Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry przedwzmacniacz lampowy

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Już rozumiem. W środku ma być przetwornica zwiekszająca prąd dla żarzenia.No tak.

Może by można było wziąść dobre trafo z toroidów gdzie są dwa napięcia w tym jedno dla żarzenia? i zwyczajnie tam dopasować? Koszt nie wielki i byłoby nowe zasilanie a w sam układ przedwzmacniacza może nie trzeba ingerować bo ten Pan to dobry fachowiec.Chyba że kondensatory i rezystory poeksperymentować z droższymi odpowiednikami Mils SCR itp.?

Przetwornica jeśli już, to zwiększająca napięcie.

Moim zdaniem powinieneś skontaktować się z twórca tego preampa i u niego zamówić upgrade. On wie, jak wygląda konstrukcja i gdzie poczynił oszczędności, nie musi rozrysowywać schematu "z natury".

czy jest sens stosowania lamp prostowniczych zamiast półprzewodników w dobrym preampie? Ciekawi mnie czy w ogóle mają one jakiś wpływ nadźwięk i jak z żywotnością takich lamp?

To jak przedłużenie stopnia wyjściowego cd.Dlaczego by miało nie mieć wpływu na dzwięk.

Już dawno pisałem do stwórcy preampu.Dam znać jak odpisze,pewnie w piątek skończył prace i nie dotyka kompa,pewnie napisze w poniedziałek do mnie.Nie mam kasy żeby zająć sie tym od podstaw i robie z kolumnami cały czas dosztukowanie trafa wydaje mi się szybkim prostym zadaniem póki co.

nie wiem gdzie spytac, ale czy warto kupic "lepsze" gniazda do lamp, np cos takiego?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma to jakiekolwiek znaczenie?

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

A niech się jeszcze FeliksAudio wygrzewa... Bo ledwo co podłączony zagrał w moim systemie ostrzej,odchudzona lampowa średnica(u mnie to na plus) swobodnie. Jakość na poziomie..na pewno żadna degradacja nie nastąpiła(przynajmniej mocno zauważalna) o przestrzeni nie wspominam bo i tak mam odgrody wiec wiadomo

Niech sie wygrzeje a i jeszcze w systemie pojawił sie interkonekt Klotz to to też nie bez znaczenia.

Pan Feliks powiedział że transformatory nie byłyby lepszym rozwiązaniem i teraz jest lepiej i drożej,lepiej bo pewnych zakłoceń jest mniej w obecnej konstrukcji. Wiec niech przetwornica zostanie ale jako zewnętrzne zasilanie można by dać jakiś dobry toroid 12v zamiast wtyczkowego myśle.

Zibra skoro są lampy z pozłacanymi nóżkami to czemu nie.Co dobry przewodnik to dobry przewodnik.Pytanie tylko cze nie szkoda pieniędzy na takie coś.Zresztą ja na lampach sie nie znam.

firma CONRAD-JOHNSON w swoich przedwzmacniaczach w zasilaczu stosuję kondensatory MKT albo MKP zamiast elektrolity, czy to nie przesada? Dziś takie kondensatory bardzo potaniały nie mniej są nadal dużo większa. Czyżby i one poprawiały dźwięk?

>>>Czyżby i one poprawiały dźwięk?

Ja mam w wzmacniaczu lampowym kondy MKP w sumie 200uF na kanał dla lamp mocy oraz 100uF na lampy sterujące.

Jedno jest pewne potrzeba na nie dużo miejsca, czy są lepsze nie jestem do końca pewien.

Według mnie bas jest zwinniejszy. Natomiast tylko bezpośrednie porównanie (np z specjalnie spreparowanym układem zasilania który można przełączać przełącznikiem) dał by odpowiedź co i w jakim zakresie się zmienia.

• 5 tygodni później...

Ukryta Zawartość

Czy ktoś w Monachium na High End Society słuchał tych nowych lampowych potworów ?

To jakaś nowa firma z Cypru. Nazywa sie Aries Cerat a preamp ma 65kg wagi i 68cm szerokości.

Pewnie kosmicznie drogie i jeszcze nie znane ale wyglada super!

Sly30

Ukryta Zawartość

firma CONRAD-JOHNSON w swoich przedwzmacniaczach w zasilaczu stosuję kondensatory MKT albo MKP zamiast elektrolity, czy to nie przesada? Dziś takie kondensatory bardzo potaniały nie mniej są nadal dużo większa. Czyżby i one poprawiały dźwięk?

Tu bardziej rozchodzi się o to iż kondensatory elektrolitycznie drastycznie tracą parametry przy wzroście temperatury (a ta w wzmacniaczach lampowych jest jak wiemy dość wysoka ),przy foliowych to zjawisko nie występuje lub jest o wiele mniejsze.

Co do wartości sonicznych każdy musi sprawdzić sam tak jak np.Cypher ;) mi też jako ostatni w torze zasilania anodowego bardziej pasuje MKP 33uF-68uF

Czy ktoś może coś napisać o tym preampie:

Ukryta Zawartość

Tutaj wersja black:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie co w tym siedzi - bo cena jak na tę firmę jakaś taka niska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może coś napisać o tym preampie:

Ukryta Zawartość

Tutaj wersja black:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie co w tym siedzi - bo cena jak na tę firmę jakaś taka niska.

W srodku siedzą dwie miniaturowe lampki 6111 (elektrycznie podobne do ECC88) w układzie wspólnej katody.

Czyli prosta, całkiem przytomna aplikacja dobra do lampowych końcówek mocy (spore Rwy).

Nie wiem jak wyglada zasilanie ale znając straregię cenową AN- zwykły filtr CRC z krzemowym prostownikiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykład aplikacji tej lampy na wyjściu DACa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykład aplikacji tej lampy na wyjściu DACa.

Ukryta Zawartość

Robiłem stopień wyjściowy dla PCM1798 w SRPP i zagrało to na bardzo dobrym poziomie,zresztą tak samo jak kopia AN .Również układ WA-WK dla PCM1794A przy zasilaniu 100V nie rozczarował. A biorąc pod uwagę cenę tych lamp i ich długowieczność to są bardzo ale to bardzo sympatyczne.

I jeszcze jedna ich zaleta to rozmiar ,gdzie często przy lampizacji CD ma to ogromne znaczenie.

Ukryta Zawartość

Mi osobiście 6111WA zawsze przypominała ECC82, bo to zwykła, wysoko-napięciowa lampa.

Krakowskim targiem: wzmocnienie jak w ECC82, Rp- jak w ECC88.

Dlatego w AN Zero wsadzili ją w prostym układzie- impedancja wyjściowa wynosi ok. 1 koma. To nieźle jak na lampę solo.

Osobiście bardziej podoba mi się ta aplikacja niż preamp AN M1 (dwie rówloległe ECC82).

Prościej a parametry podobne.

Osobiście bardziej podoba mi się ta aplikacja niż preamp AN M1 (dwie rówloległe ECC82).

dla mnie także ten "patent" gra kiepsko

podobnie jak para tranów vis dwie pary

podobnie jak SE i PSE

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie można tak sprawy generalizować, wystarczy prąd spoczynkowy lampy przesunąć o parę mA w jedną. lub w drugą stronę i już zagra inaczej.

Świetnym rozwiązaniem jest stosowanie fixed biasu dla lampy wejściowej, nie trzeba wówczas bez przerwy podmieniać rezystorów w anodzie i katodzie.

Kolejnym czynnikiem, do wyciągnięcia wszystkiego co najlepsze z układu, to sprawa elementów biernych i ich jakości.

Proces kształtowania brzmienia wzmacniacza z poziomu pre, to bardzo żmudny proces i nie polega tylko na wymianie kolejnych lamp, często "przypadkowych" - bo cokół i wyprowadzenia elektrod pasują, a parametry napięciowo/prądowe znajdują się w zakresie działającego już zasilacza.

miałem kiedyś preamp AR PL-04, polski, człowieka śp z Gdańska, preamp był wybitny, gral świetnie ze wszystkim, jak go rozebrałem i zobaczyłem co ma w środku to szok, wszystko to koszt 100zł, wymieniłem rezystory i kondy sygnałowe na dużo lepsze i .. grał gorzej ;) Z tym wszystkim trzeba uważać.

Co to jest prąd spoczynkowy lampy?:) anodowy?. Zastanawiałem sie nad regulowanym autotrafem za 500pln i potencjometry zamiast rezystorów,w ten sposób można by najlepsze parametry ustawić dla konkretnej lampy np przy lampizacji.

Czesc panowie, napiszcie mi prosze czy mozna (bezproblemowo) dodac do Vellmana K8020 zdalne serowanie, chocby glosnoscia? Chyba ze w cenie do 1.5kzl znajdzie sie fajna alternatywa juz ze sterowaniem fabrycznym...?

Nie można tak sprawy generalizować, wystarczy prąd spoczynkowy lampy przesunąć o parę mA w jedną. lub w drugą stronę i już zagra inaczej.

Świetnym rozwiązaniem jest stosowanie fixed biasu dla lampy wejściowej, nie trzeba wówczas bez przerwy podmieniać rezystorów w anodzie i katodzie.

Kolejnym czynnikiem, do wyciągnięcia wszystkiego co najlepsze z układu, to sprawa elementów biernych i ich jakości.

Proces kształtowania brzmienia wzmacniacza z poziomu pre, to bardzo żmudny proces i nie polega tylko na wymianie kolejnych lamp, często "przypadkowych" - bo cokół i wyprowadzenia elektrod pasują, a parametry napięciowo/prądowe znajdują się w zakresie działającego już zasilacza.

dokładnie tak należy postępować i uwzględniając wszystkie powyższe działania da się trafniej ocenić co gra lepiej - SE czy PSE

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czy nawet PSE w połączeniu triodowym, rozwiązań jest wiele :)

Nawet niedocenianą pentodę EF86 można łatwo okiełznać i nie będzie siary, tylko trzeba wiedzieć jak.

Zapytam po raz kolejny bo to dla mnie wazne - czy da sie w nim zainstalowac zdalne sterowanie. TO jest dla mnie kluczowe, na chwile obecna wiem ze bede mial go u siebie przez jakis czas. Ponoc tak, ale chcialbym uslyszec to i od Was - to jedyny warunek mojej lepszej polowy odnosnie nowego sprzetu.

Zapytam po raz kolejny bo to dla mnie wazne - czy da sie w nim zainstalowac zdalne sterowanie. TO jest dla mnie kluczowe, na chwile obecna wiem ze bede mial go u siebie przez jakis czas. Ponoc tak, ale chcialbym uslyszec to i od Was - to jedyny warunek mojej lepszej polowy odnosnie nowego sprzetu.

Jeżeli zmieści się fizycznie ,to zero problemu - a widać na fotce iż się zmieści ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje :-)

Moge wiedziec jaki jest koszt takowej operacji i czy kazdy elektronik to zrobi? Nie, nie mysle o sobie ale mam sasiada ktory od XXciu lat zajmuje sie naprawa telewizorow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.