigawatt PF2 MKII poszedł Gigawatt LC2 MK3+ który ze wzmacniaczem lampowym niewiele się różnił od zwykłego kabla , co innego zasilanie tej listwy . Do wzmaka kilka dni temu zrobiłem kabel który się wygrzewa ale w tym miejscu już jest lepiej od Wireworlda Stratusa który sprawdzał mi się w różnych miejscach od lat i chyba też lepiej od Diamondback ale dam mu czas i jeszcze raz porównam .

Kabel DIY który nie zagrał to C7 pozłacany Furutech , pozłacany Viborg z drugiej strony i głośnikowy Chord Clearway. Selektywność , barwa , rozdzielczość średnicy i do góry pasma wybitna . Bas nieco sflaczał ale najgorsze że wypchał dosyć mocno średnicę . Jak ktoś tak lubi to bajka . Ja nie i mimo szorstkości grania lepiej wypada org kabel zasilający.

C7 mało jest markowych i ciężko będzie taki sprzedać dlatego kombinuję .

13 godzin temu, muda44 napisał:

Niedawno z kabli RCA za dychę przeszedłem na takie za 7PLN .

Trzeba przejść na pełne dual mono, sygnał symetryczny i w moim odczuciu startujemy z innego pułapu. Do tego najlepiej jeden punkt wspólny w całym torze unikając jakichkolwiek pętli mas i zbliżamy się do tego co być powinno. Później zostaje bawić się kablologią i innymi rzeczami. Tory RCA są dużo bardziej podatne na cały otaczający nas syf zmieniający brzmienie.

Edytowane przez Adam_85
41 minut temu, Adam_85 napisał:

Trzeba przejść na pełne dual mono, sygnał symetryczny i w moim odczuciu startujemy z innego pułapu. Do tego najlepiej jeden punkt wspólny w całym torze unikając jakichkolwiek pętli mas i zbliżamy się do tego co być powinno. Później zostaje bawić się kablologią i innymi rzeczami. Tory RCA są dużo bardziej podatne na cały otaczający nas syf zmieniający brzmienie.

Przerabiałem to i jednak wolę " RCA " niż  " XLR " tak jak integre z krótką ścieżką sygnału najlepiej SE niż amplifikacje dzielone .

Dzielone to jedynie DAC i transport plików albo CD ale zostawmy to w innych tematach .

4 godziny temu, muda44 napisał:

Obecny system złożyłem niedawno , zmieniłem też listwę na lepszą więc wszystko od nowa . Do listwy Gigawatt PF2 MKII poszedł Gigawatt LC2 MK3+ który ze wzmacniaczem lampowym niewiele się różnił od zwykłego kabla , co innego zasilanie tej listwy . Do wzmaka kilka dni temu zrobiłem kabel który się wygrzewa ale w tym miejscu już jest lepiej od Wireworlda Stratusa który sprawdzał mi się w różnych miejscach od lat i chyba też lepiej od Diamondback ale dam mu czas i jeszcze raz porównam .

Kabel DIY który nie zagrał to C7 pozłacany Furutech , pozłacany Viborg z drugiej strony i głośnikowy Chord Clearway. Selektywność , barwa , rozdzielczość średnicy i do góry pasma wybitna . Bas nieco sflaczał ale najgorsze że wypchał dosyć mocno średnicę . Jak ktoś tak lubi to bajka . Ja nie i mimo szorstkości grania lepiej wypada org kabel zasilający.

Piszesz jakbyś słuchał muzyki z samych kabli. Rozumiem ze kolumny, wzmacniacz, pre, dac i transport jest te sam co przed zmianą kabli.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Przerabiałem to i jednak wolę " RCA " niż  " XLR " tak jak integre z krótką ścieżką sygnału najlepiej SE niż amplifikacje dzielone .

Dzielone to jedynie DAC i transport plików albo CD ale zostawmy to w innych tematach .

Ja zbudowałem integrę ze wspomnianymi wcześniej założeniami, ścieżka sygnału wynosi maks kilkanaście centymetrów na kanał. Tyle tylko, że pełne dual mono mam w jednej obudowie. Choć tak naprawdę przy prawdziwym symetrycznym sygnale długość przewodów nie ma znaczenia. 

48 minut temu, Kris_54701 napisał:

Piszesz jakbyś słuchał muzyki z samych kabli. Rozumiem ze kolumny, wzmacniacz, pre, dac i transport jest te sam co przed zmianą kabli.

Kolumny tylko zostały z poprzedniego systemu się jakie to ma znaczenie . 

Porównuje na obecnym .

To może wraacamy do tematu:

Patenty Shunyata Research:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z technicznej strony wynika że tworzą kondensator ( trudno określić pojemność) , który będzie miał bardzą niską indukcyjność.

Materiały są w miarę dostępne, ktoś próbował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, rafa napisał:

Tez doszedłem do tego wniosku. Poza tym pewnego poziomu jakości ciężko przeskoczyć w domowym zaciszu.

Ostatnio co warte uwagi z DIY to polecam spróbować zrobić z drutu Amtrans np po dwa przebiegi. 

Coś więcej o Amtrans ?

2 godziny temu, muda44 napisał:

Kolumny tylko zostały z poprzedniego systemu się jakie to ma znaczenie . 

porownujesz kable na dwoch roznuch systemach. Nawe samo wygr4zewanie sprzetu zmienia dzwięk. 

5 godzin temu, muda44 napisał:

Coś więcej o Amtrans ?

Japońska złocona miedź OFC. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.12.2019 o 11:37, emc_emc napisał:

Patenty Shunyata Research:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z technicznej strony wynika że tworzą kondensator ( trudno określić pojemność) , który będzie miał bardzą niską indukcyjność.

Materiały są w miarę dostępne, ktoś próbował?

Przeczytałem cały opis patentowy. Nie ma w nim ani słowa o jakichkolwiek wynikach pomiarów. Tak naprawdę autor teoretyzuje na temat jak to powinno działać. Równie dobrze mógłby napisać że kabel zasilający powinien przechodzić przez słoik z ogórkami kiszonymi. Byłby to wtedy  podobny poziom merytoryczny. Ale oczywiście jeśli ktoś bardzo chce to może to budować i testować:) 

Jeszcze jedno. Z całą pewnością nie jest to kondensator ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Japońska złocona miedź OFC.

Jaki to ma cel? Przecież złoto ma gorsze przewodnictwo, to i tak wszystko pójdzie po miedzi.

Rozumiem srebrzoną miedź w kablach głośnikowych, ale złocenie to tylko na styki.

O cel to ja boję się już pytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali

Żeby chałupy nie zawaliło.

2 godziny temu, Sine Metu napisał:

Jaki to ma cel?

Producent przynajmniej złoto daje w tych pieniądzach.

4 godziny temu, Sine Metu napisał:

Jaki to ma cel? Przecież złoto ma gorsze przewodnictwo, to i tak wszystko pójdzie po miedzi.

Rozumiem srebrzoną miedź w kablach głośnikowych, ale złocenie to tylko na styki.

Zapytaj się producenta, nie mnie. 

A jak interesuje cię jakość dźwięku to sam posłuchaj.

Opisz dokładnie jaki kabel i z czego złożyłeś?
1 godzinę temu, venom200 napisał:
W dniu 18.12.2019 o 06:14, muda44 napisał:

Opisz dokładnie jaki kabel i z czego złożyłeś?

Pozłacany Furutech C7 , pozłacany miedziany Viborg i Chord Clearway 2m. Już go rozebrałem jakbyś potrzebował porządny C7 .

Przed chwilą tego Viborga dałem do Diamondback zamiast wtyczki USA i lichej przejściówki . Od razu Diamondback gra inaczej , cieplej i łagodniej ale za szybko na ocenę .

Tu ewentualnie zmienię na rodowanego Viborga a do głównego źródła kupię jednak nowy  GPX RE V2.

Edytowane przez muda44

U mnie ostatnio tez kilka zmian w kwestii okablowania, kiedys bylem sporym sceptykiem kablowym.

Listwa sieciowa Sun Leiste, jeden transformator zasilam oryginalnie konfekcjonowanym XLO ER10, drugi DIY na wtykach Oyaide P-037 i kablu Elecaudio CS-331B. Zmiany w kazdym aspekcie na plus

13 godzin temu, Bumpalump napisał:

U mnie ostatnio tez kilka zmian w kwestii okablowania, kiedys bylem sporym sceptykiem kablowym.

Listwa sieciowa Sun Leiste, jeden transformator zasilam oryginalnie konfekcjonowanym XLO ER10, drugi DIY na wtykach Oyaide P-037 i kablu Elecaudio CS-331B. Zmiany w kazdym aspekcie na plus

No to jeszcze wszytko przed Tobą w tej kwestii ?

17 minut temu, Bumpalump napisał:

To napewno, dopiero zaczynam ?

Też byłem.. ale udawanie, że się nie słyszy, kiedy nawet osoby nie mające pojęcia o audio potrafią zwrócić uwagę, że jak to po zmianie kabla dźwięk jest inny ?

• Pokaż nowe odpowiedzi