Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Edition napisał:

"...Bądż jednym ze 150 szczęśliwców na świecie, prawie jak James Bond..." cyt. z linku. 

Onkyo Grand Integra M 510 : 

Raczej Dżejms Swąd...;-)

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

2 minuty temu, Leo1973 napisał:

Swego czasu kręciłem się między "takimi "  ludźmi - zarabiali za jedną noc po 10k pln a kolejnej nocy nie mieli na taxi by wrócić do domu - taki był balet....  Dziś totalne gołodupce w długach po uszy.

Co do 3-krotności pensji to - po wielu komentarzach na niektórych portalach - można przypuszczać ,że nie mają nawet na comiesięczną obsługę kart kredytowych - nie mówiąc o oszczędnościach.  Ale na Zachodzie wcale nie jest inaczej - byle dziś się pokazać - jutro się zobaczy ....

Z tego co wiem to chyba na zachodzie jest nawet gorzej. Życie na kredyt to jest standard. U nas też to robi się bardzo powszechne. Nie znam już chyba nikogo kto nie kupuje czegoś na raty czy na kredyt. Nawet względnie tanich rzeczy. 
Chyba że to ja jestem jakiś nie teges. 

?👈

Teraz, rafal735r napisał:

Z tego co wiem to chyba na zachodzie jest nawet gorzej. Życie na kredyt to jest standard. U nas też to robi się bardzo powszechne. Nie znam już chyba nikogo kto nie kupuje czegoś na raty czy na kredyt. Nawet względnie tanich rzeczy. 

Masz rację - w Szwajcarii jest to norma - wszystko na kredyt - ale tam ma to uzasadnienie ekonomiczne - odsetki od każdego kredytu można odpisać od kwoty podatku - nieważne czy nowy wzmacniacz , auto czy buty narciarskie. To można zrozumieć ...

Ale u nas ma to inne podłoże - chcemy "dogryźć " sąsiadowi , koledze , rodzinie. Później są takie oferty - 2 tygodniowy wzmak za 60 % ceny sklepowej bo nie będzie nawet na pierwszą ratę ...

8 minut temu, rafal735r napisał:

Tego uczy ten tak wychwalany powszechnie system powszechnej szczęśliwości :-))))).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Hi End  ? .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...............................

5 godzin temu, Edition napisał:

a facet by uścisnął dłoń i pomógł zapakować do samochodu...

I pomachał chusteczką szczęśliwy, że się szrotu pozbył :-)))

A może klon Feliks Audio Espressivo

Ukryta Zawartość

,,,Na bardzo dobrych podzespołach ( ALPS,rubycon  . ,,,

Ukryta Zawartość

...............................

19 minut temu, SynSama napisał:

Tego uczy ten tak wychwalany powszechnie system powszechnej szczęśliwości :-))))).

W Polsce oszczędzają emeryci . Jakby mieli żyć 200 lat . Młodzi wydają awansem jakby mieli jutro odejść.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

7 minut temu, Klecha86 napisał:

A może klon Feliks Audio Espressivo

Nie słuchałem, nie wiem jak gra, cieżko powiedzieć. Natomiast pasztet estetycznie :-(.  I to taki po rozwolnieniu....

Same rarytasy, magnetowid, podróbka Accu , podróbka Feliksa. Upss , przepraszam KLOny...

Edit

Jak żyć ? Skoro tyle pokus dookoła...

Edytowane przez Fashi

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

41 minut temu, marek-1969 napisał:

W Polsce oszczędzają emeryci . Jakby mieli żyć 200 lat . Młodzi wydają awansem jakby mieli jutro odejść.

Trzymac gotowke na koncie sie poprostu nie oplaca. Nie dosc, ze odsetki marne to jeszcze Ci podatek od tego gwizdna. 

Wieza STEREO Technics :)

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Okazało się że chyba z 80% tzw klasy średniej żyje z dnia na dzień i nawet nie posiada na koncie trzykrotności swojej miesięcznej pensji. 

Jeżeli nie potrafią odpowiednio operować własnymi zasobami to tak jest ?
Dzisiejsza dewiza większości społeczeństwa to "Zastaw się a postaw się".
Liczy się blichtr, liczy się to by pokazać się na instagramie czy facebooku że jesteś tu i tu, że Cię stać, że sobie możesz na to pozwolić. Nawet kosztem wydania na to wszystkich swoich oszczędności.
Wiadomo, szufladek w trumnie na pieniądze nikt montować nie będzie i te pieniądze trzeba na coś wydawać ale spory procent społeczeństwa nie za bardzo wie jak operować własnymi pieniędzmi, mają sporo słabości, które prowadzą do tego, że żyje się od 1 do 1.
Znam takich, którzy kokosów nie zarabiają ale potrafią tak operować własnymi zasobami, że są w stanie spłacać kredyt za dom, wyżyć i jeszcze odłożyć coś ?

No nic, to już problem tych, którzy sobie z tym zwyczajnie nie radzą ?

Edytowane przez robert19091990
2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ja widzę w tym sprzecznosc. Myślę że ludzie, których stać na droższy sprzęt, nie żyją z dnia na dzień, czyli od wypłaty do wypłaty, żeby już odrazu wszystko sprzedawać pod pretekstem głodu rodziny i być albo nie być. 

Przynajmniej ja tak to odbieram. 

Widać, że nie masz najmniejszego pojęcia jak tzw. "zamożni" w III RP, jak piszesz "bo ich stać", żyją. Owszem mają co dwa lata nowe "fury" i inne bajery, którymi szpanują ale w 99% (ręczę, że ...) w leasingu - na firmę. Podobnie z innymi rzeczami, nawet wzmaki i paczki do nich po 50 - 100 k. PLN na firmy są zakupione - do biura. Jak firma pada (bo koronavirus) to się pozbywają rzeczy tzw. zbędnych na początek. Dalej nie będę tłumaczył, bo po co ....

Dodam, ze prawie wszystkie firmy działają na kredyt. Niewiele tylko jest takich, gdzie finansuje się z własnych zasobów ale i tak na rozwój - zawsze kredyt. 

Nawet deweloperzy, którym mieszkania schodzą jak "ciepłe bułeczki" nie trzymają gotówki w bankach, raczej w działkach pod budowę lub mieszkaniach. 

Edytowane przez LJ3
1 minutę temu, rafal735r napisał:

To dawaj te okazje, bo coś nie widać. Jakie Accu za dwa tysiaki bym zakupił. ?

Nawet desperaci coś tam się orientują i za 2k Accu nie oddadzą - no chyba ,że ojrasów albo pfuncianków . (pisownia celowa )

Kondycjoner Helion

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Kondycjoner Helion

Ukryta Zawartość

Używa ktoś z was taki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Leo1973 napisał:

Ale u nas ma to inne podłoże - chcemy "dogryźć " sąsiadowi

W audio to się nie sprawdza. Zbyt mało świrów na tym punkcie jest :-)

9 godzin temu, robert19091990 napisał:

Znam takich, którzy kokosów nie zarabiają ale potrafią tak operować własnymi zasobami, że są w stanie spłacać kredyt za dom, wyżyć i jeszcze odłożyć coś

"Masa" to co innego :-)))))))))))))))))))

15 godzin temu, rafal735r napisał:

To lepiej wydawać na glupoty i się zadłużać ?

Jak ktos jest glupi i widzi tylko te dwie opcje...

30 minut temu, Huberto1984 napisał:

Tak, bo wszyscy grają na giełdzie, inwestują w złoto i ziemię. Nie bądź taki do przodu, bo ci tyłu zabraknie. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Transport plików

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Inwestorzy w rolexy musieli do UK uciekać, bo w kraju sobie nie poradzili. Teraz uczą inwestycji rodaków ?

20 minut temu, Edition napisał:

Rafał się chyba zdenerwował. Spokojnie , wszystkiego można się nauczyć . Wystarczy chcieć. 

No wypraszam sobie żeby jakiś cielak z obczyzny nazywał mnie glupkiem. 

?👈

36 minut temu, rafal735r napisał:

No wypraszam sobie żeby jakiś cielak z obczyzny nazywał mnie glupkiem. 

Nie napisalem, ze jestes glupkiem...no chyba, ze sam sie tak czujesz? 

20 godzin temu, rafal735r napisał:

To lepiej wydawać na glupoty i się zadłużać ?

Rafał poczuł się urażony , wziął do siebie ogólny wpis Huberta i sam zaczął lecieć ad persona. Widocznie ktoś wczesniej musiał Rafała określić ww inwektywą stąd całe wzburzenie... ?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Widzę za dużo czasu w aglijii chyba się spędziło i wypadło co nieco z głowy. Zacytowałeś bezpośrednio mój post i odniosłeś się właśnie do niego. 

5 godzin temu, Huberto1984 napisał:

Można sprawdzić synonimy słowa głupi. Chyba że jesteś głupi i nie wiesz co to jest?

Trzeba było nie cytować mojego posta i nie odnosić się do mojej osoby. Chyba że jesteś za głupi żeby to zrozumieć? 

Widzę zlatuja się poklepywacze ?

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.