Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przeszedłem (ładnych parę lat temu) na stronę DIY niejako z finansowego przymusu. ;-) Przedtem oczywiście kupowałem. Potem robiłem sam, ale "po omacku", bo w dużym stopniu "na ucho". Mam wykształcenie humanistyczne i przez to spore luki w kwestiach matematycznych. Innymi słowy - "pomiar zespolonych (amplituda i faza) charakterystyk przetworników w użytej obudowie, na planowanej osi odsłuchu, oraz ich zespolonych impedancji, a następnie komputerowe modelowanie zwrotnicy, tak żeby uzyskany SPL był płaski, a współpraca fazowa właściwa oraz by unikać 'dzwoniących' filtrów z 'kolanami' na charakterystykach SPL poszczególnych przetworników" - nie jest moją mocną stroną (mówiąc oględnie)... ;-) Na szczęście przypadliśmy sobie do gustu z Misiomorem (chyba na zasadzie przyciągania przeciwieństw) i założyliśmy coś w rodzaju nieformalnej 'spółki autorskiej DIY'. On to wszystko mierzy, modeluje i liczy, a ja wykonuję, słucham i mówię co ewentualnie bym jeszcze w tym dźwięku zmienił. Taka współpraca nadspodziewanie dobrze się sprawdza.

Edytowane przez twonk

Mam wykształcenie humanistyczne i przez to spore luki w kwestiach matematycznych.

Serblin miał wykształcenie umożliwiające wykonywanie sztucznych szczęk...PASJA to słowo klucz.

Na czym teraz grasz w domu? Jakie kolumny? Jakie przetworniki?

Edytowane przez moreno1973

W klubie stoją "Elica", w firmie (gdzie mam najlepszy zestaw grający) - "Clockwork". Obie konstrujkcje pewnie znasz (choćby z recenzji Martina w "highfidelity"). Natomiast w domu słucham na "Firefly" - 18-litrowych monitorach na Illuminatorach ScanSpeaka. Jak znam Twój gust, pewnie by Ci się spodobały. ;-)

A we wrześniu-październiku powinny już być gotowe nowe, duże kolumny trójdrożne na 32-cm Vifie, Nextelu Seasa i berylowym Revelatorze...

A we wrześniu-październiku powinny już być gotowe nowe, duże kolumny trójdrożne na 32-cm Vifie, Nextelu Seasa i berylowym Revelatorze...

Super! Jestem ostatnio pod wrażeniem berylowego tweetera w Rockportach i chętnie posłucham Twoich nowych kolumn jesienią Sam sobie postanowiłem, że jeśli zmienię posiadane SF to tylko na kolumny z berylowym tweeterem. Reszta jest do negocjacji ale berylowy Revelator musi być;-) I bardzo możliwe, że to będzie musiała być konstrukcja na zamówienie...

Sam jestem ciekaw tego berylowego Revelatora. Chociaż nie wiem czy pobije Illuminatora z 'dzióbkiem', który ma w sobie coś niesłychanie urokliwego - przynajmniej dla mnie... No ale nie nadaje się do dużych trójdrożnych kolumn. A Revelator z 'dzióbkiem' już tego 'czegoś' nie ma - jest jakby ostrzejszy.

Edytowane przez twonk

Berylowy scan a jest świetny ale nie jest lepszy od swoich szmacianych braci. Jest inny.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Przyłączam się do wpisu moreno , i ustawiam się w kolejce na odsłuch . Chętnie udostępnię moje pomieszczenie do prób :-) poddasze 70m2 oraz elektronikę Mc- system 2x600W. Od dłuższego czasu próbuję "pozbyć" się Thieli CS 3.7 . Mam już chyba piątą parę - ciągle wracam do nich bo konkurencja do - powiedzmy +/- 150kpln nie oferuje zbyt wiele. Zapuszczam się na Aviory Rockporta , ale jak pomyślę , że koszt kolumn wyniesie tyle co nowy super samochód z salonu , to zaczynam się martwić o swój rozum

Od dłuższego czasu próbuję "pozbyć" się Thieli CS 3.7 . Mam już chyba piątą parę - ciągle wracam do nich bo konkurencja do - powiedzmy +/- 150kpln nie oferuje zbyt wiele. Zapuszczam się na Aviory

NIe dziwię się, że tak lubisz 3.7. To w mojej opinii najlepsze kolumny podłogowe kosztujące ,,normalne" pieniądze.

Rockport to wybitna marka. Super przejrzystość i jednocześnie miła uchu barwa. Atria brzmi wybitnie, tyle że za mała do Twojego metrażu...Avior? Chętnie bym posłuchał...

Berylowy Illuminator jest za delikatny - ma za małą efektywność do tak dużej konstrukcji - no i 4-omową impedancję. Revelator ma o wiele mocniejszy napęd - i to przy 8 omach. Misiomor jest przede wszystkim inżynierem, więc sumienie zawodowe każe mu dobierać i łączyć przetworniki tak, żeby to było dla nich bezpieczne. A zakładamy stosunkowo niski podział między 18-cm średniotonowym Seasem a berylem (co powinno zapewnić i dobrą stereofonię, i mniejszą słyszalność "zszycia" głośników). Nie robimy kolumn jedynie do plumkania, gdzie każde "odkręcenie gały" może spowodować pojawienie się zniekształceń, a w skrajnym przypadku - spalenie przetworników. To mają być kolumny do sporych pomieszczeń (30-40 m) i mają je nagłośnić nawet przy muzyce organowej... ;-) A równocześnie obaj nie przepadamy za filtrami wysokiego rzędu...

Edytowane przez twonk

Wątpię, żeby pokój DIY miał wystarczającą powierzchnię. :(

Skoro kolega blokers się zgłosił to będzie można zrobić odsłuch u niego przy okazji Audioshow w miłym gronie. Ja chętnie przyniosę buteleczkę szkockiej dla wzmocnienia;-)

Jeśli odległość około 200km od Warszawy (okolice Torunia) nie jest dla Was straszna to zapraszam.

A co do niskotonowego - czy vifa nie jest zbyt "cienka " do tak ambitnej konstrukcji ? Nawet w 12" i najnowszych neodymowych modelach ceweczki są takie malutkie że strach ... ;-)

Przyłączam się do wpisu moreno , i ustawiam się w kolejce na odsłuch . Chętnie udostępnię moje pomieszczenie do prób :-) poddasze 70m2 oraz elektronikę Mc- system 2x600W. Od dłuższego czasu próbuję "pozbyć" się Thieli CS 3.7 . Mam już chyba piątą parę - ciągle wracam do nich bo konkurencja do - powiedzmy +/- 150kpln nie oferuje zbyt wiele. Zapuszczam się na Aviory Rockporta , ale jak pomyślę , że koszt kolumn wyniesie tyle co nowy super samochód z salonu , to zaczynam się martwić o swój rozum ������

Więc gorąco kibicuję nowej konstrukcji i czekam na możliwość odsłuchu.

I jeszcze małe pytanko: czy na wysokie nie lepszy byłby berylowy iluminator ( stosowany przez Rockporta , Magico ) zamiast rewelatora ?

daj sobie spokój z Rockportami i magico - to marki dla pozerów. Jeśli masz piąta parę Theili Cs3.7 - to masz uzasadnione obawy o swój rozum :)

>babatular

"Pytanie jest tendencyjne." ;-) Odkąd sam sobie robię kolumny, to patrzę na to trochę inaczej - przestałem ich szukać pod kątem kupna. Ale trochę fajnych by się nazbierało - np. całkiem sporo konstrukcji śp. Franco Serblina - Extrema, Cremona, Stradivari, Elipsa, a potem Ktema i Accordo. Podobały mi się też Avalony Eidolon. A z "nowszych" firm - np. Diapasony Astera i Dynamis, a także Trenner & Friedl Isis. Na pewno jeszcze wiele innych, ale te mi przyszły do głowy od razu.

>Miroslav1

Cytując drugi kultowy film: "A ja, jeśli pan pozwoli, z przyjemnością!" :)

Powiedz tylko gdzie i kiedy... :)

Wymieniłeś listę super kolumn - co tylko potwierdza że "wiesz o co chodzi" a tego jesteś niezwykle sympatycznym i ZDYSTANSOWANYM do tego forumowego magla osobnikiem. RESPECT :)

Ale w domu słuchasz na FIREFLY - to wiele mówi:)

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A co do niskotonowego - czy vifa nie jest zbyt "cienka " do tak ambitnej konstrukcji ? Nawet w 12" i najnowszych neodymowych modelach ceweczki są takie malutkie że strach ... ;-)

Vifa NE315 ma cewkę o średnicy 50 mm na tytanowym karkasie i bardzo nowoczesną konstrukcję ułatwiającą odprowadzenie ciepła. Wystarczy. To są zresztą typowe dylematy konstruktora. Dlaczego taki wybór, a nie inny - pewnie więcej by powiedział Misiomor, który bierze pod uwagę znacznie więcej parametrów niż ja. Teoretycznie 32-cm Scanspeak ma lepsze parametry, ale niekoniecznie akurat do tych kolumn. Przede wszystkim zaczyna "dobrze się czuć" dopiero w 100 litrach objętości (a najlepiej w 120) - podczas gdy Vifie zupełnie wystarczy 80. A to duża różnica, kiedy nie budujemy "baby do kruszenia murów" (chociaż i takie projekty mamy w szufladzie) - tylko zgrabne (chociaż spore) kolumny, które dodatkowo jeszcze staramy się wysmuklić i "odciążyć" paroma sztuczkami optycznymi.

Akurat najwięcej dylematów mieliśmy ze średniotonowym - że papier, to wiadomo - ale czy ma to być Nextel, czy Illuminator? Illuminatora znam i wiem co potrafi, ale do konstrukcji parametrami bardziej pasował Seas. No i uspokoiłem się (że barwa będzie), dopiero kiedy posłuchałem Diapasonów zbudowanych na tym przetworniku. ;-)

Vifa NE315 ma cewkę o średnicy 50 mm na tytanowym karkasie i bardzo nowoczesną konstrukcję ułatwiającą odprowadzenie ciepła. Wystarczy. To są zresztą typowe dylematy konstruktora. Dlaczego taki wybór, a nie inny - pewnie więcej by powiedział Misiomor, który bierze pod uwagę znacznie więcej parametrów niż ja. Teoretycznie 32-cm Scanspeak ma lepsze parametry, ale niekoniecznie akurat do tych kolumn. Przede wszystkim zaczyna "dobrze się czuć" dopiero w 100 litrach objętości (a najlepiej w 120) - podczas gdy Vifie zupełnie wystarczy 80. A to duża różnica, kiedy nie budujemy "baby do kruszenia murów" (chociaż i takie projekty mamy w szufladzie) - tylko zgrabne (chociaż spore) kolumny, które dodatkowo jeszcze staramy się wysmuklić i "odciążyć" paroma sztuczkami optycznymi.

Akurat najwięcej dylematów mieliśmy ze średniotonowym - że papier, to wiadomo - ale czy ma to być Nextel, czy Illuminator? Illuminatora znam i wiem co potrafi, ale do konstrukcji parametrami bardziej pasował Seas. No i uspokoiłem się (że barwa będzie), dopiero kiedy posłuchałem Diapasonów zbudowanych na tym przetworniku. ;-)

Diapasony wiele zawdzięczają swoim nietypowym kształtom i drewnianym w całości obudowom. Tak samo było zresztą z Sonusami. A co z waszą obudową? Kształt ma być podobny do podłogowych Diapasonów czy bardziej klasyczny? Też ma być wykonana z drewna a nie mdf?

MDF-u ma w ogóle nie być. "Boczki" z klejonki jesionowej (4 cm) wybarwionej na czerwono i polakierowanej na błysk. Reszta ze sklejki, a tam, gdzie ostre skosy - sklejone 4 warstwy HDF-u 6 mm. Front 4 cm, reszta ścian 2,5 cm. Plus sporo wzmocnień w środku (oczywiście maty bitumiczne i filc także). To, co nie będzie czerwone, zostanie polakierowane czarnym (albo ciemnoszarym) matem. Nie ukrywam, że projektując te skrzynki trochę się sugerowałem wyglądem Sonus Faber Ex3ma - tylko w dużo większej skali... ;-) (no i bez włókna węglowego).

post-827-0-83079900-1467101180_thumb.jpg

Edytowane przez twonk

Umieszczenie otworu basrefleksu ma znaczenie marginalne dla poprawnie zestrojonych (i ustawionych) kolumn. Np. przy strojeniu do 27 Hz długość fali wynosi przecież ok. 12,5 metra - a bas rozchodzi się wszechkierunkowo. Na dolnej ściance łatwiej natomiast użyć większej średnicy BR (co wymaga większej długości) - a to zapobiega kompresji powietrza i ew. świstom (szumom) turbulencyjnym. Łatwiej też umieścić wlot rury w geometrycznym środku komory basowej - czyli w węźle fali stojącej.

Edytowane przez twonk

MDF-u ma w ogóle nie być. "Boczki" z klejonki jesionowej (4 cm) wybarwionej na czerwono i polakierowanej na błysk. Reszta ze sklejki, a tam, gdzie ostre skosy - sklejone 4 warstwy HDF-u 6 mm. Front 4 cm, reszta ścian 2,5 cm. Plus sporo wzmocnień w środku (oczywiście maty bitumiczne i filc także). To, co nie będzie czerwone, zostanie polakierowane czarnym (albo ciemnoszarym) matem. Nie ukrywam, że projektując te skrzynki trochę się sugerowałem wyglądem Sonus Faber Ex3ma - tylko w dużo większej skali... ;-) (no i bez włókna węglowego).

Super projekt. I fajna inspiracja Nową Extremą. Jakby Sonus robił takie kolumny to by użył karbonu i zażądał sobie za nie ze 100 tyś Euro;)

Życzę powodzenia w realizacji projektu i wpraszam się na ich odsłuch...

Nie znam stolarza z Krakowa. :) Obudowy robi Marko3t - znaczy, mam nadzieję, że już robi... ;-)

Skojarzyły mi się z innym już istniejącym projektem, nieistniejącego producenta :)

Jak wypada ten średniak na tle 18 illuminatora?

Jak wypada ten średniak na tle 18 illuminatora?

To się dopiero okaże przy odsłuchach i bezpośrednich porównaniach. Ale średnica z Diapasonów mi się podobała, więc powinno być dobrze. :)

Edytowane przez twonk

Twonk,

piękne te nowe trójdrożne, po tym co słyszę u siebie z Waszych monitorów Firefly to czekam z wypiekami na twarzy :-) i również wpraszam się na pierwszy odsłuch. Gratuluję i powodzenia.

Też jestem ciekaw jak wypada porównanie seasa to illuminatora.

Pozdrawiam

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

W klubie stoją "Elica", w firmie (gdzie mam najlepszy zestaw grający) - "Clockwork". Obie konstrujkcje pewnie znasz (choćby z recenzji Martina w "highfidelity"). Natomiast w domu słucham na "Firefly" - 18-litrowych monitorach na Illuminatorach ScanSpeaka. Jak znam Twój gust, pewnie by Ci się spodobały. ;-)

Sam jestem ciekaw tego berylowego Revelatora. Chociaż nie wiem czy pobije Illuminatora z 'dzióbkiem', który ma w sobie coś niesłychanie urokliwego - przynajmniej dla mnie... No ale nie nadaje się do dużych trójdrożnych kolumn. A Revelator z 'dzióbkiem' już tego 'czegoś' nie ma - jest jakby ostrzejszy.

Może to być bardzo ciekawy projekt.

Już na niektórych przykładach widać ogromny potencjał połączenia Nextelu Seasa ( co prawda stożek jest większy i kapkę podrasowany na potrzeby Troelsa Gravesena ) z Berylem SS .

Wiadomo wykres pokazuje tu tylko moduł średnio - wysokotonowy ....bez dodatkowej drogi dla woofera basowego ale wygląda bardzo obiecująco ( ciekawa jaka powstanie z tego połączenia /// barwa dżwięku ? ).

Jeżeli w tym aspekcie będzie to coś ala TAD - to będzie to naprawdę duże osiągnięcie. MZ-oczywiście.

http://www.humblehomemadehifi.com/Plutone.html

Plutone_SPL.jpg

Plutone_Burst-Decay.jpg

...

Edytowane przez BOBSAPP
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.