Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, Adi777 napisał:

Rozwijać? Jakiejś płyty tego zespołu słuchałem kiedyś, nie było zbyt dobre, ale powyższy utwór? Właściwie ciężko to skomentować. Brzmi niewiele lepiej, niż typowy radiowy paździerz.

He, byłem więcej niż pewien,  że takie tu będą reakcje.  Klapki na oczach/uszach 🤣

55 minut temu, Ajothe napisał:

Mam nadzieję, że TooL nigdy nie pójdzie w takim kierunku, bo bym przeżył załamanie nerwowe...

Tool to zespól jednego,  tego samego utworu z ,,zakreconym" basem. Przewidywalni do bólu.

2 minuty temu, aryman napisał:

He, byłem więcej niż pewien,  że takie tu będą reakcje.  Klapki na oczach/uszach 🤣

Musisz trochę zwiększyć wymagania, serio. Naprawdę fajnie, że wszystko Cię zachwyca, cieszę się Twoim szczęściem, ale są jakieś granice xD.

24 minuty temu, aryman napisał:

Tool to zespól jednego,  tego samego utworu z ,,zakreconym" basem. Przewidywalni do bólu.

Pfff.....nie mamy o czym rozmawiać 😁

58 minut temu, Adi777 napisał:

Musisz trochę zwiększyć wymagania, serio. Naprawdę fajnie, że wszystko Cię zachwyca, cieszę się Twoim szczęściem, ale są jakieś granice xD.

A tu Cię zaskoczę. Nie wszystko. Nudziarz Peter Hamill mi się nigdy nie podobał.

Człowiek otwarty na muzykę potrafi się zachwycić i  king Crimson i a-aha. Polecam różnorodność i brak ograniczeń.

3 godziny temu, aryman napisał:

Drugi singiel z nadchodzącej płyty Riverside.

Fajny jest. Oczywiście "dupy nie urywa", ale tutaj widzę Chłopaki postanowili wylansować przebój i dobrze się przy tym bawili. Zobaczymy jaka cała płyta będzie. Myślę, że ten kawałek to taki przerywnik między ambitniejszym graniem.
A może Duda próbuje iść drogą, którą ostatnio wybrał Wilson? Oby nie.

King Crimson jak i A-ha się zachwycam, a nawet potrafię rozróżnić ambitny kawałek od komercyjnego dziadostwa bez polotu 😁

Drewniane ucho masz 🤣

Być może, ale wznosić peany do zwykłej popeliny tylko dlatego, że wydalił to Riverside... to nie. Lubię ich, ale ten utwór leży tak nisko gdzie muł nie sięga.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

17 minut temu, aryman napisał:

Polecam różnorodność i brak ograniczeń.

Komu jak komu, ale akurat mi tego nie musisz pisać 😉

Godzinę temu, aryman napisał:

Może nie chodzi o klapki na uszach i oczach tylko fakt, że nie wszystkim wszystko musi się podobać i odejście od wypracowanego stylu i estetyki w przypadku niektórych zespołów brzmi dziwnie i sztucznie. To mniej więcej tak jak rapujący Kazik Staszewski. Niby można ale jak ktoś wychował się na Arahji, takie postękiwanie irytuje.

Tak samo Riverside. Coś tu nie pasuje. Całe szczęście że nie sięgnęli po chór kozaków zaporoskich nakurwi...cych na bałałajkach 

Raz przesłuchać taki utwór, czemu nie? Ale wracać kiedyś do niego aby posłuchać powtórnie? Raczej nie 

3 minuty temu, soundchaser napisał:

Nie dziadostwo, tylko komercja ale na poziomie.

Ok, racja. Pewnie w trujce  poleci parę razy 😅

Trochę Koledzy malkontenci przesadzacie. Kawałek jest po prostu próbą wylansowania przeboju. Nie ma w tym nic złego oprócz tego, że próbę tę podjął zespół Riverside. Muzycznie się broni jako jako przebój rockowy, ale nie jako progresywna kompozycja, to jasne.
Chylińska też ostatnio fajne kawałki lansuje. Mi się podobają, bo są na poziomie i lubię jak Ona śpiewa. Duda trochę z niej "ściąga" tym "o, o, o". 😉 

3 godziny temu, MrCwirek napisał:

No d**y to nie urywa.

Jakiś trochę uładzony pastisz Rush tam słyszę troszku i jakby.
Jednak poczekałbym na album mając nadzieje, że ten kawałek to będzie tylko bonus, a nie zmiana stylu.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 minuty temu, xniwax napisał:

Jakiś trochę uładzony pastisz Rush tam słyszę troszku i jakby.

Skrzyżowanie Rush z Chylińską ("Jest nas więcej"). 😉

7 minut temu, soundchaser napisał:

Rush z Chylińską

Kiedyś marzyłem żeby Jon Anderson zmienił Ozziego w BS....
"""żarcik taki'''''''

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

2 minuty temu, xniwax napisał:

Kiedyś marzyłem żeby Jon Anderson zmienił Ozziego w BS....
"""żarcik taki'''''''

A jakby w BS śpiewał ŚP Mieczysław Fogg, to ŚP Tomek Beksiński wstałby z grobu i dołączył do "The Walking Dead". 😆

W dniu 25.11.2022 o 13:31, blackromek napisał:

Które płyty koncertowe Man i Nektar są najlepsze

NEKTAR - SPACE ROCK INVASION LIVE (Live from the Key Club, Hollywood, CA - September 3, 2011)

Dla mnie to jeden z najlepszych koncertów w ogóle w historii rocka. I pomyśleć, że to jest koncert z 2011 roku, a muzycy już sędziwi. Fenomen!

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Nie dziadostwo, tylko komercja ale na poziomie.

I to na bardzo wysokim poziomie.  To jest zwrotka/refren  ale na jakim poziomie ograna! To nie jest pitu pitu,tylko to sa  rasowe pochody gitarowo_ basowe. To wszystko jest podbite zadziornym hammondem. Oczywiscie na nic zdalyby sie te zabiegi, gdyby nie nośna, ciągnąca ten numer linia melodyczna i partia wokalna. No i jeszcze ten  motyw reggae. Dla mnie, prawdziwa ozdoba tego numeru.

Oczywiście,  że ten utwór nie wytycza nowego kierunku w działalności grupy.

Wystarczy popatrzeć na czasy utworów, żeby wiedzieć, że to będzie pelnokrwiste progresywne danie. Tam już żartów nie będzie i ,, jeńców nie będą brać "😀

Ten numer, to trochę skok w bok. Mi przy nim głowa sama lata😀 Brawa dla zespołu za odwagę ( trzeba mieć jaja , żeby wyjść z bezpiecznej stylistyki i zagrać aż tak pod prąd).

A tak z innej beczki, to dzis kupilem bilet na majowy, poznański koncert camel!!

Trasa z okazji 50 lecia. Najpewniej ostatnia szansa, żeby usłyszeć Wielbłąda na żywo.

Jeszcze parę biletów jest w rock- serwisie, więc polecam 😀

9 godzin temu, soundchaser napisał:

NEKTAR - SPACE ROCK INVASION LIVE (Live from the Key Club, Hollywood, CA - September 3, 2011)

Dla mnie to jeden z najlepszych koncertów w ogóle w historii rocka. I pomyśleć, że to jest koncert z 2011 roku, a muzycy już sędziwi. Fenomen!

O, nie wiedziałem, że taki jest.

Do tej pory znam tylko dwie koncertowe płyty Nektarowe - obie z 1974 N.Y. i z Londynu.

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Dzięki dzisiaj się zapoznam 

Riverside  Self-Aware 😞 myślę, że nie pomoże ponowne odsłuchanie. Akurat nie przepadam za takim plumkaniem rockowym, ani to materiał na przebój ani nic (oczywiście moim zdaniem). A może się mylę, zobaczymy czy odniesie komercyjny sukces.

To czy odniesie sukces zależy tylko i wyłącznie od tego, czy radio będzie lansowało... i to 5 razy dziennie. Bez radia nie ma sukcesu.

19 godzin temu, aryman napisał:

i z taką samą kręcącą się perkusją, mimo niezłych umiejętności bębniarza. No i płyty stanowczo za długie, przerost formy nad treścią.

Edytowane przez Peter75
  • Pokaż nowe odpowiedzi