Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Rozbierz gniazdo w ścianie i  uziemienie odkrec . Nie montuj z powrotem , posłuchaj i się przekonasz ? 

Minuta roboty

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, yesther napisał:

Tak syczenie przy normalnej głośności. Ale to z uchem na głośniku, podkreślam, nie przeszkadza absolutnie w odsłuchu. 

Ja też mówiłem o szumie z uchem przy tweeterze, tylko że u mnie trzeba tę efekt wywołać rozkręcając na 12-13.

A próbowałeś odpiąć IC urządzeń podłączonych do wzmaka ?

Spróbuj tak jak napisał @dedal75 łatwiej i szybciej, może to być jakiś kierunek.

Trzeba tylko pamiętać, że klasa ochronności niektórych urządzeń wymaga uziemienia, to akurat te z 3 pinami w gnieździe IEC.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Wiem że można tak zrobić ,sam kładłem elektrykę , ale to nie jest normalne podłączenie ?. Pzdr

Według obecnych norm, nie jest.

Ale jak w blokach z początku lat 70-80 ubiegłego wieku były instalacje 2 żyłowe, to tylko w tym układzie TN-C trzeba jakoś sytuację ratować. Nie jest to bezpieczne niestety, ale co zrobisz, jak nic nie zrobisz.

Kto dziś się tym przejmuje, że większość osiedli i bloków mieszkalnych nie spełnia norm bezpieczeństwa pod tym względem.

W tej sytuacji paradoksem jest obwieszczenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z 2019r w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

par.183 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
(…)
2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych

Zatem stało się jasne, że zdecydowana większość instalacji powinna być w układzie TN-C-S, a nie jak w miniony wieku TN-C.

A jak jest każdy widzi.

• 3 tygodnie później...
W dniu 16.02.2021 o 08:23, Adam 38 napisał:

Phii, jakiś tam Moon 250i, trza brać Cyrusa One. To dopiero gra, że kapcie spadają, zwłaszcza jak się już myśli jak go komuś z forum pogonić i jeszcze może kilka stówek uda się zarobić.  I tak grosz do grosza i w końcu i na Moona się uzbiera ?

co tam kaczadupo słychać? używanego hegla nie kupiłeś jeszcze? ?

Jutro wystawię Cyrusy na bazarku, zapraszam. Ps. Nie będzie Heńka a prędzej "Helmut" ? ale to tajemnica i najpierw muszę oddać Cyruski w dobre ręce. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

4 minuty temu, Adam 38 napisał:

najpierw muszę oddać Cyruski w dobre ręce. 

uważaj bo rzucę się żeby sobie dorobić ze 3 stówki na nich ? może uskładam tak jakoś na porządne ałdio ;)

a poważnie siadła mi jedynka

zostaje na dłużej ?

26 minut temu, Adam 38 napisał:

Jutro wystawię Cyrusy na bazarku, zapraszam. Ps. Nie będzie Heńka a prędzej "Helmut" ? ale to tajemnica i najpierw muszę oddać Cyruski w dobre ręce. 

A co to za nowości szykujesz Panie kolego?

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, czy jest możliwość podpięcia do Atolla in100se zewnętrznego przedwzmacniacza, chciałbym w ten sposób mieć możliwość regulacji tonami wysokimi i niskimi. Jeśli tak to gdzie go powinienem wpiąć? Z góry dziękuję za odpowiedź 

@Maniek01

Powiedziałbym, że jak pominiesz sekcje przedwzmacniacza w tej integrze, powinno zagrać pełniejszym i dojrzalszym brzmieniem.  Nawet DAC z pre to pokazuje.

Nie wiem po co Tobie regulacja basu i wysokich, to zawsze będzie przysłanianie jednego kosztem uwydatniania innego zakresu pasma.

Edytowane przez sir.jax

10 minut temu, sir.jax napisał:

@Maniek01

Powiedziałbym, że jak pominiesz sekcje przedwzmacniacza w tej integrze, powinno zagrać pełniejszym i dojrzalszym brzmieniem.  Nawet DAC z pre to pokazuje.

Nie wiem po co Tobie regulacja basu i wysokich, to zawsze będzie przysłanianie jednego kosztem uwydatniania innego zakresu pasma.

Po co mnie regulacja? No bo jak mi np, wysokie tony przeszkadzają w jakimś utworze to chciałbym mieć możliwość ich zmniejszenia. Chciałbym we wzmacniaczu mieć takie pokrętło. Mogę użyć ale nie muszę 

W dniu 24.03.2021 o 23:32, Maniek01 napisał:

Po co mnie regulacja? No bo jak mi np, wysokie tony przeszkadzają w jakimś utworze to chciałbym mieć możliwość ich zmniejszenia. Chciałbym we wzmacniaczu mieć takie pokrętło. Mogę użyć ale nie muszę 

Ale, w przypadku Atolla in100se takie pokrętło mnie nie jest potrzebne

W dniu 24.03.2021 o 23:32, Maniek01 napisał:

To masz coś nie tak z dobraniem komponentów,  trzeba zadbać o to, można użyć różnych sztuczek.

Akustyka, zawsze będę o tym pisać, akustyka jest ważna. 

Poza tym, jak wykorzystasz IN100 jako końcówkę, to nie będzie już jazgotu, przynajmniej nie powinno być.

Połącz pre z końcówką jakąś łączówką Melodika, albo VDH, to już w ogóle powinno być O.K.

8 minut temu, sir.jax napisał:

To masz coś nie tak z dobraniem komponentów,  trzeba zadbać o to, można użyć różnych sztuczek.

Akustyka, zawsze będę o tym pisać, akustyka jest ważna. 

Poza tym, jak wykorzystasz IN100 jako końcówkę, to nie będzie już jazgotu, przynajmniej nie powinno być.

Połącz pre z końcówką jakąś łączówką Melodika, albo VDH, to już w ogóle powinno być O.K.

Przepraszam ale chyba źle mnie zrozumiałeś. Napisałem że nie potrzebuje regulacji tonami bo i wysokie i niskie są w porządku. Przed zakupem bałem się właśnie o nadmiar tych tonów. Jest to moj pierwszy wzmacniacz współczesnej konstrukcji, dlatego te obawy. Pozdrawiam. 

• 2 tygodnie później...

Możesz mi powiedzieć czego się mogę spodziewać po podłączeniu tymi kablami? Tzn co wnosza do dźwięku? Chodzi mi o kable Melodika lub VDH

Edytowane przez Maniek01
Brak cytatu
1 godzinę temu, g88 napisał:

Spotkał się może ktoś z was z problem z włączeniem wzmacniacza IN100 z pilota ?

Nigdy się nie zdarzyło. Spróbuj baterie zmienić na początek 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Część. Przymierzam się do zakupu klocków atolla (ostatnio urzekła mnie końcówka am200 signature). Potrzebuje USB w secie lub najlepiej streamer. Chciałbym was zapytać czy lepiej kupić końcówkę am200 signature i do tego streamer z preampem st200 lub tańszy ms120 i ten preamp z tego streamera z końcówka będzie lepszym rozwiązaniem niż np. wzmacniacz in200 z streamerem ms120/ażur cxn V2/Marantz nd8006?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.