Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

A ja życzę Wszystkim uczestnikom tego (i innych też) wątku Spokojnego i Obfitego Nowego Roku. Realizacji planów i osiągnięcia wideo i audio nirwany.

Pozdrawiam

P.S. "TV duch" czyli OLED LG w najnowszej wersji wystawowej podobno waży 3,5kg (55')

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To wystarczy żyłka i do sufitu

Najlepszego

Dzięki !

Jeżeli chodzi o żyłkę to na wystawie kiedyś (jeszcze w ubiegłym wieku) mój znajomy widział samochód osobowy przyklejony za pośrednictwem "żyłki" (w cudzysłowie bo oczywiście nie była to chyba klasyczna żyłka) do sufitu (reklama możliwości technologicznych firmy z branży chemicznej) :-). Tak, że TV to "pestka".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

LG obiecuje pierwsze OLED-y na rynku za miesiąc:

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy to kolejna kaczka dziennikarska, czy też tym razem naprawdę.

Ukryta Zawartość

LG obiecuje pierwsze OLED-y na rynku za miesiąc:

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy to kolejna kaczka dziennikarska, czy też tym razem naprawdę.

:D:D:D:D:D akurat

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Pewnie 4 pary okularów "gratis" ich przekonały. Ach ten marketing....

Ale przecież do plazmy tez można dać 4 pary okularów. Co stoi na przeszkodzie ?

Może niech się wypowiedzą posiadacze i znawcy 3D, ale z tego co wiem to wiem to za friko rozdaje okulary tylko LG do swojej technologii biernej. A ta jest dostępna wyłącznie w wersji LCD. Inni każą sobie za okulary płacić, nieraz całkiem słono.

Samsung też czasem dokłada okulary, albo sklep. Druga sprawa to to, że połowa ludzi kupuje dany tv bo jest full hd, dają okulary do zestawy w ilości sztuk x 2 bądź x4 , a potem nawet z tego nie korzystają. U mnie w rodzinie dwie osoby kupiły plazmy Samsunga, no bo okulary...mają je od prawie roku i te tv nie widziały nawet sygnału 3d, ani nawet hd nie mówiąc o full hd. To tak jak ktoś kupuje terenówkę i śmiga nią wyłącznie po asfalcie:)

• 2 miesiące później...

Wciąż niezdecydowanych zapraszam do przeczytania artykuły "Plazma vs LCD w 2013 roku", który właśnie opublikowałem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wciąż niezdecydowanych zapraszam do przeczytania artykuły "Plazma vs LCD w 2013 roku", który właśnie opublikowałem ;)

Ukryta Zawartość

Mi tam pachnie propagandą.

Ukryta Zawartość

Dobry artykuł.

PS. wczoraj oglądałem " Life of Pi" w 1080p, obraz masakra, fajne kolorowe sceny i dużo typowo czarnych z kontrastującymi obiektami, niebo w nocy itp, film pod tym względem zrobiony rewelacyjnie. Polecam żeby choćby zobaczyć co potrafi nasz TV

dawno nie zaglądałem, a tu... >5k postów... no, no....

za pewnym serwisem "Czy Panasonic kończy z produkcją plazm?" - (z 18 marca).

dobrego nie kupują, czy dobre się nie sprzedaje przez kłamliwe reklamy lcd i oledów? ;)

co do oled - chyba się rynek rozkręca. mam nadzieję, że spdek cen będzie ciut szybszy niż to miało miejsce w przypadku plazm i lcd.

i ta trwałość wyświetlacza - poradzili sobie, czy nie.....

i nadal się upieram - i plazmy, i lcd mają swoje wady. jeżeli ktoś kupuje sprzęt świadomie, to na 90% dokona właściwego wyboru - niezależnie od tego, czy wybierze plazmę czy lcd (do rozmaitych kryteriów/parametrów/itp. może wiązać z własnymi, subiektywnymi wagami).

szpernąłem ciut w historii wątku i:

"No dobra, w takim razie trzeba wziąć się do roboty i zacząć stopniowo wprowadzać dla przykładu kalibrację indukcyjną. Na początek będę zachęcał do stosowania specjalnych dedykowanych pierścieni ferrytowych poprawiających ostrość i kontrast obrazu, jednocześnie będą obniżać zakłócenia spowodowane szkodliwym wpływem zewnętrznych źródeł energii elektrycznej. Do tego zastosuję parę ładnych wykresów i opracuję bardzo ładne kolorowe certyfikaty" - to nie było z 1 IV.

to moze o krok dalej - tv w klatce faradaya, zasilany z certyfikowanego upsa on-line z zniekształceniami sinusoidy <<<<<<<<0,0(000)1 %?

i żadnych źródeł sygnału (antena - >40 uV). ew. blue-ray (ale w opakowaniu ekranującym conajmniej tak skutecznie, jak zabezpieczające sprzęt informatyczny w tajnych kancelariach). i sygnał tylko optycznie. i może lepiej nie światłowodem tylko laserem? w bezpyłowym pomieszczeniu (żeby zakłóceń w transmisji nie było. :D

będzie ban, czy nie będzie....

A mnie ciekawi dlaczego przy propagowaniu plazmy (i to obojętnie słusznym czy też nie) używa się aż tak dużo tzw technik socjotechnicznno/psychomanipulacyjnych :

Ukryta Zawartość

np jeden z takich przykładów... że ci co oglądają na LCD w dzień to ''mulą przed telewizorem'' he he.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Oglądałem dzisiaj w NEONET przysłowiową "ścianę TV". Znalazłem tylko dwa telewizory na tej ścianie które migotały:

- Panasonic TX P42ST60

- Samsung PS51F5500

... po zerknięciu na tabliczkę z opisem okazało się, że to plazmy. Z ciekawości pooglądałem wszystkie inne tabliczki i reszta TV to wszystko LCD.

@Zwolennicy plazm: mówcie co chcecie, ale takie migotanie obrazu dla mnie to dyskwalifikacja.

Dodam, że przy patrzeniu na wprost, z odległości 3 metrów (może trochę więcej) migotanie było słabo widoczne ... ale było dostrzegalne!! Przy patrzeniu z małej odległości (może z 1,5 metra), lub przy patrzeniu "kątem oka" nawet z tych 3-4 metrów migotanie było MASAKRYCZNE. ... a już myślałem że w plazmach wyeliminowano dostrzegalność tego efektu na dobre.

lecz gdy oglądamy plazmę bez obecności innych telewizorów "efekt" opisany powyżej nie istnieje - ciekawe dlaczego?

Dla Was (plazmafanatyków) nie istnieje on nigdy - ciekawe dlaczego. Natomiast realnie widać to migotanie niezależnie czy w tle jest ściana telewizorów, czy nie (czyli widać zawsze tak samo).

Nic dziwnego skoro specjalnie się tego doszukujesz. Wcale tak nie migocze w warunkach domowych przy kontraście niższym niż maksymalny (tak, to ważne bo wtedy mocniej widać - jak zasilacz siada). Nie pamiętam kiedy ostatnio zwróciłem na to uwagę, więc chyba nie jest tak źle ? Mimo wszystko jest pod tym względem i tak ciut gorzej niż na starej plaźmie Panasonica z 2008r jaką miałem poprzednio. Po dłuższym czasie użytkowania dla mnie ST60 to tv bomba, kontrast, płynność, plastyczność obrazu. Jedyną w zasadzie wadą, na jaką zwracam mocno uwagę (a czego znowu nie było, albo w marginalnym stopniu na starym modelu) jest line bleeding. Przykład - walka bokserska i białe liny - na skórze boksera widać poziome odróżniające się nieco odcieniem paski, albo poplamiona twarz na tle okna z żaluzjami ;)

Efekt dość mocny ale na szczęście takie sceny to rzadkość.

Nic dziwnego skoro specjalnie się tego doszukujesz.

Nie szukałem tego ... paradoksalnie. Samo się "znalazło" (przez przypadek zobaczyłem że coś mi zaczęło migotać jak patrzyłem na ścianę tych TV i dopiero zacząłem spisywać te modele).
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.