Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej kable nie sa do dlubacza inzyniera audiofila, bo taki jak chce kupić kolumne to idzie do salonu i pomiary robi, kabli nie kupi bo aparatura pomiarowa mu tak wykazala, i idzie do domu posluchac tych kowych kolumn w komorze bezechowej...

To wbrew pozorom bardzo proste,my tu sobie pitolimy o kabelkach ale żeby faktycznie ustalić czy grają trzeba kupy forsy na badania,chętnych do ich przeprowadzenia nie ma bo temat jest trudny,a zarobić się na tym nie da bo NASA ani inny koncern farmaceutyczny raczej raportu z takich badań nie kupi;)

O tym było już przecież wiele razy. Zamiast robić aż takie skomplikowane rzeczy starczy paru osobom zawiązać oczy. Ale co do chętnych to masz rację :)

Zamiast robić aż takie skomplikowane rzeczy starczy paru osobom zawiązać oczy

A jakbyś tak zawiązał oczy kolejno 100 tysiącom badanych i tylko jeden z nich za każdym razem trafiałby 100/100 to oznaczałoby już bezwzględnie,że kable mają wpływ na brzmienie?

l'enfant sauvage

Nie bardzo rozumiem. Czym różni się wpływ kabli bezwzględny od względnego?

Dla mnie znaczyłoby to, że różnice między porównywanymi kablami rozpoznała jedna osoba na sto tysięcy.

Phi! Ja już dawno wy***rdoliłem wzmak, paczki, cedeka i gramofon i słucham wyłącznie sieciówek. Czasami sobie zmieniam.

Nie macie pojęcia, jaka to oszczędność na płytach!!!:-/

Jak te zakłócenia mogą wpływać np. na kontrolę czy tam niskie schodzenie basu? Zwłaszcza jak same w sobie nie są w ogóle słyszalne w postaci szumów, bzyczenia czy czego tam jeszcze :-)

A telefon komórkowy to czasem nie słyszysz w telewizorze? A przecież nie powinno być go słychać, bo działa na Mhz albo i giga. Słychać?

Emi powodują zakłócenia, które intermodulują w torze audio - dlatego słychać.

A telefon komórkowy to czasem nie słyszysz w telewizorze? A przecież nie powinno być go słychać, bo działa na Mhz albo i giga. Słychać?

A jak się wymieni sieciówkę to te dźwięki ustępują?

A jak się wymieni sieciówkę to te dźwięki ustępują?

:):)

Każdy kto podjąłby wyzwanie zadałby chyba sobie najpierw pytanie o normy,trzeba by może stworzyć nowe(?),do tego temat obejmuje wiele dziedzin:psychologię,medycynę,anatomię człowieka,względy kulturowe,społeczne,elektronikę,materiałoznawstwo...etc,etc.To musiałaby być jakaś tytaniczna praca wielu wybitnych fachowców-co z punktu widzenia znaczenia takich badań jest niedorzecznością.

A poziom cenowy tych sieciowek i demagogia marketingowa ma sie tak dobrze, jakby te wszystkie powyzsze badania byly juz przeprowadzone.

A poziom cenowy tych sieciowek i demagogia marketingowa ma sie tak dobrze, jakby te wszystkie powyzsze badania byly juz przeprowadzone.

Mario,marketing występuje już chyba w każdej dziedzinie,ten obecny w audio nie uważam za jakiś sczególny,są w tym temacie dużo lepsze branże.Co do cen za kable,to faktycznie,niektóre szokują i dla mnie nie mają uzasadnienia ale nie czepiam się bo skoro jest klient na kabel za 50tys to tylko pogratulować,ja bym nie potrafił sprzedać metra bieżącego przewodu za taką kasę,poza tym ten segment niespecjalnie mnie interesuje bo ja w tej wadze nie chodzę;)

Natomiast jakieś tam zainteresowanie przejawiam odnośnie samego zjawiska "słyszenia" kabli,a ostatnio dostałem do ręki wspaniałe narzędzie (patrz mój post #2348),które z każdym dniem przekonuje mnie,że praktycznie niemożliwym jest aby kable nie różniły się brzmieniowo,sam teraz widzę co wpływa na parametry przewodu i przede wszystkim w jakim stopniu.

l'enfant sauvage

Masz na myśli Fluke?

Pytanie ile z tych zmiennych jest tak naprawde słyszalnych? Ot w takim zwykłym słuchaniu muzy. Ze względu na potrzeby musze dbac o słuch i regularnie go badam. Od czasu do czasu podpytuje technika testującego jaka jest średnia badanych. Odpowiedział, ze większość badanych gore ma ograniczona do 10-12k, wielu nawet do 8k, z dołem jest tez słabo. Często wydaje sie ze słyszymy 20 Hz a to tylko podbicie okolic 80-150hz. Nie mówiąc juz o akustyce ktora dodatkowo dobarwia lub odchudza przekaz, a my lecimy po nowe kable albo kolumny albo mówimy ze transport jest do doopy.....

Z kolei jeden z moich bliskich kolegow, Angol i audiofil z krwi i kości, buduje tez wzmaki lampowe na zamowienie dla innych; on z kolei twierdzi ze dobry cat5 dla niego gra jak te drogie kable głośnikowe. Bądź tu mądry:)) I jak to angol nie żongluje cyframi tak jak my tylko mowi expensive albo inexpensive :) co mi sie zreszta bardzo podoba. Wiec dlaczego mam nie wierzyć facetowi, ktory całe zycie siedzi w tym hobby? Zreszta ja mam podobne zdanie i ja wg mnie kable powinny byc po prostu solidne z np. dobrej miedzi. Jak to mówią amerkanckie:)) 12-14 awg i musi grać.....

Masz racje ze należałoby najpierw ścisłe określić o jakich zmianach w ogole mówimy: glosnosc przekazu, zmianie barwy (np. srebro/miedz), itd.

Pozdrawiam

Z kolei jeden z moich bliskich kolegow, Angol i audiofil z krwi i kości, buduje tez wzmaki lampowe na zamowienie dla innych; on z kolei twierdzi ze dobry cat5 dla niego gra jak te drogie kable głośnikowe.

Ale, że co, głośniki podpina skrętką cat5? :)

Ale, że co, głośniki podpina skrętką cat5? :)

Nooooo. On w ogole nie wpasowuje sie w nasze standardy grania muzy i postrzegania tego ze musi kosztować zeby grało. Zaznaczam ze facet ma słuch. Ale go nie krytykuje, bo każdy słyszy inaczej i ma swoje za skóra......

Ja akurat też uważam, że nie musi kosztować, żeby grało. Starczy mi moja Yamaha za 600ojro :)

Ale go nie krytykuje, bo każdy słyszy inaczej i ma swoje za skóra......

To kwestia gustu, więc nie ma co krytykować.

Pytanie ile z tych zmiennych jest tak naprawde słyszalnych? Ot w takim zwykłym słuchaniu muzy

No właśnie cholera wie;) Ale przekonuje mnie rozpiętość zmian w parametrach przy np.niewielkim zagięciu przewodu,braku nawet bardzo krótkiego odcinka ekranu...etc.Wszystkie wielkości mierzone są w związku z transmisją danych ale urządzenie bierze pod uwagę także transmisje szerokopasmowe audio/video i pod tym kątem sprawdza jakość połączenia/kabla.Przy mocnym zagięciu/złamaniu kabla urządzenie nie certyfikuje połączenia w zasadzie w większości mierzonych parametrów.

l'enfant sauvage

Nooooo. On w ogole nie wpasowuje sie w nasze standardy grania muzy i postrzegania tego ze musi kosztować zeby grało. Zaznaczam ze facet ma słuch. Ale go nie krytykuje, bo każdy słyszy inaczej i ma swoje za skóra......

a moze on te audiofilskie ethernety kupuje, co ich cena idzie tak szybko w gore jak rubel spada w dol? :-)

skoro sa ludzie, co chca slyszec te kable i wydaje im sie, ze slysza, to nie przeszkadzajmy im w tym. niech sobie dokupia pierscienie antywibracyjne na te kable sieciowe, do kompletu audiofilski kabel ethernet, audiofilskie routery sieciowe i co tam jeszcze. ich kasa, ich wybor. jesli dzieki temu sluchanie muzyki staje sie dla nich przyjemniejsze, to nie mam nic, ale to nic naprzeciwko.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Jezeli mowisz o transmisji video: bawiłem sie zmieniajac zasilanie na dedykowana na projku jak rowniez kable hdmi na takie expensive i inexpensive :)) ( ale bez przesady expensive) i powiem szczerze na ekranie było to samo: czerń nie stała sie czerniejsza chociaż bardzo chciałem. Jak dla mnie żadnych zmian. Mysle, ze sama kalibracja projektora wniosłaby wiecej niż żonglerka kablami...

Ja akurat też uważam, że nie musi kosztować, żeby grało. Starczy mi moja Yamaha za 600ojro :)

To kwestia gustu, więc nie ma co krytykować.

Zgadza sie i tak tez czynie:)

@will66-wynika więc,że te wszystkie zmienne mimo swojej sporej rozpiętości i zakresu zmian są jedynie mierzalne ale leżą poza zakresem naszej percepcji.Może jednak tak jest,że,nazwijmy to-kumulacją kilku parametrów-ona może dać zmianę już przez człowieka słyszalną lub widzialną?

Oczywiście cały czas teoretyzujemy hipotetycznie;) Miernik ocenia możliwości kabla/połączenia dla transmisji danych,a nie sygnału audio.O pewne analogie można się jednak pokusić.

l'enfant sauvage

Nadrobiłem ostatnie 5 stron i najbardziej mi się podoba uzasadnienie, że nie opłaca się przeprowadzać badań kabli, więc nigdy się niczego nie dowiemy :D

A ja biedny myślałem, że ci technologiczni potentaci co te kable produkuję to mają całe kompleksy badawcze wypełnione naukowcami :D

No ale widać oni też błądzą jak te dzieci we mgle i nawet ze sprzedażny tych kabli po 50k za metr nie udało im się odłożyć na jeden miernik co to prosty elektryk w polszy z nim popyla i mierzy kolor oplotu i meandry jakie kabel tworzy na podłodze :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

No ale widać oni też błądzą jak te dzieci we mgle i nawet ze sprzedażny tych kabli po 50k za metr nie udało im się odłożyć na jeden miernik co to prosty elektryk w polszy z nim popyla i mierzy kolor oplotu i meandry jakie kabel tworzy na podłodze :)

Ujemny,trochę Cię poniosło,jak pracowałem "w polszy" i dostałem na stan zwykłego emzeceka do pomiaru imp.p.zw. to brakowało tylko księdza i burmistrza z nożycami...taka to była wiekopomna chwila.No chyba,że teraz to się u nas zmieniło i każdy elektryk lata z kombajnem sonela?

l'enfant sauvage

Nie wiem z czym lata każdy elektryk, ale spodziewałbym się, że w 2014 roku firmy produkujące kable (za tysiące dolców za metr) wyprzedzające współczesną naukę o lata świetlne biegają z czymś nawet jeszcze lepszym :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

tyle tylko, że budowa KABLA GŁOŚNIKOWEGO NA BAZIE cat5, nie jest tak prosta jak podpięcie cat5 do kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wracam do pożyczonej Anacondy Helix VX (pod napęd), oczywiście by nie usłyszeć żadnej różnicy

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Nie wiem z czym lata każdy elektryk, ale spodziewałbym się, że w 2014 roku firmy produkujące kable (za tysiące dolców za metr) wyprzedzające współczesną naukę o lata świetlne biegają z czymś nawet jeszcze lepszym :)

maly-elektryk-1-180_1.jpg

Zielone będzie grać.

Żółte możliwe, że trzeba wygrzać.

Czerwone kabel zepsuty.

:)

tyle tylko, że budowa KABLA GŁOŚNIKOWEGO NA BAZIE cat5, nie jest tak prosta jak podpięcie cat5 do kolumn:

Ukryta Zawartość

jak widac cos w tym jest jak i efekty :) a czy moj kolega bawil sie w splatanie to usze og podpytac...jakos nie widze go pracujacego rok nad kablem; znam go i wiem ze raczej leniwy jest :)

Poza tym gosc z linku pojechal po calym voodu typu asymetrycznosc skrecania, naskorkowosc,itd. i dlatego bawil sie w skrecanie czego ja bym nie robil....bez przesady w audio :)

Ale podpytam koleisia o jego technike w cat5

Ukryta Zawartość

chcialbym zakupic kabel zasilajacy do 500zl ,ktory lepiej kontroluje niskie tony, co możecie polecić?

PS Audio PerfectWave AC-3 - trudno o lepszy w tej cenie (nie kupować używek, chyba, że z bardzo zaufanego źródła i NIGDY Z HONG KONGU: cała masa fake-ów. Trafia ten badziew do Pl i jest odsprzedawany na allegro czy innym ebaju)

jak widac cos w tym jest jak i efekty :) a czy moj kolega bawil sie w splatanie to usze og podpytac...jakos nie widze go pracujacego rok nad kablem; znam go i wiem ze raczej leniwy jest :)

żem leniwy- wiadomo, próbowałem coś tam splatać, ale nie wyszło (bom za leniwy). Poza tym w EU teflon jest zabroniony jako izolacja, a z PCV nie ma co się brać- więc trza by szukać odpowiedniego cat5 a może nawet cat5e lub 6 a na eksperymenty z innymi niż opisane cat5 nie mam czasu- pracuję nad doskonaleniem lenistwa- chcę osiągnąć perfekcję a to czasochłonne i męczące . Są inne materiały, ale nie wiem, czy spełniają założenia autora.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Przewody sieciowe, to pikuś w stosunku do wymiany ścieżek na sreberko 6N ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.