Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

Sądzę, że jak te płyty będą zamontowane byle jak, to mogą w jakiś tam sposób rezonować. Też jest kwestia umocowania wełny mineralnej - zresztą to jest ujęte w materiale, który zamieściłeś w linku.

Akustyk twierdzi że celem u mnie tego sufitu jest pochłanianie wyższych częstotliwości. I tak ma być. Jest to sufit akustyczny na jakieś 60% powierzchni . Sama zabudowa ma grubość 12cm w której będzie wełna bodajże 8 cm i coś około 18cm prześwitu od sufitu a od dołu przykręcona płyta perforowana nida sonic c10

Ustal, co Twój "Akustyk" rozumie przez "wyższe częstotliwości", bo może coś źle przekazałeś. Przyjmuje się, że zakres wysokotonowy obejmuje pasmo 3kHz do 20kHz, I jeśli chcemy zwiększyć tłumienie pomieszczenia właśnie dla tak określonego pasma, to znacznie lepsze efekty (większy współczynnik tłumienia) osiągniesz stosując samą wełnę zabezpieczoną elastycznym materiałem, bez kosztownych płyt perforowanych (w tym przypadku nida-sonic)

Akustyk twierdzi że celem u mnie tego sufitu jest pochłanianie wyższych częstotliwości. I tak ma być. Jest to sufit akustyczny na jakieś 60% powierzchni .

Były może robione pomiary pod kątem czasu pogłosu w Twoim pomieszczeniu?

Ustal, co Twój "Akustyk" rozumie przez "wyższe częstotliwości", bo może coś źle przekazałeś. Przyjmuje się, że zakres wysokotonowy obejmuje pasmo 3kHz do 20kHz, I jeśli chcemy zwiększyć tłumienie pomieszczenia właśnie dla tak określonego pasma, to znacznie lepsze efekty (większy współczynnik tłumienia) osiągniesz stosując samą wełnę zabezpieczoną elastycznym materiałem, bez kosztownych płyt perforowanych (w tym przypadku nida-sonic)

Sory, faktycznie źle to przekazałem , chodziło o nieingerowanie w niskie częstotliwości. Tj. sufit z założenia ma w nie nie ingerować, a dać efekty w paśmie od 125 kH/ Ponieważ nie mam wiedzy i troszkę taki układ przypomina rezonatory, to chciałbym się upewnić jak wyżej. A te dodatkowe moje pytania wynikają z tego że trochę już jestem nieufny po adaptacji innego pomieszczenia które okazało się porażką.

Były może robione pomiary pod kątem czasu pogłosu w Twoim pomieszczeniu?

Nie nie były. Ale były robione obliczenia teoretyczne. Wyszło mniej więcej tak że zastosowanie tego sufitu wg. parametrów podanych przez producenta, oraz zastosowaniu wykładziny, kanapy itp, wyjdzie coś około 0,5s w paśmie 125-4kH , gdzieś mam te obliczenia ale nie wiem czy znajdę. Jak myślicie nie za dużo? W końcu dojdą jeszcze jakieś elementy wystroju itp.

wyjdzie coś około 0,5s w paśmie 125-4kH

Mieścisz się w górnej granicy RT60. Elementy wystroju zawsze mają jakiś tam wpływ na czas pogłosu. Jak będziesz mieć w rzeczywistości ten zakładany 0,5s w paśmie 125-4kH to będzie dobrze.

• 4 tygodnie później...

Tu mam panele które to zamierzam nabyć.Sa to ustroje rozpraszajaco pochłaniajace zrobione na wzór paneli firmy

Vicoustic

Z ta zaleta ze są sporo tańsze,a i wybór kolorów też mamy.Oto fotki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu mam panele które to zamierzam nabyć.Sa to ustroje rozpraszajaco pochłaniajace zrobione na wzór paneli firmy

Napisz mi proszę, gdzie lub do czego chcesz zastosować te panele - dodam, że się nie czepiam, tylko pytam z ciekawości :)

Vicoustic

Z ta zaleta ze są sporo tańsze,a i wybór kolorów też mamy.Oto fotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chcą psuć tobie nadziei ale tym czymś na pewno nie poprawisz akustyki pokoju.

Może to fajnie wyglądać i wizualnie sprawiać wrażenie że pomieszczenie jest zaadoptowane

ale akustycznie nic lub prawie nic się nie zmieni.

Wydasz tylko nie potrzebnie kase i jedynie sumienie będziesz miał spokojniejsze łudząc się

że coś dla akustyki zrobiłeś.

Sam też przez to przechodziłem, kupowałem znacznie lepsze, markowe ustroje a potem okazało

się że duża ilość różnych ustrojów jakieś zmiany wprowadzała ale efekt był daleki od oczekiwanych.

Takimi kopiami marnych Vicousticów bo oryginały nie wiele pomagają to te kopie to już w ogóle nic nie

zmienia a już na pewno nie poprawią.

Imacman to wie ale pewnie nie chce tobie psuć zabawy i złudnych nadziei.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

Vicoustic

Nie wiem jak te "podróbki" działają,natomiast spokojnie mogę polecić Vicoustic,robiłem pomiary przed i po instalacji ustrojów rozpraszających oraz basstrapów,wspomaganych dodatkowo jedną dużą pułapką basową.Cena wysoka,ale mi odpowiadała estetyka :).

Oczywiście wstawianie ustrojów bez pomiarów,może nie przynieść oczekiwanego efektu.

P.S.

Pytanie do kolegów,zanim może założę nowy wątek.

Szukam projektów "sufitu akustycznego",zadanie:tylko rozpraszanie,oraz super estetyczny wygląd (pokój dzienny).

Przeszukałem "wzdłuż i wrzesz" internet,jest parę fajnych rzeczy.

Mogłaby to być "wyspa" o wymiarach 2x3 metry,lub max 3x4,myślałem o tzw.suficie podwieszanym z płyt k/g,a w nim wkomponowane ustroje rozpraszające,oraz fajne oświetlenie.

Szukam także wykonawcy,więc jakby ktoś miał jakieś pomysły,to bardzo proszę :).

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Szukam projektów "sufitu akustycznego",zadanie:tylko rozpraszanie,oraz super estetyczny wygląd (pokój dzienny)

Pomysł dobry - pytanie jakiej wysokości masz pomieszczenie? W niskich (standardowych) pomieszczeniach rozpraszanie na suficie może być mniej efektywne od pochłaniania. Można zastanowić się też nad tzw "chmurą" z wypełnieniem pochłaniającym.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-36646700-1333087258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam w pokoju sporo gołych powierzczni przez co wystepuje echo trzepocace.Ogólnie słychac że przydałoby sie przytłumic srednice(to nie tylko moje odczucie) Robiłem próby cześciowo zakrywajac te puste powierzchnie gąbkami i poduchami.Efekt był bardzo pozytywny .Panele te moim zdaniem doskonale sobie z tym poradzą nie tłumiąc przy tym zbytnio najwyższych skladowych.Nie kosztuja majatku i mają wieksza estetyke niż np;dyfuzory Schroedera (pokoj jest również pokojem z gościnnym).Kolega

Violet też nabył zestaw podobnych paneli Vicoustic Wave Wood i pisał o nich bardzo przychylnie.Dyfuzory QRD są fajne ale do studio nagran albo do specjalnie urzadzonego do słuchania pokoju.Do małego salonu jak w moim i wielu ,wielu innych przypadkach sie nie nadają.Chociaz by dlatego że nie ma możliwosci postawienia ich w stosownych odległosciach od których to dopiero zaczynaja działać.Nie wspomne już o zagracaniu powierzchni uzytkowej. Uważam że panele które przedstawiłem są doskonałym kompromisem do niewielkich(i nie tylko )pomieszczeń.Oczywiście nie smiem negować skuteczności działania QRD i innych.Nie lubię tez widoku gołych ścian ;)

Rozumiem, dziękuję za informację. Faktycznie do zastosowań, które tu opisałeś mogą być tanią alternatywą. Jak zakupisz i zastosujesz, to proszę napisz parę słów.

Miałem w rękach różne panele Vicoustic i jakościowo wykonane są ładnie ale to zwykła gąbka ze sklejką.

Faktycznie jak są gołe ściany to coś z tym trzeba zrobić i takie Wave Wood mogą być jakąś opcją, przy czym w temacie

basu nic nie poprawią.

Miałem też u siebie 6 sztuk Vari Bass-ów i biegaliśmy z tym w różne miejsca w 2 różnych pokojach i były robione pomiary.

Ku mojemu zaskoczeniu działanie w zasadzie zerowe!!! Na ucho nic nie pomagały a na pomiarach było widać że coś tam

niby działają ale bardzo minimalnie, a mieliśmy 6 sztuk!!! Pewnie gdyby użyć 20 sztuk to może jakiś ich wpływ byłoby słychać

tyle że 20 sztuk zawali pokój a poza tym tanio wtedy nie będzie.

A co do kolegi który chce sobie kupić te podróbki to i tak jest już przekonany więc nie ma sensu psuć mu jego wizji.

Na forum zadał pytanie nie żeby dowiedzieć się czy warto tylko żeby znaleźć potwierdzenie dla z góry powziętego zamiaru kupna tego

czegoś co w mojej ocenie nie wiele mu pomoże.Może trochę zmniejszy się echo i tu może to pomóc ale jeśli użyje tego więcej

to zabije sobie blask muzyki i jej żywotność.

Poza tym jestem ciekaw jak rozwiąże problemy z basem a te będą największe.Zawsze są!

Ale życzę powodzenia.

Edytowane przez sly30

Miałem w rękach różne panele Vicoustic i jakościowo wykonane są ładnie ale to zwykła gąbka ze sklejką.

Faktycznie jak są gołe ściany to coś z tym trzeba zrobić i takie Wave Wood mogą być jakąś opcją, przy czym w temacie

basu nic nie poprawią.

Miałem też u siebie 6 sztuk Vari Bass-ów i biegaliśmy z tym w różne miejsca w 2 różnych pokojach i były robione pomiary.

Ku mojemu zaskoczeniu działanie w zasadzie zerowe!!! Na ucho nic nie pomagały a na pomiarach było widać że coś tam

niby działają ale bardzo minimalnie, a mieliśmy 6 sztuk!!! Pewnie gdyby użyć 20 sztuk to może jakiś ich wpływ byłoby słychać

tyle że 20 sztuk zawali pokój a poza tym tanio wtedy nie będzie.

Wiesz,u mnie 20metrów,u Ciebie dużo więcej,i trudniej zapanować :).

Co do basu,u mnie dwie sztuki Varibassów na dwie częstotliwości plus,jedna duża pułapka i wystarczyło,co do basu :).

Niezłe umeblowanie,dużo półek z płytami,książkami,kilka rozpraszaczy na boczne ściany i nic więcej do szczęscia nie potrzeba,może poza sufitem :).

Pomysł dobry - pytanie jakiej wysokości masz pomieszczenie? W niskich (standardowych) pomieszczeniach rozpraszanie na suficie może być mniej efektywne od pochłaniania. Można zastanowić się też nad tzw "chmurą" z wypełnieniem pochłaniającym.

U mnie 270cm.

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A co do kolegi który chce sobie kupić te podróbki to i tak jest już przekonany więc nie ma sensu psuć mu jego wizji.

Na forum zadał pytanie nie żeby dowiedzieć się czy warto tylko żeby znaleźć potwierdzenie dla z góry powziętego zamiaru kupna tego

czegoś co w mojej ocenie nie wiele mu pomoże.Może trochę zmniejszy się echo i tu może to pomóc ale jeśli użyje tego więcej

to zabije sobie blask muzyki i jej żywotność.

Poza tym jestem ciekaw jak rozwiąże problemy z basem a te będą największe.Zawsze są!

Ale życzę powodzenia.

A widzisz sly30 .Problemów z basem jako takich nie mam.Ku mojemu zaskoczeniu po odpaleniu moich zamknietych dynaudio Aries z basem jest prawie ok.Zdziwiło mnie to bardzo ponieważ wcześniej słuchałem pozyczonych Tannoy M1 ,i bałem sie pomysleć jak to zagra kiedy na basie bedzie pracował 20cm dynaudio.Okazało sie ze te małe Tannoye dudnią strasznie .Z dynaudio jest bajka(mam 1 rezonator Helm... 150 litr.)Podrubkami Vicoustik które są 10 razy tańsze chcę własnie troszkę,, uspokoić'' pomieszczenie ,a nie za pomocą ich walczyc z basem bo akurat to mi nawet nie przychodzi do głowy !A nie wiem co dziwnego jest w tym że ktoś szuka w czymś potwierdzenia.Widze jednak ze zdania są podzielone co do zastosowania tych paneli,ale jedno mi przyznajcie ze w słabo wytłumionym pomieszczeniu są niezłą alternatywą.Sami mówicie przecież ,a i ja myśle podobnie że na puste powierzchnię lepiej jest zastosowac cokolwiek niz zostawić je gołe(nie mówie tu montowaniu samych gąbek).Myślę że są warte wypróbowania za te pieniądze ,a i tak wole je niz jakieś obrazki ;)

Pewnie że wypróbować warto.

Zawsze lepiej niż nic, niż gołe ściany.

Jeśli nie masz problemów z basem to Bogu dziękuj ale nie chce mi sie wierzyć.

Poblemy z basem wynikają z proporcji wymiarów pokoju a nie użytych kolumn.

Jeśli jedne dudnily co potwierdza że problemy jednak są to inne kolumny tych problemów

nie zlikwidują. Ale moźe nie schodzą tak nisko i być może jest to jakieś rozwiazanie.

Ważne żebyś był zadowolony.

Powodzenia.

Ku mojemu zaskoczeniu po odpaleniu moich zamknietych dynaudio Aries z basem jest prawie ok

Tak jak napisał wyżej Kolega sly30 - mody pomieszczenia powstają za sprawą dźwięku wydobywającego się z zestawów głośnikowych ale to pomieszczenie generuje te mody. Może wydaje Ci się, że z basem jest OK, ale nie masz skali odniesienia do tego jak powinno być. Jak zamieściłbyś wykres wodospadowy z pomiaru Twojego pomieszczenia i byłby wzorcowy, to mógłbyś powiedzieć, że nie masz żadnych problemów z basem.

Przerabiałem przez wiele lat różne ustawienia w róznych pomieszczeniach.Teraz jest najlepiej.Może spora w tym zasługa zastosowanego varioventu.Idealnie nie jest poniewaz czasem bas zaszaleje w okolicach 45 Hz,ale nie ma juz neznosnego buczenie okolic 100Hz co drażniło mnie najbardziej.Jak okleje kolumny i wkleje na stałe fronty to porobie pomiary.

Imacman, może pytanie jest tendencyjne ale czy mógłbyś odpowiedzieć jak sprawa wygląda z dyfuzorami w programie QRDude, Wybieramy projektowaną częstotliwość program podaje scatter i diffuse. Oba słowa mają podobne znaczenie w angielskim i nie wiem jak to przetłumaczyć i stąd pytanie jaki jest  faktyczny zakres działania dyfuzora? Czy ten podawany jako scatter? W opisie o programie niby tak , a jak podsumuje się wyniki w scorecard to prawdziwa częstotliwość jest zgodna z projektowaną.  Albo czegoś nie doczytałem ?<br />

Zaglądałeś do do zakładki Lobes - tam jest funkcja Show Lobes generated when several periods of this panel are used side-by-side.

Nie potrafię Ci dokładnie odpowiedzieć na pytanie - ale może to Ci pomoże.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-59309200-1333481435_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaglądałeś do do zakładki Lobes - tam jest funkcja Show Lobes generated when several periods of this panel are used side-by-side.

Nie potrafię Ci dokładnie odpowiedzieć na pytanie - ale może to Ci pomoże.

A mniej dokładnie , czy zbijasz się?

No to jak jeszcze poprzeglądałem sobie różną ilość okresów to na pewno jestem w czarnej d... chyba muszę trochę teorii poczytać

Diffuse - równomierne rozpraszanie w wielu kierunkach.

Scatter - odbicie.

Scatter jest podawany dla częstotliwości dla której zbudowany ustrój stanowi przeszkodę i spowoduje odbicie fali. Ustrój na częstotliwości poniżej podanych w parametrze scatter nie będzie miał wpływu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Scatter - odbicie.

Scatter jest podawany dla częstotliwości dla której zbudowany ustrój stanowi przeszkodę i spowoduje odbicie fali. Ustrój na częstotliwości poniżej podanych w parametrze scatter nie będzie miał wpływu.

A co to daje w praktyce . Jak to przełożyć na parametry dyfuzora. Określając pasmo dyfuzora który parametr podają firmy wykonujące taki ustrój. Nie chodzi mi o wnikanie w szczegóły bo i tak nie będę budował sam , ale nawet zamawiając chciałbym najpierw poznać trochę teorii. Ewentualnie jak Ty podajesz?

Ja podaję od Scatter do High Frequency cutoff. Jednak najczęściej głównym parametrem jest czynnik wizualny nie pozwalający, aby dyfuzor był głębszy niż ok. 15cm, bo wtedy ciężko jest go wkomponować w pomieszczenie. Przy czym za absolutne minimum głębokości uważam 12cm.

Niektóre firmy czasami podają szersze pasmo, żeby fałszywie pokazać że ich ustroje działają w szerszym paśmie.

To co dla Ciebie jako kupującego jest najważniejsze to liczba okresów - im więcej różnych wysokości szczelinek tym dyfuzor ma wyższy współczynnik rozpraszania - patrz rys poniżej,

oraz to żeby nie ustawiać więcej jak czterech identycznych dyfuzorów 1D obok siebie, bo to stworzy powtarzalność pogarszając współczynnik rozpraszania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez L3VY

Scatter - odbicie.

Ale jeżeli scatter to odbicie, to znaczy tyle że między scatter a diffuse nie mamy dyfuzora. Dyfuzor mamy od diffuse do High f ?

Czemu więc naciągać fakty? Pytam bo często widzę oferowane dyfuzory 1D około 15cm głębokości i podane pasmo /o ile w ogóle podane/ 600-6000 Hz , a jak by nie kombinować w programie to się takiego pasma nie da uzyskać . Zastanawia mnie własnie teoria w podanym powyżej przedziale scatter-diffuse? Rozumiem ze tutaj mamy dyfuzor nie transparetny dla częstotliwości ale czy na tyle nic nie dający że nie powinno się brać go pod uwagę np przy wykonywaniu projektu?

Czemu więc naciągać fakty? Pytam bo często widzę oferowane dyfuzory 1D około 15cm głębokości i podane pasmo /o ile w ogóle podane/ 600-6000 Hz , a jak by nie kombinować w programie to się takiego pasma nie da uzyskać .

Jakbym nie kombinował w programie, to przy 15 cm głębokości i 25 mm szerokości szczeliny wychodzi mi 558 Hz do 6880 Hz....

Jakbym nie kombinował w programie, to przy 15 cm głębokości i 25 mm szerokości szczeliny wychodzi mi 558 Hz do 6880 Hz....

Rozumiem drobną uszczypliwość z tym kombinowaniem :) , ale przeczytaj jeszcze raz tym razem dokładnie raz mój poprzedni wpis. Podajesz zakres co do którego zgłosiłem wątpliwość . Nawet w programie w podsumowaniu wyników na pewno nie masz napisane że

"true diffusion frequencies" będzie 558HZ tylko 1116Hz . Więc moje pytanie pozostaje aktualne.

Ale jeżeli scatter to odbicie, to znaczy tyle że między scatter a diffuse nie mamy dyfuzora. Dyfuzor mamy od diffuse do High f ?

Czemu więc naciągać fakty? Pytam bo często widzę oferowane dyfuzory 1D około 15cm głębokości i podane pasmo /o ile w ogóle podane/ 600-6000 Hz , a jak by nie kombinować w programie to się takiego pasma nie da uzyskać . Zastanawia mnie własnie teoria w podanym powyżej przedziale scatter-diffuse? Rozumiem ze tutaj mamy dyfuzor nie transparetny dla częstotliwości ale czy na tyle nic nie dający że nie powinno się brać go pod uwagę np przy wykonywaniu projektu?

Cały problem polega na braku odpowiednich słów w języku polskim. Jak pisałem wcześniej diffuse to równomierne rozpraszanie w wielu kierunkach, natomiast scatter według słownika również oznacza rozpraszanie. Tylko w tym przypadku jest to bardziej odbicie w innym kierunku niż padanie fali na płaszczyznę/ustrój.

Według programu qrdude dyfuzor QRD=7 o szerokości całkowitej 546mm, 15cm głębokości, 75mm szerokości szczeliny, przegródka 3mm, ma następujące właściwości:

scatter 327Hz

diffuse 654Hz - 2293Hz

W paśmie 327-645Hz występuje diffuse jednak jest ona na tak niskim poziomie, że się jej jeszcze nie uwzględnia. Zadowalający poziom diffuse o którym można/nalezy wspomnieć mamy od diffuse do hihg freq cut off czyli w paśmie 654 - 2293Hz.

Czy w tym przypadku przedział 327 - 645Hz powinno się brać pod uwagę? Raczej tak. Zależy to głównie od typu dyfuzora, jego wymiarów, umiejscowienia, ilości okresów itd.

Różnice w podawanych przedziałach działania dyfuzorów opierają się na różnym podejściu do obliczania pasma jego działania:

W książce Everesta jest podany wzór na przybliżone pasmo działania dyfuzora:

"Maksymalna głębokość jest określana przez największa długość fali, jaka ma być rozpraszana. Z kolei szerokość wgłębienia wynosi około połowy długości fali dla najmniejszej długości fali, jaka ma być rozpraszana." strona 334 wydania IV-tego

Jednak widywałem firmy które podawały górny zakres działania dyfuzora mnożąc tą wartość razy 1,5 w celu oszukania niczego nie podejrzewającego klienta.

Wracajac do różnicay pomiędzy wieloma dyfuzorami i negatywnym wpływem stosowania jednakowych okresów obok siebie to prezentuje to poniższy wekres. Cienka linia dyfuzory n=7, gruba linia dyfuzory n=7 i n=5.

Jak widać przy samych QRD n=7 współczynnik jest bardzo niski i również dlatego podawanie określonych bardzo ścisłych ram nie jest jasno określone. Co innego przy pochłanianiu gdzie wartości sięgaja od 0-100% i jasno można powiedzieć czy w danym pasmie pochłanianie jest duże czy niskie.

[Pisałem ten wpis około 85 minut, bo wiele się u mnie dzieje i jestem mocno zajęty.Jeśli wypowiedź nie jest spójna to przepraszam.]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez L3VY

[Pisałem ten wpis około 85 minut, bo wiele się u mnie dzieje i jestem mocno zajęty.Jeśli wypowiedź nie jest spójna to przepraszam.]

Mirku - wypowiedź jest nad wyraz spójna zważywszy na temat :)

• Pokaż nowe odpowiedzi