Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

No to trzeba słuchać nowych, które grają po staremu.

To się chyba nazywa epigonizm. ;-P

Ano posłucham, ale wolałbym nowe co graja po nowemu :-)

To posłuchaj tych, które podlinkowałem. :-)

W wolnej chwili jeszcze parę dorzucę.

Gość Kostku

(Konto usunięte)

Yugen (Włochy)

A propos Yugen... Gorąco polecam solowy projekt Paolo "Ske" Botty. Wciąga nosem wszystkie płyty Yugen. Dodatkowym atutem jest fakt, że mamy aktualnie jesień, więc całość smakuje jeszcze lepiej o tej porze roku. Ja dzisiaj cały dzień grabiłem liście w ogrodzie, a teraz sobie siedzę mięciutko w ciepłym fotelu i słucham "1000 Autunni".

https://www.youtube.com/watch?v=sqGP8DyiVfs

Dość eklektyczna muzyka, pokręcone połamańce przemieszane z pięknymi, wyciszającymi melodiami. Proporcje wyważone doskonale, ja sobie to bardzo chwalę.

No to trzeba słuchać nowych, które grają po staremu.

To może dzisiaj coś retro:

Needlepoint (Norwegia) - Aimless Mary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mocny posmak Canterbury, ale jako świadoma stylizacja, a nie naśladownictwo; a sound jednak co nieco uwspółcześniony. Muzycy klasowi, kompozycje chwytliwe, aranże dopracowane.

Przyjemny album, w sam raz na jesień - bardzo ciepły, jak na Skandynawów. Trzeci w dyskografii zespołu (wcześniejsze też warto zbadać).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dong

Szukamy perkusisty...ot młodziki z Wodzisławia Śląskiego...We Are Looking For A Drummer...czyli Walfad.

Wydali niedawno 3 płytę. Są różne, różnie oceniane. Nie jest to poziom Pendragonu, ale uważam, że warto młodzikom dać szansę. I posłuchać.

Ukryta Zawartość

Jest też na Spotify wersja po polsku.

A to z najnowszego wydawnictwa.

Ukryta Zawartość

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

• 3 tygodnie później...

Dawno nie odwiedzałem tego wątku! Ale, że ustawiłem sobie przypomnienie na maila w tymże temacie oto jestem.

Chciałbym zapoznać was moi mili melomani z pewnym japońskim indywiduum, które czerpie z najlepszej tradycji takich gatunków jak: space rock, psychedelic rock, prog rock i wszelkich rockowych eksperymentów. Dyskografie mają przebogatą na pierwszy raz jako wersja demonstracyjna 3 płyty, każda z nich bardzo zróżnicowana, ale nawiązuje do kosmicznej psychodelii. Wpis zatem będzie jako pochodna choć i prog rocka jest tutaj sporo. Pozdrawiam i miłego osłuchu

Korzystałem ze spotifiy w trakcie odsłuchu bo płyt nie idzie niestety dostać w naszym pięknym kraju...

1.

Moim zdaniem najlepsza

2.

3.

Polecam Jim James

Dla mnie ok takie spokojne granie Jim James (cała płyta) w sam raz do mojego wątku - zapraszam.

Polecam holenderski zespół rocka progresywnego: Nine Stones Close i kilka dobrych płyt jak "One Eye On The Sunrise" "St Lo" czy nowy album "Leaves"

Całość bardzo dobra !

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Hał Hałuuuuuuuuuuuu.

Muszę odszczekać że nie ma Dobrej progresywy w dzisiejszych czasach . Właśnie dopadłem Kaipę - Mindrewolutions. Wciąga i porywa jak wir !

Zespól istnieje od ponad 40 lat. Warto poszperać w jeszcze starszych nagraniach.

Ostatnio projekt pod nazwą Kaipa Da Capo - tym razem powrót do początków i teksty w języku ojczystym..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wczoraj straciliśmy kolejnego pioniera rocka progresywnego - nie ma już z nami Greg Lake

GregLake-large_trans++KQ5Yvlf_tS7m85BSV1LmKmJnyL1UUg_iqbqpa-6GlE4.jpg

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ostatnio projekt pod nazwą Kaipa Da Capo - tym razem powrót do początków i teksty w języku ojczystym..

I to jest lepsze niż cokolwiek wcześniej nagrali. Kaipa współczesna trochę mi przypomina Flower Kings z okresu, gdy zaczęli już zjadać własny ogon.

I że 28 marca 2017 będą grać w Progresji to już wiecie?

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Witam dajcie namiary na jakiś mało znany zespół grający coś w stylu Pendragona, z góry dzięki.

Pendragon jest niepowtarzalny. Można tylko szukać pochodnych: Camel, Pallas, IQ, Chandelier, Phideaux...

Polecam holenderski zespół rocka progresywnego: Nine Stones Close i kilka dobrych płyt jak "One Eye On The Sunrise" "St Lo" czy nowy album "Leaves"

Bardzo mi się ostania podobała a teraz się biorę za tę drugą. Ona jest z 2012?

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Corvus Stone - dla mnie jeden z najciekawszych zespołów progresywnych ostatnich lat.

Nagrali 3 płyty. Poniżej zwiastun ich drugiej:

Ciekawy zespół - Rocket Scientists

28 marca 2017 będą grać w Progresji to już wiecie?

Neal Morse Band.

Wiem i jadę.

Corvus Stone - dla mnie jeden z najciekawszych zespołów progresywnych ostatnich lat.

Słyszałem ich płyty z 2012 i 2014.

Rzeczywiście.

Ciekawy zespół - Rocket Scientists

Ciekawie zapowiadają się na tym filmiku.

Mają jakieś płyty?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Rocket Scientists ma kilka płyt, dopiero kilka dni temu odkryłem grupę i na razie odsłuchałem materiał z linku oraz jedną świetnie zagraną "Oblivion Days" z 1999r. - także polecam i idę słuchać dalej.

Jak dobrze, że jest internet :-)

• 3 tygodnie później...

Już niestety chyba nie tak dobra jak wcześniejsze;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Już niestety chyba nie tak dobra jak wcześniejsze;

Ukryta Zawartość

Być może nie, ale jednak dobra.

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Porównywanie do poprzedniej powoduje że wymaga się więcej, tylko pierwsza jest jakaś nijaka, dla mnie wyraźnie najsłabsza.

Nie miałem czasu się z nią oswoić tak jak z poprzednimi dlatego moja ocena nie może być brana pod uwagę jako końcowa.

Choć prawie zawsze tak bywa że to co mnie od początku porwie pozostaje ze mną na lata.....tu tylko pojedyncze utwory mnie ujęły, a niestety jakość dźwięku tego co mi oferuje to co wkleiłem nie pozwala na to bym się do innych przyzwyczaił i polubił. ;(

Kiedyś czytając tu w tym temacie i pisząc (o zespole Haken) nie przypuszczałem że ktoś poleci mi podobnie grający zespół który jest w stanie tak mnie wciągnąć.

A jak już mowa o Haken....w ub. roku też nagrali nową płytę.

Ukryta Zawartość

Pewnie bym ją (wstępnie) podobnie skomentował i napisał to samo co nad płytą Pain of Salvation. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jak najbardziej. Arcyciekawa muzyka z Francji.

Podobnych grup spod znaku Zeuhl było i jest w tym kraju więcej.

Dyć - prowda.

A wszystkie winyle u mojego znajomego sprzedawcy po dwa euro, jak leci.

Aż przykro...:(

Zapewne są osoby które znają ten projekt, ale wklejam dla potomnych :)

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Porównywanie do poprzedniej powoduje że wymaga się więcej, tylko pierwsza jest jakaś nijaka, dla mnie wyraźnie najsłabsza.

Nie miałem czasu się z nią oswoić tak jak z poprzednimi dlatego moja ocena nie może być brana pod uwagę jako końcowa.

Dla mnie to przereklamowany zespół. Wszystkie płyty są słabe, wtórne i nudne.

Mowa o Haken.

• Pokaż nowe odpowiedzi