Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj monobloki CR Developments Amphion oraz preamp Joule Electra 150. Stało się to, co przewidywał jello. 12 watów na kanał (a być może także brak osobnych odczepów na 4 lub 8 omów) okazało się mocą zbyt małą dla klubowych kolumn (8 omów, 88 dB). Póki graliśmy cicho, brzmiało to obiecująco. Niestety, każda próba podkręcenia głośności kończyła się pogorszeniem dźwięku - zwłaszcza na basie, ale nie tylko. Słychać było, że wzmacniacze po prostu się męczą i zaczynają zniekształcać. Chętnie bym ich posłuchał z jakimiś wysokoskutecznymi kolumnami. Podejrzewam, że dopiero wtedy miałyby szansę rozwinąć skrzydła.

post-827-0-72696000-1483053461_thumb.jpg

post-827-0-26185600-1483053462_thumb.jpg

Trochę się zdziwiłem, że te 12W tak dziwnie się poddawało. Przecież mieliśmy w klubie polskiego lampiaczka Block marki G-LAB DESIGN (5.5W) i ten nawet podczas obróbki sygnału liniowego przez wejście wejście gramofonowe grał całkiem znośnie. ;-) Przynajmniej nie było oznak przyduchy. A wtedy graliśmy z cięższymi pod względem skuteczności kolumnami. Czyżby trafa?

Co by nie mówić, to tylko dowodzi, że z przypadkowych połączeń nie da się skonfigurować dobrego dźwięku.

post-12283-0-99452000-1483120755_thumb.jpg

Edytowane przez umka
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Trochę się zdziwiłem, że te 12W tak dziwnie się poddawało. Przecież mieliśmy w klubie polskiego lampiaczka Block marki G-LAB DESIGN (5.5W) i ten nawet podczas obróbki sygnału liniowego przez wejście wejście gramofonowe grał całkiem znośnie. ;-) Przynajmniej nie było oznak przyduchy. A wtedy graliśmy z cięższymi pod względem skuteczności kolumnami. Czyżby trafa?

Co by nie mówić, to tylko dowodzi, że z przypadkowych połączeń nie da się skonfigurować dobrego dźwięku.

Panowie jest jeszcze coś takiego jak wydajność prądowa ...

To trochę jak w samochodzie jest moc i moment obrotowy ..te powyższe ani tego nie mają , ani tego ..chyba ?

Ja słyszałem już zestawienia na pojedynczej lampie 6c33c dające radę dużym głośnikom ..patrz Phast np...

Zasilanie Panie , zasilanie ;))

Ja słyszałem już zestawienia na pojedynczej lampie 6c33c dające radę dużym głośnikom ..patrz Phast np...

Zasilanie Panie , zasilanie ;))

A jeszcze lepiej pominąc tę lampę i podłączyć kolumny bezposrednio do sieci. Będzie grało swobodnie i napędzi kazde kolumny :)

Wiesz, jeśli na siłę chcemy udowodnić światu, że dajemy redę nie do końca przewidzianym do współpracy kolumnom, w konsekwencji możemy bardzo wiele stracić. W tym przypadku słychać było, że gdy zestaw nie walczył z Clocworkami, grał całkiem dobrze.

znalezienia nirwany dźwiękowej.

Ten aspekt klubowicze dawno już osiągnęli, ale dzięki za dobre słowo. ;-)

Edytowane przez umka
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A jeszcze lepiej pominąc tę lampę i podłączyć kolumny bezposrednio do sieci. Będzie grało swobodnie i napędzi kazde kolumny :)

Lepiej do spawarki , tam więcej amper jest ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Więcej niż z gniazdka i tak nie będzie. Spawarka to nie perpetum mobile :)

Ale można podłączyć do 380 V;)))

I jak nie ma , jak ma ;)) dlatego jest spawarką ...

300 Amper masz w gniazdku ?

Edytowane przez Diogenes

Prawo zachowania energii i prawo Ohma działaja na ogół. Reszta to marzenia :)

Zasugerowałeś się wpisem Pacuły, On widział taki wzmacniacz zasilany siłą ;)))))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Zasugerowałeś się wpisem Pacuły, On widział taki wzmacniacz zasilany siłą ;)))))

Niektóre wzmacniacze mogą pracować na 240V. Mówię tu o modelu amerykańskim. Na przykład wszystkie MLe z Madrigala, od No.336 wzwyż - czyli został y monosy No.33H i referencyjne No.33. Napięcie standard w US to 120V, ale do każdej chałupy doprowadzone są dwie fazy po 120V. Przeróbka takiej domowej instalacji w potrzebnych miejscach na 240V jest dziecinnie łatwa - to jest taki niby odpowiednik trzech faz, ale wiadomo, że są to dwie fazy - z tą pewnie myślą zbudowano kilka wersji wzmacniaczy mocy przystosowanych do 240V. Rozbudowane i pożerające prąd zasilacze wymusiły taki system.

Może stąd ta sugestia Pacuły?

Parker's Mood

Prawo zachowania energii i prawo Ohma działaja na ogół. Reszta to marzenia :)

Ale energię można zachować a przy tym mieć sporo amperów. Oczywiście przy dużo mniejszym napięciu. Albo już za zasilaczem w impulsie, gdzie prąd będzie z kondensatorów w zasilaczu, które sobie zapas tej energii wcześniej zgromadziły . ;-). Ale 300 A to chyba musiałaby być raczej jakaś sytuacja awaryjna i sporo dymu.

System gra dobrze, albo nie....

Niektóre wzmacniacze mogą pracować na 240V. Mówię tu o modelu amerykańskim. Na przykład wszystkie MLe z Madrigala, od No.336 wzwyż - czyli został y monosy No.33H i referencyjne No.33. Napięcie standard w US to 120V, ale do każdej chałupy doprowadzone są dwie fazy po 120V. Przeróbka takiej domowej instalacji w potrzebnych miejscach na 240V jest dziecinnie łatwa - to jest taki niby odpowiednik trzech faz, ale wiadomo, że są to dwie fazy - z tą pewnie myślą zbudowano kilka wersji wzmacniaczy mocy przystosowanych do 240V. Rozbudowane i pożerające prąd zasilacze wymusiły taki system.

Może stąd ta sugestia Pacuły?

Bez komentarza;))

post-3650-0-91142000-1483290716_thumb.jpg

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

To faktycznie niedopatrzenie redaktora i ściema. Nobody's perfect.

Powyższe nadaje się do śmietnika. Sorry Folks. To ja coś ściemniłem.

Parker's Mood

Spoko, do ostatnio czekającego na swoją kolej seta pre power Accu dojdzie topowe dzielone źródło. ;-) Ale wszystkiego nie dam rady na raz przytachać. Jedno wiem jednak na pewno, zdziwicie się, jak gra najnowszy piec 7300. Powiem tylko, że idzie drogą poprzednich tanich integr. ;-)

post-12283-0-66415100-1483564101_thumb.jpg

post-12283-0-59997100-1483564111_thumb.jpg

Ostatnio Accu E2x0 was oczarowało zobaczymy teraz.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Redaktorzy

Ostatnio Accu E2x0 was oczarowało zobaczymy teraz.

W KAiMie był E370, E270-ki jeszcze nie mieliśmy

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Czyli odsłuch ACCU będzie nast. piątek? Piszę się :).

To ja też rezerwuję miejsce. Będzie ocieplenie w pogodzie i gorący klimat w środku z tymi potęgami od Accuphase.

Spoko, do ostatnio czekającego na swoją kolej seta pre power Accu dojdzie topowe dzielone źródło. ;-) Ale wszystkiego nie dam rady na raz przytachać. Jedno wiem jednak na pewno, zdziwicie się, jak gra najnowszy piec 7300.

Same smakołyki. Robisz za Trzech Króli, takie dary masz źe hoho:)

A może coś z naszego podwórka?

Jednak znając portalową historię na temat tego brandu zawczasu mam jedną prośbę: - proszę o unikanie wstępnych, przed-odsłuchowych ocen. Marka z dużym zainteresowaniem prezentowała się na ostatniej wystawie w Monachium, dlatego choćbyście nie zgadzali się z pomysłem na dźwięk, uszanujcie jej wkład w wejście polskiej myśli technicznej na międzynarodowy rynek. Ja wiem, że wszyscy są mistrzami, tylko gdy przychodzi do konkretów, pomysł wzięcia udziału w zagranicznej wystawie spala na panewce. W tym przypadku mamy konsekwencję od początku do końca. Dziękuję za uwagę.

Ps. "Zanim przyniosę wzmaka do KAIM-u, po ostatnich problemach z niedopasowaniem mocowym fajnej lampki do klubowych kolumn sprawdzę u siebie czy "Mirka" da radę".

post-12283-0-69529600-1483815024_thumb.jpg

Same perełki się szykują. Także chętnie posłucham.

Swoją drogą Fezz na wyrost na swojej stronie pisze że jako jedyni na świecie stosują toroidy wyjściowe we wzmacniczach SE. Takich firm jest znacznie więcej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.