Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przecież napisałem, że Ten sprzedawca lubi robić z siebie idiotę.

Jacku , ale jak ktoś kupi wiesz jaką będzie miał satysfakcję , który wtedy będzie idiota .? :)

Pozdrówko .

Jeżeli płyta jest mocno zabrudzona to wyczyszczenie może pomóc w odczycie danych .

To samo jak płyta ma bicie , nie jest wyważona a szlifowanie rantu " wyważa " ją .

Nie próbowałem , tak sobie gdybam ale za dychę można by było sprawdzić .

Jeżeli płyta jest mocno zabrudzona to wyczyszczenie może pomóc w odczycie danych .

To samo jak płyta ma bicie , nie jest wyważona a szlifowanie rantu " wyważa " ją .

Nie kompromituj się. Branżowiec... rozumiem. ;-)

Wyczyścić można sobie samemu...za darmo, a nie za dychę.

Efekt będzie taki sam...tyle że dycha zostanie w kieszeni. ;-)

Muda, no proszę Cię...

Gdy ktoś przechowuje płyty w błocie, zamiast w poszanowaniu na półkach - nie jest wart, by te płyty mieć. Niech sobie radyja słucha.

A z tym "biciem": Mam około dwóch (z hakiem) tysięcy płyt CD. Nawet nie wiem dokładnie ile, bo część rozdałem, kilkaset sprzedałem; tylko winyl, panie dzieju.

I wśród tych wszystkich płyt i jeszcze wielu, które miałem w swych odtwarzaczach (domowych, garażowych i w aucie) nigdy nie stwierdziłem owego 'bicia'.

Nawet gdyby, to taką rzecz wymienia się w sklepie na nową lub, gdy kupiona na targu lub innym jarmarku - zwyczajnie się wyrzuca a nie robi z tego wydumanego problemu.

Pozdro. Miłego dnia.

Jacek.

Wyczyścić można sobie samemu...za darmo, a nie za dychę.

Efekt będzie taki sam...tyle że dycha zostanie w kieszeni. ;-)

Jak jesteś taki mądry to napisz jak mam wyczyścić płytę w której mam głębokie nacięcie od strony odczytu . Jest w nim brud którego nie ruszy szmatka ( do tego celu specjalnie kupiłem szmatki raypath ) ani chemia . Płyta unikat , nie do dostania ( taką kupiłem ) a czasem odtwarzacze na niej przeskakują .

Tu taka myjka mogła by pomóc .

Nie kompromituj się. Branżowiec... rozumiem. ;-)

I po co ten tekst ? Zabłysnąć chciałeś ?

Zapoznaj się z tematem i wtedy wyciągaj wnioski .

Gdy ktoś przechowuje płyty w błocie, zamiast w poszanowaniu na półkach - nie jest wart, by te płyty mieć

Nawet gdyby, to taką rzecz wymienia się w sklepie na nową lub, gdy kupiona na targu lub innym jarmarku - zwyczajnie się wyrzuca a nie robi z tego wydumanego problemu

A co jak kupisz taki zaniedbany unikat nie do dostania ?

A są takie .

A z tym "biciem": Mam około dwóch (z hakiem) tysięcy płyt CD. Nawet nie wiem dokładnie ile, bo część rozdałem, kilkaset sprzedałem; tylko winyl, panie dzieju.

I wśród tych wszystkich płyt i jeszcze wielu, które miałem w swych odtwarzaczach (domowych, garażowych i w aucie) nigdy nie stwierdziłem owego 'bicia'.

A jak brak tego bicia stwierdziłeś ?

Na oko ?

Wsadź sobie wybiórczo płyty do laptopa z napędem i daj zgrywanie na max szybkość to zobaczysz jak na niektórych laptop będzie Ci się niemal przesuwał .

Nie spotkałeś się nigdy z tym że niektórym , niektóre odtwarzacze głośno pracują ?

To są niewielkie bicia przez które siada mechanika i szybciej zużywa się laser . To działa to jak niewyważone koło w samochodzie na trwałość zawieszenia a w skrajnych przypadkach na utratę przyczepności koła .

Taka " utratę przyczepności " miał kolega w latach 90tych na jednej płycie i odtwarzaczu z miękko zawieszonym transportem gdzie na oko widać było to bicie i kołysanie się transportu który zrywał odczyt .

Kolejna sprawa to producenci transportów już kiedyś stosowali różne patenty do walki z wibracjami płyt w postaci różnego rodzaju talerzyków czy docisków .

Robili to tak sobie ?

Tak jak napisałem , nie wiem czy i na ile to pomaga ale na tym forum od jakiegoś czasu wyśmiewa się coś o czym pojęcia się nie ma i nawet nie ma chęci żeby się zapoznać z tematem zanim się go wyśmieje .

Jak jesteś taki mądry to napisz jak mam wyczyścić płytę w której mam głębokie nacięcie od strony odczytu . Jest w nim brud którego nie ruszy szmatka

To już jest naprawa uszkodzonego nośnika, a nie zwykłe wyczyszczenie zabrudzonej płyty.

To zupełnie inny temat. Jeśli nie możesz odtworzyć płyty, bo ma rysę na powierzchni uniemożliwiającą playerowi

prawidłowy odczyt, a można to naprawić, to ja taki zabieg popieram.

Ale zrozumiałem, że chodzi o zwykłe czyszczenie płyty, która mimo zabrudzenia jest odtwarzana, a to cudowne wyczyszczenie

poprawia jakość brzmienia. No to jest już bzdura.

To już jest naprawa uszkodzonego nośnika, a nie zwykłe wyczyszczenie zabrudzonej płyty.

To zupełnie inny temat. Jeśli nie możesz odtworzyć płyty, bo ma rysę na powierzchni uniemożliwiającą playerowi

prawidłowy odczyt, a można to naprawić, to ja taki zabieg popieram.

Rowek w tej płycie jest na tyle wąski i głęboki że brud nie chce wyjść i tu taka myjka by mogła pomóc .

Eksperymentowałem z wieloma zagadnieniami ale nie sprawdzałem czy słychać różnice ( pomijając całkowite zrywanie ) pomiędzy płytą brudną a czystą ( pomijając ten brud w rowku ) .

Teoretycznie może być to słychać bo wtedy brakujące dane są korygowane .

Z tą myjką i pilnikiem to nie jest takie głupie . Zdarzają się naprawdę kiepsko wydane płyty które hałasują jak traktor . 10 zł to nie majątek i gdyby taki zabieg pomógł to nie zastanawiał bym się i bym wydał tą dychę . W całej kolekcji mam około 10 takich płyt . Na próbę mogę '' naprawić '' jedną . Jak pomoże to dobrze jak nie to znaczy że to voodoo

Edytowane przez kawosz

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Powstaje pytanie co się stanie z warstwą aluminium jak dostanie się do niego powietrze po przetarciu rantu.

Chyba że po takiej operacji jest ten rant w jakiś sposób zabezpieczony.

Aż takim melomanem nie jestem by ciąć płyty...

Ale mi nie chodzi o kwestie brzmieniowe tylko kwestie mechaniczne .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie, ma ktoś wędki na zbyciu :-) ? Machniom :-) ?

Ukryta Zawartość

Smuga cienia spowija..;-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dobre , za ten złom dwie wędy KARPIOWE + kołowrotki , chyba wędy z kija leszczynowego a za kołowrotki dwie deseczki do zwijania żyłki .:)

Edytowane przez rydz

scyzoryk się z kieszeni otwiera, jak te g...o można opisywać jako hiend i w takiej cenie wystawiać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

scyzoryk się z kieszeni otwiera, jak te g...o można opisywać jako hiend i w takiej cenie wystawiać

Ukryta Zawartość

Słuchałeś, czy tylko powielasz opinie tych, którzy widzieli ten kabel tylko na zdjęciu? Mocno byś się zdziwił...

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Koszmar audiofila: żona sprzedała jego zabawki za tyle, za ile powiedział jej, że je kupił...

Z tą myjką i pilnikiem to nie jest takie głupie . Zdarzają się naprawdę kiepsko wydane płyty które hałasują jak traktor . 10 zł to nie majątek i gdyby taki zabieg pomógł to nie zastanawiał bym się i bym wydał tą dychę . W całej kolekcji mam około 10 takich płyt . Na próbę mogę '' naprawić '' jedną . Jak pomoże to dobrze jak nie to znaczy że to voodoo

Większość problemów ze zniszczonymi płytami CD załatwia ich powtórne wypalenie. Jeśli to nie pomoże, to już nic nie pomoże.

Za 10zł kupisz 10 markowych CD-R i w niecałe pół godziny masz załatwiony temat raz na zawsze.

To samo z rzadkimi okazami, których też mam kilka i nawet do ręki ich nie biorę.

W pudełkach trzymam kopie, których normalnie używam do słuchania, a oryginały leżą sobie osobno w bezpiecznym miejscu.

W samochodowej zmieniarce też mam tylko kopie i święty spokój z jakimś przesadnym o nie dbaniem. Jak się która zniszczy, to wypalę sobie drugą,

a jak mi się w chacie zechce czegoś posłuchać, to nie muszę zapychać do auta w deszcz czy śnieg, tylko biorę z półki oryginał i dalej sobie leżę.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

z czego Wy się smiejecie ????

to jest duzoooo lepsze :)

Ukryta Zawartość

Zależy które:

- to ustrojstwo ("obcinarka") z lewej jeszcze niedawno klient wyceniał 3.8k,

- chodzi chyba o to coś z prawej.

Logiczny wniosek. Też mam wrażenie że o to chodzi.

Ukryta Zawartość

Słuchałeś, czy tylko powielasz opinie tych, którzy widzieli ten kabel tylko na zdjęciu? Mocno byś się zdziwił...

Pozdrawiam.

mam takie 2 (walają się gdzieś w rupieciach): naciąłem się właśnie na te hajendowe określenia i inne wyssane z palca superlatywy w opisie. Wg mnie ten klotz niczym się nie różni od zwykłego czincza za 2 złote! (a może jest i nawet gorszy).

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Za 10zł kupisz 10 markowych CD-R i w niecałe pół godziny masz załatwiony temat raz na zawsze.

Na dobrym sprzęcie słychać kopie z EACa . Nagrywarki stacjonarne są już OK ale te nowe płyty nie wszystkie są takie proste i czasem potrafią się wysypać .

Napisano dziś, 14:24

No to cóż.. Albo trzeba kupić fajny cd za 3800 albo skrobaczkę. Wybór należy do ciebie ;)

Dla 10ciu płyt mam wydać 3800 na takiego samego rupiecia jak mam zamiast 100zł ( o ile pomoże ) .

Ukryta Zawartość

Ich stan określam na dobry - mają kilka odcisków na fornirze oraz drobnych odprysków na krawędziach widocznych 'pod światło' przy oględzinach z odległości 50cm. Górne ścianki zostały oklejone czarną folią typu mat (używaną do oklejania aut) gdyż lepsze połowa poprzedniego właściciela porysowała je doniczkami... Różnicę w kolorze widać również z odległości mniejszej niż 1 metr. Wszyskie te imperfekcje starałem się pokazać na zdjęciach. Jeden z zacisków terminali głośnikowych wydaje się nie być oryginalny - w takim stanie je zakupiłem. Oryginalne podstawy (wysoce niestabilne) zostały zastąpione wykonanymi na zamówienie szerszymi i głębszymi podstawami z grubego MDF lakierowanego na czarny mat - oczywiście są w nich gniazda na kolce 6mm które dodaje gratis (niewidoczne na zdjęciach). Jedna z maskownic (ramka) była klejona od wewnętrznej strony w sposób niewidoczny po jej założeniu na kolumnę (trzymają się za pomocą magnesów - bardzo eleganckie rozwiązanie).

"Niestabilnych" podstaw nigdy nie było a tak wyglądały oryginalnie, po zarysowaniu przez doniczki ;)

$_57.JPG

Jakby ktoś miał wątpliwości czy to te same....

$_57.JPG

Ukryta Zawartość

One z jakiegoś frontu sprowadzone były ? Strzelał ktoś do nich ?!

to przez odwrotnie wkrecone audiofilskie kolce

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.