Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB LINEAR AUDIO RESEARCH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sory że nie na temat ,ale może ktoś zainteresowany bo sprzedaję Rodzynka.

http://allegro.pl/linear-audio-research-ia-30-mk2-jak-nowy-i5913904162.html

Pozdrawiam

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Witam,

Mam pytanie do użytkowników IA-120. Czy porównywaliście wzmacniacz z innymi hybrydami, np. Unison? Bardzo jestem ciekaw takiej konfrontacji gdyż dobrze znam hybrydy Unisona,a poszukuję wzmacniacza do swoich Dynek F160.

Witam,

Mam pytanie do użytkowników IA-120. Czy porównywaliście wzmacniacz z innymi hybrydami, np. Unison? Bardzo jestem ciekaw takiej konfrontacji gdyż dobrze znam hybrydy Unisona,a poszukuję wzmacniacza do swoich Dynek F160.

Ja słuchałem wcześniej Haiku Bright mk3. Grają podobnie na wysokim poziomie choć Lar ma głębszy i niżej schodzący bas i szerszą scenę, ale różnica w cenie jest dwukrotna.

Sądzę że z Dynaudio będzie pysznie. Ja gram z Castle Knight 5.

Ja słuchałem wcześniej Haiku Bright mk3. Grają podobnie na wysokim poziomie choć Lar ma głębszy i niżej schodzący bas i szerszą scenę, ale różnica w cenie jest dwukrotna.

Sądzę że z Dynaudio będzie pysznie. Ja gram z Castle Knight 5.

Dzíęki za opinię. A jak oceniasz LARa w kategorii precyzji i czytelności grania? U hybrydach Unisona (wykluczając te najwyższe modele) brakuje mi tego trochę, dźwięk jest nieco rozmyty, góra nie za bardzo wyrazista, a Dynki tej precyzji potrzebują w moim odczuciu.

Innych hybryd nie słuchałem, więc nie wiem. Ja jestem zadowolony z połączenia LAR'a z Castlami. Dźwięk jest bardzo spójny i melodyjny, słucha się tego duetu bez zmęczenia. Górę mam lekko wycofaną ale to cecha (zaleta) kolumn. Dynaudio na pewno zagrały by mocniej na górze.

Odkąd wymieniłem okablowanie na Mogami nie mam niedosytu szczegółowości brzmienia. Uważam te kable za objawienie. Polecam każdemu żeby je posłuchał.

Tu możesz posłuchać razem z kolumnami Dynaudio:

http://strefadzwieku.pl/produkt,288,linear-audio-research-lar-ia-120h-.html

U mnie gra akurat czysta lampa LAR'a z Dynaudio Contour S 1.4. Miałem też u siebie hybrydę. Oba wzmacniacze napędzają te kolumny bardzo dobrze.

Tu możesz posłuchać razem z kolumnami Dynaudio:

http://strefadzwieku.pl/produkt,288,linear-audio-research-lar-ia-120h-.html

U mnie gra akurat czysta lampa LAR'a z Dynaudio Contour S 1.4. Miałem też u siebie hybrydę. Oba wzmacniacze napędzają te kolumny bardzo dobrze.

Dobrze, że piszesz Octagon, do Ciebie właśnie polecono mi się zwrócić w tej sprawie :)

Czy porównywałeś może urządzenia LAR z innymi lampami/hybrydami np. Unison? Testowałem Unisona S6, P40 (a to nie ułomki) i zaden z nich nie był w stanie kontrolować woofera w moich Dyniach (wydaje mi się, że moje F160 są łatwiejsze w napędzeniu niż Twoje C 1.4) choć S6 robił to lepiej. Dopiero podpięcie hybrydy spowodowało, że dźwięk się otworzył, pojawiło się powietrze, dynamika etc...także bardzo jestem ciekaw jak sprawuje się LAR, choć bardziej stawiam, że to hybryda sprawdzi się u mnie lepiej.

Lar'a nie porównywałem z innymi hybrydami. Lampy, czyste tranzystory tak i Lar zawsze wychodził z tego lepiej. Ostatnio u kolegi słuchaliśmy Lara i końcówki mocy Bursona za 11 tys i różnicy w napędzeniu kolumn nie było a w barwie i przyjemności słuchania wszystko było na korzyść Lar'a.

Natomiast bezpośrednio porównywałem hybrydę i lampę Lar'a, co opisałem w tym temacie (musisz się cofnąć kilka stron). Ostatecznie została u mnie lampa, choć hybryda rzeczywiście chyba lepiej trzymała w ryzach moje kolumny.

Musisz koniecznie posłuchać tych wzmacniaczy, no i podjąć decyzję sam:)

Marcin_59666 Które kable Mogami posiadasz ? Testowałeś też inne modele tego producenta ?

Mam taki sam zestaw http://highfidelity.pl/@main-2510&lang= Nie testowałem innych Mogami. Wcześniej miałem głośnikowe EAGLE CABLE model CONDOR BLUE LS 5.1 i interkonekty Chordy Cobra VEE. Podpoiłem Mogami, szczęka mi spadła i już zostały. Różnica była kolosalna.

Mam taki sam zestaw http://highfidelity.pl/@main-2510&lang= Nie testowałem innych Mogami. Wcześniej miałem głośnikowe EAGLE CABLE model CONDOR BLUE LS 5.1 i interkonekty Chordy Cobra VEE. Podpoiłem Mogami, szczęka mi spadła i już zostały. Różnica była kolosalna.

Ja mialem kilka Mogami, obecnia gram na innych modelach tejże Firmy, ale akurat tego cieniutkiego nie miałem okazji posłuchać, dystrybutor na szczescie jest z Wroclawia, muszę teraz poprosić o wypożyczenie ;)

• 2 tygodnie później...

Tu masz namiary:

http://highfidelity.pl/@main-1626&lang=

Mail nie działa.

Mail nei działa. Strona nie działa. No ale przecież to tylko drobne niedogodności posiadacza wzmacniacza LAR w razie gdyby chciał się skontaktować z producentem czy też zgłosić potrzebę naprawy ;)

Sorry za złośliwość - ale podobne wpisy tym bardziej mnie upewniają, że zrobiłem sensowny krok odsprzedając LARa ;)

Mail nei działa. Strona nie działa. No ale przecież to tylko drobne niedogodności posiadacza wzmacniacza LAR w razie gdyby chciał się skontaktować z producentem czy też zgłosić potrzebę naprawy ;)

Sorry za złośliwość - ale podobne wpisy tym bardziej mnie upewniają, że zrobiłem sensowny krok odsprzedając LARa ;)

Ja zawsze pisze na [email protected]. Pan Czyżewski jest jeszcze dostępny pod telefonem 601 892 948.

Nigdy nie miałem problemu z kontaktem, choć przyznaję, że czasami odpowiedź na e-maila była rozciągnięta w czasie,

jednak żeby warunkować to wymianą sprzętu, hmm dziwi mnie to trochę.

Sorry za złośliwość - ale źle zrobiłeś że odsprzedałeś LARa. Ja go również męczę z Harbetami. Na początku miałem różne etapy od zachwytów do tego że dźwięk bardzo mi nie odpowiadał więc zacząłem kombinować najpierw z zasilaniem potem z lampami , cokoły pod LARa i Harbety a na koniec przed Świętami byłem u pana Eugeniusza bo chciałem by mi wzmacniacz wyregulował na lampach Gold Lion KT77 i PSVANE 12AT7 . Konstruktor jak stwierdziłem że brakuje mi wypełnienia w dźwięku jeszcze wymienił mi przedwzmacniacz z 12BH7 na 6H30P. No i na chwile obecną ciesze się że "wyruszyłem w tą podróż w ulepszenie dźwięku". W tej chwili jedynie mógłbym mieć zastrzeżenie do basu. Bas jest i to jest naprawdę wysokiej próby jeśli słychać że uderza bęben to to słychać w którym miejscu jak mocno został uderzony ale nie uderzy nas(fala basu) i nie wymasuje nas od środka natomiast kontrabas jest naturalnej wielkości (oczywiście zależnie od nagrania) każdą strunę czuje jak wibruje i mogę dokładnie powiedzieć w którym miejscu to się dzieje na scenie. I jeśli bas bym ocenił w skali szkolnej na 4 może 4+ to całą resztę na 5. Ale by do tego dojść to mi zajęło rok czasu bo Lara gdzieś od roku mam no i wiadomo kasa. Jeszcze wiem że może się zmienić wiele chociażby Pan Eugeniusz mówił że można przedwzmacniacz wymienić z układu jednolampowego na dwu lampowy koszt to 700 zł choć na chwilę obecną nie czuje potrzeby by coś zmieniać to nie wiem czy z ciekawości kiedyś nie zrobię tego a może będzie lepiej. Ze zmian dużo wniosła wymiana na lampe 6H30P i regulacja więc jeśli ktoś ma lampe 12BH7 to myśłę że powinien zgłosić się do pana Czyżewskiego.

Edytowane przez tomtu

Ja zawsze pisze na [email protected]. Pan Czyżewski jest jeszcze dostępny pod telefonem 601 892 948.

Nigdy nie miałem problemu z kontaktem, choć przyznaję, że czasami odpowiedź na e-maila była rozciągnięta w czasie,

jednak żeby warunkować to wymianą sprzętu, hmm dziwi mnie to trochę.

No nie, gdy sprzedawałem LARa (notabene odpowiednio tracąc na odsprzedaży rzekomo "bardzo poszukiwanego" wzmaka jak to mi dystrybutor radośnie zachwalał hihi) to w głowie mi nie było że dojdzie do sytuacji że jako klient mógłbym być skazany na ti czy producent ("Pan Eugeniusz") odpisze na mail albo odbierze telefon. Zresztą - w sumie co za różnica - mając Lebena czy Shindo też nie dzwonię przecież do mistrzów lutownicy w Japonii, no ale za to jest jakiś serwis, dystrybutor. Z LAR to nawet dystrybutor z Wrocławia de facto dał mi znać, że "w razie Niemca" to do "Pana Eugeniusza". Hmm... Natomiast mnie de facto - co już pisałem - odrzuciło rozwiązanie konstrukcyjne dot biasu. Że nie można sameu regulować, jak się lamoy zmieni to do "Pana Eugeniusza" itd. Miałem takie poczucie że nic mogę sobie pozwolić na tube rolling. Ot - mi akurat przeszkadzało, ale rozumiem że to może akurat mnie. Kwestia gustu ;)

Sorry za złośliwość - ale źle zrobiłeś że odsprzedałeś LARa. Ja go również męczę z Harbetami. Na początku miałem różne etapy od zachwytów do tego że dźwięk bardzo mi nie odpowiadał więc zacząłem kombinować najpierw z zasilaniem potem z lampami , cokoły pod LARa i Harbety a na koniec przed Świętami byłem u pana Eugeniusza bo chciałem by mi wzmacniacz wyregulował na lampach Gold Lion KT77 i PSVANE 12AT7 . Konstruktor jak stwierdziłem że brakuje mi wypełnienia w dźwięku jeszcze wymienił mi przedwzmacniacz z 12BH7 na 6H30P. No i na chwile obecną ciesze się że "wyruszyłem w tą podróż w ulepszenie dźwięku". W tej chwili jedynie mógłbym mieć zastrzeżenie do basu. Bas jest i to jest naprawdę wysokiej próby jeśli słychać że uderza bęben to to słychać w którym miejscu jak mocno został uderzony ale nie uderzy nas(fala basu) i nie wymasuje nas od środka natomiast kontrabas jest naturalnej wielkości (oczywiście zależnie od nagrania) każdą strunę czuje jak wibruje i mogę dokładnie powiedzieć w którym miejscu to się dzieje na scenie. I jeśli bas bym ocenił w skali szkolnej na 4 może 4+ to całą resztę na 5. Ale by do tego dojść to mi zajęło rok czasu bo Lara gdzieś od roku mam no i wiadomo kasa. Jeszcze wiem że może się zmienić wiele chociażby Pan Eugeniusz mówił że można przedwzmacniacz wymienić z układu jednolampowego na dwu lampowy koszt to 700 zł choć na chwilę obecną nie czuje potrzeby by coś zmieniać to nie wiem czy z ciekawości kiedyś nie zrobię tego a może będzie lepiej. Ze zmian dużo wniosła wymiana na lampe 6H30P i regulacja więc jeśli ktoś ma lampe 12BH7 to myśłę że powinien zgłosić się do pana Czyżewskiego.

Szczerze mówiąc aż tak nie żałuję. Bo i Harbethy pogoniłem. Znudziło mi się poszukiwanie basu i sybilantów w ich brzmieniu z LAR - choć z Lebenem 300XS było akurat lepiej (dużo lepiej) ;)

Jak dla mnie leben oprócz wyglądu(ale ten to jest wart milion) nic nie zaprezentował ,Lar "pożarł" go jak to niektórzy mówią. Coś mi wysiadło w lar'ku może za dużo kombinowałem z lampami . Zazdroszczę Ci Tomtu że mogłeś tam podjechać ,dla mnie to wyprawa przez całą Polskę ,ja może zmienie ale jak już to na Amplifona set42. a larka żal się pozbywać by było a szkoda żeby stał darmo , zawsze jako słuchawkowiec może też wspaniale służyć.

Dodatkowo powiem ,że Lar wspaniale się uzupełnia z Lampizatorem.

PS Z tymi Gold lion to chyba gra najlepiej.

Edytowane przez misio1973

Mnie też trochę wkurza takie dziwne podejścia Twórcy wzmacniacza do serwisu i samodzielnej regulacji.

Ale brzmienie klocka jest tak dobre, że mam to w nosie!

Od dawna nie miałem tak, że sobie siedzę, słucham i wszystko mi pasuje.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Ale Amplifon też nie ma swojej strony internetowej a nr. telefonu to pokątnie na forum się dostaje a za granicę to do kogoś macie numer telefonu ? Jedynie Łukasz fikus tutaj przoduje ,choć odkąd do Pana Piwowarczyka mam nr. tel. to nie mam żadnych problemów z porozmawianiem z nim , zresztą do Pana Eugeniusza jakoś też dodzwaniałem się jak chciałem kupić sprzęt. Tak że myślę że trochę przesadzamy.

Moi drodzy, rzeczywiście, strona LAR i mail do p. Czyżewskiego od jakiegoś czasu nie działają. Być może wszystko jest w trakcie przenosin na nowy serwer. Być może. Zachęcam do kontaktu telefonicznego, wszystkie dane kontaktowe można znaleźć tu: https://www.facebook.com/linearaudioresearch/

Sam jestem użytkownikiem hybrydy IA-120H i uważam, że to doskonały sprzęt. I odkąd nabyłem ten wzmacniacz przestałem w ogóle szukać czegoś innego.

Ja tam, z Panem Czyżewskim kontakt mam cały czas:) Bynajmniej nie jestem z Wrocławia, ba, nawet nigdy nie rozmawialiśmy przez telefon. To że odpisuje po tygodniu czy dwóch jakoś mi nie przeszkadza. Po prostu wiem, że odpisze na 100%. Strona nie działa, jak to napisał shakin, wszystko wskazuje na zmianę serwera.

Adamgdansk, muszę Ci napisać, że możliwość regulacji biasu niedługo będzie:) Tak samo parę innych ulepszeń. Mój wzmacniacz jest po wymianie sekcji pre, o czym pisał tomtu, na dwie lampy 6H30P. Powiem tak, jak odpaliłem LAR'a po upgrejdzie, to było tak, jakbym dostał z powrotem inny wzmacniacz. Zmiany są świetne. Do Wrocławia nie trzeba jechać aby oddać wzmacniacz. Do tej pory kurierzy nigdy mnie nie zawiedli.

Jeszcze wiem że może się zmienić wiele chociażby Pan Eugeniusz mówił że można przedwzmacniacz wymienić z układu jednolampowego na dwu lampowy koszt to 700 zł choć na chwilę obecną nie czuje potrzeby by coś zmieniać to nie wiem czy z ciekawości kiedyś nie zrobię tego a może będzie lepiej. Ze zmian dużo wniosła wymiana na lampe 6H30P i regulacja więc jeśli ktoś ma lampe 12BH7 to myśłę że powinien zgłosić się do pana Czyżewskiego.

Dzięki za informację, już rozmawiałem z Panem Eugeniuszem na temat tejże zmiany w modelu hybrydowym, jest to trudniejsze niż w lampie, bo trzeba modyfikować także zasilanie preampa, ale już umówiłem się na testy i tu nie odpuszczę ;)

Powiem więcej, mam lampy 6n30p-DR z najlepszych lat produkcji, akurat 2szt. to także mam zamiar porównać ! Oj będzie zabawa, ale czego się nie robi dla złapania króliczka !

Dodatkowo powiem ,że Lar wspaniale się uzupełnia z Lampizatorem.

Choć nie mam jeszcze 7, to podpisuje się obiema rękami, LAR pała pełną synergią z Lampizatorem ;)

Adamgdansk, muszę Ci napisać, że możliwość regulacji biasu niedługo będzie:) Tak samo parę innych ulepszeń.

I niech producent nie zapomni o pilocie :) wtedy to może ...... :)

takie fajne wzmacniacze, a bez sterowania, dramat :(

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Pierwsze włożenie kt77 to było jakoś nie tak niby fajnie ale coś mi brakowało dzwięk wyostrzony jakby nie nasycony. Oprócz tego Lampa w przedwzmacniaczu również nie dawała takiego wypełnienia i w niektórych nagraniach szczególnie z DAC odbierałem jako suchość i bardziej sprawdzały się 6CA7 i tak długo grałem i jak miałem wolną chwile na odsłuch to próbowałem te KT77 i zawsze wygrywały 6CA7 aż gdzieś na jesień postanowiłem że może niech sobie pograją z tydzień i zobaczę i myślę że one potrzebowały wygrzania bo zaczęły grać ale tak naprawdę one nie grały na 100% swoich możliwości bo potrzebują większego prądu (Pan Eugeniusz mi mówił o jaki prąd chodzi ale zapomniałem:) 6CA7 pracują na mniejszym więc sobie ich teraz nie wstawię ale nie odczuwam takiej potrzeby. Jeśli chodzi o dźwięk to KT77 mija się z moim wyobrażeniem grania lampy jako ciepłego bułowateko. A dźwięk jest moim zdaniem otwarty dość wyrównany i nie zamulony.

PS Z tymi Gold lion to chyba gra najlepiej

Tak czytam co napisałem powyżej :) ale powinienem napisać krótko z tych co słuchałem JJ EH 6CA7 najlepiej.

I niech producent nie zapomni o pilocie :) wtedy to może ...... :)

takie fajne wzmacniacze, a bez sterowania, dramat :(

O Tobie LAR też nie zapomniał:) Sterowanie głośnością ma być także:)

Poszukiwanie sybilantów?

tak, słuchałem słuchałem i nie mogłem się dosłuchać sybilantów w Harbeth SHL5 - w moich klonach ArtEmotion "słyszalne" rozciągnięcie w górę (i w dół) jest zdecydowanie większe - moja uwaga nie dotyczy LARa, który zresztą z ArtEmotion gra DUŻO lepiej niż z Harbethami.....

no i jako słuchakowiec oczywiście LAR jest naprawdę świetny - leoszy niż Leben300! miałem oba w domu i porównywałem....

Ale te największe Herbatniki w naturalnej okleinie (czy to drewniana skrzynka ?) wyglądają cudownie kocham je i Lebena ,za wygląd.

Słuchać to jednak wole Lar'a ,Herbatników nie miałem okazji ani posłuchać ani porównać do Art'ów ale może kilka słów ktoś drapnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.