Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie - czy wersja Tellurium Q Blue czy Tellurium Q Ultra Blue? Jest różnica?

Ktoś może stosował do in 100 kabelki głośnikowe Pana Brożka? http://mbaudiocable.pl/kable-glosnikowe/

Ja mam Q Blue i bardzo mi się to zestawienie podoba (piękne barwy na średnicy, brak wyostrzeń na górze, duży ładnie kontrolowany bas).

Ultra Blue niestety nie słyszałem.

Jeżeli ktoś szuka używanego in 100 se (2 letni, nigdy nie naprawiany, rozkręcany, wizualnie stan jak nowy) to zapraszam na priv.

Haiku bedzie czy cos innego?

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Jak sprzedam Dynaudio X14 i Atoll-a in 100 se to będę myślał. Na chwilę obecną - cały system wystawiam na sprzedaż i czas pokaże co dalej.

Tak na marginesie - dzięki uprzejmości YB Audio grają u mnie monitory BISE, jak ktoś rozgląda się za monitorami pod Atolla in 100 se to obowiązkowo powinien dać im szansę.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jakiś czas temu przeczytałem o wrażliwości atollowskiej elektroniki na podpięcie w fazie. Chciałem to osobiście sprawdzić, ale nie bardzo miałem jak, bo gniazdka w moim mieszkaniu i kable, które posiadam, wymuszają zawsze tą samą konfigurację (i niby jest to akurat podpięcie w fazie). Coś mnie jednak tchnęło i podpiąłem na opak kable głośnikowe (z jednej strony każdego kabla zmieniając z + na -). Zmianę usłyszałem i wydaje mi się, że jest to takim sam efekt jak niektórzy opisywali po zmianie konfiguracji kabla zasilającego wzmacniacza. I zastanawiam się teraz, czy może nie jest po prostu tak, że atolle odwracają fazę i stąd to zamieszanie z odwracaniem kabla zasilającego. Ponoć niektóre sprzęty elektroniczne, w tym wzmacniacze, mogą robić takie rzeczy.

Jak sprzedam Dynaudio X14 i Atoll-a in 100 se to będę myślał. Na chwilę obecną - cały system wystawiam na sprzedaż i czas pokaże co dalej.

Adam witam w klubie. Tylko magia lampy. idź na całość. Pozdrawiam

Jak sprzedasz to poczujesz, że świat się nie kończy na francuzach ze stajni atolla.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Widzisz, marudze na tego Atoll-a a on jak dumnie u mnie stal tak stoi a przeciez w dwa dni bym go sprzedal gdybym chcial. Zamiast lampy wlasnie dzisiaj podepne H90 - o tym wzmaku slyszalem tyle skrajnych opinii, ze dostal swoje 5 minut (barwny, wygladzony, naturalny do zimny, zapiaszczony, bez glebi sceny). Moze to bedzie nastepca setki.

Widzisz, marudze na tego Atoll-a a on jak dumnie u mnie stal tak stoi a przeciez w dwa dni bym go sprzedal gdybym chcial. Zamiast lampy wlasnie dzisiaj podepne H90 - o tym wzmaku slyszalem tyle skrajnych opinii, ze dostal swoje 5 minut (barwny, wygladzony, naturalny do zimny, zapiaszczony, bez glebi sceny). Moze to bedzie nastepca setki.

Adam a może któraś z lampek HAIKU-Audio?

Nie, zadnej lampy, zostal H90, Elex-r, Cyrus 8-2dac i game over. Zostanie cos z tych 4 klamotow i uroczyscie powiem wszystkim na forum - zegnam. Amen.

Nie, zadnej lampy, zostal H90, Elex-r, Cyrus 8-2dac i game over. Zostanie cos z tych 4 klamotow i uroczyscie powiem wszystkim na forum - zegnam. Amen.

Ciekawy jestem wrażeń zwłaszcza porównania H90 i Cyrusa.

;)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Widzisz, marudze na tego Atoll-a a on jak dumnie u mnie stal tak stoi a przeciez w dwa dni bym go sprzedal gdybym chcial.

Wiem coś o tym i znam te klimaty ale jak nie spróbujesz to nie poczujesz

Nie, zadnej lampy,

Nigdy nie mów nigdy

Mówiłem i głosiłem wszem i wobec żadnej lampy. I w konsekwencji po przebojach z francuzikiem posłuchałem lampy na źródle z winyli. I tak już pozostało. Żadnej cyfry, wyłącznie poprawny analogowo tor.

A tak na marginesie to życzę wytrwałości w poszukiwaniach bowiem pozytywnie potrafią zmęczyć niejednego z Nas.

Edytowane przez piotrella41

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Fakt, korki drza ze strachu na sam widok hehe. Mecze hi-end H90 a raczej on mnie meczy, czytajac ludzi na forum i recki AV dalbym sobie lape uciac, ze Hegel rozwalcuje Atolla a tu dupa Panowie. Ale jaja...

I owszem Panie kolego...ten swiat audio oszalal. Brak slow. Zastanawia mnie czy i w innych krajach udalo sie tak wypromowac te bezduszne, plytkie granie jak nad Wisla?

Jak w wątku Hegla napisałem trochę oględniej nie nazywając wprost HD 25 gniotem. Panowie kulturalnie mi wytłumaczyli że : do Hegla trzeba dorosnąć, że zagra dopiero w idealnej składanej latami konfiguracji, że do tego hi-endu dźwieku trzeba się przyzwyczaić tygodniami, miesiącami... A może po prostu się poddać i dać się zindoktrynować. Także Adamie wszystko jeszcze przed Tobą!

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Fakt, korki drza ze strachu na sam widok hehe. Mecze hi-end H90 a raczej on mnie meczy, czytajac ludzi na forum i recki AV dalbym sobie lape uciac, ze Hegel rozwalcuje Atolla a tu dupa Panowie. Ale jaja...

Długo miałem Atola IN 50 i długo nie mogłem znaleźć godnego następcy

Bezgłośny ( nie burmił ) nie wywalał korków) kolumny o spadku impedancji

spadającej poniżej 2,8 Ohma nie powodowały wyłączania ,

Miał ograniczenia związane ze swoją ceną co do brzmienia.

Tak czy inaczej bił wiele wzmacniaczy i w cenie 3000 i więcej gorąco

polecam.

Miałem Atola IN 200 to brzmieniowo bez dwóch zdań pokonał 50 i korków

nie wyrzucał ale niestety buczał .

I za takie pieniądze mnie nie przekonał do siebie.

Ten sam system z a s i l a n i e .

Atoll IN 50 i różne wzmacniacze nie brzęczą .

Nie skreślam Atola ale o burmieniu ostrzegam i polecam odsłuch u siebie.

A mnie się Hegle H90 bardziej spodobał niż mój AM100, wiesz w jakiej konfiguracji to u mnie gra, więc nie będę się powtarzał.

W każdym bądź razie powrót do Atolla był taki, że obraz muzyczny grał plamami, Hegel potrafi więcej i lepiej jeśli chodzi o scenę, separację, lokalizację,kontrola basu etc.

Dla mnie Hegel gra bardziej naturalnie nie podkolorowuje z Heglem miałem wrażenie, że mocniejszy od Atolla, chociaż na papierze wygląda inaczej.

Na mnie Hegel zrobił pozytywne i lepsze wrażenie (muzyczne) niż AM100.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak to już jest. Wystarczy spojrzeć na wzmacniacze japońskie (popularne marki powiedzmy budżetowe) nawet te tanie. Super dopracowane, cichutkie, zero awarii, ładne , super wypadają w pomiarach i co z tego jak zazwyczaj nie chcą dobrze grać. Kupisz takiego Atoll-a z dość niedużej manufaktury lubi zabuczeć, wywalić korki , a jednak potrafi dobrze zagrać i dać przyjemność ze słuchania. Oczywiście nie ze wszystkim się spasuje. Mój IN100SE u mnie nie buczał, sprzedałem go i u nowego właściciela coś tam brzęczał. Mam u siebie teraz Naim-a 5SI. Jak to Naim ma wiele dziwactw. Ostatnio gdzieś czytałem, że zalecają 3,5 metrowe kable głośnikowe hehe :) Strzela przy włączaniu w głośniki, najlepiej go mieć cały czas pod prądem, jest wrażliwy na zasilanie. U mnie jest cichy , ale wiem , że trafo potrafi u niektórym zabuczeć . Jak żona włączyła suszankę to trafo zaczęło brzęczeć. I co z tego jak gra fajnie :)

Edytowane przez Silver_85

Jak w wątku Hegla napisałem trochę oględniej nie nazywając wprost HD 25 gniotem. Panowie kulturalnie mi wytłumaczyli że : do Hegla trzeba dorosnąć, że zagra dopiero w idealnej składanej latami konfiguracji, że do tego hi-endu dźwieku trzeba się przyzwyczaić tygodniami, miesiącami... A może po prostu się poddać i dać się zindoktrynować. Także Adamie wszystko jeszcze przed Tobą!

Przecież to standart w tym klubiku. Ze mna zrobiono to samo. Dawno pisałem że to nie klub, to sekta. 1% ludzi jest tam normalna. Reszta...

Miałem Atola IN 200 to brzmieniowo bez dwóch zdań pokonał 50 i korków

nie wyrzucał ale niestety buczał .

Wystrarczyło zdjąć obudowę i poluzowac lub dokręcić nakrętkę trafa. Miałem to samo.

Tak to już jest. Wystarczy spojrzeć na wzmacniacze japońskie (popularne marki powiedzmy budżetowe) nawet te tanie. Super dopracowane, cichutkie, zero awarii, ładne , super wypadają w pomiarach i co z tego jak zazwyczaj nie chcą dobrze grać. Kupisz takiego Atoll-a z dość niedużej manufaktury lubi zabuczeć, wywalić korki , a jednak potrafi dobrze zagrać i dać przyjemność ze słuchania.

Bez przesady. Taka Yamahę AS2000 śmiało mogę postawic na rówi z IN200. Gra dość podobnie. Jest nawet tańsza. Wygląda sporo lepiej jak dla mnie.

?👈

Przecież to standart w tym klubiku. Ze mna zrobiono to samo. Dawno pisałem że to nie klub, to sekta. 1% ludzi jest tam normalna. Reszta...

Wystrarczyło zdjąć obudowę i poluzowac lub dokręcić nakrętkę trafa. Miałem to samo.

Bez przesady. Taka Yamahę AS2000 śmiało mogę postawic na rówi z IN200. Gra dość podobnie. Jest nawet tańsza. Wygląda sporo lepiej jak dla mnie.

Dziękuję za podpowiedź ale jak miałem nówkę na gwarancji to mnie

zbywano i nie było pomocy dziękuję.

Dlatego napisałem zazwyczaj bo na pewno trafiają się perełki. Tej Yamaszki nie miałem okazji posłuchać. Aktualnie cena za następce AS2100 już sporo poszybowała. Teraz już do IN200 można porównywać A-S1100 za nowe klocki.

U mnie Hegel H90 gra z Dynaudio x14 i gdy chodzi o moc, wydajnosc od pierwszych sekund slychac, ze Atoll to Schwarzenegger z filmu Conan a Hegel h90 to bracia Mroczek z M jak milosc, sorry ale na tym polu tak to z Dyniami wyglada. Druga sprawa, cena obu klamotow, Hegel prawie dwukrotnie drozszy... (Przy konkurentach ze swojego przedzialu cenowego traci swoja jedyna przewage jaka ma nad polowe tanszym Atollem in 100se w postaci precyzji i glebi na scenie, w kazdym innym elemencie brzmienia jest gorszy od takiego Haiku Audio SOL 2 czy Soul Note SA300). Najwazniejsze, sama precyzyjna, szeroka i w miaaare gleboka ale bez szalu scena z Hegla H90 nie zmieni calosciowego obrazu, ze ten wzmacniacz brzmi jakby muzyke przepuscic przez komputer, brzmi syntetycznie, plastikowo, sztucznie, nie angazuje, wysokie tony wlasnie podkolorowuje, wokale nie maja glebi, soczystosci, sa suche, meskie wokale brzmia jakby wszyscy faceci byli spiewajacymi kastratami, i to ciagle uczucie dzwieku suchego, syntetycznego. Tak wypada na tle in100 se, na tle Haiku Audio SOL2, Soul Note sa300 czy Regi Elex r wypada fatalnie, to urzadzenie nie gra muzyki.

Teraz doczytałem. Ciekawa informacja.

TYLKO szkoda że kolocek za takie pieniądze wymaga, potrzebuje

od nowości na gwarancji rozkręcania i poprawek po producencie.

Ja dziękuję i kupuje tam gdzie gra dużo lepiej i bez ingerencji

a kontakt z konstruktorem jest wzorowy.

bogus18 ok , tak jak pisałem u mnie Atoll 100 był cichy. Zależy od instalacji. Sol II też przy włączeniu walił w kolumny dość mocno. Taki niski dźwięk. Wiele osób może to zniechęcić. Ale gra zajebiście.

Edytowane przez Silver_85
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.