Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Zmiana w kategorii rozpoznawalnej na duży + i chyba nie możliwa do osiągniecia w inny sposób

nie. niemożliwa

kup kable i testuj je wzmacniaczami

czekam az ktoś "wynajdzie" kabel który zastąpi korektor - basu doda 3 db - "zapiaszczonej" góry ujmie 2 db

życ nie umierac

cuda , Panie cuda

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

@Kriss-Kross

Napisałeś, że masz 5m do gniazda. Przerób więc instalację, czyli wykuj bruzdę w ścianie i przedłuż zasilanie takim samym kablem jak te co już są w ścianie, jest to zapewne normalny miedziany przewód instalacyjny. Nowe gniazdko umieść w ścianie w bliskiej odległości od sprzętu, możesz dać podwójne. Zatynkuj bruzdę, pomaluj ścianę. Będziesz miał gniazdko blisko sprzętu, a kabla w ścianie nie będziesz widział i nie będzie Ci snu z powiek spędzał, a dla dobrego samopoczucia zrób sobie potem jakiś kabel DIY z jakiegoś ekranowanego np. lappa i "będzie pan zadowolony" i pieniążków trochę zostanie.:) W każdym razie problemy, o których piszesz na pewno nie leżą po stronie zasilania tylko akustyki.

Można jeszcze prościej- większość listew przypodlogowych ma możliwość ukrycia w nich przewodu, więc da się przedłużacz estetycznie poprowadzić w kanale listwy. Proponuję przedłużacz zaopatrzyć w np 5-6 gniazdową listwę zasilania z możliwością przygotowania do tylnej ściany szafki RTV.

A na Twoje problemy też zalecam wędrówki, ale z kolumnami po pokoju. Uwaga- nie trzymaj się symetrii, u mnie dopiero jej rozbicie pomogło- tzw trójkąt stereo nie na bazy równoległej do żadnej że ścian i dopiero takie ustawienie kolumn oraz wykorzystanie otworu wejściowego (bez drzwi) i szafy i dużego kwietnia jako pochłaniaczy i rozpraszaczy pierwszych odbić sprawiło, że słucham z przyjemnością.

Pytanko do januszów audiotechniki:

Jest sensowne podpinanie warkocza srebrzanki z kynarem do zasilenia pasywnych paczek ?

_

W temacie ankiety nie mam zdania i znowu trafiłem na margines :-)

Nieustannie nadal mnie to i bawi i zaskakuje.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

Tak, wnosza- uszkodzone, nieodpowiadajace normom. Wszelkie sprawne sieciówki o których tu mowa- NIE.

Uszkodzona sieciówka nie przesyła prądu, więc jej wpływ na dźwięk jest definitywnie i ostatecznie negatywny. Jednak kolega chyba miał na myśli co innego: to samo, co niejaki dawno zgasły tutaj XYZ który twierdził, ze wszystkie wzmacniacze muszą grać tak samo, jeśli tylko są DOBRZE ZAPROJEKTOWANE. Po wprowadzeniu tej poprawki do Ogólnej Teorii Braku Różnic, jeśli dwa wzmacniacze dało się odróżnić po dźwięku, to nie było problemu: po prostu KTÓRYŚ był źle zaprojektowany. Otóż widzę, że ktoś tu jest na najlepszej drodze do wprowadzenia analogicznej poprawki do Ogólnej Teorii Braku Różnic w Sieciówkach. I znowu będzie spokój :-)

Uzupełnienie: ponieważ jednak wspomniany kolega sam odróżniał (jakieś) wzmacniacze lampowe od nielampowych, to od razu na wstępie ogłosił, że wszystkie lampowe są źle zaprojektowane jako takie i odróżnianie ich się nie liczy. Świetnie pamiętam te fontanny kazuistyki.

Sieciówka może być felerna i nadal działać, np że słabym połączeniem między wtykiem a przewodem, gdy we wtyku bolec nie jest dobrze połączony z resztą zacisku, czy wreszcie przewód jest częściowo skorodowany pod izolacją.

Co do wzmacniaczy, to uważam, że teoretycznie powinny grać tak samo, lecz teoria w teorii jest ok, ale w praktyce czasem nie. Gdyby obciążenie było czystą rezystancją, może DOBRZE SKONSTRUOWANE wzmacniacze zagralyby tak samo, lecz one różnie reagują na obciążenie kolumną, stąd pewne roznice w brzmieniu. Nie generalizowalbym jednak, że np wzmacniacz xyz gra w sposób taki A nie inny, bo obciążony inną kolumną może ukazać zestaw innych cech brzmienia. To tyle OT.

Przewód zasilający na dostarczyć prąd do zasilacza. To tyle- resztą zajmie się np zasilany nim wzmacniacz. Jak zasilacz jest ok, oprócz dostarczenia pradu, przewód nie ma nic do gadania. Nie wierzę w bajki pisane przez wytwórców przekombinowanych kabli, jakie to są super i hiper, to tylko łącznik między gniazdem A zasilaczem urządzenia.

Jedyny sens lepszej niż fabryczna sieciówki leży w zastosowaniu ekranu. Przeważnie sieciówki są w towarzystwie wielu innych kabli w tym interkonektów i głośnikowych. Prąd przepływający przez sieciówkę wytwarza pole, które może negatywnie wpływać na inne kable i wtedy dobre ekranowanie teoretycznie pomaga ale czy to słychać? Osobiście tego nie zaobserwowałem.

Mnie w takim razie zastanawia dlaczego tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w przypadku wariantu Flavor #2 (this version sounds best with amplifiers and most other grounded analog components sprawa ekranu jest pomijana.

Na dodatek pierwszy wariantu Flavor #1 (best with grounded digital components) ma podpięty ekran po stronei wtyki IEC a wariant Flavor #3 for use with all components that don't require a safety ground. This was best for my non-grounded digital components ekran podpięty od strony wtyki zasilające z gniazdka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w przypadku wariantu Flavor #2 (this version sounds best with amplifiers and most other grounded analog components sprawa ekranu jest pomijana.

Na dodatek pierwszy wariantu Flavor #1 (best with grounded digital components) ma podpięty ekran po stronei wtyki IEC a wariant Flavor #3 for use with all components that don't require a safety ground. This was best for my non-grounded digital components ekran podpięty od strony wtyki zasilające z gniazdka.

Nie widziałem nigdy w opisie producenta kabla sieciowego zwrócenia uwagi głównie na to co ja opisałem. Tak opisany kabel by się nie sprzedał. Pożądane zwroty, przez słyszących wpływ sieciówek, w opisie to np. "lepsza kontrola basu, scena, rozdzielczość" etc. Kto ( oprócz podobnych do mnie ) kupiłby sieciówkę gdyby opis był taki: przewód ekranowany co minimalizuje negatywny wpływ wytwarzanego przez niego pola na inne kable w sąsiedztwie.:)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Przewód zasilający na dostarczyć prąd do zasilacza

Zgadza się, ale to dotyczy każdego przewodu, który zawsze ma gdzieś dostarczyć jakiś prąd. Ma to w sobie coś ze stwierdzenia, że polityk ma służyć ludowi. Nie bez powodu już Szekspir stwierdził: "dziwne, o ileż zamiar przewyższa wykonanie".

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawa strona, koncepcja tak zaawansowanego DIY jest rzadkością, jeśli chodzi o kable zasilające. Typowy domowy konstruktor bierze Lapp ze szpuli i dodaje fancy wtyczkę. Dotyczy to również niektórych firm komercyjnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No widzisz, można podejść do sprawy przewodu sieciowego że zdrowym poglądem.

W przypadku pominięcia ekranu sprawa jest oczywista- przewód do zasilania urządzeń, które tego nie wymagają.

Jeśli ekran jest podpięty od strony wtyki IEC, służy do zasilania siejacej zakłóceniami cyfrówki.

Jeśli jest od strony wtyki sieciowej, podłączysz nim urządzenia, do których zasilania stosuje się przewód dwużyłowy.

Proste, logiczne, bo elektryczne- NIE MAGICZNE.

;-)

To przewody dla ludzi o zdrowym spojrzeniu, nie szukających magii tam, gdzie jej nie ma.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

To jest repertuar muzyki. Natomiast skoro słuchasz kabelków to zapewne one same z siebie mają jakiś swoisty repertuar i o niego pytałem.

Twierdzenie że kable mają wpływ na dźwięk jest tak samo absurdalne jak twierdzenie że kolor lakieru ma wpływ ma parametry trakcyjne samochodu. Zwolennicy teorii o wpływie kabli nie potrafią wskazać prawa fizyki w oparciu o które miałoby się to dziać. I jak diabeł święconej wody boją się ślepych testów które obnażają że są w błędzie. Dlatego dorabiają dętą ideologię dlaczego takie testy nie mają tutaj zastosowania. Na pytanie dlaczego, skoro w dziesiątkach innych obszarów podobnych badań porównawczych mają i są powszechnie stosowane - nie potrafią udzielić przekonującego wyjaśnienia. Mają do zaoferowania wyłącznie frazesy i slogany.

• Redaktorzy

Twierdzenie że kable mają wpływ na dźwięk jest tak samo absurdalne jak twierdzenie że kolor lakieru ma wpływ ma parametry trakcyjne samochodu

Ehm, nadal mówimy o kablach sieciowych?

Ja slucham kabli sieciowych i glosnikowych tez. Stawiam kable na rowni ze wzmacniaczami, glosnikami, sluchawkami.

Seriously?

Chyba nie miałeś okazji słuchac dobrych kolumn w dobrym akustycznie pomieszczeniu skoro 1 metr kabla sieciowego ma te same wagę dla Ciebie co kolumny - cos masz nie tak z przyjętymi przez Ciebie wartościami mierników do oceny poszczególnych składników systemu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.